Видео: Производител на велосипеди призова за толерантност на пътя

Всяка година по пътищата се случват стотици инциденти между велосипедисти, шофьори и пешеходци. Голяма част от тях са в следствие на човешка грешка.


Производителят на велосипеди "Макском" призовава към по-голяма толерантност на пътя с видео, провокирано от конкретен случай. В малко повече от една минута се разказва историята на 31-годишния Тодор – запален колоездач и баща.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Весело

  Ех, едно време какви "Балканчета" имаше само! И малки и големи! За големите си спомням, че качвахме на рамката някоя съученичка и хайде ...... в храстите. А там - на кълбо, една веселба, не ви е работа. Но днес, при тези станали повсеместо модни, дори световни оплаквания от сексуален тормоз, не знам дали някоя съученичка няма да се сети и да злоупотреби с онова тогавашно задоволство и на стари години да ме омаскари, респективно да ме осъди да и заплатя някакво парично обезщетение за причинения сексОален тАрмоз!!!!!

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Пришелеца от село в столицата който никога не е карал кола в чужбина, гледа на велосипедиста като нещо което ако може заобикаля ако , не сам да бяга от газене!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Толерантност е ключовата дума за всеки участник на пътното платно - било той пешеходец , велосипедист или шофьор . Всеки трябва да е наясно , че има определени правила и задължения като участник на пътното платно , както и да подържа в изправност личното превозно средство . Отговорността за последното е лична и никой няма право да е участник в движението , ако е в неизправност . Вчера попитах колегата си велосипедист къде са му фара и стопа ? Отговора беше : за какво са ми ?
  Аз отказвам да нося отговорност за такива камикадзета .

 4. 4 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Всеки участник в движението е длъжен да пази другите и да се съобразява с тях. Но както знаем, това са само добри препоръки, които масово не се спазват от всички, явно ни трябва още време (едно две поколения), за да се научим...

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1888 Весело

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "Селянина с колелото", нали си гледал тоя филм?
  Ето затова всички селяни никога няма да се качат на колело... за да не ги помислят за селяни. :))

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 6. 6 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Толерантност е ключовата дума за всеки участник на пътното платно - било той пешеходец , велосипедист или шофьор . Всеки трябва да е наясно , че има определени правила и задължения като участник на пътното платно , както и да подържа в изправност личното превозно средство . Отговорността за последното е лична и никой няма право да е участник в движението , ако е в неизправност . Вчера попитах колегата си велосипедист къде са му фара и стопа ? Отговора беше : за какво са ми ?Аз отказвам да нося отговорност за такива камикадзета .
  —цитат от коментар 3 на v.n.t.news


  Като редовен, дори зимен велосипедист, смея да твърдя, че 95% от хората на колело са по-нетолерантни по-големи нарушители от шофьорите. Причината за това е, че повечето от тях карат единствено за кеф и съответно не се кефят да спазват ЗДвП и дори елементарна пътна култура.

  Освен фар, по закон си задължен да имаш и звънец. Иначе нямаш право да си го изкараш дори пред блока. Ама на големите майстори звънецът им пречи на кефа.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  И аз мисля, че всички трябва да сме толерантни и внимателни, защото както шофьорското племе нарушава, много често и велосипедистите създават напрежение.
  За пешеходците да не говорим, там сме още на ниво талибани:).
  Така че, леко, безаварийно и да посрещнем идващите празници ако е възможно без тежки инциденти.

 8. 8 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хаха, в интерес на истината и този "толерантният" от клипа май няма звънец. Или недовиждам.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Споделям призива за толерантност (от любимите ми производители на велосипеди), но тя следва да важи за всички - пешеходци, велосипедисти, шофьори, защото всички сме едно цяло и ако няма разбирателство помежду ни, възникват конфликтите и критичните ситуации. В случая тя нагледно е показана какво представлява в това видео.

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  велосипедисти сме всички в семейството ,но вече е страшно да си с велосипед където и да е по улиците ,много изроди пуснаха по тях с брички ,липсва контрол от държавата на всички нива и за книжките , и за целостта на колите и камиони и автобуси ,а да не говорим за КАТ или пък за пътищата ,не ги е срам ,навсякъде откраднаха по 10-20 милиона уж за вело алеи ,някой да вижда някъде вело алея ,че аз не мога да видя ,обикалям поне 2 града от най големите в страната и не мога да се придвижвам по никакви алеи , порнография .

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#3] от "v.n.t.news":
  До коментар [#6] от "Стоян":

  Къде в закона е посочено, че всеки велосипед трябва да има преден фар? Ако аз карам само в светлата част на денонощието, за какво ми е това приспособление? Заден стоп обаче имам, защото дори през деня върши някаква работа. Все пак, ако имам възможност, вероятно бих си сложил и фар. За звънеца съм съгласен, макар че не го ползвам. Постепенно се оборудвам (вкл. и със светлоотразителна жилетка) - всичко струва пари, а когато те са ограничени, човек си поставя приоритети и кара по ред.

  По селата обаче тези правилници едва ли се спазват, но там и няма чак толкова много конфликтни ситуации, както в градовете.

 12. 12 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#6] от "Стоян":

  +++

 13. 13 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#11] от "Читател":

  http://velobg.org/bike-library/laws/ %D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0

  До колкото разбрах "постепенното " Ви оборудване означава , че разчитате другите да носят отговорност за вашето безотговорно поведение . Отказвам . Моля така както закона изисква от мен автомобила ми винаги да е в изправност , Вие също да положите време и средства за вашето . И дълбоко се съмнявам в зимните месеци да карате само в светлата част на деня

 14. 14 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1751 Любопитно

  Моето колело е изцяло оборудвано с всичко необходимо за безопасно движение, но много пешеходци се сърдят на звънеца, най-вече тези, които приличат на мутри, налитат на бой и не им пука къде вървят. Като шофьори точно тези същите правят проблеми по пътищата, ама то е видно от бръснатите им глави и двата пръста чело, какво да му се сърдиш...

 15. 15 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#11] от "Читател":

  Читател, язък ти за ника,
  ЗДвП има само 4 члена специално за велосипедистите, освен тези за всички участници:
  Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:

  1. спирачки;

  2. звънец и да няма друг звуков сигнал;

  3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;

  4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

  Чл. 80. (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 7.08.2012 г.) Водачът на велосипед е длъжен:

  1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;

  2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

  Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:

  1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;

  2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;

  3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;

  4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;

  5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

  Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.

 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До колкото разбрах "постепенното " Ви оборудване означава , че разчитате другите да носят отговорност за вашето безотговорно поведение . Отказвам
  —цитат от коментар 13 на v.n.t.news


  Да разбираме ли, че имате лиценз да сгазите всеки велосипедист без звънец, с Вашия любим автомобил ?

 17. 17 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#16] от "Индиана":

  Имате право да интерпретирате думите ми както Ви е угодно . Но защо си мислите , че липсата на звуков и светлинен сигнал на един велосипед не трябва да подлежи на санкции от закона ? Велосипедисти с неизправни колелета са опасни ПЪРВО за себе си и после за околните . С коментара ,който правите Вие "лицензирахте "типичното бг отношение към законите изобщо - за всички закона вАжи , само за мен не . И веднага давам пример -всяка вечер като се прибирам с "любимият ми напълно изправен автомобил " се засичам на един тесен булевард без велоалея , със трима велосипедисти разположени по следния начин -първият е с фар , но няма стоп . Този в средата няма ни едно . А третият има само стоп . Звънец дали имат според вас ? Той ще е направо гъзария .
  Хайде със здраве

 18. 18 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Не е за колело нито за мотор българският път вече. Не беше и през 80-те....поне така си мислех тогава. Колите бяха поне десет пъти по-малко и пак беше опасно да си на двуколесно превозно средство.
  Имам десетки хиляди километри на колело и десетина хиляди на мотор. Опасно си беше.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  До коментар [#11] от "Читател":

  С новият закон да караме колите със светнати фарове ние "ослепяхме" за всичко, което НЕ свети.

  Сега има евтини варианти за лед осветление и много амперови акумулаторчета и е лесно решим въпрос.
  На колелото на моя син така и не можах да сложа фар. Не иска, проява на лош вкус било в неговите среди. Тогава издадох заповед мръкне ли колелото да е в къщи. Изпълни го, но фар не ми даде му сложа, а го бях купил.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10084 Неутрално

  Екологично чисто и полезно за здравето е колелото стига да няма нахални джигити на пътя.

 21. 21 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "v.n.t.news":До коментар [#6] от "Стоян":Къде в закона е посочено, че всеки велосипед трябва да има преден фар? Ако аз карам само в светлата част на денонощието, за какво ми е това приспособление? Заден стоп обаче имам, защото дори през деня върши някаква работа. Все пак, ако имам възможност, вероятно бих си сложил и фар. За звънеца съм съгласен, макар че не го ползвам. Постепенно се оборудвам (вкл. и със светлоотразителна жилетка) - всичко струва пари, а когато те са ограничени, човек си поставя приоритети и кара по ред. По селата обаче тези правилници едва ли се спазват, но там и няма чак толкова много конфликтни ситуации, както в градовете.
  —цитат от коментар 11 на Читател


  Вие сте именно от тези 95% велоджигити, каращи "за кеф", които споменах по-горе. Жилетката обратно на вашето "разбиране" не е абсолютно задължителна. Законът казва:

  Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
  1. спирачки;
  2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
  3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
  4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

  За останалото, предполагам можете да търсите в интернет.

  Изобщо вече ми се струва, че и книжки за велосипед трябва да направят.

 22. 22 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#17] от "v.n.t.news":

  Следващия път си гледайте пътя, а не кой какъв звънец, фар или светло отразител има.
  Това лято на два пъти се проснах на асфалта заради засичане и неправилно паркирани автомобили. Сигурно са били изрядни с ГТП, ГО, триъгълник, аптечка и пожарогасител, както всички останали участници в ПТП-та. Не сте разбрали въобще идеята на филмчето в темата.

 23. 23 Профил на Андрей Русев
  Андрей Русев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много добра кампания, дали има информация до колко човека е достигнала и какъв ефект е създала, освен горепосочените негативни коментари?

  Adventure Stars Here | Kiddimoto
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK