Собствениците на Симеоновския лифт блокираха вход към жилищен комплекс заради задължения

Строящият се комплекс "Витоша парк" през 2008 г.

© Юлия Лазарова

Строящият се комплекс "Витоша парк" през 2008 г.От снощи жителите на комплекс "Витоша парк" под кв. "Симеоново" нямат достъп до домовете си, тъй като собствениците на Симеоновския лифт са блокирали пътя, който води до сградите. Единственият достъп до комплекса откъм ул. "197" преминава през паркинга пред Симеоновския лифт, който в момента се огражда от собственика му - дружеството "Въжени линии". Оттогава две пожарни коли и една линейка също не са могли да влязат в комплекса, разказаха потърпевши пред "Дневник".


Наред с това обаче се оказва, че теренът, на който е построен комплексът, не е в регулация, а документите за въвеждането в експлоатация на сградите се базират единствено на договор за използване на улицата между собствениците на лифта и инвеститорите. Жители на комплекса, с които "Дневник" разговаря, казаха, че разбрали за проблема преди ден. Те разказаха, че досега са плащали месечни такси за поддръжка и охрана на комплекса, а част от парите е трябвало да отиват към собственика на лифта за това, че преминават през паркинга. По думите им едва вчера те научили, че фирмата, на която плащат, от две години не е превеждала парите за преминаване. Това е и причината, поради която от "Въжени линии" са решили да спрат достъпа.


Дружеството "Въжени линии" е притежавано от "Витоша ски", която е собственик на лифта. "Дневник" не успя да открие за коментар нито една от двете компании.


Да си платиш за улица
"Витоша парк" е един от първите комплекси от затворени тип, които бяха построени в София в последните 10 години. Освен жилища в комплекса в полите на "Витоша" на няколко метра от Симеоновския лифт има ресторант.

Камион на "ПСТ груп", блокиран от жители на комплекс.

© facebook

Камион на "ПСТ груп", блокиран от жители на комплекс.


От районната община "Витоша" казаха пред "Дневник", че разрешението за строеж е издадено през 2006 г. от тогавашният главния архитект на София Петър Диков на базата на безсрочен договор за преминаване между "Въжени линии" и инвеститорите в комплекса.


Тогава теренът, върху който е построен "Витоша парк", не е бил в регулация. Такава няма и до днес. От общината обясниха, че подробният устройствен план за района все още се изработва. Той би трябвало да предвиди и отделна улица, по която да се достига до "Витоша парк".


Плащанията по споразумението за минаване през паркинга се извършвали от фирмата, която поддържа комплекса - "Аркейдия" ЕООД. От районната община посочиха, че от две години "Аркейдия" не е плащала задълженията си по договора. Жители на комплекса разказаха, че не са знаели за съществуването на този договор.


Потърсени за коментар, от "Аркейдия" казаха, че не са изпълнявали задълженията по споразумението, когато не са могли да съберат необходимата сума, но отказаха да потвърдят дали са изправени пред тази трудност от вече 2 години.


Може ли да бъде ограничен единствен достъп до дома


От "Аркейдия" твърдят, че "Въжени линии" са ги известили за намерението да изградят ограда и да блокират достъпа до сградата на 16 юни. Тогава са обсъдили възможността със собствениците входът на комплекса да бъде преместен, което те са отказали.


Според живеещи в комплекса достъпът до входа е блокиран от камион на строителната фирма "ПСТ груп". Потърсени от "Дневник", от фирмата казаха, че са наети от "Въжени линии", за да изпълнят строителни дейности, но не отговориха какви точно са те. "ПСТ груп" имаше договори за поддръжка на уличната мрежа на 4 района в София, които са в процедура по прекратяване по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова.


Според Закона за за устройство на територията правото за преминаване през чужд терен - сервитут, се урежда с договор между собствениците на поземлените имоти. Когато двете страни не постигнат договорка, севритутът се определя със заповед на кмета на общината. Законът обаче не е предвидил възможностите за прекратяването на сервитута. Това означава, че всеки казус трябва да се решава поотделно.


Сервитутите се вписват в кадастъра и се предвиждат в подробните устройствени планове за терените, през които минават. В случая обаче "Витоша парк" все още няма такъв план.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1829 Любопитно

  Това "Витоша парк" да не е онова недоразумение, дето кабинките на лифта минават току пред балконите му и дето можеш да им надничаш в спалните?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4654 Неутрално

  престъпление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Писнало им е на хората.

 4. 4 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Абсурдна българска картинка. Няма ли да има разследване и подвеждане под съдебна отговорност на длъжностните лица, допуснали подобен абсурд- архитекти, общински чиновници и пр.?
  А действията на лифтаджиите се наричат САМОУПРАВСТВО. Някой ако ти дължи пари, ти се обръщаш към съда, а не правиш диви мутренски изпълнения. Къде е спала полицията, та не е разтурила лифтаджийската блокада?

 5. 5 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Наближава ски сезона и всеки лев трябва да се вземе ...

 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Е нали са искали "затворен" комплекс - какъв е проблемът? А дали всички собственици са си платили за паркоместа или са си оставяли колите на паркинга на частния терен на "Въжени линии"? (Щото като си купиш апартамент в комплекс, който не е в регулация, трябва да имаш едно наум, че наоколо може да няма общински безстопанствен терен, където да си зарежеш ламарината?)

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Кое точно е престъплението?
  1. реатитуция в национален парк?
  2 Строеж извън регулация?
  3.Ми след като са затворен комплекс за чий им е улица?

 8. 8 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Благодарение на Петър Диков.

 9. 9 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Някой по-сведущ да ми обЯсни - можеш ли да строиш жилищен комплекс върху терен извън регулация ?

 10. 10 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Някой по-сведущ да ми обЯсни - можеш ли да строиш жилищен комплекс върху терен извън регулация ?
  —цитат от коментар 9 на Булаир


  По времето на Диков всичко можеше :)

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4654 Неутрално

  До коментар [#9] от "Булаир":

  НЕ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/1652167961501646
  Биволъ:
  "Кипърският безработен Георгиус Георгиу ... е номиналният собственик на "Въжени линии" ЕАД чрез "Витоша Ски" АД, която е собственост на офшорката "Елора Мениджмънт". Да, това е същият този Георгиус, чиито цистерни се взривиха в Хитрино, същият, който източи 1,2 милиарда лева от #ФалираЛиПИБ, същият, който застрои Банско и иска да изсече Пирин. Същият, който се кооперира с Пеевски в строителната фирма "ПСТ Груп" ..."

 13. 13 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 500 Неутрално

  като теренът не е в регулация естествено, че ще има проблеми. къде са спали хората като са си купували имоти? то тва не е кило домати, трябва да се мисли малко. все пак им пожелавам да си оправят проблема, че е доста кофти.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  е няма по ЗУТ такъв случай парцел без достъп... провери си там нещата, журналистчето

 15. 15 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В случея тия от затворения комплек са си виновни на 100%. Спонсорира ли са една престъпно корупционна схема със парите си и сега се оплакват. Не са по малко виновни от циганите с незаконните постройки. Да идват багерите и да ес приключва, би бил добър пример за останалите строители тарикати.

 16. 16 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1517 Весело

  Тарикатите от така нареченият комплекс ще глътнат вода. Трябва да си изключително лековерен, за да налееш един куп пари в комплекс построен извън регулация! Интересно къде им отиват отпадните води на тези, а още по-интересно е дали формата инвеститор още упражнява дейност или отдавна е на “минус” или е прехвърлена на някой социално слаб.

 17. 17 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#4] от "agile":

  Какво самоуправство на лифтаджиите те гони? Паркингът е на лифта от тошово време. Живеещите в двата комплекса там си го ползват от години. Кое е самоуправство? Да си заградиш собствеността?
  Тези комплекси са в нарушение на всички закони.

 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1700 Любопитно

  така като го чета, тоя мошеник Диков е за затвор просто... и работодателката му тоже

 19. 19 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#9] от "Булаир":

  Не. Можеш да вдигнеш селскостопанска постройка, по спомен 35 квадрата макс.

 20. 20 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Проблема е друг !
  Инвеститора май не е български и комплекса тряба да стане поредното завоевание !!
  НА поредния №КОЙ??? а той даже е известен на мнозина.

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1700 Весело

  Някой по-сведущ да ми обЯсни - можеш ли да строиш жилищен комплекс върху терен извън регулация ?
  —цитат от коментар 9 на Булаир


  то за моженето - можеш, ама чий го дириш после се пита в задачката

 22. 22 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Хората са си плащали таксите, ама какво е правила с тях фирмата, поддържаща комплекса никой не знае..има ли са едно 10 години да го измислят ми се стува..

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#4] от "agile":

  Длъжностните лица са арх.Диков и Фъндъка. Как си представяш да ги осъдят?

 24. 24 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 467 Неутрално

  има ресторант със звезда "Мишлен".... - от този материал да разбера, че в Бг има ресторант с Мишлен... или пък не е вярно?

  Злобно може да се коментира, че им се пада на собствениците (защото този лифта този път е в правото си).... но се замислете - те са купили апартаменти с акт 16 (или както там се води сега).
  Ерго за разследване са СО и инвеститора на комплекса.

 25. 25 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси":

  Същото - творение на гения и корупцията на Диков.

 26. 26 Профил на simbad
  simbad
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Някой по-сведущ да ми обЯсни - можеш ли да строиш жилищен комплекс върху терен извън регулация ?
  —цитат от коментар 9 на Булаир


  Хахаха, то в БГ може много неща дет се вика...ма после недей да претендираш за пътища, тоци, входове и прочие :) Но смятам, че и тези, които са си купили жилище не са толкова за жал - знаели са, че има бакия...а за менажиращата фирма - там е ясно, че е виновна...
  Ето отговора все пак - http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4551574/

 27. 27 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Ц Миневщини.
  Приватизирал държавна собственост и дерибейства,
  Уж по закон.
  Затова ще рипат и протестират хората защото
  Ц.М е к@пут и си разиграва коня из половин Бг и цяла Витоша и Пирин- Банско.

  Никакъв нов план за управление на НП Пирин на тоя.
  Протести и сигнали до Брюксел до дупка.

 28. 28 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#12] от "Наблюдател":
  До коментар [#27] от "gl_avatar":

  Момци, вместо да тролите, давайте по същество!
  Витоша ски и Цеко може да не са цвете за мирисане, но си защищават собствеността. А тя както знаете е неприкосновена. Преди години и аз заградих един от имотите си, през който местните бяха свикнали да преминават - кой с крава, кой с АТВ или джип. Е, отдавна отвикнаха.

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Гневно

  Не мога да си спомня частник ли беше правил Симеоновският лифт, или това беше държавата, която го е ХАРИАЗАЛА на тоя "собственик"
  Такива са родните демократични новобогатиаши! Всичко е тяхно! Те може да дължат пари на държавата за приватизацията, но на тях ниКОЙ не може да им дължи пари! Дължи ли им-спират достъпа! Това се нарича САМОУПРАВСТВО, и че челн от НК с до 5 г ллишаване от свобода! Обаче при демокрацията ниКОЙ честен частник не е влезнал в затвора! Защто каквото и да прави, е в състояние да си плати! На полу-частните прокуратура, ако трябва и съд, но е по-скъпо там! Да сме благодарни на пресветата демокрация, че още не ни е уморила всчиките вкупом!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 579 Любопитно

  А от "Мишлен" знаят ли, че в София има ресторант с тяхна звезда?

 31. 31 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#28] от "мики маус":

  Ама Георгиус Георгиу е бе човек, той е, ама да дойде после да си защитава и искането за нов лифт и ново застрояване, както сега си "защитава" собствеността, нали така :-)

 32. 32 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#28] от "мики маус":

  Воала, даже го каниха по-рано, ама не дойде, а после иска да му харесваме идеите за презастрояване на Пирин ли, няма да стане
  https://bivol.bg/mosv-yulen.html

 33. 33 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2644 Неутрално
 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Да живееш след околовръстното е лукс, поне площадка за хеликоптер да им бяха дали строителите?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#4] от "agile":Длъжностните лица са арх.Диков и Фъндъка. Как си представяш да ги осъдят?
  —цитат от коментар 23 на hodounski


  ха, я сега четем че той дедо Барисич ги бил насадил на пачите еца, хайваните... верно че разрешителните им требе да са откъм 2006/07-ма

  "...В годините на строителния бум 2006 – 2008 г. (кмет на София по това време е настоящият премиер Бойко Борисов – бел.ред.), са издадени десетки разрешения за строителство на жилищни комплекси и други сгради над околовръстното шосе в зоната между "Резиденшънъл парк" и разклона за Симеоново. Съгласно градоустройствения план на София тази зона е планирано да влезе в регулация..."

 36. 36 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Деморацията предаде собствеността в България в ръцете на подобни *********************

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 37. 37 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 450 Неутрално

  По нашите ширини все още няма ресторант в гайда на Мишелин, от къде го изсмукахте това за ресторанта нямам идея!

  Най- близките са в Гръцко и Хърватско.

  https://www.viamichelin.com/web/Restaurants

 38. 38 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#12] от "Наблюдател":До коментар [#27] от "gl_avatar":Момци, вместо да тролите, давайте по същество!Витоша ски и Цеко може да не са цвете за мирисане, но си защищават собствеността. А тя както знаете е неприкосновена.
  —цитат от коментар 28 на мики маус


  абе, малко по-дручко си е от твойте кравари, щом си дал право на преминаване през свещената си собственост :) макар че то пак зависи и на кого си го дал де :)

 39. 39 Профил на calzature
  calzature
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Живея в комплекса и недоумявам как може някой (макар и собственик) ей така да загради комплекс от жилищни блокове и съвсем безцеремонно да лиши хиляди хора от достъп до собствените им имоти. Ограничава се достъпът на линейки, пожарни автомобили и такива за сметопочистване. Каквито и да са фактите това е НЕДОПУСТИМО. Кой ще носи отговорност ако утре при пожар загинат 100 човека? Цеко Минев ли? Общината ли? #КОЙ?
  Комплексът е построен съвсем законно с всички необходими разрешителни и получава АКТ 16 на базата на споразумение за правото на преминаване през частен терен, за което собственикът "Въжени линии" получава по няколко хиляди лева на месец. Последно са поискани 7 хил. лв/месец за правото на преминаване. Общината за 10 години така и не успява да оправи регулацията в района и да прекара улица.

 40. 40 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Лифтът се сдобил по тъмно със 'собственици', а цял жилищен комплекс бил извън регулация.
  Това се резултатите от кметуването на Софиянски и учителката.

 41. 41 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#39] от "calzature":

  е, купили сте имоти насред полето, без ПУП... тоци, вик-та, как става тая работа... някой е осигурил на чичко Цеко стадо дойни овчици... съдете го... питайте адвокатите си дали голите общински обещания подлежат на покупко-продажба :)

 42. 42 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси":

  Не, това е манастира, Витоша е до него, манастирът е на Диневи и е страшно качество :)) като има вятър духа и вътре.

 43. 43 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#19] от "мики маус":


  До коментар [#9] от "Булаир":Не. Можеш да вдигнеш селскостопанска постройка, по спомен 35 квадрата макс.
  —цитат от коментар 19 на мики маус


  Има и още един, който разрешава масивно строителство ако си инвалид , нямаш жилище и си крайно нуждаещ се . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 44. 44 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Оле горкичките не могат да се приберат с таралясниците си в затворения комплекс - новина номер 1 по родните тИлИвизии. Тия през живота си не са ходили и 5 метра пеша. Незаконно строителство му се вика на това - цяло жк в планината. По-добре да хващат лифта...сори гората ;)

 45. 45 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Не може в тази държава да се строи, където на човек му скимне, пък и после претенции.

 46. 46 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#39] от "calzature":

  Излъгали са ви. Всеки има право да си огради имота. Това, че няма улица е проблем на този, който дава разрешителните за строеж и балъците.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 47. 47 Профил на dxk34536790
  dxk34536790
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредният абсурд по български. Едните си строят незаконни къщи, другите им определят режима на влизане и излизане в тия къщи...Естествено, че всички собственици за знаели много добре какво става, да не се правят на ударени сега. А от Витоша ски вместо да прилагат мутренски методи отпреди 30 г. да са действали пред съдилищата през последните 10 г. Защо са спали? Ами явно всички са част от далаверата на Диков (Борисов/Фандъкова), а същите тия всички реват...Нема такава държава...после защо циганите строят незаконни жилища. Ами защото и българите правят същото, много ясно...

 48. 48 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Хората на Цеко Минев може и да не са светци, но определено не може да се говори за някаква изненада и подъл план. Тоя комплекс е построен отдавна и до сега трябваше не само собствениците, ами и инвеститора и общината да си свършат работата и да договорят алтернативен достъп.

 49. 49 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Последно са поискани 7 хил. лв/месец за правото на преминаване.
  —цитат от коментар 39 на calzature


  човече, право на преминаване? - че вие на практика сте го купили този паркинг... въпроса е колко пъти :)... просто потресаваща история... в този случай, изглежда единствения ви вариант е да метнете строителя и Диков на лоста за килими и да тупате, докато си съберете парите

 50. 50 Профил на dxk34536790
  dxk34536790
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Живея в комплекса и недоумявам как може някой (макар и собственик) ей така да загради комплекс от жилищни блокове и съвсем безцеремонно да лиши хиляди хора от достъп до собствените им имоти. Ограничава се достъпът на линейки, пожарни автомобили и такива за сметопочистване. Каквито и да са фактите това е НЕДОПУСТИМО. Кой ще носи отговорност ако утре при пожар загинат 100 човека? Цеко Минев ли? Общината ли? #КОЙ?Комплексът е построен съвсем законно с всички необходими разрешителни и получава АКТ 16 на базата на споразумение за правото на преминаване през частен терен, за което собственикът "Въжени линии" получава по няколко хиляди лева на месец. Последно са поискани 7 хил. лв/месец за правото на преминаване. Общината за 10 години така и не успява да оправи регулацията в района и да прекара улица.
  —цитат от коментар 39 на calzature


  Аз бих попитал друго - защо Общината въобще е позволила подобно стрителство извън регулация? Да пускат багерите и да приключват всичко. Сега след като далаверата е направена, Общината вместо да разруши "комплекса" ще им прави регулация и път, даже...:))))))))

 51. 51 Профил на calzature
  calzature
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Аз може би не разбирам, но как може нещо да е незаконно, след като има издадени разрешителни за строеж и обектът е въведен в експлоатация. Има административен адрес на ул. Арх. Никола Лазаров (която се влива в паркинга на лифта) и всичко останало. Има си партиди към ЧЕЗ, Софийска вода и т.н.. Плащат се данъци на общината. Не е като някой да си е построил нещо и след това да се опитва да го узаконява.

 52. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2100 Неутрално


  може би пък до някой гумарник с Мишелин продукти съпругата да е отворила капанче "При Мишелина" , та оттам да е тръгнало.

  Или навремето да е обувал Ладата 1500 с мишелинки и да му е излязъл прякора "Мишелинът".
  - Дае да идим да изядем пу иднъ бобчорбъ при Мишелинъ.

 53. 53 Профил на StefanV
  StefanV
  Рейтинг: 229 Разстроено

  "Според живеещи в комплекса достъпът до входа е блокиран от камион на строителната фирма "ПСТ груп". "
  Някой "Молотов" ли каза?!

  Work hard and be nice to people!
 54. 54 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1543 Весело

  До коментар [#39] от "calzature":

  Как законосъобразно се строи без да си в регулация да не обсъждаме.
  Ама на хилядите живущи естествените нужди къде се изливат? Малинова долина? Айде братя бързайте. Че не останаха терени в ла..няната долчинка.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 55. 55 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1543 Весело

  Немаше ли некво решение забраняващо узаконяване на незаконно строителство? Може и да е прието за роми, ама важи за всички. Не сме расисти все пак.
  Предлагам взривяването на незаконното строителство да се извърши като част от новогодишната заря.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 56. 56 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#51] от "calzature":

  защо да сте незаконни, напротив - напълно законно са ви измамили общината и строителят... в полза на чичко Цеко... или продължавате да им плащате, или хващате бутилките както вече ви посъветва някой

 57. 57 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 578 Любопитно

  "..издадено през 2006 г. Тогава теренът, върху който е построен "Витоша парк", не е бил в регулация. Такава няма и до днес. От общината обясниха, че подробният устройствен план за района все още се изработва. "

  С това темпо на работа не знам кога ще се случат нещата! Честно казано не знам колко време отнема, за да се изработи подробен устройствен план, но 12 години ми се струват някак си много! На някои хора явно цялата им кариера минава в изработването на такъв план. Шедьовър!

 58. 58 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 578 Любопитно

  До коментар [#4] от "agile":

  Бъркаш нещата. Някой ти задлъжнява с пари за "услугата, която му предоставяш". Нормално е да спреш да му я предоставяш, нали? Да си заградиш частната собственост е твое право!

  Реално не би трябвало да можеш да заградиш единствения вход към дома, обаче, имайки предвид, че самия комплекс е незаконен, то един вид той не съществува или съществува неправомерно. Нямаш дефиниран вход. Казуса е сложен и правно ще има доводи за двете страни.
  Според мен просто фирмата не е плащала и е разчитала на това, че няма да затворят единствения вход. На ссобствениците на паркинга обаче им е писнало..

 59. 59 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Аз мисля,че виновен е Костов. Вечер ходи да вади павета, през деня прави мизерия в Симеоново. Някой да не си помисли, че дебилите в общината са допуснали строеж противно на всякакви норми...
  Браво Данче, мачкай!!!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 60. 60 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Диков няма как да не е играл и да е взел нещо! Просто няма как и едва ли може да се скрие! Това е за затвор!

 61. 61 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1999 Весело

  Кой беше кмет , когато е "разрешено" строителството? Само питам де, да не си помислите нещо! Неее!

 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2306 Весело

  До коментар [#61] от "batzdravo":

  Тя какво е виновна бе!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 331 Неутрално

  За последно ги благослових живущите около Симеоновския лифт това лято, когато лифта не знам защо не работеше и търсихме път към планината, а зад сградата на лифта багерите копаеха, не знам дали върху регулирани терени.


  Питам, ако не е имало пожар и нуждаещо болни ще се търси ли сметка от извикалите ги!

 64. 64 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1999 Весело

  До коментар [#61] от "batzdravo":Тя какво е виновна бе!
  —цитат от коментар 62 на Darth Plagueis


  Коя, Бе?! Кой беше кмет 2005-2007 г.?

 65. 65 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 706 Разстроено

  Цеко от Алеко vs АркЕЙдия.
  Ег@ти вицът, на гърба на собствениците...

 66. 66 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Пардон! Ще се търси ли сметка от извикалите пожарната и линейката, ако не е имало пожар и спешно болен!

 67. 67 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1311 Разстроено

  В България всичко е добре докато стане зле.

  Аз ако бях щях да се разровя да видя кой е отговарял за това парцела да влезе в регулация и дали не е бил на хранилка при някого..

 68. 68 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Не знаех, че може да се построи жилищен комплекс извън регулация! Вила може би да, ама цял жилищен комплекс!

 69. 69 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Наследството на Петър Диков!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 70. 70 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#39] от "calzature":

  Съжалявам, но просто са ви изпързаляли.
  Трябвало е да гледате по-внимателно документите на имотите си преди да ги купите и то без розовите очила.

 71. 71 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#68] от "thenomad":

  Интересно е хората като са купували, предполагам на кредит, банката не е ли проверявала.. Вички кеш да са платили е странно. :)

 72. 72 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Те тука те требе неколко човека от общината и РДНСК да влезнат у затворо. Как е издадено разрешение за строеж, как е издаден акт 16? То без вертикална планировка не може, те го издали без регулация И мУадите меринджеи - с двата крака еврибари гъзари на заворен комплекс до симеоновкия краварник ама те не са виновни хората има акт 16 и купуват, де да знаят че общината ги такоа.

 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2763 Весело

  До коментар [#28] от "мики маус":

  "но си защищават собствеността. А тя както знаете е неприкосновена."

  Ако това беше вярно, че собствността е неприкосновена, трябваше да си затворник на сред оградата, дето си я вдигнал. Защото не трябва да "прикосновяваш" чужда собственост като пътища, спирки, площади и друга инфраструктура.
  Мани това, ами щеше да се на тъмно, без електричество, а водата щеше да си я вадиш от кладенец.

 74. 74 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#70] от "мики маус":

  Е кво да гледат, има акт 16, нотариални актове... какво повече? Можеш ли да се съмняваш в истинността на весеки документ?

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2763 Весело

  До коментар [#70] от "мики маус":

  "Трябвало е да гледате по-внимателно документите на имотите си "

  В края на краищата нали нотариус (един вид Съдия) ги е гледал документите и ги е узаконил, събирайки нотариални и общински такси!
  Баси простотията! Същата история като с КТБ - вложителите виновни за фалита на банката, че вземали висока лихва. А тия, дето са вземали по стотици хиляди левове (БНБ,Банков Надзор, Кредитен регистър, КМПГ, КФН) самата вода ненапита!

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  Уникална държава, уникални институции, просто да полудееш.

 77. 77 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#74] от "uq":

  Намери си свестен адвокат и ще разбереш какво да гледаш - документи за няколко собственика назад, статут на земята и т.н. Не купуваш компот от сливи, а имот.

 78. 78 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Някой по-сведущ да ми обЯсни - можеш ли да строиш жилищен комплекс върху терен извън регулация ?
  —цитат от коментар 9 на Булаир


  Ето къде е заровено кучето. Оттам тръгват недоразуменията, погазването на закона и неспазването на каквито и да е правила и разпореждания.

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2763 Весело

  До коментар [#61] от "batzdravo":

  "Кой беше кмет , когато е "разрешено" строителството?"

  Правилно питаш, че отнесените от вихъра, опс паветата само едно име знаят. Защото "линията за строеж" е дадена от гл. архитект Стоян Янев и " съдебно доказано невинният" кмет Стефан Софиянски:
  "Мандатите на Софиянски са пример за катастрофално градоустройство. Вместо да го признае и вземе мерки, гилдията участва в конкурси, подхранващи и оправдаващи безумието. Има архитекти, напълно нормални наглед, готови да разкопаят незабавно площадите на София за гаражи, да застроят в центъра всяка педя, да проектират ненужни небостъргачи там, където не бива, да строят в коритата на реките и в дворовете на училищата, да проектират жилищни и промишлени райони отвъд Околовръстния път, да насилват слабосилния закон и да угаждат на безмерната алчност на инвеститора При условие, че те именно ще вземат участие. "
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2005-10-21&article=21929
  А през 2006г., както знаем имаше едни хора (май от ДАНС), които фалшифицирваха подписа на Баце, особено за парцелите покрай бул. Тодор Александров. А на Околовръстното отчуждваше имоти (в регулация) с баснословни суми, реституирани (като земеделски земи) само две години преди това. "Синьо-черваната" мъгла е забраВила наводняването на гордостта Борисова - Околовръстния път - просто защото застроените земеделски земи нямаха канализация. Тази година пък "гръмна" парното на една трета от София заради тях (и Топлофикация - включване на сгради извън проектната мощност и капацитет на Топлоцентрала-Изток).

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#58] от "Pandipool":

  "Да си заградиш частната собственост е твое право!"

  Тц, няма такова право да заграждаш как намериш за добре. Можеш да вдигнеш ограда, ако такава е предвидена по градоустройствения и/или кадастрален план. А в някои случаи се изисква и съгласие на съседите по имот, а дори и на наемателите (възникналите права/договори преди идеята за оградата трябва да бъдат уредени - прекратени или предоговорени .... пред нотариус или пред общината).
  Дори конкретно в случая с Дружеството "Въжени линии", има приватизационен договор - ако в него пише, че трябва да запази предмета на дейност за срок от 20 години, никаква ограда не може да вдига .... без изменения на предмета на дейност и градоустройствения план.

  "че самия комплекс е незаконен"

  Би бил "незаконен", ако нотариусите се обявят извън закона, а също и Столична община - прибрала е общинския данък от 2% и десет години е събирала данък-сгради и такса смет (ако е незаконно, трябва да връща парите с лихвите освен наказателната отговорност за самоуправство). Не че сегашните депутати не са се поставили над Закона и искат да връщат времето назад за да се изживяват като богове. Просто са тъпи и нямат решения за настоящето и като комунистите преди ще пренаписват Историята (на Царска България по времето на соца, сега - къде на социализЪма, къде на приватизацията - кой за каквото е гладен).

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#4] от "agile":Длъжностните лица са арх.Диков и Фъндъка. Как си представяш да ги осъдят?
  —цитат от коментар 23 на hodounski


  Длъжностните лица бяха оправдани от Съда (Стефан Софиянски). А другото лице, гл. архитект Стоян Янев почина преди две години.
  Има и други длъжностни лица за "ревизиране", ама там е низ от простотии (рестутиция в "реални граници", заменки, подправяне на документи, нотариални заверки и актове, съдебни решения, липса/забавяне на изготвяне на кадастър, неприемане на градоустройствен план).

 82. 82 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1700 Весело

  Честно казано не знам колко време отнема, за да се изработи подробен устройствен план, но 12 години ми се струват някак си много!
  —цитат от коментар 57 на Pandipool


  хъхъх, знам един дето се изработва от 27 години... последно преди година го разделиха на две и едната му половина е зарязана отново щото било немАло пари :)

 83. 83 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5638 Неутрално

  Кашата е забъркана от общината, строителят на затвореното селище (колко точно му е името) и собствениците на апартаменти в него. Останалите просто са се възползвали или им е писнало...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  секи 4ти км

  Фирма "домоуправител" за поддръжка, управление и контрол на вход на етажна собственост тип затворен комплекс... не на жилищен небостъргач.

  Такива фирми са много управни.
  Събират и се не отчитат.

  Ако въпросната не е забегнала в офшора, бързо ще реши съседския уличен казус между лифт и ниска етажна собственост по недостъп в нерегулиран терен

  До коментар [#22] от "soldierism":

  Хората са си плащали таксите, ама какво е правила с тях фирмата, поддържаща комплекса никой не знае..
  има ли са едно 10 години да го измислят ми се стува..

 85. 85 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Незаконните строежи на римляните ги сриваме. Редно е сега и този комплекс да бъде сринат.

 86. 86 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Построили са един не дотам законен комплекс и за заблуда са сложили една фирма дето уж се грижи за всичко, а всъщност е прикривала нещата. И един ден всичко лъсва. Така е като си мислиш, че в разградена дръжава мойш да се затвориш в комплексче.

 87. 87 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#77] от "мики маус":

  А строителните книжа да гледа ли>? Архитектурните и конструктивните проекти, ВиКто има ли канализация или лайната текат по улицата? И това ли? Нали за това има институции. След като не можеш да вярваш на общината и на нотариуса, какво те кара да мислиш, че можеш да вярваш на агенция по вписванията, че няма да ти изкара фалшив документ? А ви такоам у умниците. Толкова имоти съм купил и продал, че на грешен човек си хванал да обясняваш

 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3819 Весело

  До коментар [#9] от "Булаир":

  Е няма само циганските прошляци да си строят колибите извън регулация - и българските баровци не падат по-долу!

 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3819 Весело

  До коментар [#16] от "мики маус":

  Ами както пише в по-горен постинг е собственост на безработен, който при това не живее в България!

 90. 90 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3819 Весело

  До коментар [#18] от "extraCACA":

  Чакай сега, през 2006 година, когато е строен комплексът, работодател на Диков не беше Бобо?

 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3819 Весело

  До коментар [#29] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Симеоновския лифт си е от времето на социализма - през 1980-те съм работил като екскурзовод и съм водил гръцки групи на Алеко с него.

 92. 92 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pandipool":

  За банките не се бях сетила, нещо много се размириса, да видим дали ще се размине на виновните. Да не се забравят и по-невинните викали пожарна и бърза помощ!

 93. 93 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3819 Весело

  До коментар [#23] от "hodounski":

  Не Фандъка - по едър плод бе кмет през 2006 година!

 94. 94 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3819 Весело

  До коментар [#40] от "ali_ibn_isa":

  Е, имаше и още един кмет между Софиянски и Фандъкова!

 95. 95 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 461 Неутрално

  доста глупава ситуация се е получила. съчувствам на хората, не им е лесно. но когато са купували имота е трябвало да видят дали нещата са изрядни или не са. да прегледат документи и т.н. но станалото станало, собственикът и общината да направят каквото може, за да може хората спокойно да си влизат вкъщи.

 96. 96 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси":

  Съвсем същото, много брокери са ми предлагали тази перфектна локация :)

 97. 97 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Интересно, дали "Манастира" също си плащат за преминаването през паркинга на лифта? Дали и те не са извън регулация!?

 98. 98 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 463 Неутрално

  От "Аркейдия" трябва да платят каквото се налага, за да могат хората спокойно да влизат в имота си, и същевременно да се договорят с общината, собственика на земята и не знам кой още - но това си е тяхна работа като отговорни за всики дейности в този комплекс.

 99. 99 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  В една моя си утопия, виждам гл. архитект,инвеститорът и останалите замесени лица . Облечени в раирани дрехи, с кирки и лопати, прекарват път. Материалите, разбира се - на тяхни разноски. Ех мечти.....

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 100. 100 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  В една моя си утопия, виждам гл. архитект,инвеститорът и останалите замесени лица . Облечени в раирани дрехи, с кирки и лопати, прекарват път. Материалите, разбира се - на тяхни разноски. Ех мечти.....

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK