ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Собствениците на Симеоновския лифт блокираха вход към жилищен комплекс заради задължения

Строящият се комплекс "Витоша парк" през 2008 г.

© Юлия Лазарова

Строящият се комплекс "Витоша парк" през 2008 г.От снощи жителите на комплекс "Витоша парк" под кв. "Симеоново" нямат достъп до домовете си, тъй като собствениците на Симеоновския лифт са блокирали пътя, който води до сградите. Единственият достъп до комплекса откъм ул. "197" преминава през паркинга пред Симеоновския лифт, който в момента се огражда от собственика му - дружеството "Въжени линии". Оттогава две пожарни коли и една линейка също не са могли да влязат в комплекса, разказаха потърпевши пред "Дневник".


Наред с това обаче се оказва, че теренът, на който е построен комплексът, не е в регулация, а документите за въвеждането в експлоатация на сградите се базират единствено на договор за използване на улицата между собствениците на лифта и инвеститорите. Жители на комплекса, с които "Дневник" разговаря, казаха, че разбрали за проблема преди ден. Те разказаха, че досега са плащали месечни такси за поддръжка и охрана на комплекса, а част от парите е трябвало да отиват към собственика на лифта за това, че преминават през паркинга. По думите им едва вчера те научили, че фирмата, на която плащат, от две години не е превеждала парите за преминаване. Това е и причината, поради която от "Въжени линии" са решили да спрат достъпа.


Дружеството "Въжени линии" е притежавано от "Витоша ски", която е собственик на лифта. "Дневник" не успя да открие за коментар нито една от двете компании.


Да си платиш за улица
"Витоша парк" е един от първите комплекси от затворени тип, които бяха построени в София в последните 10 години. Освен жилища в комплекса в полите на "Витоша" на няколко метра от Симеоновския лифт има ресторант.

Камион на "ПСТ груп", блокиран от жители на комплекс.

© facebook

Камион на "ПСТ груп", блокиран от жители на комплекс.


От районната община "Витоша" казаха пред "Дневник", че разрешението за строеж е издадено през 2006 г. от тогавашният главния архитект на София Петър Диков на базата на безсрочен договор за преминаване между "Въжени линии" и инвеститорите в комплекса.


Тогава теренът, върху който е построен "Витоша парк", не е бил в регулация. Такава няма и до днес. От общината обясниха, че подробният устройствен план за района все още се изработва. Той би трябвало да предвиди и отделна улица, по която да се достига до "Витоша парк".


Плащанията по споразумението за минаване през паркинга се извършвали от фирмата, която поддържа комплекса - "Аркейдия" ЕООД. От районната община посочиха, че от две години "Аркейдия" не е плащала задълженията си по договора. Жители на комплекса разказаха, че не са знаели за съществуването на този договор.


Потърсени за коментар, от "Аркейдия" казаха, че не са изпълнявали задълженията по споразумението, когато не са могли да съберат необходимата сума, но отказаха да потвърдят дали са изправени пред тази трудност от вече 2 години.


Може ли да бъде ограничен единствен достъп до дома


От "Аркейдия" твърдят, че "Въжени линии" са ги известили за намерението да изградят ограда и да блокират достъпа до сградата на 16 юни. Тогава са обсъдили възможността със собствениците входът на комплекса да бъде преместен, което те са отказали.


Според живеещи в комплекса достъпът до входа е блокиран от камион на строителната фирма "ПСТ груп". Потърсени от "Дневник", от фирмата казаха, че са наети от "Въжени линии", за да изпълнят строителни дейности, но не отговориха какви точно са те. "ПСТ груп" имаше договори за поддръжка на уличната мрежа на 4 района в София, които са в процедура по прекратяване по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова.


Според Закона за за устройство на територията правото за преминаване през чужд терен - сервитут, се урежда с договор между собствениците на поземлените имоти. Когато двете страни не постигнат договорка, севритутът се определя със заповед на кмета на общината. Законът обаче не е предвидил възможностите за прекратяването на сервитута. Това означава, че всеки казус трябва да се решава поотделно.


Сервитутите се вписват в кадастъра и се предвиждат в подробните устройствени планове за терените, през които минават. В случая обаче "Витоша парк" все още няма такъв план.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK