Столичната община увери, че няма да разреши друго освен зона за спорт на терена на бившата гара "Пионер"

Влаковата линия, която минава през имота

© Надежда Чипева, Капитал

Влаковата линия, която минава през имотаНезависимо кой ще станe собственик на терена, на мястото на бившата гара "Пионер" в Борисовата градина ще може да бъде изградена единствено зона за спорт и каране на велосипед. Това се разбра при представянето плановете на общината за спортните събития през 2018 година, когато София ще бъде европейска Столица на спорта.


Теренът на бившата гара от 20 декара е собственост на "Национална компания Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). На заседанието си през миналата седмица Министерският съвет даде разрешение имотът да бъде продаден на търг.


Подробният устройствен план за Борисовата градина все още не е приет, но при първите му представяния се разбра, че теренът на бившата гара ще бъде място, на което да бъдат изградени спортни площадки и зали.
Пред "Дневник" председателят на Общинския съвет Елен Герджиков каза, че независимо кой купи терена, на него ще може да изгради единствено това, което ще допуска устройственият план. В отговор на въпрос той каза, че Общината няма да участва в търга за имота. Герджиков посочи, че се водят разговори с Министерството на транспорта, което е принципал на НКЖИ, частта от имота, по която е минавала влаковата линия, да бъде даден на общината безвъзмездно. Идеята е по нея да бъде изградена велоалея.


Столица на спорта с фотоизложби


През 2018 година Столичната община ще организира 92 спортни събития, от които 15 ще се проведат на Витоша. Освен тях ще се организират 4 фотоизложби и 2 кинофестивала. Причината е,че от общината са убедени, че спортът трябва да достига до повече хора като изкуството и "националните ценности" са още два пътя за това.


Общината ще отпусне 800 хил. лева за спортните клубове. Ще започне изграждането на 4 многофункционални спортни зали в училищни дворове.


Първото събитие от програмата ще бъде на 13 януари, когато на Витоша ще се проведе спортен зимен фест. Той ще бъде последван от зимния "Семеен празник" на 4 февруари също в планината. В планинската програма влиза още обиколката "Витоша 100" (23 и 24 юни), в която от общината очакват да се включат 3 хил. души. Традиционният софийски маратон ще се състои на 14 октомври, което ще бъде неговото 35 издание.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  София Ленд лайкс дис.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Излиза , някой си купува имот и по-късно ще разбере за какво може да го ползва. Когато стане устройствения план , тогава да го продават.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Пореднната тъпотия под егидата на Янчулева.

 4. 4 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Пореднната тъпотия под егидата на Янчулева.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  Ще е много добре ако на терена не може да се строят жилищни сгради.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  Не мога да разбера защо не се използва тази линия за градски транспорт в София.
  По цял свят железниците се използват и за градски транспорт, само в България не е така.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Аз що съм с впечатлението, че там вече се строяха някакви жилищни сгради?

  Не цъкам плюсове и минуси.
 8. 8 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Софияленд номер две. И там нямаше да се строи нищо друго.....

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":

  Да така е но, гепаджийте предвидливо в лицето на петербурски демонтираха линията още по време на правителството баце1! Тихомълком хм щяло било да се прави велоалея така обосноваха тогава престъплението!

 10. 10 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Дневник,
  Не ви отива да манипулирате с тази снимка, която е от времето когато др. Борисов беше кмет - линията е демонтирана преди 7-8 години!

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#5] от "Messerschmitt":

  Не само жилищни сгради трябва да не се строят там, а и кули като тези на Соффарма до КАТ, които едва не ми скриват гледката към планината!

 12. 12 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Едно молче и есно хотелче с по няколко тенис масички. И две тенис-кортчета. И велоалеи до "Стоян Михайловски" и "Никола Габровски". Басейн има наблизо. Който иска може да тича на воля из Ловния парк.

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":

  Градския транспорт служи да преворзва хора и се проектира така че да има максимална ефективност. Само за сравнение, спомням си че бяха направени и анализирани 15 варианта за точното трасе на третата лния на метрото от междунартодна фирма специлиаизран в такива анализи. И анализите са публични, може да ги потърсите в нета. И беше избран най-ефективния като хора които ползват тази линия.
  Влаковата линия от която е част въпросния участък е проектирана преди повече от 100 години и е е служила за товарни превози. Както линията която стигаше до Руски паметник - служила е за доставка на въглища за центъра на София. Нуждата от тези линии отдвана е отпаднала, нима никакъв смисъл от играждане и подържане на релсов транспорт по тези трасета.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#9] от "telqk":

  Абе какво престъпление - тая линия беше прекъсната над зоологическата още в края на соца или малко след промените. Няма я в плановете за развитие на града още от 70'те години. Само пълен идиот може да рони крокодилски сълзи за такава манипулация.

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  "Пред "Дневник" председателят на Общинския съвет Елен Герджиков каза, че независимо кой купи терена, на него ще може да изгради единствено това, което ще допуска устройственият план"

  Последователността е следната. Най-напред се прави градоустройствения план и после се прави търг за купуване на терените. Който купува терен за застрояване трябва да знае какво може да строи.

 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#14] от "m17":

  Вероятно сте от контингента 80% на Иво Христов. Това че някъде е прекъсната това е съвсем друг въпрос. Когато я демонтираха, демонтирането ставаше с бригада екипирана с локомотив и вагони за транспортиране на сегменти от релсовия път заедно с траверсите. Този влак после на ръце ли са го пренясали такива идиоти като ВАС!

 17. 17 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Спортно развлекателен комплекс с хотелска част и магазини", за да бъдем по-точни...

 18. 18 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Е, може и една 52-ва етажна съблекалня да има!

 19. 19 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1422 Гневно

  Това сме го чували и друг път. Приватизира ли се тази земя после няма сила, която да спре някой подкупен служител в администрацията да направи белята!

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Разстроено

  И току виж се издигнал небостъргач :(.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  Това сме го чували / чели многократно!

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#14] от "m17":

  Само гербераст може да одобрява разрушаването на железопътно трасе.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darth Plagueis":

  Само червен малоумник може да плаче за трупове и да мечтае за тяхното вампирясване.

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#16] от "telqk":

  Не знам как са ги пренасяли траверсите и хич не ме интересува някаква малоумна линия от едно време. И държавата и София има далеч по-належащи проблеми от склеротичните мечтания на дъртовефелниците като вас за комунистическата им им младост.

 25. 25 Профил на sterev
  sterev
  Рейтинг: 8 Гневно

  Разиграват ни с поредния фарс! Продадат ли го, пиши го бегало. Частно!!!!
  За една транспортна връзка най важно е трасето и ако обичат да не ни баламосват, а да изградят най-удачната кръгова връзка между лъчовете на метрото!
  Имаше приказка, че Гара "Пионер" е дарение. Ако това е вярно, то какви са желанията на дарителя?!
  Защо непрекъснато ни лъжат нашите управници?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK