При кметуването на Борисов общината неправилно заменила имота, в който сега се планира небостъргач

При кметуването на Борисов общината неправилно заменила имота, в който сега се планира небостъргач

© Надежда Чипева, КапиталСофийската градска прокуратура е открила нарушения в закона в сделка на Столичната община от 2006 г., с която тя заменя свой имот 3 декара за друг с размер 374 кв.м, собственост на строителната фирма НИКМИ. Фирмата има намерение да построи 150-метрова сграда на терена, макар че според устройствения план там може да се изгради църква, тоалетна или кафене. В резултат на проверката прокуратурата е изпратила протест за сделката до Административен съд - София.


Това се разбира от решение на столичната прокуратура, качено от група във "Фейсбук" на граждани, част от които са подавали сигнали срещу замяната. В постановлението се казва, че след направена проверка са открити нарушения на процесуални и материални разпоредби, които водят до нищожност на решението на Столичния общински съвет за замяната и на заповедта на кмета на София, с което я допуска. Тогава кмет на столицата е Бойко Борисов.


Желанието на НИКМИ да построи 150-метровата на терена от 3 декара на ъгъла на столичните булеварди "България" и "Петко Ю. Тодоров" предизвика редица протести на граждани това лято. Междувременно строителната фирма загради имота и разруши улица, която минаваше през него, но липсваше в устройствените планове. От общината издадоха заповед, с която задължават строителната фирма да премахне оградата и да възстанови разрушената улица.


Игра на откази
Когато компанията получава имота, той е отреден за застрояване, но с максимална височина от 20 метра. По това време Столичната община вече е започнала процедура по изменение на Общия устройствен план, който влиза в сила през 2009 г. Той отрежда имота за озеленяване, като възможностите за строеж са ограничени до кафене, църква или тоалетна.


Разрушената улица

© Николай Дойчинов

Разрушената улица


В това време строителната фирма вече е започнала процедура по изменение на стария подробен устройствен план за терена, като се възползва от вратички в устройствените закони, за да може да построи 150-метрова сграда. Тогава главният архитект на София Петър Диков отказва да допусне промяната и строителната фирма завежда дело във ВАС. През 2016 г. съдът задължава главния архитект да изпълни искането на компанията и на няколко пъти наложи глоби за над 20 хил. лева на новия главен архитект на града заради отказа да изпълни решението. През септември се разбра, че НИКМИ е подала сигнал в прокуратурата със същия мотив.


Протести за 100 метра


Днес ще се проведе пети протест на жители на квартал "Лозенец" заради започналия стоеж на почти 100-метровата сграда "Златен век" на улица "Златен рог". Според гражданите мястото за сграда с такава височина е неподходящо. Разрешението за строеж е издадено през 2007 г., като само две години по-късно с новия Общия устройствен план теренът попада в зона с ограничение на височината 26 м. Промяната обаче не засяга "Златен век", защото няма сила върху вече разрешени проекти.


Строежът на сградата и очакваното натоварване на трафика с автомобили, което ще донесе, е сред причините Столичната община да планира кръгово кръстовище на две нива между булевардите "Джеймс Баучер" и "Черни връх". Предстои проектът да бъде подложен на обществено обсъждане, а след това и в комисиите към общинския съвет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK