Авторът на картата за градския транспорт в София направи нова схема на метрото

Авторът на картата за градския транспорт в София направи нова схема на метрото

© Валентина ПетроваВоден от идеята, че картите по таблата за градския транспорт трябва да са разбираеми и за хора, които нямат умения по навигация, ориентирането в гориста местност или по звездите, геодезистът Стояно Стоянов е направил карта за метрото.


Тя е достъпна в профила му в социалната мрежа Medium. На нея са изобразени трите линии на столичното метро, зелените площи, основните забележителност, като означенията са триизмерни знаци и са със сенки. Входовете на всяка станция на метрото са означени с точки, като разстоянието между тях е посочено за времето, за което може да бъде преминато пеша. На нея са нанесени само най-основните улици, булеварди, кръстовища и сгради, защото са добри ориентири.


"Не съм специалист, картографирането му е хоби", каза Стоянов пред "Дневник". От 10 години живее в Пловдив, като преди години е направил и схема на градския транспорт в града, която общината обмисляла дали да купи. Правил е и карта на град в Сибир, в който никога не е бил.
Стоянов създаде и подробната транспортна схема на София, на която се виждат всички автобусни, тролейбусни, трамвайни линии и метрото. Тя беше купена от Центъра за градска мобилност, който я използва за предстоящото обновяване на картите на градския транспорт. Първите нови табла по спирките на наземния градски транспорт ще бъдат поставени с сряда, казаха през "Дневник" от общинското дружество.


Целта на картата е всеки, който я види, да може бързо да разбере къде се намира и накъде трябва да поеме, за да стигне където иска. "При това да се справи без особени познания по местен език и култура", пише Стоянов.


Авторът на картата за градския транспорт в София направи нова схема на метрото

© Стоян Стоянов


Той се е вдъхновил от схемите на метрото на различни столици и градове, които са с размери подобни на София. Особено впечатление му направила картата на Московското метро, която се откроила с детайли, четимостта, типография и съчетание на цветове. Същевременно схемата на столичното метро му се видяла сякаш двете линии са нанесени върху географска карта града.


От Столичната община казаха за "Дневник", че транспортните схеми са създавани от направлението към главния архитект на София. Дружествата "Метрополитен" и "Център за градска мобилност" създават картите, които поставят на спирките, като спазват основната схема.


В схемата на Стоянов центърът на града е описан в кръг, който с е радиус от "около 20–30 мин., реално ходене пеш". Посочени са основните кръгови кръстовища - пл. "Руски паметник", "Лъвов мост", пл. "Сточна гара" и паметника на "Васил Левски". Отбелязани са само по-ключовите улици и булеварди в центъра и периферията - "Сливница", "Княз Александър Дондуков, "Г. С. Раковски", "Опълченска", "Христо Ботев", "Алесандър Стамболийски", "Генерал Скобелев".


Място са намерили и сградата на Националния дворец на културата, катедралния храм "Александър Невски", църквата "Света Неделя" и националния стадион "Васил Левски". Причината е, че са добри ориентири.


"Постарах тези знаци да изглеждат триизмерни. Даже хвърлят сянка, огряти от късното следобедно слънце", пише още Стоянов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK