Собствениците на басейна в Борисовата градина искат да го ремонтират, но без разрешение

Басейн "Мария Луиза"

© Юлия Лазарова

Басейн "Мария Луиза"Плувният комплекс "Мария Луиза" в Борисовата градина в София може да бъде ремонтиран. Това се разбира от заявление, изпратено до Столичната община от дружеството "Парк Мария Луиза", което е собственик на имота, с което "Дневник" разполага.


Вече има готов архитектурен проект за басейна, а дружеството е поискало да започне ремонта без разрешение за строеж, позовавайки се на член от Закона за устройство на територията (ЗУТ), който го позволява.


Открит през 1939 г., басейнът "Мария Луиза" се намира в сърцето на Борисовата градина, като се простира на площ от 35 дка. От 2005 г. басейнът е затворен и видимо не се поддържа. През това време Столичната община загуби контрола в дружеството "Парк Мария Луиза" за сметка на другите акционери в него. При създаването му през 2003 г. съсобственик със "Софийски имоти" е "Енджел", част от "ВАИ холдинг" на покойния Георги Илиев, а днес са две други дружества. Едното от тях - "Карплеон", е свързано с Румен Гайтански-Юнг, а второто - "Юромарк асет мениджъмнт" - с адвокат на застрахователното дружество "Бул инс".


Цялостният ремонт
Според заявлението и други документи, с които "Дневник" разполага, "Парк Мария Луиза" иска да направи цялостен ремонт на басейна, като премахне трибуните и платформите за скокове, козирките и другите части от конструкцията и след това ги преизгради. За да направят това, от дружеството искат да ползват член 151 от ЗУТ, според който за това не се изисква разрешение за строеж, тъй като става дума за ремонтни дейности. Така се прескача и друга процедура - издаване на виза за проектиране, която определя какво допълнително може да се построи.


От дружеството искат да направят ремонта, без да се съгласували това с проектантите на подробния устройствен план за Борисовата градина - "Ковачев архитекти". Първият и дългоочакван план за Борисовата градина беше първоначално представен през лятото на 2017 г. Той предвиждаше възстановяването на басейна и на летния театър в близост, който също е част от активите на "Парк Мария Луиза". През лятото така и не се разбра как общината предвижда да направи това, след като вече е има само 41% от общото дружество.


"Дневник" изпрати въпроси до "Софийски имоти" дали са информирани за плановете за ремонта, какво предвижда проектът и как ще се финансират дейностите, като все още очаква отговор.


Предстои да бъде оповестен окончателният вариант на плана на "Ковачев архитекти", а след това да бъде подложен на обществено обсъждане и приет от Столичният общински съвет. Потърсен от "Дневник", Атанас Ковачев каза, че в края на януари 2018 г. планът е бил обсъден от експертния съвет към главния архитект на София. Сега той очаква да получи становище за евентуални корекции и прогнозира, че обществените обсъждания да започнат през юли.


Басейн в резерват


Автори на проекта за ремонта на басейна са студио "Десет", като той е достъпен на сайта им. Видимо той не предвижда ново застрояване. Един от архитектите, работили по проекта и посочена като представител на дружеството пред общината, Римма Шопова, отказа да коментира пред "Дневник" какво предвижда проектът, колко ще струва изпълнението му и други детайли.


Студио "Десет" е автор на проекта за строящата се спортната зала "Арена Бургас", чието изграждане първоначално бе оценено на 38 млн. лева, но в края на година се разбра, че ще струва 50 млн. лева.


Собствениците на басейна в Борисовата градина искат да го ремонтират, но без разрешение

© Stara Sofia


Басейнът попада и в защитения от Закона за културното наследство Резерват за градинско и парково изкуство "Борисова градина". По тази причина проектът трябва да се съгласува и с Националния институт за недвижимо културно наследство, което, видно от документите, не е направено.


"Дневник" изпрати въпроси до главния архитект на София Здравко Здравков за това дали е информиран за намеренията на собствениците на басейна, какво ще предприеме, както и на какъв етап е изработването на плана за Борисовата градина. От екипа му отговориха, че районната администрация "Средец" е върнала проекта на "Парк Мария Луиза" за съгласуване с НИНКН и след това в общината не е постъпвала нова документация.


Превратностите в собствеността


До 2002 г. басейн "Мария Луиза" е собственост на "Софийски имоти" и се стопанисва от дружеството "Енджел" с управител и съсобственик Георги Илиев. През 2003 г. Столичният общински съвет вади басейна и летния театър от активите на "Софийски имоти" и го апортира в новосъздаденото "Парк Мария Луиза", в която съакционер е "Енджел". Още тогава за управител и член на съвета на директорите е назначен Росен Андреев, който е акционер в "Енджел".


През 2006 г. в управлението настъпват промени и като акционери влизат дружествата "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт". Двете са собственост на регистрираните в САЩ "Карплеон" ООД и "Юромарк холдинг". Управител е Николай Проданов, който е миноритарен акционер в "Юромарк асет мениджмът" и член на съвета на директорите на дружествата на Румен Гайтански-Юнг "Волф лизинг" и ДИТЦ, които дълги години контролираха сметосъбирането и почистването в София. Проданов е бивши служител на сектор "Убийства" в СДВР.


Собствениците на басейна в Борисовата градина искат да го ремонтират, но без разрешение

© Stara Sofia


Основният акционер в "Юромарк асет мениджмът" е "Юромарк холдинг", регистрирано в щата Делауеър, САЩ. То е създадено от местна компания за управление на бизнес активи през 2002 г. и няколко пъти е сменяло едноличните си собственици (всички те чуждестранни граждани - бел. авт.), се вижда документи в Търговския регистър. Всички те обаче са издавали генерално пълномощно на адвокат Мариан Гочев. По информация на "Капитал" той е бил адвокат и на бившата групировка СИК.


Днес той защитава застрахователното дружество "Бул инс" по редица граждански дела, като кантората му се намира в централата на компанията на бул. "Джеймс Баучер".


През 2011 г. Гочев е съперник на премиера Бойко Борисов в мач от тенис турнира по двойки на в. "Труд".


Регистрираното в щата Вашингтон дружество "Карплеон" пък се представлява от преподавателя в свищовската Стопанска академия "Д. А. Ценов" Васил Захариев, който беше свързан със сделки с фирми на Красимир и Николай Маринови, известни като братята Маргини.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  чл. 151 се отнася за ТЕКУЩИ ремонти, а не за преустройство или дори основни ремонти.
  43. (нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Текущ ремонт" на строеж е подобряването и поддържането в изправност на сградите, постройките, съоръженията и инсталациите, както и вътрешни преустройства, при които НЕ се:
  а) засяга конструкцията на сградата;
  б) извършват дейности като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
  в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях.

 2. 2 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ... за допълнително строителство - да не говорим.

 3. 3 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Аз искам тази развалина да бъде премахната. Няма място в сърцето на парка. На нейно място трябва да има единствено дървета. То не стигат 2 стадиона, тенис кортове, басейн, игрища за футбол, паркинги. Къде остана парка в цялата тази купчина?

 4. 4 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#3] от "m_todorov":

  Дайте да разрушим всичко, като на Витоша да са доволни зелените боклуци и да има само развалини, кал и дървета.

 5. 5 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#3] от "m_todorov":

  Парк Витоша!

 6. 6 Профил на dichfromthebeach
  dichfromthebeach
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Дано да го възстановят изцяло с предишния му вид. Много ходехме там като деца. Много части от спирката на тролея по пътя до басейна през горичката ни сваляха маратонките в началото на 90те. Едно страхотно място за софиянци без аналог, а локацията е невероятна. Не знам каква е причината толкова години дс не се случва нищо, но си е направо престъпление. Прилича ми точно на ситуацията с Витоша, а и казуса горе долу съвпада и като време.

 7. 7 Профил на dichfromthebeach
  dichfromthebeach
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Дано да го възстановят изцяло с предишния му вид. Много ходехме там като деца. Много части от спирката на тролея по пътя до басейна през горичката ни сваляха маратонките в началото на 90те. Едно страхотно място за софиянци без аналог, а локацията е невероятна. Не знам каква е причината толкова години дс не се случва нищо, но си е направо престъпление. Прилича ми точно на ситуацията с Витоша, а и казуса горе долу съвпада и като време.

 8. 8 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Да се отчужди.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 9. 9 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Ако премахнат паметник Братска могила ще се освободи доста място за гора.

 10. 10 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 790 Неутрално

  .... известни като братята Маргини :) :) :) :) :)!

  agent
 11. 11 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#7] от "dichfromthebeach":

  Много хубав плаж беше до преустройството му.

 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 953 Неутрално

  ВИСаджии, СИКаджии, милиционери, адвокати прилапали басейн посред парк в център на столицата. Мила родна картинка. Мафия !

 13. 13 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Весело

  Да го ремонтират и да го правят аквапарк...
  В София няма един аквапарк.
  Друг въпрос е Кой разпродаде на безценица всички апетитни имоти из София.
  Кой беше на власт преди 20 години
  Кой
  умните и красивите и другаря Софиянски, другаря Янчулев

 14. 14 Профил на dichfromthebeach
  dichfromthebeach
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#11] от "Sabbath":

  Аз не помня кога са правени трибуните. Предполагам началото на 80те когато нямам спомен да съм ходил. Виждал съм снимки как е изглеждало тогава и вместо трибуни е имало поляна, което лично на мен ми харесва повече, но все пак мисля че в случая трябва да има някакъв компромис, за да може да се оправдае инвестицията. Поляна или трибуна не би ималобхолямо значение от гледна точка на екологията. Няма да се изсичат дървета. Нека обаче да се направи и с някакъв нормален дизайн да е малко по естететично от сега.

 15. 15 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#6] от "dichfromthebeach":

  Честно казано моите спомени са малко по-различни. Като деца там ходехме само в краен случай, защото съоръжението беше неподдържано, водата беше мръсна и студена. Много от посетителите не бяха с добри хигиенни навици (опитнам се да бъда политкоректен). Спомените ми са от началото на 80-те. След това затвориха басейна за ремонт. Имаше идея и там да се провеждат състезания от европейското по водни спортове - 85-та година. По някакви причини там не се провехода състезания но поне бе направен ремонт. Нещата съществено се подобриха. Известно време след това басейнът беше доста посещаван от софиянци. Тези, които не се грижеха за хигиената си не бяха допускани по един или друг начин (но пък беше препълнено). След това... всичко е ясно... разруха по утвърден модел.

 16. 16 Профил на croth
  croth
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Не помните ли? Софиянски го подари на СИК. Както стана и с луна парка до Токуда. И доста други имоти.

 17. 17 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Гневно

  Не помните ли? Софиянски го подари на СИК. Както стана и с луна парка до Токуда. И доста други имоти.
  —цитат от коментар 16 на croth


  Софиянски подари и на Левски за безвъзмездно ползване спортен комплекс Георги Аспарухов в последния си работен ден като служебен премиер на България. Без конкурси , без нищо.

  От 1990 до 2005 година , за 15 години разпродадоха на свои умни и красиви приятели всичко в София , дори и десетките градини.

 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1461 Любопитно

  Абе, сикаджията нали щеше да го взима от вълци и хиени като стана кмет?
  Щеше да взима и Софийска вода, да маха същите хищници от сметищата..
  А подопечните му тролове все намират за какво да го обичат и да сочат други за лъжите му.

  Ecrasez l’infâme
 19. 19 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  До коментар [#12] от "Индиана":
  Не мафия а ШАЙКА поетичо описана от шайкаджия в сянка!

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10640 Неутрално

  От ВИС, та на СИК ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Гневно

  До коментар [#18] от "Graf":

  Как не ви е срам, бе ...
  Разпродадохте всичко, дори и на Околовръстното при Икеа , беше по евтино да се правят естакади, отколкото да се обезщетявата земите на приятелите на Софиянски.
  Който случайно ги е върнал точно където трябва да мине околовръстния път на София.

  Такива гарбежи , като извършените от умните и красивите, не е имало.
  За 15 години всичко апетитно заграбиха.
  Посегнаха и на детските градини.
  Костов продаваше за по 1 долар заводи, а Софиянски подаряваше направо

 22. 22 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Може би тук е мястото да спомена, че на бившия вход на басейн Диана се прави... КРЪЧМА. Възложител на строежа е... "Национална спортна база" ЕАД... Честито на печелившите!!!
  Вчера пък минах през зала Фестивална. Отпред преди години имаше малка полянка. Сега има бетонна плоча. Върху нея ще напарвят поредната кръчма. Между другото плочата е ОГРОМНА.

 23. 23 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#21] от "001":

  Фатмак, какво се рзаквича?
  Щото вие не продължихте започнатото, а? Или писъкът е, че са ви оставили недостатъчно?
  На вас ви стигат Булгартабак, грабежа на КТБ и врътката с ВЕИ-тата. Направо заравяте в земята усмихнатия кмет.
  Да ве и у милиционерите ненаяли се.

  Ecrasez l’infâme
 24. 24 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#23] от "Graf":

  Фатмак е баба ти бе джендърче ...

  Статията не е за КТБ, а за кражбите на общинско имущество в София в периода на управление на Софиянски.

 25. 25 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Весело

  Толкова са нагли наследниците на Костов и Софиянски, че дори сега не напускат партийните си централи и нарушават закона.
  Там е казано партии които не са парламентарно представени нямат право да ползват държавни имоти за партийни цели.
  Да , но сините не пускат Раковски 134 .
  Все се борят уж за правила , а са най големите нарушители.
  Да ви припомням ли думите на Божо - Трика ...
  Точно заради това което са умните и красивите, не могат да съберат и 4% подкрепа, а едно време на митингите на СДС имаше стотици хиляди.
  Излъгаха хората и от 60% подкрепа, се стопиха до 2-3%

 26. 26 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1199 Разстроено

  До коментар [#14] от "dichfromthebeach":

  Преди трибуните беше много по-приятно място-(вж.снимките).Имаше съблекалня,душове,адамов(евин)плаж,шкафчета за дрехи,закачалки за същите,ресторант "Боровец",голям басейн с кула за скокове 10,5 и две по 3 метра,малък басейн,детски басейн с 2 пързалки и до него такъв за бебета,павилион за закуски.Част от пространството м/у големия и детския басейн беше засипана с пясък в/у който имаше скари за лягане.Входът беше 20 ст.,включващ и ползувене на закачалка за съхранение на дрехите.С шкафче вместо закачалка-25 ст.Цялата останала огромна площ се състоеше от поляни,храсти и дървета.Недостатък-сменяха водата в басейните веднаж на сезон,по-точно пълнеха ги с вода в края на м.май и с нея си караха до затварянето през септември,като същата се затопляше единствено от слънцето.
  Работно време от 8 до 17 ч.

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2381 Весело

  Сега цялото население на Банско да излезе в защита на Борисовата градина!
  Интересно, тези които искат басейна да се разруши ще платят ли изкупуването на собствеността, разрушаването и облагородяването на терена.
  Още по интересно дали са ходили скоро в Борисовата година да видят колко нападали гниещи дървета има.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Гневно

  До коментар [#27] от "tribiri":

  умните и красивите са същите като червените и наглите ...

  Софиянски и компания са подарявали на безценица общински имоти и сега искат , да се платят стотици милиони от бюджета на града за да се разрушели.
  Къде бяхте , когато Софиянски, заграби земите дори около НДК . Сега там се извисяват небостъргачи.
  Къде бяхте когато другарите с ДПС и НДСВ , подариха ЧЕЗ , МЕЗ и останалите енергодружества, че сега трябвало правителството да плаща милиарди за да си ги връщало.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До 1990 г живеехме в Партия-държава, сега сме в Мафия-държава! А далаверите на Янчулев, Софиянски...... ще пребъдат във вековете!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#4] от "martinio":

  Какво се е разрушило на Витоша заради зелените?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  Че има нужда от ремонт и защо не и преустройство е факт и е грехота толкова години, на такова нубаво място този плаж, то не е само един басейн, да стои в ужасния западнал сегашен вид.
  Но като чета, кои са стопаните...майко мила. Макар че от друга страна, поне крадените от нас пари да влязат в някаква степен в наша полза.

 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#24] от "001":


  До коментар [#23] от "Graf":Фатмак е баба ти бе джендърче ...Статията не е за КТБ, а за кражбите на общинско имущество в София в периода на управление на Софиянски.
  —цитат от коментар 24 на 001


  А Нинова си е гепила Техноимпекс. :)
  Статията е за организирания грабеж, продължил и продължаващ повече от четвърт век.
  В който със страст участвате, но не желаете да обсъждате участието си. :)

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Проектът изглежда много добре! Няма лошо да се правят хубави неща

 34. 34 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Сагата с басейна "Мария Луиза" е класически пример за това как на мутрите бяха предоставени най-апетитните имоти в София.
  И да това как МУТРЕНСКАТА ни държава повече от десетилетие не може (а по-вероятно не иска) да реши този, според мен, елементарен проблем, засягащ хиляди софиянци.
  А сега са се захванали да решават много по-сериозния проблем с ЧЕЗ! Некадърните, алчни и корумпирани "управляващи".

 35. 35 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Държава на мафиотите, вълците и адвокатите, и разбира се кметовете....

 36. 36 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#15] от "mrslv":

  Европейското по плуване се проведе на к-с Червено знаме, развалината до зала "Армеец". Тогава по странен начин за правешката свиня и стадото му се използва случая да се ремонтират и другите басейни в София, вкл. и този именуващ се тогава "Република".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 37. 37 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Циганите първи въведоха модата на плажните бермуди още през 70-те години на миналия век.
  На този басейн всички бяхме по бански, само те ходеха с дълги черни шорти с бял кант отстрани.
  Това беше така, понеже по това време беше въведена единна униформа за часовете по физическо възпитание и ромите я ползваха за всякакви случаи. Всъщност, черните шорти им бяха единственото долно бельо и те го ползваха несменяемо.
  Друга характерна особеност бе, че ромите, ползващи басейна в Борисовата градина ходеха по нужда не в тоалетната, а на място.
  Тоест, не ходеха по нужда, а си вършеха работата във водата, което от една страна беше добре, понеже така тоалетните оставаха сравнително чисти.

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#13] от "001":

  Разбира се. Нищо, че по време на целата далавера Баце е кмет..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#25] от "001":

  О, как продължава да лъже ченгето... Като се покаже как Баце се е осрал, всеки комунист си има готова реплика - Костов е виновен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#17] от "001":

  О, и за Герена избълвал дебилщина ченгето 😂😂😂
  Мъкааааа

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#40] от "Darth Plagueis":

  абе смешко,
  толкова ти е акъла , че три изречения си ги разделил в три коментара ...
  Така и твоите любимци 8% ги разделиха на три и сега духат супата пред парламента и си запълват времето с разходки до орлов мост....
  Софиянски е кмет на София от 1995 до 2005
  Ти въобще прочете ли статията или ти трудно. Важно е да си изпълниш нормата от стотина коментара дневно ...
  През 2003 година Общината губи контролния пакет и няма право да решава нищо.
  Да живее Софиянски и двата процента негови поклоници

 42. 42 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За тoва, че този басейн от НАШ, на софиянци, се превърна в ЧАСТЕН на мутри, половината СДС трябваше да го тричат на голу. Ама пак комунистите виновни сигурно.

 43. 43 Профил на kuparamp
  kuparamp
  Рейтинг: 233 Неутрално
 44. 44 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Толкова са нагли наследниците на Костов и Софиянски, че дори сега не напускат партийните си централи и нарушават закона.Там е казано партии които не са парламентарно представени нямат право да ползват държавни имоти за партийни цели.Да , но сините не пускат Раковски 134 .Все се борят уж за правила , а са най големите нарушители.Да ви припомням ли думите на Божо - Трика ...Точно заради това което са умните и красивите, не могат да съберат и 4% подкрепа, а едно време на митингите на СДС имаше стотици хиляди.Излъгаха хората и от 60% подкрепа, се стопиха до 2-3%
  —цитат от коментар 25 на 001


  Ми те са "десни" партии. Взимат държавния имотец и си го правят частен. Може да е незаконно, ама е "дясно".

 45. 45 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Няма по- добро доказателство за абсолютната несъстоятелност на целия ПЕРЕСТРОЙКАДЖИЙСКИ процес, от състоянието на лятната къпалня в парка на свободата ("Борисовата градина"- на кой Борис само единици знаят, както му казват днес): грабеж и разруха от бандити с английски имена на ангели и регистрирани фирми - фар уест в Америка. Необходимо е пълно преосмисляне, промяна на начина на управление и форма на собственост (държавна или частно- бандитска) за да можем да отлепим от дъното и да вървим напред. От най- прекрасно място за отдих, спорт и разхлаждане в горещите летни дни, днес лятната къпалня е превърната в едно отвратително смърдящо бунище, в каквото е превърната и 2/3 от територията на България, гарите, влаковете, забравените от хората и Бога опустошени села.... Стига вече, ХАЛАЗ, както обичат да казват арабите; или АЗ КАЗАХ "ХАУ" на езика на индианците,чийто голям почитател е Борисов. Аман, Борисов!

 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#41] от "001":

  Ма разбира се 😂😂😂
  Нищо, че смяната на собствеността става в 2003, 2006, 2008, 2010 и 2015, все Костов е виновен 😂😂


  До коментар [#44] от "Stanko":

  О, да, приватизацията е нещо лошо и незаконно, знаем ..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1041 Весело

  Един номериран бокулизач е изпаднал в истерия.

  Кофти работа, а лизач?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 48. 48 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Софиянски подарил басейна на гербавите сикаджии, а те мрънкат, не е ли иронично ;)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 49. 49 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#46] от "Darth Plagueis":

  Като ви подиграват с умните и красивите, ти май наистина си си повярвал...

  Какъв Костов, бе смешко
  2003 година кмет е София, тогава столична община губи всякакъв контрол над къпалня Мария Луиза...
  Следващите години собствеността може да се сменя колкото си пъти иска. От 2003 година е частен имот и нито кмет нито никой може да повлияе на прехвърлянията.
  Важното е кога от общински имот е станал частен.
  По времето на Софиянски. Точка

 50. 50 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#26] от "Sabbath":

  Доста точно описваш нещата, само ще добавя:
  Имаше ресторант (цялата тераса), който работеше и вечер. Детският басейн обаче винаги беше студен, а бетонните пързалки към него бяха като шкурка. Въпреки, че по тях течеше вода, можеше да си съдереш банските или свалиш кожата от дупето
  За времето си обаче беше добре. Като деца се събирахме групата и ходехме заедно. По едни черни гащета и бански под тях. Въпреки, че беше евтино (за възрастните), пак въртяхме далавера. Един си вземаше билетче и шкафче, останалите влизахме през дупка в оградата откъм обсерваторията. Събувахме се по бански и той отнасяше гащетата в шкафчето. После висяхме по басейните докато прегладнеем.

 51. 51 Профил на Иван Гешев прокурор прокурор
  Иван Гешев прокурор прокурор
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#45] от "bobhunter":

  Мисля, както и 99% от българите, че Борисовата градина е кръстена на Борис III. Ти някаква друга версия ли имаш?

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 52. 52 Профил на Gilbert Grape
  Gilbert Grape
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "От 2005 г. басейнът е затворен и видимо не се поддържа. През това време Столичната община загуби контрола в дружеството "Парк Мария Луиза" за сметка на другите акционери в него"

  Аз искам да знам как така общината просто "загуби" контрола? Казано е все едно някой си е изтървал сладоледа на земята по погрешка. Това не е ли престъпление? Виновни няма ли?

 53. 53 Профил на Иван Гешев прокурор прокурор
  Иван Гешев прокурор прокурор
  Рейтинг: 840 Весело

  Един номериран бокулизач е изпаднал в истерия.Кофти работа, а лизач?
  —цитат от коментар 47 на b_52_strato


  Е, те това е коментар по-същество. Браво! Направо разби всичките му аргументи. Вече никой не вярва на него, всички вярваме на теб.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#49] от "001":

  Викаш, от кмета не зависи, че дружеството Софийски имоти продава дела си 😂😂😂
  Впечатляваш с акъл, да знаеш.
  Впрочем, от 2003та имоттт е общинско-частен, с дял 49-51.
  Ае бегай за нова опорка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#54] от "Darth Plagueis":

  51% частна собственост от 2003 година ...
  Така ли е или не е ...
  2003 година кмет на София е Софиянски ..
  Безсмислено е повече да говорим.
  Други съфорумци, споделиха и кражбата на земя от Борисовата .
  Десетки декари гора в центъра на София беше унищожена заради София ленд , ама умните и красивите не протестираха, а сега всяка седмица разходки ... щели да спасяват Пирин.
  И два процента ви е много... Трябва да стигнете половиния процент на Зелените

 56. 56 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1838 Весело

  Умните и красивите не протестираха и когато Христо Иванов беше министър, а Радан се разплуваше в парламента.
  Когато РъБъ беше от управляващите със 7 министерства подарък
  Една година в София нямаше един протест.
  Протестна мрежа , не си намери един повод за разходка до Орлов мост.
  Жалки сте

 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#55] от "001":

  Уйчо, 49% нищо ли е бе? Ти АД виждал ли си някога как работи? 😁😁😁

  И веднага Радан виновен,щото бил депутат 😂😂😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Ще допълня само едно нещо.
  Каквато и да е реконструкция и модернизация, без достатъчно голям паркинг, е просто неадекватна.

 59. 59 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#6] от "dichfromthebeach":

  Подкрепям, и аз много ходех, и дъщеря си водех лятото. Уникално беше.

  Да задължат собственика да запази атмосферата, а не да направи някое "вносно чудо" от карибите, та после сами да не можем да му се начудим.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 60. 60 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#50] от "marker":
  "Доста точно описваш нещата, само ще добавя:
  Имаше ресторант (цялата тераса), който работеше и вечер."Ресторантът ("Боровец"),добросъвестно съм го споменал.Същият освен тераса имаше и закрита част,работеше целогодишно.

 61. 61 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз искам там да има гора, да си купят някой осран от строители имот и да го направят на аквпарк или каквото си искат, всеки иска в парка да строи егати изродите. И не спряха да влизат с тъпите си коли по алеите , чупят колчета , бутат въртят сучат , мързеливците ходят да играят с тенис и много държат да паркират пред залата !!!

 62. 62 Профил на George S
  George S
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Дано стане. В София лятото за басеините трябва да си направиш 2 дена резервация предварително, иначе всичко е пълно.А и както казаха около София няма ни един аквапарк, нито лунапарк, ще е добре да се направи. Уви, вероятно пак ще скочат зелените с някои неадекватен контрапротест и ще отпадне, а в най-добрия случай ще се водят някви дела години докато започне строежа. Плюс това, макар и държано от мутри, Мария Луиза е един добър спомен за всички истински Софианци и е грехота да е в такова състояние.

 63. 63 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1199 Весело

  До коментар [#45] от "bobhunter":
  Борисова градина-на името на цар Борис III.Мария Луиза-майка на същия.

 64. 64 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 974 Неутрално

  София е един зле управляван град!

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  Това е мафията, която управлява България.

 66. 66 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Дружеството "Парк Мутра" ще прави ремонт оценен на 50 милиона. Като гледам картинките, няма начин този ремонт да струва повече от 3-4 милиона. Ако и толкова. Аз съм строил басейн, вярно не толкова голям, но ми излезе 50 хиляди със всичко и оформлението наоколо. Хайде тези да струват 10 пъти повече. И да сложим още милион-два са ремонта на сградата. Абе, далавери, далавери, няма край в България.

 67. 67 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#36] от "Gopeто":

  Да, също така състезания имаше и на Диана.

 68. 68 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#36] от "Gopeто":

  Между другото съвсем скоро демонтираха осветителните тела на басейн Диана. Освен осветлението зазидаха и асансьора на кулата за скачане. Между другото месечния наем на басейна е около 1500 лв. (информацията ми не е 100% сигурна) . Съвсем в реда на нещата е и басейн диана да се прекръсти в къпалня. В общи линии тренировки там не се водят (с мааааалки изключения), състезанията са меко казано кът, сигурно за да не нарушават спокойствието на къпещите се и оборота на заведенията. Виж футболното игрище до басейна за скокове се ползва :)... Но достъп до него има само 1 човек и свитата му...

 69. 69 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#30] от "Darth Plagueis":

  Ами не остана гора! Когато се появи корояда.. Белев-главатаря на зеления октопод.... не разреши да се изчистят болните дървета. Резултата е мъртва гора, изгоряла гора! Честито.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 70. 70 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#4] от "martinio":

  Да, друго си е да има басейн насред централен парк в столицата, да може селяндурите да ходите с джапанки през гората.

 71. 71 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1964 Разстроено

  В мафиотска държава по мафиотски. Като чета кои са собствениците сигурно басейн за гражданите няма да има. Вероятно ще построят барове, масажни студия, нарко депо,.....

 72. 72 Профил на therealhahaha
  therealhahaha
  Рейтинг: 395 Гневно

  Да се нацйонализира. Маика ви да еба.

 73. 73 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 328 Неутрално

  „През 2011 г. Гочев е съперник на премиера Бойко Борисов в мач от тенис турнира по двойки на в. "Труд"."

  Хм...любопитно...някаква информация как е завършил двубоя, на кава настилка е игран, имало ли е тай-брек?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK