Глобите в градския транспорт в София вече ще са законни

Глобите в градския транспорт в София вече ще са законни

© Юлия ЛазароваГлобата за нередовни пътници в градския транспорт в София да е 30 лева, а актът при отказ от плащането й на място да е 50 лева. Това предвижда окончателният вариант на промените в наредбата за обществения градски транспорт, които утре ще бъдат гласувани от Столичния общински съвет.


Сега акт от 200 лева се налага, ако нередовен пътник откаже да купи карта за 40 лева от контрольорите, установили нарушението. Сумата от 200 лева обаче противоречи на Закона за административните нарушения и наказания, според който санкцията може да е между 20 и 50 лева.


За по-малко гратисчии


С промените в наредбата се конкретизират текстовете, свързани с нощния градски транспорт, който ще тръгне в София от 7 април, каза днес председателят на общинския съвет Елен Герджиков. По думите освен това се въвеждат нови възможности за плащане на превозни документи и таксуване, които ще бъдат необходими, когато бъде въведена новата електронна система на градския транспорт.
Нощният градски транспорт ще струва на общината по 100 хил. лева на месец, като се пуска тестово за 9 месеца. Той ще има 4 линии, като всяка ще има по 50 спирки, като общата за всички ще бъде площад "Княз Александър Първи". Цената на билета е 2 лева, като тя ще се продава от кондуктори вътре в автобусите и ще важи за 4-те линии през цялата нощ.


"При въвеждането на тикет системата очакваме покачване на контрола на пътници и намаляването на гратиса", каза Герджиков. В момента Столичната община разглежда документите на 10-те участника в обществената поръчка за 88 млн. лева за внедряването на новата система. Очаква се тя да може да се ползва от жителите на града най-рано през 2020 г.


Също така безплатното ползване на буферните паркинги вече ще бъде възможно само след използване и на метрото. Досега изискването беше единствено да се притежава абонаментна карта за метрополитена. При ползването на карта за еднократно пътуване паркирането ще е безплатно за първите 2 часа, а след това ще струва по 50 стотинки на час.


Една карта - две превозни средства


Друга от промените в наредбата е, че пътниците, които имат абонаментна карта за една линия, но ползват друго превозно средство, което се движи по същия маршрут, вече няма да бъдат санкционирани. Така по думите на Елен Герджиков гражданите, които се имат карта за трамвай по линия 5, ще могат да ползват и автобус 260 по продължението на бул. "Цар Борис III". Същото важи и за автобусите и тролеите, които се движат по бул. "Цариградско шосе" и за автобусите по бул. "България", където маршрутите им съвпадат с този на трамвай 7.


Герджиков каза и че след предложение от граждани от Инициативен комитет "Княжево" е било прието в наредбата да се предвиди възможност велосипедите да се превозват безплатно в наземния градски транспорт, но само в автобусите с "велосипедни гардероби". Председателят обаче посочи, че все още общината няма автобуси, които да разполагат с такива гардероби, но купуването им ще бъде възложено.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Аз имам 3-месечна карта за целия градски транспорт!

 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "При ползването на карта за еднократно пътуване паркирането ще е безплатно за първите 2 часа, а след това ще струва по 50 стотинки на час."

  Интересно дали има данни за капацитета и използването на тези паркинги. Ако идеята е да се замени автомобилно движение с използването на метро, би трябвало тези паркинги да са или съвсем безпатни, или с много ниски цени, както е направено в други градове:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Park_and_ride

 3. 3 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Не знаех, че има незаконни глоби, не съм изненадан де.

 4. 4 Профил на Nwabudake Morgan
  Nwabudake Morgan
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "ijj":

  Съдейки по светлинното табло за брой празни места, паркинг "Бели Дунав" целодневно и целогодишно е почти празен. И изглежда целта на промените е да отпадне ситуацията на "почти".

 5. 5 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "При ползването на карта за еднократно пътуване паркирането ще е безплатно за първите 2 часа, а след това ще струва по 50 стотинки на час."Интересно дали има данни за капацитета и използването на тези паркинги. Ако идеята е да се замени автомобилно движение с използването на метро, би трябвало тези паркинги да са или съвсем безпатни, или с много ниски цени, както е направено в други градове:https://en.wikipedia.org/wiki/Park_and_ride
  —цитат от коментар 2 на ijj


  Ако са безплатни, ще ги ползват за постоянни паркинги.

 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Новите мерки са страхотни. Сега остава да пратят и глашатаи в циганските махали, че да научат синьо-лилавите ни братя. Да обяснят и как се купува билет. Защото въпросният етнос не знае що е билет, пари за глоби и лична карта не носи.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 7. 7 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 521 Неутрално

  100 000 лв на месец прави 3300 лв на нощ, 825 лв на линия и 165 лв на курс (5 курса за 4-те часа през 40 минути). Което предполага 83 човека на курс с билетче от 2 лв. Ясно е, че няма как да се постигне този пътникопоток и линиите ще излязат нерентабилни и ще бъдат закрити. Или ще бъдат дотирани. Пита се: защо не се прежалят тези 100 000 лв и не се оставят хората да си пътуват с картите, а който няма такава - да си дупчи "нормалното" билетче от 1.60 лв - току-виж, че приходите се окажат по-добри. И нощните линии няма да се закрият, както при предишния експеримент, за да се затворят устана на "лошите момчета" от "Спаси София".

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 8. 8 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А за паркингите на метрото - поредното (може би 6-то вече!) безумно решение. А бе който си е купил билет за метрото - СИ Е ПЛАТИЛ! Ако иска ще се вози, ако иска, ще влезе и ще се върне (апропо, така и ще стане). Всеки с билет и ВСЕКИ СЪС ВСЯКАКВА КАРТА да може да го ползва безплатно. Аман от проби и грешки. Пък поинтересувайте се как е по света - така е, както го казвам. Да не говорим, че навсякъде има БЕЗПЛАТНИ ОТКРИТИ обществени паркинги на последните спирки.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 9. 9 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Извинявам се, вярната сметка по-горе е: в 4 часа има 6 курса през 40 мин, което предполага малко по-малко - около 70 човека на курс, за да го изплатят, но това не променя съществено сметката. Мисля, че ако картите важат, нощните линии ще се ползват от повече хора и парадоксално ще бъдат по-рентабилни - един пример: Качва се двойка, единият от които има карта, а другият няма и си дупчи билет. Печалба - 1.60 лв. Ако картите не важат - двойката трябва да даде 4 лв и предпочита такси. Печалба - йок.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 10. 10 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 406 Неутрално

  От общината пак нещо не са го измислили. След толкова осъдителни решения, не разбраха ли, че противоречието е със Закона за автомобилните превози. Ето глобите предвидени в него:
  Чл. 101. (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2006 г., в сила от 20.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2017 г.) Пътник в моторно превозно средство за обществен превоз, който пътува без билет или друг превозен документ, се наказва с глоба в размер:
  1. от 10 до 50 лв. - за превози по общинските транспортни схеми;
  2. петдесет лв. - за междуселищни превози;
  3. триста лв. - за международни превози.

 11. 11 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "ijj":Съдейки по светлинното табло за брой празни места, паркинг "Бели Дунав" целодневно и целогодишно е почти празен. И изглежда целта на промените е да отпадне ситуацията на "почти".
  —цитат от коментар 4 на Nwabudake Morgan  Но пък паркинга на Джеймс Баучер винаги е пълен.

 12. 12 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  като бех ного малък у семейството се разправяше следната история: баща ми ходел на работа с тринайската и имал катра за нея... и щото с тая карта можело с друг номер по същия маршрут, еднаж излезли с майка ми до центъра с петицата, ама на площад македония се качила контрола и го глобила, щот тринайската завивала по ботев, а до съдебната палата требвало да си дупчи билетче за една спирка... тъйче простотиите у грацкиьо транспорт неса от вчера ;)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 13. 13 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#12] от "tucker case":
  Ако случаят е както го описвате контрольорът е бил прав.
  Една спирка си е пътуване, на мен ми се налага да взема автобус за една спирка до трамвая който ползвам за 9 спирки - значи ли че не трябва да дупча за автобуса.
  Друг въпрос че по-справедливо за моя случай решение би било почасов билет, или таксуване според броя спирки - с чекиране на влизане и излизане.

 14. 14 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Ами аз досега затова не си плащам билета в градския транспорт, защото и той е незаконен и глобите са незаконни.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 15. 15 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 281 Неутрално

  100 000 лв на месец прави 3300 лв на нощ, 825 лв на линия и 165 лв на курс (5 курса за 4-те часа през 40 минути). Което предполага 83 човека на курс с билетче от 2 лв. Ясно е, че няма как да се постигне този пътникопоток и линиите ще излязат нерентабилни и ще бъдат закрити. Или ще бъдат дотирани. Пита се: защо не се прежалят тези 100 000 лв и не се оставят хората да си пътуват с картите, а който няма такава - да си дупчи "нормалното" билетче от 1.60 лв - току-виж, че приходите се окажат по-добри. И нощните линии няма да се закрият, както при предишния експеримент, за да се затворят устана на "лошите момчета" от "Спаси София".
  —цитат от коментар 7 на gun


  Абсолютна тъпотия - семейството ми дава по 120 лв. месечно за карти. Ако окъснеем някъде след гости за нощния трябва да платим още осем лева на ЦГМ. И как ли не, ще си хванем такси, разбира се.

 16. 16 Профил на Martin Pustinqx
  Martin Pustinqx
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  аз пък си купих кола, след като над 10 години устоявах да не го направя. цената на пътуване ми е горе долу същата (да ми излиза 20 лева на месец повече), за сметка на това пестя между 1:30 и 2 часа на ден в пътуване. да живее гроп и тяхната далновидна политика!

 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Правилна мярка. Във Финландия, например, глобата на нередовен пътник е 80 евро

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK