Ремонтът на парка "Аязмото" раздели старозагорци

Ремонтът на парка "Аязмото" раздели старозагорци

© КапиталТекстът е част от изданието "Стара Загора - от въглищата към роботите", което се разпространява с вестник "Капитал" в периода 13 - 19 април (пакетна цена 4 лв.) или самостоятелно (7 лв.) чрез заявка на [email protected].


Вече няколко месеца багери и фадроми бродят из емблематичния за Стара Загора парк "Митрополит Методий Кусев", популярен като "Аязмото". От алеите са извадени старите каменни плочи, асфалтът е изстърган, старите бордюри са изтръгнати. Някои от зелените площи изглеждат разорани, а по краищата им стърчат електрически силови кабели. Паметникът на руския войн е под обсадата на огромни купчини пръст и висока обезопасителна ограда. Свалена до основи е и циментовата облицовка на легендарния фонтан "Жабките". Отрязани клони и дървесни трупи чакат да бъдат изнесени.


С напредването на ремонта одобрителните усмивки на част от разхождащите се в парка започнаха да киселеят. Лека-полека в социалните мрежи се завъртя истинска вихрушка от въпроси, мнения и твърдения, в които истината, измислицата, откровените лъжи и подстрекателства се забъркаха във взривоопасна смес с политически привкус...


Пълна промяна за 7 милиона лева
За гражданите на Стара Загора "Аязмото" е много специално място. Няма старозагорец, който да не е играл като дете под сенчестите му алеи. Създаването му започва през XVIII век по инициатива на архиерей митрополит Методий Кусев, който посвещава целия си живот на идеята да залеси стърчащия северно от града гол хълм. Със средства на дарители, със собствени средства и създадена специално за целта фондация дядо Методий внася от чужбина екзотични дървесни видове, преживява куп перипетии, но реализира мечтата си и я подарява на старозагорци. По-късно парк "Аязмото" е обявен за паметник на ландшафтното изкуство с характер на дендрариум.


Днес идеята на общинското ръководство е паркът да бъде основно обновен със средства по ОП "Региони в растеж", тъй като сериозен ремонт тук не е правен от десетилетия. Проектът е на стойност 7 млн. лева и предвижда саниране на съществуващата растителност, залесяване на редки и изчезнали през годините дървесни видове, обновяване на алейната мрежа, благоустройствени мероприятия и обновяване на подземната електрическа и водопроводна инфраструктура.


Част от ремонтните работи обхващат възстановяване на настилки, реновиране на алеите с каменни плочи, които на много места са се извадили или са пропаднали, възстановяване на водните фонтани, изграждане на тротоар край западната обходна алея, която да дава достъп до върха за специални автомобили като пожарни, линейки, полицейски автомобили, както и много други дейности. Изпълнител на проекта е "Водстрой 98", която преди време беше свързвана с Делян Пеевски, а наскоро мина под контрола на новия силен в строителството - "Хидрострой".


Пътят към "Аязмото" – постлан с... лоши намерения?


Критиците на ремонта твърдят, че той ще подмени автентичния вид на "Аязмото", ще го бетонира и ще оскверни идеята на създателя му за естествен зелен парк, предназначен за обикновените хора.


От проектантския екип - ДЗЗД "Ландшафт Архитектура Дизайн Стара Загора", увериха на пресконференция, че проектът по никакъв начин няма да наруши естествената среда на парка, че каменните плочи няма да се подменят с тротоарни блокчета. Ландшафтният архитект на проекта Корнелия Маторова обясни, че ще се използват предимно естествени материали и че се прочистват само болни и изсъхнали дървета, на мястото на които ще се засадят нови.


Ремонтът на парка "Аязмото" раздели старозагорци

© Капитал


Трябва ПУП – не трябва ПУП...


Спорът за ремонта на "Аязмото" се разгоря с нова сила, след като общественици и партийни активисти алармираха за допуснати сериозни закононарушения по проекта. Според общинския съветник и лидер на БСП в Стара Загора Валентина Бонева реализацията му е започнала без да е спазен Законът за устройство на териториите, тъй като не е приет Подробен устройствен план (ПУП). Арх. Веселин Беров, който е бивш главен архитект на града, е категоричен, че преди да започнат ремонтните работи в парка, е било задължително да бъде изработен и утвърден ПУП. "За въпросния проект има издадено разрешение за строеж, както изисква ЗУТ. Преди това обаче чл.108(1) от същия закон изисква наличието на Подробен устройствен план – в случая План за регулация и застрояване (ПРЗ). Такъв няма, а като основание за започналия ремонт се посочва един паркоустройствен план от 1971 г., казва арх. Беров.


Не така обаче смята кметът на общината Живко Тодоров - ПУП за проекта на "Аязмото" не е необходим, защото се прави само ремонт на историческото ядро на парка. "За това, което извършваме – асфалтиране на алеи, подмяна на каменни плочи, на ел. и ВиК инсталация, не е необходим ПУП!", твърди кметът. Председателят на регионалната асоциация на архитектите арх. Петър Киряков, който е и член на проектантския екип по ремонта на "Аязмото", също опонира на колегата си Беров. Според него законът позволява подобен ремонт без ПУП. Гилдията на архитектите в Стара Загора също излезе със становище, че паркоустройственият план на "Аязмото" от 1971 г. е напълно достатъчен за извършваните ремонтни работи.


Зрее ли следващ скандал за "Аязмото"?


Общинската администрация все пак е поръчала разработването на ПУП-ПРЗ на "Аязмото". Той обаче е направен като част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Стара Загора - задължителен план за всеки един от 39-те най-големи града, които взимат пари по "Региони в растеж". Този ПУП не е свързан с ремонта, който тече сега. Изпълнител са ДЗЗД "Трейспроект", като част от колектива е арх. Александър Кирев, около когото имаше съмнения за начина, по който сдруженията му печелят поръчки. Самият Кирев отхвърли всички обвинения и заяви, че целта на ПУП на парка е само да опази обектите, които са културни ценности, и да не допусне застрояване.


ПУП за "Аязмото" е внесен още през 2015 г. за съгласуване в Министерството на културата, тъй като паркът е обект под наблюдението му. Окончателно обаче проектът ще бъде обсъден публично през май, става ясно от изказване на регионалната камара на архитектите. Подробният устройствен план е за цялата територия на парка, в която освен ремонтираното историческо ядро влизат и обширни зелени площи с иглолистна растителност.
"Този ПУП е елементарен и не отговаря на изискванията за разработка на такъв документ", казва арх. Веселин Беров. "В този си вид представеният на страницата на сайта на общината материал представлява само една оцветена кадастрална подложка без абсолютно никакъв характер на ПУП. Общинската администрация би следвало да подготви подробно техническо задание, което да бъде предмет на обществено обсъждане и едва тогава да възложи разработването на ПРЗ съгласно всички предвидени в ЗУТ и подзаконовите актове изисквания", смята Беров. Според него има неправилно записани предназначения на УПИ, в обособените УПИ липсват линии на застрояване, както и параметри на застройката, тоест липсва матрица както за отделните имоти, така и за цялостната територия на парка.


Гилдията на архитектите в Стара Загора също има своите забележки и препоръчва ПУП, изработен от "Трейспроект", да се допълни, като се внесат някои липсващи елементи. Гилдията на архитектите смята още, че цялата собственост на "Аязмото" и в бъдеще трябва да остане общинска или публично-общинска. "Ще направим препоръки към възложителя и проектанта, след което ще вземем активно участие в общественото обсъждане на ПУП, предвидено за месец май", се казва в изявлението на гилдията на архитектите в Стара Загора.
По план ремонтите в парка трябва да приключат до края на годината. Изпълнителите на проекта очакват обвиненията и претенциите да престанат, когато старозагорци видят крайния резултат. Възгласите от "осанна" до "разпни го" обаче едва ли ще стихнат. Все пак кметските избори са само след година.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Как 200 години се развалят за една ...
  Да го обявят за паметник на културата и да не го пипат повече...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  мхм, и кво... гербавите олигофрени след като съсипаха разкопките до съда, сега и Аязмото подхванали, м... и всичкото това, само за да дебелеят свинеевското и спонсора на бате Живко... ама и строзагорци са тъпи до безобразие овци... те толкова са и старозагорци де, безродна паплач

 4. 4 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Парка е строен малко след освобождението от църквата и старозагорския митрополит по онова време. Има(ше) много хубави каменни алеи, дори стъпала и бордюри от камък.

  Ремонта изглежда като нещо строено от елфите, което се ремонтира от орки!

  Верижни машини сноват по алеите, потрошени камъни и кал навсякъде.
  Премахнати доста дървета за да могат да сноват с багерите из гората.
  Цели каменни алеи са им махнати каменните плочи, не вярвам да могат да ги наредят читаво работниците от тези строителни фирми, те са набрани от кол и въже.

  Преди 100 години за строежа са избирали майстори в тази област, сега на сипваме на Пеевски 7 милиона, а някакви бараби после ще нахвърлят камъните по алеите, все едно аз съм си правил двора на село.

  Почти съм съгласен да му бяха дали 7 милиона на Пеевски, да не пипа парка.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Да.

  Паркът е страхотен и дано с това обновяване да стане още по-приятен и привлекателен за заралии и гостите на града.

 6. 6 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Там е зоопаркът, но по този проект не са предвидени пари за неговия ремонт, само за алеите в парка наоколо.

  Иначе в статията сте объркали създаването на парка със стотина години... XVIII век (осемнадесети век) е периодът между 1701-1800 г. и тогава сме били още под "османско присъствие". Паркът е започнат към края на XIX век, има даже снимки на залесителните дейности, което няма как да се случи преди изобретяването на фотоапарата. :)))

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 7. 7 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Весело

  До коментар [#3] от "extraCACA":

  ,,... ама и строзагорци са тъпи до безобразие овци... те толкова са и старозагорци де, безродна паплач...,,

  Благодарим за епитетите. И не очаквайте Старозагорци да гласуват за вас ,,умните и красивите,, Дано колкото се може по скоро да емигрирате за да миете чинии на запад та ние да въхнем най после

 8. 8 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Весело

  До коментар [#3] от "extraCACA":

  ,,мхм, и кво... гербавите олигофрени след като съсипаха разкопките до съда...,,

  Альооуу ти кво пишеш ве троле платени. Съсипани разкопки до съда с направения много красив надлез над разкопките като по такъв начин се доразкри и остатъкът под улицата който беше там и разкопките добиха завършен вид. Ма нали са пишите ,,умни и красиви,, тролове кво да ва праи човек

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Весело

  направения много красив надлез над разкопките като по такъв начин се доразкри и остатъкът под улицата който беше там и разкопките добиха завършен вид
  —цитат от коментар 8 на сидер


  ъхъ, пък мраморния градеж си е почти шедьовър... на гробищното паркостроителство

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Любопитно

  До коментар [#3] от "extraCACA":,,мхм, и кво... гербавите олигофрени след като съсипаха разкопките до съда...,,Альооуу ти кво пишеш ве троле платени. Съсипани разкопки до съда с направения много красив надлез над разкопките като по такъв начин се доразкри и остатъкът под улицата който беше там и разкопките добиха завършен вид. Ма нали са пишите ,,умни и красиви,, тролове кво да ва праи човек
  —цитат от коментар 8 на сидер


  Мда - сигурно и електриковите шарени светлинки ти харесват много - като в селска дискотека - в пълно съзвучие с римската архитектура .

 11. 11 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  На митрополит Методий за събирането на дървесните видове е помагал лесничеят Васил Попов- застрелян от бракониер в кръчмата/защото е пазил Странджа от сеч/, а майка му Теофано Попова дава огромното си богатство/след смъртта на двамата си сина/ за дом за деца сираци и възрастни хора. Сега Аязмото изсъхва, а интереси искат да присвоят дома.

 12. 12 Профил на Радка Кусева
  Радка Кусева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проверката в НИНКН-Министерство на културата показа, че ПУП на Аязмото не е влизал за съгласуване. Оказа се, че на лъжата краката са къси. Като се вземе предвид, че министър Банов оповести намерение за актуализация на списъка с културни ценности-паметници на културата, а част от парка е именно с такъв статут, както и с подменения облик след ремонта, има немалка вероятност парк Аязмото да изпадне от този списък.Имаме достатъчно основания за такова съмнение. Над 100 обекта са се разположили там, няколко десетки незаконни, а и някои частни. Заедно с улицата, която сега правят, с тротоар и велоалеи, която пресича историческото ядро?! оформя се начало на бъдещ жилищен комплекс?! Какво друго? Всички стъпки водят натам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK