София временно реши проблемите с високите сгради

София временно реши проблемите с високите сгради

© Николай ДойчиновАдминистрацията на Столичната община вече знае за кои места могат да се появят проекти за високи сгради, след като със законодателни промени бяха определени максимални височини за града. С тях се ограничи и една от възможностите за прекормерно застрояване. Така се избягва практиката администрацията и инвеститори да водят спорове за това колко може да бъде разгърнатата площ на една нова сграда.


С приетите на 28 март от парламента и влезли в сила на 10 април промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община се намери решение на част от проблемите на града, заради които вече втора година местната власт е поставена под сериозен натиск от чести протести на граждани. Потърси се и начин за ограничаване на строителството в зелени площи, като според администрацията това е факт. Граждански организации обаче са на мнение, че резултатът е напълно противоположен.


Измененията обаче са временни "закърпвания" и няма да решат дълготрайно нито проблемите в законодателството за цялата страна, което се нуждае от сериозно осъвременяване, нито тези в градоустройството на столицата, за което е необходима цялостна концепция, каквато липсва.
На това мнение са архитектите Ангел Захариев от "Група град" и Бойчо Бойчев, член на управителния съвет на Съюза на архитектите в България, с които "Дневник" разговаря. И двамата обаче мислят, че направените промени са правилния начин за промяна.


Когато законите печелят време


Според архитектите общината е намерила краткосрочно решение на един от основните проблеми на града – планът му от 2009 г. не предвижда сградите около 100 метра на много от местата, на които обаче се разрешават благодарение на възможност в закона. Така почти нямаше гаранция, че непосредствено до жилищни сгради няма да се възвиси нова 100 или 200-метрова, за която никой не е подозирал.


Примерите са 99-метровата "Златен век" в "Лозенец", 77-метровата "България билдинг" в "Борово" и проектът на НИКМИ за 150 метра в "Стрелбище", както и този за 220-метровата "Парадайс тауър". Тези "възможности" на закона не са се харесвали на общината, откъдето получиха одобрение, но по думите на Силвия Христова, председател на общинската комисия по градустройство, "законът ги допускаше, а ние не можеше да спрем да работим". Същевременно при главния архитект на столицата Здравко Здравков постоянно се внасят сходни проекти за най-различни места из града.


Сега парламентът определи максималните височини да са: 50 метра за центъра, 15 за южната част на София след Околовръстното шосе и 75 метра за другите части на града.


Намирането на логика при определянето на тези височини обаче е трудно, а според Захариев и Бойчев тя се крие в популизма. Първоначално главният архитект на София предложи по-високи максимални височини - 100 и 125 метра. По думите му и приетите и отхвърлените ограничения препращат към изискванията за противопожарна безопасност.


Ангел Захариев отбеляза, че мерките за противопожарна безопасност нямат нищо общо с градоустройството. Според него темата с височината на сградите е силно преекспониран проблем, а записаните сега височини са прекалено консервативни и не решават проблема по същество, който е в плътността на застрояване. Като пример, че "височината не е страшна" той посочва хотел "Родина" (106 м), хотел "Маринела" (100 м), сградата на КНСБ (99 метра), парк хотел "Москва" (85 метра).


Улиците и тротоарите са в "трагично състояние" и може би сред най-лошите в Европа, не са облагородени предвидените паркове - Въртопо, Източен парк, а съществуващите не се ремонтират., казва Захариев и посочва, че някои от кварталите няма общински училища и детски градини. "И на този фон, единственото нещо, което е останало на хората, е да гледат през прозореца", казва още архитектът.


Максимумът от 50 метра ще има негативно влияние върху центъра на столицата, смята Захариев. Така намирането на ясна логиката при определянето на височините става по-трудна. Според архитекта интересът на бизнеса, а и възможностите на строителите се ограничава до височина от 100 метра, а добрите места за подобни сгради не са много в София.


В закона се даде възможност сградите в радиус до 400 метра от метростанции да достигат 100 метра височина, освен ако не са в идеалния центъра столицата и районите на "Лозенец", "Младост", "Изгрев". В изказвания Здравко Здравков посочва, че това не означава непременно, че до всяка метростанция ще се появи 100-метрова сграда, защото и в тези случаи важат изискванията за отстояния, засенчване и предвижданията на устройствените планове.


Проблемите тепърва ще се решават


По-сериозните теми - определяне на зоните без ограничение на височината и изработване на цялостна визия за развитието на града, бяха оставени за неясното бъдеще, когато трябва да бъде изменен Общият устройствен план на София. Според Ангел Захариев изменението може да отнеме години. Той посочва и че няма гаранция, че в него ще бъдат въвлечени експерти, а основното ще бъде направено от общинските съветници и администрацията, които видимо са податливи на натиск.


Според Захариев обаче тепърва трябва да се направят сериозни законодателни промени, които да решат проблеми, засягащи София, а и страната. Сред тях са използването на съвременните технолохии при планирането, създаването на начини за насочване на инвестиции в града, запазване на историческия облик.

Бойчо Бойчев вижда проблем и в това, че администрацията мисли в рамките на 4-годишни мандати и показва пълна безпомощност при вземането на концептуални решения. И според двамата мисленето на "парче" е начинът, по който се планира в София от 20 години и това тепърва трябва да се промени.


С новите текстове в закона администрацията вероятно ще може да "излезе на светло" и да прекрати досегашния начин да влияе незаконно на градоустройството, като спира едни проекти и прокарва други, казва още архитект Бойчев.


Именно заради спешната необходимости от "закърпване на положението" промените не бяха обсъдени с граждани и организации, не се изясниха всички текстове и така се изгуби възможността евентуално да се намерят по-добри решения.


Строители на зелено


Пример за липсата на информация, неразбиране и притеснения сред гражданите са въведените промени за зелените площи в града. От една страна главният архитект смята, че с тях зелените площи са напълно защитени и няма да се превръщат в строителни площадки.


Редица граждански организации, а и кметът на район "Младост" Десислава Иванчева обаче имат съмнения. Те внесоха отделни искания до президента Румен Радев да наложи вето на промените в закона, а някои, сред които и Иванчева, искаха единствено преразглеждане на един член от закона.


Опасенията им са, че формулировката на члена допуска общинският съвет да променя на предназначението на площите, предвидени за зелени, но не са. Според кмета на "Младост" и организацията "Екообщност", които също изпратиха искане за вето, това почти сигурно ще улесни строителството в подобни имоти.


Същевременно общинските съветници ще могат отново със свое решение да отрежда терени за зелени площи, дори да не са предвидени за това в Общия устройствен план.

С промените бяха въведени ограничения за строителството в зелените площи в жилищните комплекси. Така за бъдещи строежи ще важат отстоянията, предвидени в специфичните правила за кварталите, които са по-строги от останалата част на града, където се цели компактност на застрояването. Така и бъдещите строежи в тях ще са по-малки.


Строителството в зелените площи в кварталите не може да се забрани напълно, защото част от тях са били предвидени за застрояване с приемането на устройствените планове през 2009 г.. Според Бойчо Бойчев единствената възможност е общината да обезщети всички собственици за сградите, които биха могли да построят в тях, за което е "ясно, че няма пари".

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Казабланка в Мароко е общо ниско строителство, максимум 2-3 етажжни къщи. И един 32 етажен хотел, свръхголям, звездата на града. И при техните джамии гледат минаретата да са високи, но при този хотел надвишава всички кули на джамиите.

  Поради проблем с паркирането, паркирах колата на място, където беше паркинг изход.Колата след 30 минути беше вдигната от паяк и закарана в тяхното "гнездо". Платих близо 30€, колата беше поставена помежду 2 други ръждавейки коли. Това ми струваше паркинга пред големият хотел на Казабланка, плюс таксата за таксито до тяхното място за глобени коли.Добре, че бях с араби наоколо, без тях бих бил загубен.

  Es muß Geld fließen!
 2. 3 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 466 Разстроено

  София е страшно грозен град вече. Уморена, захабена и пренаселена, едва диша и не се диша в нея. Развивайте други части и градове на България. На нея вече много малко мерки биха й помогнали и те трябва да са драстични, но няма да се осъществят, разбира се.

 3. 4 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  София е страшно грозен град вече. Уморена, захабена и пренаселена, едва диша и не се диша в нея. Развивайте други части и градове на България. На нея вече много малко мерки биха й помогнали и те трябва да са драстични, но няма да се осъществят, разбира се.
  —цитат от коментар 3 на futurika


  София – расте, но не старее!
  Живях дълго в София и не ми хареса. Капитализма навремето беше много груб.

  Es muß Geld fließen!
 4. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Като цяло София прилича на един тюрлюгювеч. Качете се на хижа Алеко и вижте града от високо. Личат си две неща - първо, че тук са живели и строили комунисти; и второ - че целият град е достояван на парче без предварителен план.
  Погледнато от високо, се виждат цели парцели - една част с ниски покриви, около тях бетонни квартали, а в центъра важи правилото "роднина-милиционер" - "къща-блок-небостъргач-къща-блок-небостъргач...". Целият град е на огромни бетонни петна от панелни квартали. Дори акторът Самюъл Джаксън, когато беше в София, се качи на покрива на един панелен коптор и се снима с "пейзажа". Бих сравнил въпросните квартали с онези "бели села" в Испания, където има само бели едноетажни сгради с правоъгълна форма. Ако в други столици има цели тематични квартали, където всеки собственик е длъжен за строи по модела на квартала, в София такова нещо няма. Всяка сграда е самостоятелна и строена по усмотрение на строителя, не се спазват цветови гами.

  Римските градове са били и все още остават най-добрите. Строени са по много проста формула - първо се строи инфраструктурата, достъпът до битови нужди. После пътищата - дълги и прави, винаги под прав ъгъл. Чак накрая се започва със строежа на сградите. В София важи обратното - първо се строи къщата, после се мисли за канализацията, а чак след всичко някой се сеща, нямали асфалтов път.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 5. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Планиране на парче и временно. Всички наблюдаваме резултатите и те ще са за столетия напред...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  Виждме връхчто на айсберга на войната между лобисти на строителните компании, така ми се струва.
  Никому от тях не пука за изгледи и удобства, а за кинтите, които могат да изкарат от единица застроена площ, при което повече етажи - повече печалба.
  Има обаче проблем - един небостъргач с офиси ще ли си намери достатъчно на брой платежспособни наематели?

  Въпросът пък за нездравословното разрастване на столицата за сметка на останалата страна май изобщо не се повдига.
  Концентрацията е изгодна на едрите мутри, а в Софийско поле има още място за ниско строителство.

  Пък и явно гласувалите ограничения з височина са лобисти на онези предприемачи, които нямат технологии и опит за високо.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  Римските градове са продукт на една епоха без сегашните технологии и без сегашните потребности (и проблеми).

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 8. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Не мисля, чеимаме столетия напред в коловозите н сегашното.
  Ако прогнозите, че следващите 30 години ще променят нещата по-драстично от предходните 300, се окажат верни (а на мен ми се струват дари предпазливи), тогава всякакво планиране сега е безсмислено.

  Ако ли продължим все пак поне още век по същия начин,картинката ще е следната: гъсто застроено Софийско поле от край до край, почти необитаема територия извън него с възли роботизирани производства на промишлена и аграрна продукция. И вилни слища, ама за бая платежспособни, за да имат "природа наоколо".

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 10 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Гласувайте и тротоарите да са минимум 3 метра широки във всички областни градове (не само София)!

  Непрекъснато виждам млади майки изпаднали в истерия да крещят по децата си "Не върви там!", а в същото време виждам че тротоарчето е едва 1 метър широко, трябва да се разминаваш с ротвайлери и питбули, и е отвратително за нормален живот.

 10. 11 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Гласувайте и тротоарите да са минимум 3 метра широки във всички областни градове (не само София)!Непрекъснато виждам млади майки изпаднали в истерия да крещят по децата си "Не върви там!", а в същото време виждам че тротоарчето е едва 1 метър широко, трябва да се разминаваш с ротвайлери и питбули, и е отвратително за нормален живот.
  —цитат от коментар 10 на Finland


  Деде, ти да не си паднал от Луиата? Къде в София 3 метра тротоар, тук е тясно и ти сам знаеш

  Es muß Geld fließen!
 11. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Улиците и тротоарите са в "трагично състояние" и може и сред най-лошите в Европа, не са облагородени предвидените паркове - "

  Главният архитект на София. Бих си мечтал да го сменя.

  Es muß Geld fließen!
 12. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Теллалов":

  Е, не толкова черногледо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Положението с масовото застрояване на всичко зелено де що е останало.
  Сенчести инвеститори, съвместно със Столична Община яко си безчинстват в София! Трябва да се обяви мораториум в строителството и да се подменят всички общински съветници и кметове на общини за решаване на кризата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#13] от "penetrating":

  Аргументирай нещо по-розовогледо де

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  Е..., то и сега на доста места около градовете из Европа се вижда, как израстват новите квартали. Направени улици и тротоари, с прилежащата инфраструктура, като канал и вода и всякакви комуникации, парцелите разчертани и тук-там се строи по някоя нова къща или сграда. Във всеки парцел стърчат изводите за включване към вода, канал и прочие... Тук, явно това е много сложно и граничещо с невъзможното.

  Бивш tww09306483.
 16. 17 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 367 Неутрално

  София, а и цяла България, изглежда захабена, порутена и някак употребена. Нещо като кола на старо. Дори сравнително новите сгради се вече олющени и неприветливи. Вчера ми направи впечатление Тhe Mall, паркингът е в някакво трагично състояние. Настилката се рони, кърпежи навсякъде, разни тръби вързани с тел....
  Тези небостъргачи, освен да се строят, ще трябва и да се подържат. Това явно не е особено по вкуса на инвеститорите.

 17. 18 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 482 Неутрално

  За съжаление - една клоака е града.
  Прахосваме си живота в него ...............

 18. 19 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Снимката е сякаш от предградията на Богота, Колумбия...
  Да не я е правила Xali? 😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 19. 20 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Дали с приемането на строежи на високи сгради някой отчита дребния факт, че е възможно да възникне пожар, който трябва да се гаси с високи пожарникарски стълби, за един небостъргач няма такива ( то няма и за доста по-ниски сгради), или с хеликоптери. А с колко хеликоптера разполага нашата пожарна? Някой да има информация!

 20. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николай Теллалов":

  Багери :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 22 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  София в момента прилича на азиатско гето. Мръсотия, изкъртени сгради ,некачествено строителство, разбити тротоари, пълна липса на хармония в стила и разположението на сградите. Благодарение на логорейното лице на корупцията - Фанъдъкова, вярна служителка на мафиотските интереси по разсипването на града.

 22. 23 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  София е страшно грозен град вече. Уморена, захабена и пренаселена, едва диша и не се диша в нея. Развивайте други части и градове на България. На нея вече много малко мерки биха й помогнали и те трябва да са драстични, но няма да се осъществят, разбира се.
  —цитат от коментар 3 на futurika


  Това може да стане само с целенасочена програма за децентрализация. Примерно в София да останат само най-необходимите институции, а другите всякакви министерства и университети и големи пазари за техника и пр. да се разпръснат из близките градове.

  За един град от 20-30 хиляди едно министерство или ВУЗ или голям пазар ще ги изхранва половината. Ако се извърши грамотно, такава децентрализация едновременно и ще стартира отново икономиките на тези градове, и ще свали напрежението в София.

  Ако едновременно с това се дават данъчни облаги на инвеститори в най-бедните райони на България--примерно завод за казанчета да се направи именно в Ломско а не другаде--тогава постепенно ще почне да се заздравява тъканта на държавата.

 23. 24 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  Все пак, римските градове са били строени на празен терен, а София се е развивала все на едно и също място и както можете да видите в центъра на града дори, и римляните не са могли да предвидят необходимостта от широки улици с поне четири ленти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK