Предпочетеният от Иванчева за неин заместник се отказа в полза на сочения от нея за узурпатор

От ареста чрез адвокатите си Иванчева е депозирала заявление за отпуск и е посочила за свой заместник Владимир Клисуров

© Георги Кожухаров

От ареста чрез адвокатите си Иванчева е депозирала заявление за отпуск и е посочила за свой заместник Владимир КлисуровДвамата заместници на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева - Румен Русев и Владимир Клисуров, предлагат временно поста да поеме Русев. Това се разбра от подписана от двамата декларация до Столичния общински съвет и кмета на София Йорданка Фандъкова, разпространена до медиите.


В нея се отбелязва, че вчера в районната администрация на "Младост" е получено заявление от Иванчева, препратено от Столичната община. В него тя посочва, че желае да ползва отпуск, по време на който да бъде замествана от Клисуров. Двамата заместници отбелязват, че от една страна, според юристите в общината има вероятност отпускът да е нелегитимен и в тази хипотеза Иванчева не може да посочва свой заместник. От друга страна, ако е легитимен, тя не може по време на отпуск да подпише заповед съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, с която да определи свой заместник.


"И в двата случая всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни", се казва в декларацията на Русев и Клисуров. Затова двамата взимат решение, което е в техните компетенции.
"Въпреки очакваните удари предлагаме да продължим да работим в екип. С това поемаме отговорността пред избирателите, посочили г-жа Иванчева за кмет, а тя от своя страна нас - за нейни заместници. Предвид спецификата на проблемите в "Младост", огромна част от които касаят задълбочен и компетентен анализ на процедури, свързани със строителство, излизаме със следното предложение до Столичния общински съвет. На основание чл. 39 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация за заместващ избрания кмет да бъде посочен Румен Русев, архитект и инженер с огромен стаж. За целта Владимир Клисуров се самоотвежда като вариант за поста", обосновават се двамата.


Накрая изразяват надежда предложението им да бъде разгледано в най-кратки срокове заради спешността на проблемите, чието решаване е в правомощията на общинската администрация. Дават и пример с финансирането на училища, детски градини, заплати на медицински сестри и др.


В случай че предложението им бъде прието, двамата заместници на Иванчева декларират, че ще продължат да търсят подкрепа на гражданите за продължаване на посоката за запазване на междублоковите пространства. За целта ще разчитат и на сътрудничество с ръководството на Столичната община и всички институции, за справяне с проблемите на гражданите на района.


Десислава Иванчева, заместникът ѝ Биляна Петрова и соченият за посредник Петко Дюлгеров, които бяха задържани зрелищно на 17 април, са в ареста, след като в петък състав на специализирания наказателен съд уважи искането на прокуратурата за постоянното им задържане. За този четвъртък е насрочено заседание в апелативния съд, който ще гледа жалбата на тримата срещу определението на долната инстанция. Те са обвинени за подкуп в особено големи размери.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK