Може ли референдум да спре горенето на отпадък - да, но в Каспичан

Може ли референдум да спре горенето на отпадък - да, но в Каспичан

© Цветелина Белутова, КапиталВ град Каспичан има паметна плочна с надпис: "19.10. 2014 г. успешно проведен референдум от жителите на Каспичан на екологична тема". Тя отбелязва деня, в който жителите му отхвърлят почти завършения проект на частен инвеститор и общината за инсинератор - инсталация за горене на отпадъци, в града.


Когато жителите на града разбират, че общината е на път да разреши изграждането на инсталация, в която да се изгарят болнични и животински отпадъци, проектът е в напреднала фаза. Има Оценка за въздействието върху околната среда и остава единствено общината да издаде разрешение за строеж. За това обаче е било нужно да се проведе обществено обсъждане.


Сюжетът в София не е по-различен. Общината има проект за изграждане на инсинератор в ТЕЦ София и макар да работи по него почти 10 години, жителите на града започнаха да се вълнуват от плана преди година. Общината не прави достатъчно, за да информира, като организацията "За Земята" са завели дело за отказ на информация. В отговор на критиките към проекта и призивите да се потърси по-съвременна и екологична технология от общината казват, че вече е твърде късно, за да спират. Съветниците от "Политическа група 5" ще събират подписи за референдум, а "Демократична България" вече внесоха в общината подписка за същото.


Никога не е късно
Изненадващо на обсъждането в Каспичан се появява голяма част от жителите на града. Аргументите на общината в полза на проекта са, че инсталацията ще създаде нови работни места. "Сякаш ни казваха - Запушете си носовете, ще има работа", припомня си Илиян Илиев - еколог, член на организацията "Обществен център за околна среда и устойчиво развитие", жител на Каспичан и един от инициаторите на местния референдум.


Toй казва, че до обсъждането общината - кметът и общинските съветници, вече формално приели проекта "без много да се съпротивляват" и гледали на общественото обсъждане само като "отчитане на факта, че в града ще се строи инсинератор".


Илиев и няколко съмишленици бързо създават инициативен комитет и започват да събират подписи за провеждането на референдум. За да забавят процеса обжалват екологичната оценка в съда, със знанието, че няма да спечелят делото.


"Когато разбраха колко много подписи сме събрали общинските съветници ни изпревариха и сами взеха решение да се проведе референдум", разказва Илиев. И през 2014-та година и сега мнозинството в общинския съвет в Каспичан се държи от парти ГЕРБ. Разбрало се и че проектът за същия инсинератор на същите инвеститори бил отхвърлен три пъти от община "Шумен".


Плочата в Каспичан

Плочата в Каспичан


В референдума вземат участие над 1700 от 2800 жителите на града. От тях само 22 подкрепят проекта. Според Илиев причината за високата активност е натрупаната еуфория сред гражданите от скорошната смяна в управлението на града - след дълги години на БСП последните избори са спечелени от ГЕРБ. "Втората причина беше, че доста хора знаеха за съществуващите инсинератори в Шумен и миризмата, която идва от тях", казва Илиев.


Така гражданите "пребили" общината, както казва екологът. Инсинераторът бил отхвърлен, а впоследствие била поставена и паметната плоча. "Беше се натрупала една гражданска енергия и жителите на Каспичан имаха шанс да променят и още неща в града, но го пропуснаха. Просто нямаше повече интерес" - казва Илиев.


Междувременно в София


Столичната община постъпи по сходен начин с проекта си за ТЕЦ София. Въпреки опасенията, че във въздуха ще се отделят фини прахови частици и други замърсители, че ще е прекалено скъпа и и пълната липса и нарочното ограничаване на информация, съветниците от ГЕРБ не отстъпват.


Общественото обсъждане на проекта се проведе в делничен ден и въпреки това залата в общината бе пълна. Подобно на това в Каспичан срещата имаше за цел да съобщи на гражданите, че общината ще изтегли креди от 67 млн. евро, за да изгради инсинератора в "ТЕЦ София". Останалите 91 млн. евро ще са от оперативна програма. На обсъждането повечето от въпросите на гражданите не получиха отговор.


Общинските съветници от "Политическа група 5" са противници на проекта и непрозрачния начин, по който се вземат решенията за него. На два пъти те призоваваха общината да обмисли и други варианти за оползотворяване на отпадъци. За целта внасяха и предложения в общинския съвет, които не бяха приети. Сега групата започва събиране на подписи за провеждането на референдум. Засега имат само техните 4 подписа - на Иван Велков, Светослав Витков, Венцислав Мицов, Симеон Славчев. За да бъде разгледано от общинския съвет са им необходими още 9 подписа на съветници.


Подписка с искане за референдум внесоха в Столичната община и "Демократична България". Според тях инсталация ще замърсява въздуха, като проектът е икономически неизгоден. "Това се налага, защото според нас хората не са достатъчно информирани. Дори и да е специализирана материя. Хората трябва да знаят и да вземат отношение. Защото става въпрос за огромен общински дълг и огромна вреда върху здравето и живота им", каза пред "Дневник" Марта Георгиева - общински съветник от ДСБ.


Съветниците от опозицията направиха сериозни опити, за да получат информация за проекта на Столичната община. В крайна сметка им беше предоставено копие от проекта и други документи, които всеки съветник можеше да разгледа, но след като подпише декларация за конфиденциалност. Така те не могат да разгласяват евентуалните негативи и позитиви на проекта.


Общината на два пъти отказва информация на екоорганизацията "За Земята". Организацията обжалва отказите в съда.


Някои питат


Местните референдуми все още не се прилагат често от общините в България. Досегашният опит е основно от малки градове с полярен успех. Така жителите на Трън не допуснаха в землището да не се добиват полезни изкопаеми, в Генерал Тошево отхвърлиха предложението в общината да се добива газ, а живеещите в Черноморец не приеха да бъде върнато предишното име на града - Свети Никола.


До провеждането на референдум се стига трудно - в повечето случаи заради високия праг на необходим брой подписи за инициирането му. Понякога обаче липсва и желание на управляващите. Така Столичните общински съветници не приеха в "Младост" да има референдум за налагане на временен мораториум върху строителството. Подписката за допитване за бъдещето на Морската градина във Варна беше обявена за невалидна от местните общински съветници. Жители на Благоевград искат референдум за бъдещото на открития по трасето на продължението на автомагистрала "Струма" римски град Скаптопара.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Какво да се прави с отпадъците? В София и в други градове. И в селата. В България и в останалите страни. Засега не съществува реално ефективно решение, което да не съдържа сериозни компромиси.

 2. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 655 Неутрално

  И в Германия изгарят отпадъците от боклука. Но е далече от града, към 3 км. При мен в центъра на града не намирисвам нищо лошо.

  В България имах други преживявания с изгаряне на отпадъци, понеже при мен е само временно, не са ми пречили.

  Es muß Geld fließen!
 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  има си хас да е в София или голям град ,знаеш ли колко айляци чиновници ще си загубят работата чрез нищо правене

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8326 Неутрално

  Каспичан е квартал на Шуен !

  [email protected]
 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  И в Германия изгарят отпадъците от боклука. Но е далече от града, към 3 км. При мен в центъра на града не намирисвам нищо лошо.В България имах други преживявания с изгаряне на отпадъци, понеже при мен е само временно, не са ми пречили.
  —цитат от коментар 2 на slan777

  Изгарянето е може би най-ефективния метод. Дори топлината може да бъде използвана. Но предизвиква замърсяне от ФПЧ, оксиди и т.н. Вредните емисиси могат да се намалят чрез филтри и други очистващи инсталации. Които оскъпяват процеса.

 6. 6 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Доказано е, че с референдуми не се решават проблемите, а само се задълбочават.

 7. 7 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Каспичан е привлекателно място за инвестиции ако не е инсинератор ще е нещо друго. Защо се прави тази евтина пропаганда и внушения по оста Каспичан-София? Нужни са разумни компромиси.

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Само дето ако няма завод за изгаряне, ще натресат боклуците на София на жителите на други населени места.А в цяла България има проблеми със сметищеата, защото хората потребяват повече и имат повече боклуци.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  До коментар [#1] от "zhivko6461":

  Отпадъците на Истанбул захранват електроцентрала , даваща електроенергия на 230 хиляди души.

  Bukalemun
 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#1] от "zhivko6461":Отпадъците на Истанбул захранват електроцентрала , даваща електроенергия на 230 хиляди души.
  —цитат от коментар 9 на eti mehter

  Не е прецедент. По-скоро е масова практика. Аз също споменах за изгарянето. Със съпътстващите екологични проблеми. Писах и за компромисите.

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2055 Весело

  Каспичан - пътеводна звезда на столичани. Без каспичанската 20% безработица. Бедни, но с отпушени носове.

 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Да, най-добре си трупайте боклуците на некоя общинска ливада и се радвайте на аромата и рая за болестотворни микроби, тихо и кротко разпространяващ се и в земеделската продукция чрез подпочвените води.
  Или спрете да правите боклук и си запушете задниците, уважаеми каспичанлии.

 13. 13 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Противниците на изгарянето, както и статията, удобно за тях не споменават факта, че във Виена от много години има инсталация за изгаряне на отпадъци. Защо пропускат този очеваден факт? Ами да направят някоя червена точка в борбата с общината, без да ги интересува, че изгарянето не замърсява въздуха. Има отдавна разработени технологии за филтриране на дима от изгарянето.
  Една статия от Offnews, която разбива пропагандата на т.н. “еколози”
  https://m.offnews.bg/news/Interviu_66/Uli-Zima-Vazduhat-vav-Viena-stana-po-chist-kato-postroihme-zavoda-za_680715.html

 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Противниците на изгарянето, както и статията, удобно за тях не споменават факта, че във Виена от много години има инсталация за изгаряне на отпадъци. Защо пропускат този очеваден факт? Ами да направят някоя червена точка в борбата с общината, без да ги интересува, че изгарянето не замърсява въздуха. Има отдавна разработени технологии за филтриране на дима от изгарянето.Една статия от Offnews, която разбива пропагандата на т.н. “еколози”https://m.offnews.bg/news/Interviu_66/Uli-Zima-Vazduhat-vav-Viena-stana-po-chist-kato-postroihme-zavoda-za_680715.html
  —цитат от коментар 13 на aralambi

  Прословутата инсталация във Виена е достатъчно популярна, в т.ч. и в България, включително и във форумите на "Дневник". При изгарянето винаги ще има вредни емисии. По-големи или по-малки. В зависимост от монтираните филтри и очистващи инсталации. Следователно и екологични компромиси при строителството и експлоатацията. Нека се приложат по-добри варианти. Ако съществуват. Отпадъците са много сериозен проблем за всички страни. Като че ли вече обемът им надхвърля критичните стойности.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Гневно

  До коментар [#1] от "zhivko6461":

  От много години има технологии в цял сват за ПЪЛНО изгаряне но СО иска стара технология, опасна за хората НО СКЪПА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Гневно

  До коментар [#13] от "aralambi":

  ВЪВ ВИЕНА НЕ СЕ ГОРЯТ ПЛАСТМАСИ !!! не ви вървят лъжите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Боклуците в пещта. Иначе Земята ще се превърне в едно голямо сметище.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Гневно

  До коментар [#7] от "nwj49315903":

  Нужни са ОСТАВКИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Разстроено

  До коментар [#12] от "balgariez":

  Къртиш от "мозък" !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Разстроено

  До коментар [#17] от "БМЗ":

  Да но както има различни печки за дома така има и различни пещи за боклук и като ефективност така и като цена.
  Тук ни се предлага Лада на цената на Ламборгини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1030 Весело

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, кога ще те правим кмет?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Весело

  До коментар [#21] от "БМЗ":

  Аз вече ставам само за акъл !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Какво да се прави с отпадъците? В София и в други градове. И в селата. В България и в останалите страни. Засега не съществува реално ефективно решение, което да не съдържа сериозни компромиси.
  —цитат от коментар 1 на zhivko6461


  Махни това "други градове". Ако ти прави впечатление, този въпрос стои само за София и причината е много проста - навсякъде извън столицата се изградиха площадки за сортиране и инсталации за компостиране. Само в София се направи завод, който да суши отпадъка и да търси къде да му драсне клечката.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Весело

  До коментар [#23] от "cinik":

  Едно време се горяха без проблем в доменните пещи на Кремиковци и поти нямаще проблеми но там температурите бяха много по-високи и при друго съдържание на кислород в пещите.
  Разбира се сега този факт удобно се премълчава.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#21] от "БМЗ":Аз вече ставам само за акъл !
  —цитат от коментар 22 на КМЕТ В СЯНКА

  Да не се изненадваме, ако се появи потребител "Съветник на кметове, министри, президенти и др. на сянка".

 26. 26 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "aralambi":

  София се намира в котловина, повтарям го по-бавно за да може да си го запишеш К-
  О-Т-Л-О-В-И-Н-А. Залепи си го на едно листче на монитора, та следващият път като търгнеш да пишеш някоя глупост дано го погледнеш.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Когато община и инвеститор се държат надменно често биват наказвани...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Махни това "други градове". Ако ти прави впечатление, този въпрос стои само за София и причината е много проста - навсякъде извън столицата се изградиха площадки за сортиране и инсталации за компостиране. Само в София се направи завод, който да суши отпадъка и да търси къде да му драсне клечката.
  —цитат от коментар 23 на cinik

  Навсякъде??? На много места тези площадки са на територията на съществуващите стари сметища. Оградени с мрежа. Периодически, обикновено след поредното предупреждение от ЕК, че опитът да ги излъжем отново е отново неуспешен, се рекултивират, т.е. изорават. Известно време приличат на обработваема земя. Разбира се само за случайно преминаващите.
  П.П. Преди почти година на автомагистрала "Тракия" имаше верижна катастрофа. Предизвикана от внезапна загуба на видимост за водачите на МПС. Главен виновник беше мъглата, но се спомена и за пушек от пожар на сметището. Може би пожарът е бил в инсталацията за компостиране.

 29. 29 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#13] от "aralambi":

  Не се притеснявай, инсталацията във Виена е известна на всички вече - благодарение на усилията на инструктирани другари йато теб.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Весело

  До коментар [#25] от "zhivko6461":

  Може и да хейтиш колкото искаш но не можеш да ми вземеш експертизата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#25] от "zhivko6461":Може и да хейтиш колкото искаш но не можеш да ми вземеш експертизата.
  —цитат от коментар 30 на КМЕТ В СЯНКА

  За коя експертиза се страхувате, че желая да Ви открадна? Дори ми се струва, че по тази тема имаме сходни позиции.

 32. 32 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "aralambi":Не се притеснявай, инсталацията във Виена е известна на всички вече - благодарение на усилията на инструктирани другари йато теб.
  —цитат от коментар 29 на truly


  Дадох ти линк към offnews, и там ли пишат “ инструктирани другари”? И тази г-жа Ули Зима, която е интервюирана, също ли е инструктирана другарка? Инструктирани другари са хиподилите Светльо Витков и Венци Мицов, Мартичка от ДСБ и някои други платени клакьори.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Весело

  До коментар [#32] от "aralambi":

  Инструктирани са съветниците от ГЕРБ които гласуват послушно глупост след глупост и налагат корупционни практики в СО.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на benzin
  benzin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Tata Mata":

  Това на Швейцарците го разказвай :))

 35. 35 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Изключително лесно е да се манипулират хората на екологични теми. Както ясно виждаме няма значение дали си от Каспичан или си умен и красив жълтопаветник. Просто никой не се интересува от обективните факти и това, че по никакъв начин не може да се влоши положението от такава инсталация. Хората изпитват някакъв естествен страх явно.

 36. 36 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Боклуците трябва да се изгарят защото не остана земя за тях. Има и нови
  технологии със по малко замърсяване, въпросът е каква искат да ни пробутат
  и кой ще намаже от това !!!

 37. 37 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "БМЗ":Аз вече ставам само за акъл !
  —цитат от коментар 22 на КМЕТ В СЯНКА


  И за това не ставаш, повярвай ми!!!

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Весело

  До коментар [#37] от "theduloclan":

  Кажи го на клиентите ми, които правят пари от експертизата ми от години. Определено ще ти "повярват" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#8] от "musashii":

  В момента също се изгарят RDF от София в циментовите заводи, срещу 5млн. лв ма година. / проектът е за 300 млн./Там горенето е прдвидено за RDF. Кара се с ЖП, не както по проект с камиони. Най-важната цел е да се намали с разумна система,, това което трябва да се гори...

 40. 40 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  В София си трябва инсинератор. Веднага след като го построят, цялото НС да се качи на камионетки и да се транспортира в тази посока, незабавно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 41. 41 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  ми това просто не е вярно.
  Вярно много патетично звучи, но ставаше дума за инсенератор за болнични отпадъци.
  предиспринцомките бяха стъклени и се автоклавираха за нова употреба, сега са пластмасови и някъде трябва да се горят - и най ми е интересно как изхвърлят ДНК тестовете там използват едно съединения което етилиндибромид дето е много кофти и е със специален режим официално

 42. 42 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  но този проблем ще отпапдне като закрият общинските болници

 43. 43 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  аз ко не греша в Каспичан вече закриха общинската болница и в Нови пазар до нея я крепят на фантазия

 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Как може да се пишат такива проститии, без въобще да се познава темата ?!?
  В София има цяла система която ПРЕРАБОТВА битовите отпадъци. Първо има разделно събиране и се предполага всички стъкло, метал, хартия и пластмаса да се събират разделно. И на практика това са около 20% от отпадъците. Второ, отпадъците от бизнеса - хартия, стъклария, олио се оползотворява на 100%. Трето, всички биоразградими отпадъци като хранителни отпадъци от големи супермаркети, листа и клони от парковете и т.н. се преработва на компост в инсталацията край София. И четвърто, контейнерите от улиците се извозват в инсталацията за сепариране и там се отделят 86 % от тях !!!. И само 14 процента отиват за преработка до РДФ брикети. Които брикети се ползват в горивни инсталации, в момента се продават на циментови заводи и не съм чул някои да има проблем с това. И в бъдещата инсталация в ТЕЦ София ще се изгарят точно тези брикети. Тази инсталация покрива всички европейски изисквания. И ако не вярвате - ходете във Виена, имат 3 броя и единия е в ЦЕНТЪРА. Същото е и в Цюрих и много други градове в западна европа.

 45. 45 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Проектът е добър и ако се изпълни качествено, няма да замърсява въздуха. Напротив - новите мощности ще компенсират замърсяването от старите. Но е факт, че населението няма как да знае това, защото никой не си направи труда да проведе информационна кампания за този иначе толкова важен проект.
  Лявата ни десница "Демократична България" разбира се веднага се намеси, за да извлече някой друг дивидент. Накрая столицата ни пак ще си остане в 18 век по отношение на обработката на отпадъци.
  Климатът ни за инвестиции е страхотен - "ефективна" администрация, страхливи и некомпетентни правителство и местна власт и "силни" и икономически "грамотни" десни опозиционни партии. Язък.

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#45] от "georgim":

  Абсолютно прав сте ПРАВ не се намери никой да проведе една свестна разяснителна кампания. И не става дума за проформа кампания от типа брандирани зелени химикалки + един клип с общи лафове. А конкретно - какво строим, как го строим, зашо го строим, какво правим ако не го построим. Всияки са се покрили и дремят и се опрвдават с някакви глупави причини. Или просто ги мързи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK