"Бронзовата къща" трябва да е завършена най-късно до 27 юни

"Бронзовата къща" трябва да е завършена най-късно до 27 юни

© Георги КожухаровИзграждането на "Бронзовата къща" на мястото на съборения мавзолей в София започна днес, като Столичната община е поставила срок за приключване до 25 юни. От посолството на Австрия в България са поискали два дни повече - до 27 юни.


Това каза пред "Дневник" Малина Едрева - председател на комисията по култура на общинския съвет. Ако до 18 юни не е изградена основата на скулптурата, проектът ще бъде прекратен, каза още тя, като се позова на график, изготвен съвместно между общината и посолството.


"Бронзовата къща" е по проект на живеещия в Австрия художник Пламен Деянофф. По предложение на австрийското посолство Столичният общински съвет одобри поставянето й на мястото на мавзолея за една година през ноември миналата година след серия от обществени обсъждания и тежък дебат.
"Бронзовата къща" трябва да е завършена най-късно до 27 юни

© Велко Ангелов


По план кулата трябваше да бъде изградена за началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през януари и да остане до декември. Скулптурата ще има и символно значение за връзката между България и Австрия, която поема председателството след това.


Изграждането обаче се забави значително, като първите елементи от конструкцията бяха поставени на площадката край Градската градина на 2 май. Тогава кметът на София Йорданка Фандъкова изказа надежда, че скулптурата ще бъде завършена до 2-3 седмици. В края на май сглобките бяха отнесени от там, за да бъдат сглобени в Асеновград.


Конструкторите на "Брозновата къща" са уверили главния архитект на София Здравко Здравков, че изграждането на основата ще отнеме най-много време, защото са нужни заварявания, посочи още Едрева.


Проектът се финансира от австрийската страна и частни български и австрийски компании, каза днес пред БНТ заместник-посланикът на Австрия в България Томас Щьолцл.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 868 Неутрално

  само дето от статията не става ясно кой е виновен за забавянето....

  Pure Chewing Satisfaction
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#1] от "serpico":

  Аз поемам вината, че те се окакаха И този път. И че им изкарах срамотиите с някои снимки !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Този "проект" е една огромна измама, добре, че го усетихме навреме във Велико Търново.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Дай да видим какво е пък толкова това нещо, не че съм толкова въодушевен, напротив.
  Тоя офф се дъри много надуто, това не ми хареса.
  Забравя, че преди това е бил ов...

 5. 5 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Проектът се финансира от австрийска страна и от частни компании, но ще загрозява БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВЕНО пространство.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  явно сте по-умни от СО.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#5] от "john_3volta":

  ГЕРБ го венцехвалят доста усърдно ! Защо ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Как работи Столична община според откровенията на самия г-н Деянофф, но във Виена:

  "От общината казаха - това беше много смешно - за да имаш проект в обществената среда, трябва да си минал през тези обществени прослушвания. Така че нашата стратегия е - правиш тези прослушвания, ние няма да правим реклама, така че никой няма да разбере за това. А ако някой обжалва, нека пише на осма страница, никой няма да го прочете. И така проектът може да мине". По думите му, когато е трябвало да обсъжда проекта си с политиците, по-младите му казали: "Знаеш ли, ще кажем, че е за една година." И отново Деянофф: "А аз казах, толкова много работа и усилия само за една година... Да, но знаеш ли, че иначе ще ти трябва обществен конкурс, който до нищо няма да доведе. Архитектите биха казали, за такава голяма скулптура ще ти трябват основи, а щом ти трябват основи, ще ти трябва и разрешително за строеж. И отново се стига до конкурс. Те така успяваха да заобиколят реда, като представяха проекта за нещо временно, а не постоянно. А едновременно, зад кулисите вече се подготвят нещата - ето тази инсталация е толкова добра, че може да остане по-дълго."

  Бронзовата абракадабра на Деянофф - оff
  http://www.segabg.com/article.php?id=908733

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Ето част от интервюто на Пламен Деянофф през март, тази година, във Виена:

  „От Общината казаха – това беше много смешно – за да имаш проект в обществената среда, трябва да си минал през тези обществени прослушвания. Така че нашата стратегия е – правиш тези прослушвания, ние няма да правим реклама, така че никой няма да разбере за това. А ако някой обжалва, нека пише на осма страница, никой няма да го прочете. И така проектът може да мине“.
  „Имаше много конкурси през годините, но аз не съм участвал, защото бяха нагласени… Имаше идеи за фонтан, за паркинг, всички се провалиха. При мен беше много забавно. В България има вече нови поколения политици. Аз самият бях изненадан – когато се съберем с политици в България, аз съм най-възрастният, те са по на 30 години. Някои от тях ми казваха: „Ще кажем, че е само за една година, защото иначе ще ти трябва обществен конкурс, който до нищо няма да доведе“.
  „Архитектите биха казали, за такава голяма скулптура ще ти трябват основи, а щом ти трябват основи, ще ти трябва и разрешително за строеж. И отново се стига до конкурс. И те всеки път така успяваха да заобиколят реда, като представяха „къщата“ за нещо временно, а не постоянно. А едновременно, зад кулисите вече се подготвят нещата – ето тази инсталация е толкова добра, че може да остане по-дълго“
  .„Ако хората я харесват, защо изобщо трябва да я махаме?“
  „Аз също не знаех как стават тези неща, но вече нищо не ме изненадва – смее се Деяноф. – Сега най-новото във вестниците е, – развеселява се все повече артистът, – че правителството отпуска нови европейски средства, за да се изгради под „Бронзовата къща“ новия музей за съвременно изкуство.Така погледнато, може да остане за постоянно или да ме накарат да махна 100 хиляди килограма бронз, всичко излято… производството беше в Берлин… Политиците казаха, ако направим конкурс, няма да получим нищо по-добро. Защо да го правим, като всички ще дадат фигури на царе като в Македония… нямаш никакъв шанс.

  До коментар [#1] от "serpico":

  Не е толкова важно кой е виновен за забавянето, а кой е виновен за поставянето на това недоразумение уж за откриването на българското председателство. Ще се окаже, че тази пародия на къща ще бъде открита за австрийското председателство, но в центъра на София.

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1600 Весело

  Дали "къщата" ще достигне неизмеримите висоти на шедьовара на комуно-светилото, майстора на чука и длетото Старчев, а именно "дванадесетопръстия петох***ик" пред НДК в София (некой го махна и сега клошарите нямат къде да се облегчават, а тийнейджърите да... сетихте се) ?!

 11. 11 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 447 Любопитно

  До коментар [#5] от "john_3volta":

  И не само : до момента Община София е финансирала изграждането на стоманобетоновата основа с 95 хиляди лева. Още по-интересно е дали за тази основа е издадено разрешение за строеж и кой ще финансира премахването ѝ след демонтажа на бронзовото скеле.

 12. 12 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  ПММ (паметник на международния мошеник)

 13. 13 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  От друга страна, може да се направи хепънинг в най-добрите традиции на виенския акционизъм: Чавета разглобяват най-голямата скулптура на света за джилезу.

 14. 14 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Тоя издънил се бай Х за какво го търпим още...Нито почна навреме, отношението му е видно, мисли се за величие... В Австрия би ли си позволил подобно нещо?

 15. 15 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Друго си е да излеят фундамента по този изключително "красив" начин, приятно разкривайки и долната основа, оставяйки луфтове между двете основи - символ на луфта в мисленето на общината.

 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1877 Весело

  До коментар [#1] от "serpico":"само дето от статията не става ясно кой е виновен за забавянето"

  Няма виновни, освен "хейтърите", които се противопоставяха на този "грандиозен" проект, защото бяха предвидили всичките му проблеми и нередностите около процедурата за одобряването му от СО. 😉
  Иначе сериозно: най-напред си е виновен самият ДеяноФФ, както си личи и от името му - човекът си е малко off, off-centre; т.е. мегаломанията и патологичната му амбиция са разцентровали критичното му мислене, поради което въобще не е предвидил практическите и техническите проблеми, с които е свързано изграждането на подобна конструкция. После идват всички останали маймуни, които побързаха да се метнат на клона, за да си припишат заслуга за "осмото чудо на света" - чиновниците от СО, които не са и помисляли да изискат от автора един детайлен инженерен проект, въпреки, че специалисти от съответните браншове предупреждаваха за вероятните проблеми и опасности.
  Това се получава, когато водещите критерии при вземането на важни решения са повърхностната показност и мегаломания.

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Ако Деянoff не се беше полакомил за централното и противоречиво място на мавзолея; ако беше предложил къщата във варианта, показан в Хамбург и беше намерил по-нормален и стабилен терен, без опасни кухини под него, инсталацията му щеше да е построена отдавна, в началото на председателството на България.

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Още по темата - ако не за друго, бронзовата къща се използва от кого ли не, в случая от БСП:

  https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo_4/BSP-Sofiia-poiska-ostavki-v-Stolichna-obshtina-zaradi-Bronzovata-kasht_682701.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK