Общински служители ще могат да глобяват, арестуват и заснемат, предвижда законопроект

Общински служители ще могат да глобяват, арестуват и заснемат, предвижда законопроект

© Красимир ЮскеселиевОбщинските съвети и кметовете да създават собствени звена за контрол на обществения ред и собствени системи за видеонаблюдение. Това предлагат депутати на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в проект за изменение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Така местната власт би получила права, които в момента има само полицията, информира в днешния си брой в. "Сега".


"Създадената през 2009 г. възможност общините да създадат звена "Общинска полиция" се оказа с ограничена приложимост поради високата цена на издръжката на един полицай. Поради това към момента от тази възможност са се възползвали едва 9 общини - столицата, някои областни градове и други общини с по-добри финансови възможности", мотивират се вносителите.


Затова предлагат на местните администрации да се разреши "да си създават звена за контрол по изпълнението на актовете на общинския съвет и кметовете, свързани с опазването на обществения ред, общинското имущество, организацията на движението в населените места". На практика това ще са общински служители, а не като общинските полиции, които са служители на МВР.
На служителите в общинските звена за сигурност ще се даде право да изискват документ за самоличност при констатирано нарушение и да задържат до пристигането на полицията, ако нарушителят бъде хванат на място да уврежда общинско имущество, да нарушава обществения ред или правилата за движение. Това означава, че


в столицата на контрольорите в градския транспорт ще се разреши да задържат хора


до пристигането на служители на МВР. "Служителите на тези звена ще подпомагат цялостната контролна и административно-наказателна дейност на общината, опазването на собствеността и реда. Новите правомощия няма да доведат до допълнително натоварване на общинските администрации, съответно на бюджетите им", мотивират се вносителите. В общия случай тези дейности ще се извършват, както и досега, от съществуващите общински звена за контрол - инспекторати, общински предприятия - например за контрол по паркирането", пише още в мотивите.


Служителите ще носят униформи и отличителни знаци, одобрени от съответния кмет. В срок до три месеца от назначаването им те ще преминават и курс по специална програма, изготвена от МВР. Контролиращите от местната администрация ще могат да съставят протоколи за предупреждение и да връчват предписания.


Управляващото мнозинство предлага общините да изграждат и използват свои средства и системи за наблюдение, въз основа на които кметовете ще глобяват с електронен фиш. Чрез предлаганите промени в Закона за местното самоуправление се въвежда изменение и в Закона за движение по пътищата. Според него общините ще имат право да използват за установяване на нарушения на правилата за движение автоматизирани технически средства и системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на МПС-то.


Според вносителите на проекта предложените мерки ще доведат до увеличаване на приходите от наложени глоби и до намаляване на пътнотранспортните произшествия. В момента само от Пътната полиция имат право да наказват с електронен фиш след заснемане с камера.


Промените създават правна възможност, а не са задължение, уточняват вносителите. Заявено е още, че новите текстове не отнемат правото на общините, които желаят и имат необходимия ресурс, да създадат и ползват общинска полиция съгласно Закона за МВР.


Наскоро бе приета и друга сходна промяна - в Закона за частната охранителна дейност. Управляващите дадоха възможност на кметовете да сключват договори с частни охранителни фирми, които да пазят цялото населено място. До този момент можеха да се подписват отделни договори за охрана на училища, паркове, водоеми, общински сгради и др., а сега се въведе възможността за охрана на цели населени места. Въпреки протестите на опозицията и бизнеса правителството и ГЕРБ наложиха промените. Измененията бяха изпратени на Конституционния съд и от президента Румен Радев, и от главния прокурор Сотир Цацаров.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Отдавна беше време да се дадат повече правомощия на местните власти в тези сектори!

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Безгранична е глупостта на мнозинството в това НС.
  На юруш приехме GDPR, създавайки сюрия паратизиращи администратори, сега всяка тетка-контрольор ще изисква лични документи и ще "арестува" за непродупчен билет.
  Ма ако ще разпуснат МВР-то, лошо нема.

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Мен без причина ме спря охрана на метрото и ми провери личната карта в компютъра,дали съм нямал неплатени глоби към КАТ или други задължения.

 4. 4 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 704 Разстроено

  Ценко Чичковци във всички населени места...

  "We're not gonna take it! Anymore."
 5. 5 Профил на real
  real
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каква висока цена на издръжка - дайте му процент от правомерно наложените глоби.

 6. 6 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2303 Любопитно

  А право на първа брачна нощ кога?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 721 Гневно

  Твърдо против!
  Като се има предвид какви смешковци са голяма част от полицаите и като си представите, че в "Обществен ред" се назначават само палячовци, които не отговарят дори на изискванията за полицаи, може да си представите картинката...
  Не може такива сульовци да имат право да проверяват документи и да задържат хора...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  Не!

  Създаване на частни милиции към феодални деребеи!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  А право на първа брачна нощ кога?
  —цитат от коментар 6 на BG Territory

  В преходните и заключителни разпоредби към този закон, вероятно.

  А може и просто по подразбиране.
  След този закон няма да им е нужен въобще никакъв друг закон!

 10. 10 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 484 Разстроено

  В старо време имаше една приказка "ОСЕМ МИЛИОНА МИШЛЕТА , ОСЕМ МИЛИОНА ЧЕНГЕТА" .
  Сега приказката трябва да стане "СЕДЕМ МИЛИОНА МИШЛЕТА , СЕДЕМ МИЛИОНА ЧЕНГЕТА".

  "ТИ ИМАШ ПРАВО ДА ЗАДЪРЖИШ МЕН , АЗ ИМАМ ПРАНО ДА ЗАДЪРЖАМ ТЕБ"
  И ТАКА ДО БЕЗКРАЙ !!!!

 11. 11 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Хубаво за София, където хората могат по-лесно да си търсят правата и имат по-голямо самочувствие. Ама как ще се отрази на малки населени места с чоковци и боковци, които колят и бесят?

 12. 12 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Роднина, милиционер, роднина, милиционер.... :-) Гербери, сър! Не мисля, че има какво друго да се коментира.

 13. 13 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Подкрепям идеята, във всеки германски град има т.нар. Оrdnungspolizei, която освен да се грижи за спазването на обществения ред, глобява нарушителите, замърсителите, вдигащите шум и подобни. Сигурно са на издръжка от общината и приходите от глоби отиват в местната хазна. Достатъчно е един такъв да обикаля цял ден квартала пеша и да пише глоби, макар, че в доста случаи прекаляват. Дъщеря ми беше паркирала на 94см от една къща при разрешени 100 и плато 30 евро глоба, мен ме глобиха за половин гума на тротоара/тук са ниски/.

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 14. 14 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  не е лошо и да открият общински затвори , да се въведат и палачи към всяка община ,както и групи за инквизиции и разтрели .

 15. 15 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Дублиране на полицията?
  Принципно, 'мутрите' и организираната престъпност правят точно това - паралелна власт.
  Абсурдно е мотив да бъде 'защото е по евтино'?!
  Евтино е и изобщо да няма избори, а и полиция, ама нормално ли е?
  Задържането на хора си е вече сериозна работа изискваща квалификация, средства за задържане и прилагане на сила. Общината ще бъде спукана от дела за всевъзможни неща. И тогава по-евтино ли ще бъде?
  Ако една държава НЯМА пари за ред, сигурност и правосъдие - закривай.

 16. 16 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Според мен е логично. В момента в София само ЦГМ изпълнява някакви подобни дейности и то само и единствено в Зелена и Синя зона. Навсякъде другаде е абсолютен хаос и закона не важи.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 17. 17 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#15] от "ali_ibn_isa":

  Не става дума за дублиране на полицията, служителите по сигурността и обществения ред не са полицейски служители, а общински и работят по различен закон, а полицаите работят по т.нар. "закон за полицията". Защо трябва полицаят да глобява неправилно паркиралите или тези, които изхвърлят строителни отпадъци пред блока или надулите музиката в 2часа сутрин?

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 18. 18 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Разпуснете корумпираните тулупи МВР и да се почва. Явно не си вършат работата, след като искате да създадете и кланова полиция....

 19. 19 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Отдавна беше време да се дадат повече правомощия на местните власти в тези сектори!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Внимавай какво си пожелаваш, че утре да не ревеш!!!

  Това е една от най-дебилните идеи на сегашните управляващи - всеки контрольор или отчитащ на синя или зелена зона, да може да те задържи за каквото му скимне!!Значи може съвсем спокойно полицията да се закрие - и без това не върши работа!Но не - вместо това се създава още един контихгент от ограничени и тъпи хора, с власт и правомощия, които и в страни от третия свят ги няма.
  Че те утре могат да спират и да ти поискат лична карта и данни, ей тъй - за да се почувстват важни, а ти - а, си гъкнал, а - задържан, защото имаш права, УЖ!!!
  ГЕРБ и ОП градят милиционерска държава, ама слепци, като теб не могат да го видят!!!

 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Трябва както във всяка друга сфера да се обвърже заплащането със свършената работа и нещата ще си дойдат на мястото. А сега е точно обратното - несвършването на работа се заплаща...

 21. 21 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Мен без причина ме спря охрана на метрото и ми провери личната карта в компютъра,дали съм нямал неплатени глоби към КАТ или други задължения.
  —цитат от коментар 3 на Сд


  И ако имате какво? Не може да се движите свободно и да ползвате метрото ли? Вие поискахте ли той да се легитимира, въпреки, че е длъжен и обяснихте ли му, че е на тънката граница на превишаване на правата, щом ви спира без причина и че може никога повече да си намери подобна работа?

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 22. 22 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 252 Любопитно

  До коментар [#13] от "proventuss": Сериозно ли си мислите, че институция като Ordnungsamt, би била приложима в БГ? Циркът ще е пълен! Всеки ден саморазправи, имайки предвид, че могат само да снимат и налагат глоби ... освен ако всеки един от тях няма прилежаща патрулка км него. Като сложим и събираемостта на данъци и глоби в БГ, само ще се точат пари без реален резултат! Да не говорим, че гореупоменатото е валидно само ако този орган (копие на Ordnungsamt) работи по предписание и предназначение. Реално идеята е поръчкова полиция под пряк контрол на властта по градове и общини, състояща се от партийни послушковци с повечко мускулна маса, по-малко мозъчна активност и НИКАКВИ квалификация или обучение! Интересно е също МВР и техните синдикати какво мислят за идеята да бъдат тактично заобиколени където трябва пряка намеса. Няма да има реални решения и адекватни политики докато във властта предоминират остатъците от предният режим с техния начин на “мислене”

 23. 23 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#17] от "proventuss":

  Защото е работа на полицията да доказва нарушения и престъпления, а не на всеки срещнат, ако си му неприятен, да ти натресе проблеми, щото има власт!!!
  Ами нека на учители и служители в детски градини да дадат правото да наказват и бият деца тогава - те също са такива служители!?
  А, като виждам колко комплексиран народ само чака да се докопа до малко власт у нас - не ми се мисли какво ще става?!!Ей ги, пълно е с простаци в парламент, министерства и управляващи - всеки ден ги виждаме как безхаберно и некомпетенто си вършат работата, само остава да си гласуват закон, да могат да застрелят всеки, който им се изпречи за нещо си - така и без друго ще ни затриват бързо, вместо бавно и мъчително, както до сега!!!
  А как да избере друго раята, когато тя е същата - липса на елементарна култура и възпитание!!!
  Само виж в Стани богат какви "знаещи" хора ходят да се покажат колко са умни и то с увереност, че са такива.Една казва, че слунцето изгрява от запад, друг - че шимпанзетата обяздват зебри, трети не знае и не е чел приказаката за Тримата братя и златната ябълка, но пък е горд шеф на 18 човека в Министерството на младежта и спорта, а вчера един не беше чувал Иво Андрич, Харуки Мураками, Салман Рушди и Габриел Гарсия Маркес - добре, че му казаха от въпроса, че са писатели, но той по имената се опитваше да разбере каква националност са.Пълно е с профани, смятащи се за гении!!!!!

 24. 24 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Глупости, права да задържат и да искат документи - че за какво има ченгета тогава?
  Достатъчно е да им дадат право да снимат и глобяват по снимката. Например, да тръгнат едни лелки с кочана и да лепят билетчета на всеки, паркирал в градинка и на тротоар. На всеки, пльоснал си климатика където си удряш главата в него и където капе на тротоара и зимата заледява, а лятото прави кал. На всеки, опънал си масите и чадърите на кафенето на повече от площта, която си е платил. И т.н. и т.н.
  Снимката, глобата, после ти виси на досието в НАП, че имаш неплатени задължения. Все ще ти затрябва да си извадиш някоя бележка за нещо, и като ти я откажат защото имаш неплатени глоби - вадиш и плащаш.
  Разбира се, трябва снимките и доказателственият материал да се пазят на сървъри, защитени от хакване, триене срещу подкуп, и друга подобна намеса.

 25. 25 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Всеки общинар - милиционер и доносник поради липса на работа ли? А техните самоуправства кой ще ги контролира и санкционира??? Малко ли са стотиците хиляди други охранители, сотаджии и прочие гмеж?... Бай тошо гледа отгоре и си умира от кеф - половин България ПАК доносници, другата половина - ПАК милиционери... :-(
  Настроение - Аман бе!...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Значи или общинските служители стават полицаи, или на полицаите ще им казват общински служители. Абе, какво става в тази държава. Всеки иска да може да глобява, проверява и арестува.

 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4122 Весело

  А на Валери Симеонов няма ли да му гласуват едно такова звено от служители, които да могат да арестуват?

 28. 28 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1161 Весело

  абе направо разстрел на място, и без това половината са някакви полуграмотни, какво ще ги карат да пишат протоколи разни.

  нашата безумна парламента, пълна с 240 оядени политически прасета, поднася поне по една гигантска тъпотия дневно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK