Общината подготвя ново разширение на зелената зона в София

Общината подготвя ново разширение на зелената зона в София

© Надежда Чипева, КапиталНово разширение на платената зелена зона за паркиране в районите "Лозенец", "Оборище", "Възраждане" и "Красно село" обсъждат столичните общински съветници. Те подготвят и други промени, като въвеждане на ограничение за броя винетни стикери за паркиране, които да се издават на едно домакинство и това предблоковите пространства, които не са на улицата, също да са част от синята и зелената зона.


Промените ще се направят с изменения в наредбата за организацията на движението и са по предложение на районните кметове и Центъра за градска мобилност, като вече се обсъждат от общинските съветници, каза днес Зафир Зарков - зам.-председател на комисията по транспорт.


В идните дни проектът за промени в наредбата ще бъде качен на сайта на общинския съвет за изпращане на становища в рамките на месец. След това ще бъде проведено обществено обсъждане с граждани. Ако след това бъдат одобрени от общинските съветници, новите платени зони и правила ще влязат в сила от 1 ноември, поясни Зарков.
Предложението е в новата зелена зона да попаднат 5500 паркоместа.


Район "Лозенец" ще бъде най-засегнат, като според предложението целият квартал между булевардите "Джеймс Баучер" и "Никола Вапцаров" ще бъде зелена зона. От есента на миналата година паркирането е платено в по-близката до центъра на града част от квартала. Неведнъж кметът на района Любомир Дреков е казвал, че заради въвеждането на промените голяма част от паркиралите дотогава в тази част на квартала са се пренесли в другата, където все още е безплатно.


В "Красно село" тя ще обхване района между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и "Георги Софийски".


В район "Възраждане" искането е зелената зона да обхване участъка между булевардите "Константин Величков", "Сливница", "Александър Стамболийски" и улиците "Димитър Петков" и "Опълченска".


За "Оборище" новата зона ще обхване малкия район между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Ситняково", "Данаил Николаев" и ул. "Черковна".


Пространствата, които са пред сгради, но не са на улицата, която е платена зона за паркиране, също да бъдат включени в нея, искат от Центъра за градска мобилност. Причината е, че често граждани подавали сигнали, че достъпът до жилищата им е блокиран от паркирали коли, които оставят на място с дни, защото в тези части се паркира безплатно.


В едно домакинство да има най-много до 3 автомобила с винетни стикери за паркиране в платена зона е другата промяна в наредбата. Причината е, че сега има случаи на един адрес да има по 6 автомобила. Стикерите за живеещи в зелена зона са по 100 лева за 12 месеца, а за синя сумата е 150 лева. За втори автомобил сумите са два пъти по-големи, но са възможни и промени в тези такси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK