Преобразяването на центъра на София започва в понеделник и ще приключи догодина

Храм-паметник "Св. Александър Невски"

© Цветелина Белутова, Капитал

Храм-паметник "Св. Александър Невски"В понеделник - 2 юли, започват ремонти в района на центъра на София между площадите "Александър Невски", "Народно събрание", булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски", градинката "Кристал" и улица "Московска". Резултатът ще бъде видим догодина в изпълнение на цялостно преобразяване на зоната, който предвижда площадът около катедралния храм да бъде изцяло пешеходна зона.


Общата стойност на проекта е 21.5 млн. лева (19.5 са европейско финансиране), а изпълнител е строителната фирма "ПСТ груп". Миналата година по искане на кмета Йорданка Фандъкова договорите на фирмата с общината за поддръжка на улиците в 5 района на града бяха прекратени заради некачествено изпълнение. Архитектурният проект е на студиото на Иво Пантелеев, които направиха и проекта за ремонт на улица "Граф Игнатиев" и прилежащите й площади, който ще се изпълнява до края на годината.


Проектът предвижда всички кофи за смет да са под земята, да бъдат изградени 5 тоалетни, 3 зарядни станции за електрически автомобили, ремонти на тротоарите и настилките, където се налага, подмяна на лампите.
В понеделник ще започне първият етап от проекта - ремонти на бул. "Васил Левски" от паметника при кръстовището с бул. "Янко Сакъзов" до бул. "Патриарх Евтимий", градините "Кристал" и "Климент Охридски" - пред Националната художествена академия, и улица "Московска". Дейностите по булеварда ще приключат до края на този юли, като ще се затваря за движение по едно платно в посока. За другите обекти срокът за приключване е до октомври.


През следващата година ще бъдат направени ремонти на бул. "Цар Освободител", за което ще се търси лицензирана фирма с право да работи с жълти павета, площадите "Народно събрание" и "Александър Невски" до улица "Г.С. Раковски", като този участък ще бъде изцяло пешеходен.


"Дано да са си взели поука"


Кметът на София описа договора с "ПСТ груп", (както и този за 24 млн. лева с "Джи пи груп" за "Граф Игнатиев") като "един от най-строгите, който до този момент съм виждала в държавата изобщо". Гаранцията за всички обекти е 5 години, като фирмата ще внесе и "банкова гаранция" от 500 хиляди лева, половината от които общината ще задържи до края на изтичането й. Другите 250 хил. "ПСТ груп" ще си получи до издаването на акт 15 на обектите.


Глобата за неспазването на сроковете е 180 хил. лева лв за всеки ден пророчие. Санкцията за некачествено изпълнение е 900 хил. лева, а ако нередностите не бъдат остранени от фирмата, ще го направи общината, но ще глоби фирмата с 3 пъти стойността на дейностите.


Попитана защо общината сключва договор с фирма, чийто договори е прекратила, Фандъкова каза: "Дано са си взели поука" и посочи, че строгият договор е гаранция, че изпълнението на ремонтите ще бъде качествено.


Дружеството "ПСТ груп" бе основано през 2008 г. като "Пътностроителна техника" и беше част от свързаното с бизнесмена Васил Божков "Холдинг Пътища". Впоследствие фирмата беше заложена в Първа инвестиционна банка. До момента фирмата е заложена и има два частично вдигнати запора към банката - за по 55 млн. лева всеки, като е собственост на регистрираното в Кипър "Колвик сървисис лимитид".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK