Общинските съветници търсят компромис с наредба, за да въведат ред в София

Общинските съветници търсят компромис с наредба, за да въведат ред в София

© Юлия ЛазароваВдигането на шум у дома, къпането във фонтаните без разрешение, изпълнението на каскади с колела и скейтборд, миенето на стъкла на кръстовища, паленето на огън на открито, пускането на животни за паша на обществени места. Тези дейности ще бъдат забранени, ако на последното си заседание на 26 юли Столичният общински съвет приеме наредбата за обществения ред в града.


Работата по документа започна в края на миналата година, като беше подложен и на обществено обсъждане. Тогава гражданите изпратиха над 100 становища с предложения и критики.


Наредбата събуди обществения интерес заради предложение в един от текстовете - санкция за нарушаване на обществения ред при употреба на алкохол.
То, както и други подобни неточни и спорни предложения са отпаднали от проекта, който сега се обсъжда в комисиите на общинския съвет. Така наредбата е значително по-кратка, отколкото първоначално предложения вариант. Причината е, че съветниците смятат, че е по-добре да приемат документа сега, а в бъдеще да го допълват, отколкото да се забавят още неясно колко време, коментира пред "Дневник" общинският съветник Симеон Славчев, който е сред вносителите.


По-тихо, моля


Част от наредбата е посветена на ограничаването на шума, който нарушава обществения ред и спокойствието на обществени места между 22 и 08:00 часа. Шумът от домашни дейности в жилищата също ще бъде забранен в тези часове, както и между 14 и 16 часа. Изключение са почивните дни, когато шумните дейности ще могат да се извършват "със съгласието на засегнатите обитатели".


В същите часове ще бъде забранена и употребата на фойерверки. Нова година, разбира се, е изключение и тогава те ще са разрешени до 01:00 часа вечерта на 1-ви януари.


Наредбата ще ограничи и възможностите на софийските улични музиканти да се проявяват на различни места из града - най-често оживени подлези и централни паркове. Всеки желаещ да реализира музикалния си талант ще трябва да поиска разрешение от районните общини, които ще определят и местата за подобни прояви. Краят на процедурата е заповед на кмета на София.


Почитателите на градските паркове и градини ще са засегнати и по друг начин от наредбата, защото с нея се забранява разместването на пейките и всякаква друга паркова мебел. Забраната за местене важи и за огради, табелки и други съоръжения на места за обществено ползване. Тези граждани, които искат сами да ремонтират тротоар, улица, като ги разкопават, също ще са в нарушение на наредбата.


Глоби, разбира се


За спазването на наредбата ще следят кметът на града и районните кметове, упълномощени от тях лица, служителите на Столичен инспекторат, Столична дирекция на вътрешните работи, Столична дирекция
"Пожарна безопасност и защита на населението", на техническите служби и на службите по контрол на
строителството, на дирекция "Зелена система".


Те ще могат да правят проверки по документи и на място, да получават достъп до всички обекти и места, описани в наредбата и да изискват писмени и устни обяснения от заинтересованите. Проверяваните ще трябва да оказват пълно съдействие. Нарушителите, които са над 16 години ще бъдат санкционирани, но за по-малките ще отговарят родителите.


Най-ниската възможна глоба е 50 лева, а най-високата 3 000 лева. Така, който свири на улицата без разрешение и с озвучителна уредба ще може да бъде санкциониран с между 50 и 100 лв. Вдигането на шум в забранените часове ще струва на нарушителите от 200 до 400 лв. За изпълняването на "каскадни трикове" санкцията е от 100 до 300 лв.


Усилия за ред


Наредбата е част от работата на общинския съвет в полза на въвеждането на ред в града. Освен това се работи и по наредби за промяна на условията за поставяне на билбордове и други елементи за външна реклама и забрана на движението на каруци в София.


През февруари стана известно, че прокуратурата е санкционирала шофьорите на 20 каруци в рамките на три месеца. За активирането на държавното обвинение се разбра в края на 2017 г., когато обявиха, че точно след като разследванията за корупцията престанаха да са в компетентността на градската прокуратура, тя насочи усилия към този проблем.


Забраната за движение на каруци в София обаче ще остане за след ваканцията на общинските съветници през август. Предвиждаше се забраната да важи за вътрешността на града заключена от околовръстното шосе. Тогава ще бъде възможно ползването на каруци в селата, каза съветникът Симеон Славчев, който е инициатор на забраната.


При нарушение конете и каруците ще бъдат конфискувани като животните ще бъдат откарвани в конната база в Железница, която от МВР са предоставили на общината. Причината е, че сега съветниците ще приемат само промените в наредбата за движението в столицата, които предвиждат въвеждането на зелени зони за паркиране в "Лозенец", "Красно село", "Възраждане" и "Оборище".


Новите правила за рекламата също би трябвало да бъдат гласувани на последното заседание на общинския съвет. Те бяха представени още през май, но досега продължава обсъждането на детайлите. Спорен момент е каква част от витрините на търговски обекти да може да бъде използвана за реклама. Според предложението брандирането ще бъде възможно само на 20% от витрините. Сред общинските съветници обаче има мнения и в двете посоки - процентът да е по-голям или по-малък, обясни Зафир Зарков, който е съвносител на тази наредба. Той каза и че тези условия и други ограничения като брандираните фризери ще важат само за центъра на града и по основните булеварди.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Това с местенето на пейки в тревата е птврат. Софийските паркове са станали кръчми на открито. На други места са като селски събори. С въртележки, памук и 20 капанчета на 100 кв метра

 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Всички ли му пречим на Валери?

 3. 3 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  "..... Забранена и употребата на фойерверки. Нова година, разбира се, е изключение и тогава те ще са разрешени до 01:00 часа вечерта на 1-ви януари."

  Пикаенето в морето ще забраният ли?
  Как точно ще спрат фойерверките в 01:00 на 1ви Януари?
  Да не ме разберете погрешно, мразя фойрверките. Зажрани които не се спазват и няма как да се контролират превръщат хората във виновни за нещо по дефолт. Това е една от основноте причини за липса на гражданско общество и съзнание.

 4. 4 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 981 Любопитно

  Чета, чета и се съмнявам във всичко написано. Защото и преди, и сега, и както много други пъти само пишем наредби и закони, а дали се спазват кой ще следи? И както всички знаем - всяко чудо за три дни, особено пък сега, насред лято. Няма кой да се емне и да дебне за нарушители, особено ако можеш да се изтягаш на някой морски бряг...

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  С някои от забраните съм съгласен, с други – не.
  Дори сега част от забраните съществуват, но тяхното "санкциониране"?
  Така нареченото "вдигане на шум" присъства във вътрешния ред на всяка кооперация и жилищна сграда – от 8 - 14, 16 - 22ч., е, и...
  Движението на каруци е забранено, е, и...
  Фойеверки след 22...
  ....
  Най-строго се наказват уличните музиканти, обикновено деца или тинейджъри – от 50 до 3 000 лева! Техните занимания са далеч по-тихи от циганските сватби, но са най-наказани, защото обикновено свирят класика! Моцарт е най-дразнещ за тъпаците/простаците от Общината! Сравнете с другите глоби и ще видите, че съм прав!

  Такава подборка правим на избори, драги съграждани от София и от другите градове и села!
  Те симулират грижа към нас с такива наредби, а ние симулираме на изборите, които очертават реда ни в следващите години.

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#4] от "Г.Е.М.":

  Няма кой да се емне и да дебне за нарушители, особено ако можеш да се изтягаш на някой морски бряг...

  Как няма кой?
  Писано Е – лично КМЕТА и следващите го :-)!

 7. 7 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Тия да не падат от небето - пишат нови наредби! Като че ли досега Столицата ни е живяла без тях.
  Тогава за защо преди 70 години пазачът доведе брат ми за ухото в къщи, защото е късал люляк в Перловската река?
  И защо милиционери ме глобиха като влязох с колело в току-що въведеното насрещно на булеварда покрай реката?
  Просто тогава имаше кой да следи за спазването на наредбите. А не да се скатава под сенките като сегашните тулупи.

 8. 8 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Какво ли не може да очаква човек от общински съветник , който през 2018 година се пъчи с трибуквието "инж." преди името си ! Става въпрос за прословутия Симеон Славчев , който стои в основата на оставането на паветата на Дондуков , а сега и на булеварда с три болници - Пенчо Славейков ! Докога СОС ще се явява като тест полигон за разни синчета и внуци на АБПФК , изучаващи политиката на гърба на редовите столичани !? И то възпитаници на бившето АОНСу - сега НБУ !

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Каквито и наредби да приемат, нищо няма да се случи, ако няма контрол и санкции. Контролът за това да се спазва наредбата е най-важният елемент от мероприятието, както и глобите и тяхното задължителнио плащане.

 10. 10 Профил на Hans
  Hans
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дневник понякога ме изумявате, "къпането във фонтани" - сериозно? Един се изкъпа във фонтан пред Макдоналдс преди 10 години и поумря от ток, друг открадна балерина пред театъра. Защо се връзвате на малоумията на Валери Симеонов, дето едно време ми пускаше гей телевизия от СКАТ вкъщи (не че я исках, имаше я - и не се ебавам) - слизате им на нивото.

  Всеки горе долу умен, който живее в София, знае, че шумовете не са от хора а от кучета дето лаят нон-стоп ама как ще го промените това като сте толкова големи куче-и-приородозащитници, че хората явно не са ви в приоритетите.

  Hola!
 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  UNITED EU UNION

  BREAKING NEWS (изключенията)

  Правилото е неизменно правилно... 50 години?
  100?
  Така дълъг е и периодът на нарушенията.

  Тревожат и изключенията.

  Защо точно в почивни дни?
  Обитатели биват обшумявани и тогава питани за съгласие, или как?

  "Част от наредбата е посветена на ограничаването на шума, който нарушава обществения ред и спокойствието на обществени места между 22 и 08:00 часа.
  Шумът от домашни дейности в жилищата също ще бъде забранен в тези часове,
  както и между 14 и 16 часа.

  Изключение са почивните дни, когато шумните дейности ще могат да се извършват
  "със съгласието на засегнатите обитатели""

 12. 12 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 352 Неутрално

  И аз искам да работя общински съветник. Само си дрьнкаш и нищо не се случва.

 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Като грубо нарушение на обществения ред отбелязвам струпването на джихадисти и задръстването на тротоарите по бул. "Мария Луиза", докато от високоговорителите на джамията някакъв друг джихадист възхвалява педофила-камилар. Тях ще ги махнете ли ?

 14. 14 Профил на Mina Petrova
  Mina Petrova
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Каквато и Наредба да напишат, тя няма да работи, ако в нея не е записано кой ще осъществява контрола.Също както и Закона за етажната собственост. От Хасково съм. Имам проблем със съседите, касаеща и обществения ред и подадох жалба до Общината. От звеното КОРЗ дойдоха единствено да се срещнат с мен и да ми кажат, че нямат правомощия да се произнесат по жалбата. Това е.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Когато си прост селяндур с нулев управленски капацитет, слагаш на едно място каскади със скейтове и паша на животни в парковете.

  Герберасти, сър..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Неутрално

  Слушкайте Валери, няма да повтаря по два пъти я.

 17. 17 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "The Island":

  ”И аз искам да работя общински съветник ..."

  Ми кандидатирай се.

 18. 18 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#3] от "George Svinarov":

  Ами тогава да разрешат тебе да те ..... на публично място!Като не ти харесва иди в Папуа Нова Гвинея! Пък може и в Антарктида - там си шуми колкото искаш, пуши си на закрити места, мести пейките в парковете...

  За съжаление, както и при другите наредби и тая ще я побългарят! Нямат ли финансов интерест полицаите да глобяват нищо няма да стане..

 19. 19 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#14] от "Mina Petrova":

  Да ама ако ти решиш да се оправиш със съседите си, то веднага ще те арестуват и осъдат!

  В България имаш права, но е строго забранено да си ги пазиш...

 20. 20 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това за шума и сега съществува, като наредба!Друг въпрос е, че уведомлението на съседите през почивните дни е почти винаги - никакво.
  Май най-зле е за музикантите на улицата, но все пак трябва да има ред и при това, защото на някой едва ли ще му е приятно всеки ден някой да му свири под прозореца, пък било то и Моцарт, Бетовен, Вивалди.Дори може заради класиката, съвсем да му кипне, ако е чалга почитател.
  И както винаги - циганите пак са отделен случай!И въпреки това, все се намира някой да твърди, че те са дискриминирани.Не, българибът е дискриминираният, защото може да го глобят за какво ли не, а циганинът - за всичко, но никога не могат да му вземат пари!

 21. 21 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "Major Major Major":

  Искаш да кажеш, че кучетата си пускаъ чалга и до ранни зори, викат и крещят?Явно не си чувал подобни дейности!

 22. 22 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 516 Разстроено

  Рекламните табели на всеки уличен стълб, където са и знаците, объркват шофьорите и отвличат вниманието им. Но са ОК...

  Но рекламни пана на частна собственост - НЕ.

  Социализъм.

 23. 23 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#7] от "ppopov_67":

  Да си жив и здрав, че помниш София от 70 години:) Аз не толкова отдавна, но и мен са ме гонили пазачите. Има ги и по филмите, помните ли онзи кадър, в който младежът целува девойката на пейката и пазачът вика "два лева глоба" (не ми се рови за заглавието). Та се чудя защо сега няма такива досадни и същевременно симпатични пазачи пенсионери по парковете. Биха си изкарали някой лев, чувствайки се полезни. И да задоволят присъщата за възрастта си нужда от респект и строгост. А на парковете и междублоковите площи ще е от полза. Г-н Попов, бих се радвал да издърпате ухото на сина ми:)

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 24. 24 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 949 Неутрално

  С някои от забраните съм съгласен, с други – не. Дори сега част от забраните съществуват, но тяхното "санкциониране"?Така нареченото "вдигане на шум" присъства във вътрешния ред на всяка кооперация и жилищна сграда – от 8 - 14, 16 - 22ч., е, и...Движението на каруци е забранено, е, и...Фойеверки след 22.......Най-строго се наказват уличните музиканти, обикновено деца или тинейджъри – от 50 до 3 000 лева! Техните занимания са далеч по-тихи от циганските сватби, но са най-наказани, защото обикновено свирят класика! Моцарт е най-дразнещ за тъпаците/простаците от Общината! Сравнете с другите глоби и ще видите, че съм прав!Такава подборка правим на избори, драги съграждани от София и от другите градове и села! Те симулират грижа към нас с такива наредби, а ние симулираме на изборите, които очертават реда ни в следващите години.
  —цитат от коментар 5 на Alexander97


  Тийнейжърите не ги мисли,До 16 години не може да им се налага административно наказание,до 18 може да им се налага само обществено порицание,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK