Общинските съветници ще опитат да гласуват наредба, за да въведат ред в София

Общинските съветници ще опитат да гласуват наредба, за да въведат ред в София

© Георги КожухаровНаредбата за обществения ред в София, с която се определя кога и как може да се създава шум, да се провеждат събития и музикални изпълнения в обществени пространства, както и се въвеждат редица забрани, ще бъде гласувана днес от общинските съветници.


Документът се подготвя от края на 2017 г., но заради необходимостта от множество корекции гласуването му беше отложено с почти една година. В процеса отпаднаха редица неточни и спорни предложения. Съветниците имаха готовност да я гласуват на последното си заседание преди лятната ваканция, като тогава целта беше наредбата да бъде приета и да бъде променяна впоследствие. Преди заседанието обаче тя беше оттеглена от дневния ред.


Основните текстове са насочени към ограничаването на шума от домашни дейности в жилищни сгради, включително за религиозни и политически, производствени, строително-ремонтни цели. Шумът се забранява в периода между 22 и 08 часа, както и между 14 и 16 часа. Също така в периода от 22 до 08 сутринта се забранява шумът на обществени места, общински площи, употребата на пиротехнически средства.
Забраните, които ще се въведат с документа, са паленето на огън на обществени места без разрешение, миенето на стъкла на автомобили и всякакви видове развлекателна дейност на пътните платна, къпането във фонтани и градски водоеми без разрешението на стопанисващите ги, късането и рязането на цветя.


Скейтбордистите, велосипедистите и каращите ролкови кънки повече няма да могат да използват общинската паркови мебели - пейки, парапети, фонтани, за каскади.


Наредбата ще ограничи и възможностите на софийските улични музиканти да се проявяват на различни места из града - най-често оживени подлези и централни паркове. Всеки желаещ да реализира музикалния си талант ще трябва да поиска разрешение от районните общини, които ще определят и местата за подобни прояви. Краят на процедурата е заповед на кмета на София.


За спазването на наредбата ще следят кметът на града и районните кметове, упълномощени от тях, служителите на Столичния инспекторат, Столичната дирекция на вътрешните работи, Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", на техническите служби и на службите по контрол на строителството, на дирекция "Зелена система".


Те ще могат да правят проверки по документи и на място, да получават достъп до всички обекти и места, описани в наредбата, и да изискват писмени и устни обяснения от заинтересованите. Проверяваните ще трябва да оказват пълно съдействие. Нарушителите, които са над 16 години, ще бъдат санкционирани, но за по-малките ще отговарят родителите.


Най-ниската възможна глоба е 50 лева, а най-високата - 3 хил. лева. Така, който свири на улицата без разрешение и с озвучителна уредба, ще може да бъде санкциониран с между 50 и 100 лв. Вдигането на шум в забранените часове ще струва на нарушителите от 200 до 400 лв. За изпълняването на "каскадни трикове" санкцията е от 100 до 300 лв.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3156 Весело

  Всичко на хартия е чудесно, да видим как ще работи на практика, примерно как ще вземете 300 лв. глоба от някой идиот, дето прави по цяла нощ купони, но иначе е безработен. Защото и КАТ имат чудесни глоби, само дето не могат да си ги събират.

 2. 2 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Интересно, кога ще вземат отношение към воя на повредена автомобилна аларма? Непрекъснато се случва една единствена кола да трови живота на десетки хиляди хора в жилищата наоколо в продължение на много часове. Все ще се случи някой смотан лольо да зареже безценния си таралясник да вие в продължение на часове, щото бил духнал вятър или защото алармата се включва сама от горещината.

  Евгения Христова
 3. 3 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Само не е ясно дали наредбата се отнася и за Факултето.

 4. 4 Профил на Elena Georgieva
  Elena Georgieva
  Рейтинг: 251 Неутрално

  пак поле за корупция - общшнските чиновници не спазват законите, та ще ги спре наредба!

 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Евгения Христова":

  Абе павета и тухли няма ли във вашия квартал ?. След втория час виене на аларма не отговарям за действията си. Ако сте милистив, огъване на чистачките ще бъде добро предупреждение.

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  Кауза пердута - софиЕнец и ред, ке си умрем от смех. Само новодошлите провинциалисти спазват ред, докато не им почернее... докато не ги покварят кореняк софиЕнците.

 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Абе част от това е ялова работа. Това с уличните музиканти например, как ще спираш хората да свирят на улицата? Седи си и си свири, не е речено че е за пари. Ако искат да постигнат нещо, трябва да забранят просията и всеки който свири без разрешение и събира пари да се третира като просяк

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Весело

  Е..е..е..ей!
  Как не се бяхме сетили за това до сега!?
  Е сега вече всичко ще си дойде на реда.
  Добре че имаме такива умни съветници!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  А тази наредба ще засегне ли безкрайните строежи с денонощно леене на бетон? И ли това ще засегне бойкоикономикатаа?

 10. 10 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Малко е офтопик ама аз пък се чудя кога г-жа Фандькова ще види нещо очевадно - че инвалидите в България карат едни от най-скъпите автомобили и да се самосезира за изменение на порочната процедура (с приличен корупционен компонент разбира се) за издаване на сините картончета за инвалид шофьор...имаше едно хитро предложение взаимствано от дивия запад - трайно залепен стикер на задното и предно стъкло със знак инвалид...да им стане една идея по-неудобно на мозъчните инвалиди... :)

 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Звучи добре. Но все пак дано не ми се налага да се позовавам на наредбата.

 12. 12 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Най чувствителната тема е тази за шума.
  Често, когато хората правят основен ремонт, пускат в жилището си майстори на които хич не им пука за тишина между 14 и 16 часа. Собствениците ги няма, а майсторите ще отричат, че вдигат те шум. Кой ще плати глобата? А шумът ще спре ли?
  По отнощениена вечерния шум, считам, че 22.00 часа е предпоставка за корупция, защото хората в София приключват работа към 18-18.30 часа и могат да се съберат най-рано към 19.30 - 20 часа. Най-реалистично е ограничението да е до 23.00 часа.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Дано новите правила да проработят. Ще видим. Всичко зависи от ефективността на санкциите.

 14. 14 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Симулират , че работят.....иначе то и сега действащите наредби да се прилагат пак е достатъчно, ама като всичко друго и това ще се забрави.

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  секи 4ти км

  да бе да ;)
  Седиш в къщи, размишляваш, работиш тихо и легално, за пари.
  Или в офис - същото.
  На Витошка, например.

  На улицата: усилвателна уредба, безплатен промоционер,
  часове врява...

  Спираш хората с молба:
  Как да справим се с това!?

  До коментар [#7] от "uq":
  Абе част от това е ялова работа.

  Това с уличните музиканти например, как ще спираш хората да свирят на улицата?
  Седи си и си свири, не е речено че е за пари.

 16. 16 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Абе Фандъчкова, айде първо спрем каруците и тогава всичко останало, че ме е срам да живея в такава ориенталска столица.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Ако помня добре през пролетта имаше акция срещу шумните автомобили и мотори и какво ? Нищо! Същата работа е и това-преливане от пусто в празно.

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#17] от "джендър дебне в храсталака":

  Има нещо такова, колежке.

 19. 19 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 221 Гневно

  Проблемът не е, че липсват наредби и закони, а това, че никой не контролира за спазването им и не налага санкции.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Заглавието е показателно ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Такива наредби трябва да се приемат във всеки град.

 22. 22 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Май се връщаме към комунизЪма. Уличните музиканти да искат разрешение и указано място, вероятно съпроводено с такса.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Има ги навсякъде още от тошово време.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Пожарогасители и Противопожарни Продукти
  Пожарогасители и Противопожарни Продукти
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" как по-точно ще следи за спазването на наредбата? Ще разчитата на сигнали от гражданите?

  Противопожарна Техника КАТ ЕООД Враца
  https://www.kat-eood.com

  Пожарогасители и Противопожарни Продукти http://kat-eood.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK