Арх. Иво Пантелеев за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София: Скъпи сънародници, не убивайте в зародиш нещо добро

Арх. Иво Пантелеев

© Мария Съботинова, Градът

Арх. Иво ПантелеевАрхитект Иво Пантелеев е водещ проектант на течащите от няколко месеца ремонти в центъра на София, включително на обновяването на улица "Граф Игнатиев" и прилежащите й площади, което е на стойност 24 млн. лв.


Днес той и зам.-кметът по транспорта в София Евгени Крусев излязоха пред медиите, за да отговарят на многобройните критики и въпроси, които ремонтите предизвикаха, след като в началото на седмицата фирмата изпълнител - "Джи Пи груп", премахна част от строителните огради и се откриха неравности по настилката, различни по размер и цвят павета с дупки между тях, недобре поставени шахти и др., а вчера новопоставените плочки пред църквата "Св. Седмочисленици" предизвикаха нова вълна недоволство в социалните мрежи.


Арх. Пантелеев има диплома от Висшия институт по архитектура и строителство (1986 г.), а през 1991-1992 г. специализира урбанизъм в университета "Джон Хопкинс", САЩ. Има над 30 г. опит като проектант, по-голямата част от които е работил в архитектурното студио "А.Д.А.", което създава през 1991 г. заедно с Румен Първанов и Кристиана Николова. Носител на редица награди за работата си.
Той беше част от проектантския екип, направил реконструкцията на Женския пазар в София. Водещ проектант е на продължаващите и в момента ремонти в градините на "Кристал" и на Националната художествена академия, както и на планираните за догодина дейности по площад "Св. Александър Невски" и улиците "Цар Иван Шишман", "6 септември" и "Славянска".


Защо избрахте плочите с шарки за площада около църквата "Св. Седмочисленици"?


- Защото така е много хубаво и много ми харесва. Аз съм проектант - имам това право.


С кого ги съгласувахте?


- В качеството си на автор на един проект аз имам право да реализирам своите намерения, а не да искам разрешения. Подобни шарки има по света, ние не сме ги измислили. Те водят до стопляне на сивата повърхност с цвят, който е присъщ на един от паметниците на площада - църквата "Св. Седмочисленици". Има насищане около църквата и това прави връзката между вертикала и ниския план.


Подобни ли ще бъдат плочите и в градината "Кристал"?


- Там ще са доста сходни, защото става въпрос за две ключови пространства, които са със сходен характер, които трябва да си говорят. Не трябва да са коренно различни, което е един от проблемите на София - има фрагментарност на направени по различно време проекти, което се опитваме да преодолеем.


През църквата "Св. Седмочисленици"

© Юлия Лазарова

През църквата "Св. Седмочисленици"


Как си обяснявате критиките на гражданите в социалните мрежи?


- Не ползвам социалните мрежи, защото се омерзявам от хейтърството, което е стопроцентово. Аз не видях едно положително изказване. Това не означава, че тези, които се изказват не го правят само заради спорта да мразят и да изразяват негативна енергия.


Аз лично съм квалифициран в продължение на много години в тази материя и се чувствам много комфортно, стъпил на този площад. Убеден съм, че той ще стане такъв, какъвто сме го замислили, т.е. изключително добър.


Когато проектът бъде завършен, и в частност за "Св. Седмочисленици" - когато се измие настилката и видите нюансите, които преливат от сиви към цвета на храма, аз съм убеден, че ще кажете: "Страхотно е!". На мен много ми харесва. А хейтърите са за това - да мразят. Всеки има право да се изказва. От 7 май (когато започна ремонтът на "Граф Игнатиев" - бел.ред.) аз не съм чул една добра дума в публичното пространство от никого. Нито от граждани, нито от специалисти. Добрите думи ги чувам на ушенце. Моля за повече толерантност и търпимост, много е труден проектът, много е трудна логистиката. Той е в самия център на София, който се потребява от хиляди души на ден.


Ако има малко повече търпимост, условията ще бъдат по-лесни за работа и в тази връзка има по-големи шансове проектът да бъде такъв, какъвто сме го замислили. Така че моля за повече толерантност и търпение, което не е много типично за съвременното българско общество. Скъпи съграждани, скъпи сънародници, дайте ни възможност да направим нещо добро. Не го убивайте в зародиш. Когато завършим проекта, се надявам, че ще чуем и добри гласове.


Градинката на църквата "Св. Седмочисленици"

© Юлия Лазарова

Градинката на църквата "Св. Седмочисленици"


Има съмнения, че проектът е променян по време на ремонта...


- Няма никаква замяна на материали и не е възможно проектът да се изменя в движение. Първата причина е, че аз не го искам, защото моето име е на всяка залепена плочка. Втората причина е, че този проект се финансира от Европейската комисия по оперативната програма "Региони в растеж", така че промени са невъзможни.


Доволен ли сте от изпълнението?


- Естествено е, когато работят 200 човека не всичко да става с идеалната геометрия и идеалното разположение. Но ние сме тук всеки ден и всичко се коригира. Достатъчно опит се натрупа с грешки и проблеми, не само в София, но в цялата страна. Затова изразявам желанието на екипа в София да има нещо различно. Плочите са поставени по система, която за пръв път се ползва в София, за момента е използвана само в Несебър. Редени са на суха фуга - не са лепени и всяка плочка може да бъде извадена. Това е технология, която прилагаме, за да има лесна заменяемост. Предстои те да бъдат фугирани, да бъдат почистени. Тези, които са дефектирали, ще бъдат подменени.


Използвани са въпроси и на други медии


Всичко за ремонтите в центъра на София четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK