Главният архитект на София влезе в спор с Камарата заради конкурса за площад "Св. Неделя"

Главният архитект на София влезе в спор с Камарата заради конкурса за площад "Св. Неделя"

© Мария Съботинова, ГрадътУсловията в конкурса за проект за столичния площад "Св. Неделя" за втори път станаха повод за спор между възложителя - главния архитект Здравко Здравков, и Камарата на архитектите в България (КАБ), откакто процедурата беше обявена в средата на септември. Резултатът е, че Камарата иска спиране на конкурса, а председателят на управителния й съвет - Борислав Игнатов, напуска състава на журито. От организацията ще предупредят и европейските камари, че конкурсът "не отговаря на минималните изисквания за честно и обективно състезание".


От организацията смятат за погрешно, че основните критерии към кандидатите, за да бъдат допуснати до подаване на оферти - генериран общ оборот от 1,5 млн. лв., от които 750 хил. лв. от подобни проекти за последните 3 години, 15-членен екип и 25 хил. кв. метра проектирани площади., елиминира по-важния елемент - изработването на качествен проект. Според Здравков тези критерии гарантират, че в конкурса ще участват само доказани в професията специалисти, а не "студентско проектантско бюро", което ще представи проект, който после да не може да изпълни.


По искане на КАБ от общината веднъж вече намалиха финансовите изисквания на половина, броя на екипа на 5 души, а проектираната площ до 15 хил. кв. метра. Според организацията тези критерии продължават да ограничават кръга на участници, като според тях конкурсът трябва да е на два етапа. Първият да е свободен за всички и да се търси идейна концепция, а на втори етап - екип, който да изготви работния проект, по който да се реализира.


Голямата амбиция
В началото на миналата година Здравко Здравков каза, че ще търси "голямо световно име", което да направи проект за обновяването на площад "Света Неделя". Тогава той посочи, че най-важната задача е написването на заданието за конкурса. То беше представено преди една година, като тогава се направиха редица предложения.


"Много от тях бяха взети предвид", каза Здравков днес в ефира на "Нова телевизия". Заданието предвижда възможности за разширяването на пешеходната зона от площада до ул. "Екзарх Йосиф".


Конкурсът по него беше обявен през септември, като по думите на главния архитект обяви за него са публикувани в най-известните сайтове за архитектура, като един от тях има по над 500 хил. посещения на ден. Общият награден фонд е 250 хил. лева, като класираният на първо място получава правото да реализира проекта си за площада. Ако той откаже, поканата за договаряне се изпраща на втория класиран.


В състава на журито, което ще избере проекта, влизат 9 души, за които няма информация как точно са избрани. Сред тях са Йони Бабоци - директор на териториалното планиране на Тирана, архитектурният критик Андреас Руби, Джеймс Тейлър-Фостър - писател, редактор, дизайнер, телевизионен оператор, куратор на съвременната архитектура и дизайн в ArkDes - шведския национален център за архитектура и дизайн. Членове на журито са Мария Механджиева - главен юрист на звеното за паметници на културата към направлението на главният архитект, и Малина Едрева - председател на комисията по култура в общинския съвет. Последната й инициатива към градската среда в София беше поставянето на Бронзовата къща.


Целта е да се гарантира отговорност към изпълнението от първия проект до последната плочка, посочи днес Здравко Здравков. По думите му общината търси световно име с опит, което да направи проект за площада, "какъвто той заслужава", а не "всякакви архитекти да се упражняват на центъра на София". В отговор на критиките, че условията ограничават възможните участници, Здравков посочи, че големи площади има в почти всеки голям град в България, като конкурсът допуска и възможности участници да участват като сдружения.


Критиките


"Условията лишават от участие огромната част от архитектите за сметка на ограничен брой икономически силни фирми", се казва в позиция на Камарата на архитектите. Според организацията така не се дава възможност на по-голям брой български и чуждестранни проектанти да участват. Според тях "най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти", се казва още в позицията, която описва концепцията на конкурса като сбъркана.


По-рано днес зам.-председателят на камарата Петкана Бакалова каза, че според организацията конкурсът трябва да се проведе на два етапа. В първия да се избере идейна концепция, а във втората - работен проект. Тя заяви и че председателят на камарата - Борислав Игнатов, ще се оттегли от журито, ако общината не спре процедурата. Потърсен от "Дневник", Игнатов каза, че се е оттеглил от състава на комисията, като е изпратил писмо до Здравков за това.


"Не препоръчваме на своите членове да участват в конкурса, тъй като не отговаря на минималните изисквания за честно и обективно състезание. Ще предупредим другите европейски камари чрез общата ни информационна система", пише в съобщение на камарата от днес във "Фейсбук".


Потърсени за коментар, архитекти, членове на камарата, казаха неофициално, че има практика първо да се провежда конкурс на идейно ниво, на чиято база впоследствие да се проведе процедура за работен проект. Същевременно обаче площадът заради своята значимост, местоположение и наличие на археология предразполагал към "изхвърляния". Така би било възможно на първи етап да спечели идея, която впоследствие да се окаже много трудно осъществима и конкурсът да трябва да започва от начало.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 288 Неутрално

  "станаха повод за според между възложителя - главния архитект Здравко Здравков и Камарата на архитектите е България"

  "Спор" и "в България"

 2. 2 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Архитектът, проектирал 50 нюанса сиво пред Църквата на седемте седмочисленици напълно отговаря на условията. Добре поне, че не искат и двойно отпични фарове. Няма правописна грешка, такова изискване имаше преди време в няколко еднакви търга на горски стопанства за джипове. Случайно се оказа, че същата правописна грешка има в каталога на Грейт Уол за един модел, точно отговарящ на описанието.

 3. 3 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Още от сега знам че ще се издънят. Просто социализмът унищожи архитектурата в БГ, остави я без кадри. Отгоре застанаха партийно верни некадърници и те възпроизвеждат подобни на себе си. Задънена улица и изход няма. Като капак и мутрите с много пари, лакомия и просташки вкус, анархия и липсата на единен стил, решаване всичко на парче.

  Единственото решение виждам поне за големите проекти засилено международно участие. Но от големи доказали се имена. И все пак да се потърсят малцината оцелели свестни за да не се получи кич а хармоничен стил. Може и някакъв постоянен водещ консултант пак световно име. Накратко връщане към времената след Освобождението с поканени чужденци, явно ще трябва всичко да се създава от самото начало докато си стъпим на краката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Здравков да чуе какво му казват. Да не бърка идеен проект с работен такъв. Някой път брилянтните идеи идват от съвсем неочакван източник. Това е и смисълът на Откъпките в цял свят - да платиш и ползваш суждите идеи за собствените си нужди !!!
  Помня как някъде около 1982-4 г. един архитект( Васил ...) спечели престижна награда в Париж за фонтаните и цялото решение на центъра в Плевен.
  Подозирам, че за градинката пред Свети Седмочисленици подобна награда НЯМА да бъде присъдена на автора !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Лафът на команягите, че Бай Тошо квото е построил, пребоядисаните му ученици и пазванти не могат да го боядисат, май почна да излиза верен. Онея бяха мръсници, убийци и икономически нещастници, ама поне правеха горе-долу неща по-едри от плочки на един площад.

 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  къде е тоя площад бре?

  паркинг, отделно от него - още много на брой паркирани коли, стогодишни кашпи, стъклени павилиони, просяци ...

  площадът отдавна го няма - покрит е с огромна доза общинско безхаберие!

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Архитектураната камара не е наказала нито един свой член за извращения като тротоарчета по 40 сантима от цокъла на сградата или "ъгови парцели" неограничено застрояване и "процент на озеленяване", постигнат на хартия с зелен покрив и саксии по балконите. Логично е на такава компорметирана общност, която явно споделя общи ценности (щом търпи изродщините на черните си овце), да бъде изолирана от конкурса с валутен борд.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  Това "озеленяване" го измисли и наложи ДикОФФ . той разреш и много постройки БЕЗ гаражи и паркоместа.
  Когато му дадох решение без пари за паркирането гледаше като ...... защото умираше далаверата на мутрите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Просто социализмът унищожи архитектурата в БГ, остави я без кадри.
  —цитат от коментар 3 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Не съм фен на команягите, но нямам спомени за големи архитектурни постижения на обществени и държавни обекти ( градски центрове, площади, паркове, сгради на институци и т.н..) преди социализма. ДА, богаташите са имали хубави къщи и фабрики, но те са били малцина и не са давали облик на градовете и селата, които са били предимно дълбоко провинциални и изпаднали. Такива работи са строени от добри кадри, но обемът е бил твърде ограничен - в центъра на градовете , в богаташкия квартал. Сегашният облик на обществените пространства в държавата, колкото и вече да е скапан и грозен, е направен от команягите и за времето си е бил горе-долу приличен. Пример - Смолян.

 10. 10 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  изискванията не са прекалено строги.

  Но е пропуснато друго изискване, което за мен е дори по-важно - колективът да е печелил архитектурен конкурс поне на тази стойност в някоя от страните от Г-7 (САЩ, Япония, Германия, ЮК, Франция, Италия, Канада). Ако не си печелил конкурс в голяма "бяла" страна, значи, не в световен план си никой. Такива не ни трябват.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 11. 11 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  София е толкова грозен град че трябва да се изрине с булдозера и да се започне отначало.

 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 420 Неутрално

  това е дискриминация на малките архитектурни бюра от големите.
  е как ми кажете ще има някое току-що основано бюро
  с такъв оборот. ми няма.
  това се прави за да се предреши конкурса
  в полза на големите бщра.
  така е и по света. същата дискриминация.
  трябва конкурсите да са винаги идейни-архитектурни,
  за всички правоспособни, за да има истинска конкуренция.
  и разни мазни архитекти като панталеев ми се изживяват, а са меко казано
  посредствени.

 13. 13 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Идеята е пак да се намърда архитектурният гений от АДА архитекти и да проектира поредното провинциално площадче, както вече е характерно за една дълбоко провинциална столица.

 14. 14 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  голем популизъм е таа идиотия с идееен проект... еле па ако гламавата публика требе да го оценява идейнио проект, че избере некоя толку нескопосно-кичозна автомобилно-паркинго-гаражна концепция, че ако я направат година-две по-късно требе да викат генчо да я бомби кат мавзолеьо

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 15. 15 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Според Здравков тези критерии гарантират, че в конкурса ще участват само доказани в професията специалисти, а не "студентско проектантско бюро", което ще представи проект, който после да не може да изпълни.

  Бих заложил на студентите, пред "доказалите" се специалисти, в не един и два ремонта!Онзи прехвален архитект, с плочките пред Седмочисленици, май и нощно не е завършил, а откъм естетика е кръгла нула.Ама на него така му харесвало, че не се стърпял.
  Идеите не се създават с пари!

 16. 16 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Ама вярно ли архитектите на "петдесет нюанса сиво" пред Черната Джамия се казват АДА. Ако е така много добро име са си избрали.

 17. 17 Профил на Nwabudake Morgan
  Nwabudake Morgan
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Айде бе, нали тъкмо приключи конкурс за идеен проект за площада на Централна гара. Спечелиха някакви модерни артисти, да видим какво могат да реализират от сбърканата си концепция, която дори не разпозна мястото, че е транспортен възел.

 18. 18 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Здравков май е почерпил опит от нещастния конкурс за площада в Пловдив. Този конкурс го спечели едно бюрце от трима архитекти новобранци от Португалия с "брилятната" идея настилката да е от дърво, а под площада да има музей. Разбира се, че се оказа неизпълним, но трябваше да им платим едни 100 хил. евро за правата, после кметът пусна "инженеринг" и резултатът скоро ще го видим - отново скучен, провинциален площад. Тотев го научи трика с инженеринга и сега няма спиране. Цацаров е вече софиянец и не му пука много какво става в Пловдив. Единствената полза от конкурса в Пловдив би била, ако при следващите конкурси в страната има по-високи изисквания и по-компетентно жури.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 19. 19 Профил на T
  T
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#11] от "eyd13372645":

  Мене ако питаш- има по-добра рецепта и тя е да се изнесе столичната дейност в друг град ( не е задължително и да е много голям- един 50-100 хиляден е ОК), да се построи там каквото има да се строи за представителни цели ( те едни макета го направиха, та ние ли не можем!) и да се разтовари София от тия големи очаквания за съвременна столица! Те още като са избрали мястото руснаците- на едно голо, високо , мъгливо поле, град с 3 вади вместо една по-прилична река!!) са "се изходили" по темата!Това си е град , изграден по руски тертип- "да ни е гадно и трудно"! Просто градът не става, няма даденост да е хубав град, с хубав климат, воден басейн или река и...въздух!

 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Айде да идват Заха Хадид и Бярке Ингълс и да се свършва. Само да не хукнат да търсят Франк Лойт Райт

 21. 21 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 420 Неутрално
 22. 22 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Ами да, Русе е по-добре, нали?

 23. 23 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, кое е това решение без пари за паркирането, което си дал на Диков?

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Мафията стои над камарата!
  По-интересното обаче е, че 100 хиляди архитекти искат да ръфат малко площадче. България стана страната на ограничените възможности. Очевидно много малка част от "специалистите" са "избягали" на запад.

 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Защо ще плащат на международна фирма?
  Да направят онлайн проучване. Поставят няколко проекта за публично обсъждане.

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#20] от "karatista":

  И Заха е отдавна там, където е Райт.

 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#20] от "karatista":

  И Заха е отдавна там, където е Райт.

 28. 28 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#27] от "princess_x":

  Е имах предвид очевидно агенцията/студиото Хадид, не самата нея

 29. 29 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#25] от "hope":

  Време е за архитектурен борд по аналогия на валутния борд. Очевидно Ганьо не трябва да се занимава с такива неща ами направо да се аутсорсва тая работа. Главния архитект на София да е един обикновен мениджър проект и да не се занимава с неща, от които не разбира.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#23] от "koliok5":

  Питай Диков. Аз вече без пари акъл не давам. Съжалявам .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Прави са Архитектите,
  Колегата им от червен бряг не е прав.

  Конкурс значи: Най-добрите да се тестват,
  та парите Обществото що ще харчи
  да ги вложи в Най-доброто.

  Тоест: Най-добър Български проект или Най-добър Световен,
  в интерес на гражданите и гости на гр. Света София,
  в частност, на площад Св. Неделя.

  "Главният архитект на София влезе в спор с Камарата заради конкурса
  за площад "Св. Неделя""

 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Докога духовната академия ще бъде опакована с меш за да се скрие окаяното и състояние.
  Поповете да се бръкнат за ремонт или да вземат назаем от началника!
  Стига се се оригвали само по банкети.

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1076 Весело

  Архитектурната школа на гара Червен бряг е водеща за гладния архитект на град София...

 34. 34 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#33] от "Nimart":

  Щото пък кореняците удариха в земята и Кристо

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Български архитекти печелят конкурси по света, а тука само кич. Изчезнаха ли добрите или някой ги натиска да творят евтино и некачествено.

 36. 36 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Идеята на общината е пространството от площада до "Екзарх Йосиф" да се покрие с плочи. Някакъв мрамор или гранит или имитация като пред "Св.Седмочисленици". За да се блокира напълно центъра. Това идва от байтошовите мраморни площади с мраморните колоси на окръжните партийни комитети.

 37. 37 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  "Студентско проектантско бюро" може да предложи чудесет проект, който да не унищожи, а запази духа на мястото. И като бонус, няма да краднат и със сигурност ще са по-отговорни към работата, мястото и обществото от хора като "арх. Иво Пантелеев".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 38. 38 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дундурук":
  А защо трябва да се боядисва построеното от Тодор Живков (друг въпрос е, че Тодор Живков и един кенеф на двора не е построил). А за строежите - същото отвратително качество като сега и кражби минаващи всякакви разумни граници.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 39. 39 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Камарата на архитектите трябва да разбере, че домашният белот свърши!!!
  Главният архитект трябва да разбере, че не се прави на парче - по площадче на година! Трябват световни имена с опит, които да изработят цялостна визия за централната градска част и в екипа задължително трябва да има урбанист!

 40. 40 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дундурук":

  Преди да пишеш глупости, вземи малко да прочетеш!
  Ще ти дам само два примера от Варна:

  Михаил Колони:
  "Управлението на М. Колони поставя началото на модерното изграждане на Варна като европейски град. През двата му мандата се реализират редица мероприятия по благоустрояването на града, санитарното му осигуряване, развитие на учебното дело, културата, курортното дело, създаването на красиви паркове. По настояване на Колони се взема решение за сключване на договор за изграждане на хотел, градина и морски бани. С негово съдействие започва работата по уреждане на градски паркове и преди всичко на Морската градина (там е било зеленчукова градина). През мандата му се построяват две малки скели (пристани) на пристанището.
  Под давление на Колони общинския Съвет отстъпва на княз Александър Батенберг землището на манастира "Св.Димитър" за построяване на летен дворец. Колони предвижда че с това ще нарастне значението на Варна като курортен град."

  Д-р Ангел Пискюлиев:
  "Като кмет Д-р Ангел Пискюлиев насочва вниманието си към основните проблеми - водоснабдяването, изграждането на канализационна мрежа, разширяване и отваряне на улиците. Многократно заявява че всяко забавяне е престъпно и че не трябва да се пренебрегва това, което е нужно, за да стане Варна модерен град. Изнася пред общинските съветници вижданията си за бъдещото развитие на Варна като център за курортолечение и туризъм. В съзнанието на варненци д-р Ангел Пискюлиев остава като човек, който работи с европейски размах".

  За повече информация:
  http://www.varna.bg/bg/articles/257/Mayors_of_Varna.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK