Главният архитект на София влезе в спор с Камарата заради конкурса за площад "Св. Неделя"

Главният архитект на София влезе в спор с Камарата заради конкурса за площад "Св. Неделя"

© Мария Съботинова, ГрадътУсловията в конкурса за проект за столичния площад "Св. Неделя" за втори път станаха повод за спор между възложителя - главния архитект Здравко Здравков, и Камарата на архитектите в България (КАБ), откакто процедурата беше обявена в средата на септември. Резултатът е, че Камарата иска спиране на конкурса, а председателят на управителния й съвет - Борислав Игнатов, напуска състава на журито. От организацията ще предупредят и европейските камари, че конкурсът "не отговаря на минималните изисквания за честно и обективно състезание".


От организацията смятат за погрешно, че основните критерии към кандидатите, за да бъдат допуснати до подаване на оферти - генериран общ оборот от 1,5 млн. лв., от които 750 хил. лв. от подобни проекти за последните 3 години, 15-членен екип и 25 хил. кв. метра проектирани площади., елиминира по-важния елемент - изработването на качествен проект. Според Здравков тези критерии гарантират, че в конкурса ще участват само доказани в професията специалисти, а не "студентско проектантско бюро", което ще представи проект, който после да не може да изпълни.


По искане на КАБ от общината веднъж вече намалиха финансовите изисквания на половина, броя на екипа на 5 души, а проектираната площ до 15 хил. кв. метра. Според организацията тези критерии продължават да ограничават кръга на участници, като според тях конкурсът трябва да е на два етапа. Първият да е свободен за всички и да се търси идейна концепция, а на втори етап - екип, който да изготви работния проект, по който да се реализира.


Голямата амбиция
В началото на миналата година Здравко Здравков каза, че ще търси "голямо световно име", което да направи проект за обновяването на площад "Света Неделя". Тогава той посочи, че най-важната задача е написването на заданието за конкурса. То беше представено преди една година, като тогава се направиха редица предложения.


"Много от тях бяха взети предвид", каза Здравков днес в ефира на "Нова телевизия". Заданието предвижда възможности за разширяването на пешеходната зона от площада до ул. "Екзарх Йосиф".


Конкурсът по него беше обявен през септември, като по думите на главния архитект обяви за него са публикувани в най-известните сайтове за архитектура, като един от тях има по над 500 хил. посещения на ден. Общият награден фонд е 250 хил. лева, като класираният на първо място получава правото да реализира проекта си за площада. Ако той откаже, поканата за договаряне се изпраща на втория класиран.


В състава на журито, което ще избере проекта, влизат 9 души, за които няма информация как точно са избрани. Сред тях са Йони Бабоци - директор на териториалното планиране на Тирана, архитектурният критик Андреас Руби, Джеймс Тейлър-Фостър - писател, редактор, дизайнер, телевизионен оператор, куратор на съвременната архитектура и дизайн в ArkDes - шведския национален център за архитектура и дизайн. Членове на журито са Мария Механджиева - главен юрист на звеното за паметници на културата към направлението на главният архитект, и Малина Едрева - председател на комисията по култура в общинския съвет. Последната й инициатива към градската среда в София беше поставянето на Бронзовата къща.


Целта е да се гарантира отговорност към изпълнението от първия проект до последната плочка, посочи днес Здравко Здравков. По думите му общината търси световно име с опит, което да направи проект за площада, "какъвто той заслужава", а не "всякакви архитекти да се упражняват на центъра на София". В отговор на критиките, че условията ограничават възможните участници, Здравков посочи, че големи площади има в почти всеки голям град в България, като конкурсът допуска и възможности участници да участват като сдружения.


Критиките


"Условията лишават от участие огромната част от архитектите за сметка на ограничен брой икономически силни фирми", се казва в позиция на Камарата на архитектите. Според организацията така не се дава възможност на по-голям брой български и чуждестранни проектанти да участват. Според тях "най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти", се казва още в позицията, която описва концепцията на конкурса като сбъркана.


По-рано днес зам.-председателят на камарата Петкана Бакалова каза, че според организацията конкурсът трябва да се проведе на два етапа. В първия да се избере идейна концепция, а във втората - работен проект. Тя заяви и че председателят на камарата - Борислав Игнатов, ще се оттегли от журито, ако общината не спре процедурата. Потърсен от "Дневник", Игнатов каза, че се е оттеглил от състава на комисията, като е изпратил писмо до Здравков за това.


"Не препоръчваме на своите членове да участват в конкурса, тъй като не отговаря на минималните изисквания за честно и обективно състезание. Ще предупредим другите европейски камари чрез общата ни информационна система", пише в съобщение на камарата от днес във "Фейсбук".


Потърсени за коментар, архитекти, членове на камарата, казаха неофициално, че има практика първо да се провежда конкурс на идейно ниво, на чиято база впоследствие да се проведе процедура за работен проект. Същевременно обаче площадът заради своята значимост, местоположение и наличие на археология предразполагал към "изхвърляния". Така би било възможно на първи етап да спечели идея, която впоследствие да се окаже много трудно осъществима и конкурсът да трябва да започва от начало.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK