В лабиринта на ремонта

В лабиринта на ремонта

© Цветелина Белутова, КапиталПреди да започнат да ремонтират някой участък от столичната улица "Граф Игнатиев" от строителната фирма "Джи пи груп" предупреждават близките магазини, заведения, ресторанти, че няма да има достъп до тях. "Ние затваряхме, но в следващите дни строителните дейности не започваха. Така нито ние работихме, нито те", казва Николай Костов, основател на веригата "Ремедиум", която има 3 аптеки на улицата.


Ремонтът започна на 7 май и ще отнеме месеци и дълго ще се помни от хората, които живеят там, от тези, които работят в заведения и магазини на улицата, и от онези, на които им се налага да минават по нея.


"Затворен за неопределено време"


"Петте ни обекта в центъра на София, два от които са на "Граф Игнатиев" и един на "Цар Иван Шишман", са блокирани заради ремонта. Не съм изчислявал точно загубите, но говорим за милиони левове, всеки обект има между 30-35% спад в оборота", коментира пред "Дневник" основателят на веригата аптеки "Ремедиум" Николай Костов.
От юни на вратата на ресторанта от веригата за бързо хранене "Макдоналс" на площад "Славейков" има бележка, че ще е затворен за неопределено време. Подобно съобщение може да бъде видяно и на витрините на трите магазина по "Граф Игнатиев" на сладкарската верига "Аби". Много от помещенията пък вече си търсят нови наематели, както се вижда от обявите, залепени на витрините. Само от едната страна в участъка между "Г.С. Раковски" и "6-ти Септември" опразнените помещения са три. Точно колко са по-цялата улица обаче е невъзможно да се каже, не винаги има достъп до едно или друго място.


В лабиринта на ремонта

© Веселин Николов


Основателят на "Ремедиум", както и работещи в други магазини и заведения по улицата казаха, че имат проблеми с комуникацията с фирмата изпълнител, защото твърде късно получават информация кога достъпът до обектите им ще бъде невъзможен.


"Не знаем кога ще стигнат до нас, но ще работим, ако трябва и мост ще вдигнем", казва шеговито продавачът в баничарница на "Граф Игнатиев".


За да си спестят затрудненията от верига "Аби" са затворили трите си сладкарници по улицата, като от фирмата коментираха пред "Дневник", че все още нямат информация кога ще могат да ги отворят.


Само за най-амбициозните


Стесняването на тротоарите по улица "Граф Игнатиев" с високи ламаринени прегради започна от началото на ремонта заедно с премахването на старите трамвайни релси.


Преградите образуват почти ежедневно променящи се коридори, които се извиват от тротоар до тротоар, през дълбоки дупки, стари и нови релси, наскоро поставени павета. Така се създава усещане за лутане в лабиринт - не е ясно дали минаващият може да стигне до желаното място или до някоя нова ограда или стена на сграда. Наслагани са табели, на които пише само "Пешеходна алея".


"Преградите са така сложени през целия ремонт, а имаше възможност целият тротоар да бъде свободен, докато не се работеше там", казва Николай Костов. По думите му общината има право да ремонтира, но изградените лабиринти по тротоарите са нанесли много щети.


Ремонт на ул."Граф Игнатиев" в София

© Анелия Николова

Ремонт на ул."Граф Игнатиев" в София


"Като пешеходец трябва да си много мотивиран да стигнеш донякъде, за да го направиш", посочва той. Освен това зареждането на обектите също е трудно, като се налага продуктите да се пренасят на ръка от близките преки. "От друга страна с по-малкото потребление, заради ремонта, стоката, която трябва да се зарежда, е по-малко", отбелязва Костов.


През нощта преживяването е още по-вълнуващо, заради липсата на допълнително осветление, което да гарантира, че пешеходецът няма да пропусне импровизирания мост - клатеща се дъска, поставена над някоя от изкопаните дупки, от която стърчат тръби и кабели, или пък да не се спъне в капак на шахта. Някак иронично единствената по-ярка светлина идва от витрините на последните останали магазини и заведения.


В лабиринта на ремонта

© Веселин Николов


Сухи и опасни дървета


Още в началото на ремонта граждани сигнализираха във "Фейсбук", че по улицата се изсичат неправомерно здрави дървета. От общината дълго не даваха информация за това дали и колко дървета са предвидени за премахване.


"Премахнатите сухи и опасни дървета на площад "Славейков" са 7, а по ул. "Граф Игнатиев - 8. Няма неправомерно премахнати дървета", се казва в отговор на кмета Йорданка Фандъкова на питане на общинския съветник Марта Георгиева. Георгиева изправи въпросите си на 7 август, а кметът й отговори в четвъртък - 11 октомври. В отговорите се казва и че в зоната ще бъдат засадени общо 76 нови дървета в зона 2. От тях 60 ще са в района на "Граф Игнатиев", "Славейков" и "Св. Седмочисленици". Останалите 10 ще са по ул. "Солунска", "6-ти септември".


Как стигнахме до... където и да сме


Ремонтът за 24 млн. лева предизвика възражения, подигравки, протести, оправдания "все още не е завършен", глоби. Предисторията му е 7 години. През това време с него са се занимавали двама главни архитекти, общински съветници в два мандата, един кмет на София и едно проектантско студио и над 30 други архитекти.


През 2011 г. Столичната община обявява конкурс за екип, който да създаде план за възстановяване и развитие на града с хоризонт до 2020 г. За изпълнител е избран колектив от над 30 архитекти и урбанисти, а резултатът е Интегрираният план за градско възстановяване и развитие.


Той разделя София на три зони - социална, в която са основно жилищните комплекси, индустриални зони за инвестиции и централна градска част. В документа се дават насоки за различни дейности за подобряване на града - изграждане на третата линия на метрото, ремонти на паркове, обособяване на велоалеи.


В лабиринта на ремонта

© Веселин Николов


Този план разделя и центъра на града на 4 зони. На базата на тази подялба през 2013 г. тогавашният главен архитект на града Петър Диков обявява конкурси за проекти за възстановяването им. Два от тях - за зона 2 - около "Граф Игнатиев", и зона 4 - около "Александър Невски", са спечелени от студио "А.Д.А.", в което съосновател е арх. Иво Пантеелев. Той е в екипа архитекти, автори на интегрирания план от 2011 г. Законът за конфликт на интереси не забранява участието му, а темата е повдигната и на заседание на общинския съвет, който също не открива конфликт. Потърсен от "Дневник" Пантелеев отказа коментар.


Новият главен архитект на града Здравко Здравков каза, че е "наследил проекта" на Пантелеев, като първо го е върнал за малки корекции, като по думите му резултатът бил отличен.


Впоследствие обаче се наложи кметът на София Йорданка Фандъкова също да прави корекции. Причината - проектът предвиждаше премахването на пазара на книги на площад "Славейков" за постоянно, като той трябваше да работи само през определени дни с много по-малко сергии. След недоволство от граждани, подкрепено с подписка, Фандъкова обяви, че пазарът ще бъде ежедневен.


Площад Гарибалди и ул. Граф Игнатиев след ремонт

© Юлия Лазарова

Площад Гарибалди и ул. Граф Игнатиев след ремонт


Като допълнение общината успя да избере изпълнител на ремонта от втория път, след като веднъж прекрати обществената поръчка, за да направи корекции в количествените сметки. Търгът бе спечелен от "Джи пи груп". Изпълнението обаче се забави с около една година. Първоначалните намерения на общината бяха, че ремонтът ще бъде приключен до началото на българското председателство на Съвета на Европа. "Граф Игнатиев" ще бъде завършен най-рано през март 2019 г. - три месеца след края след края на председателството на Австрия и по средата на председателството на Румъния.


Така на фона на обещанията за нови дървета и ремонт, който ще бъде изпълнен качествено, засега единствените печеливши от ремонта на "Граф Игнатиев" са уличните артисти, който са написали псевдонимите си по стените на ламаринения лабиринт. И тези, които успяват да се забавляват. Като в стария анекдот:


Влиза начумерен мъж в Столичната община и моли служители в администрацията да му разкажат виц.
- Ние тук работим, не разказваме вицове, отговорили възмутено служителите.
- Благодаря, точно това ми трябваше, казал мъжът през смях и излязъл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  Кога всъщност е крайния срок ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ремонт ли бе да го опишеш. Ремонт на ничии офшорни банкови сметки, Само нагоре, за сметка на народа.

  мурзилка
 3. 3 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  За сравнение: в Япония след появата на 30-метрова дупка улицата е отворена отново след седмица. Всъщност дупката е запълнена за 48 часа, но проверките за безопасност забавили възстановяването на движението.

  https://www.theguardian.com/world/2016/nov/15/japan-fixes-vast-fukuoka-city-sinkhole-repaired-two-days

  И още едно сравнение, този път с Асеновград: http://bit.ly/2RMTDQL

  Толкоз за градската среда.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 4. 4 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Кога всъщност е крайния срок ?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Малко преди местните избори.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Не мисля, че ГеПи груп са виновни. Дори не мисля, че Фандъкова е виновна. Виновни са софиянци. Защото имаше и тук едно мнозинство, което аплодираше, че щели да махнат пазара на книги от Славейков и трамвая по Графа и колко хубав щял да стане центъра. Как може за толкова години да не ти стане ясно, че всяко "обновление" значи разваляне и загрозяване, хаос и трошене на грешни пари.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Много добре е написан материала. Хем осведомително, хем критика по тънката лайсна, хем с хумор.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Весело

  Строежът ще свърши през март 2019 - това е още един виц :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "Virgin": В изказванията на кметцата и заместника при започването на ремонта с дати и срокове за завършени етапи, кога ще бъде готов Графа, кога другите улици. Но това го скриха вече и пробутват само крайният срок, защото ги е срам да си признаят фиаското. Но хората си мълчат и се лутат из лабиринтите.

 9. 9 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 539 Гневно

  До коментар [#5] от "spiegel":

  Много точно. Аз също мисля, че виновни са лумпен-идиотите които избраха втория отбор на БКП/ДС.
  Да е к.р да им го набиеш, а то акъл.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 10. 10 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Доколкото си спомням, ремонтът трябваше да свърши в края на септември. Запомних го защото ползвам трамвай 12, сега го замениха с 10, но трябва да слизам на Света Неделя, доста е далеч за мен.

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Кога ще свърши тази мъка?Софиянци ли сме или грешници та ни се случи това изпитание.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  6-ти октомври е крайната дата, като веднъж вече беше отместена.
  Герберастите са толкова некадърни, че и уговорен мач не могат да вземат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darth Plagueis":

  Човек може да си помисли , че за нещо си отмъщават на живущите от района ....

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тsonkooo":

  Абе и аз така мисля ама нали съм дърт та почнах да се съмнявам в себе си, щото смея ли да се съмнявам в Оправата на герб !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1394 Гневно

  Поредното стрително-ремонтно фиаско на Столична община.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jessika":

  Ако ОЛАФ ги почнат, ще излезнат големи зулуми около този "ремонт" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1394 Гневно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Доколкото си спомням, ремонтът трябваше да свърши в края на септември. .
  —цитат от коментар 10 на Тsonkooo


  И аз така помня. Защото до октомври нямаше да съм в София и си казах, че тъкмо като се прибера, проклетият ремонт ще е свършил. Колко наивно-оптимистично от моя страна...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#11] от "КА2":

  Не, не сте грешни... Само сте направили грешен избор.
  Но..., то същото важи и за почти всички останали... :)

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Трябва да се определя наем на заградените ремонтирани площи, който да е включен в проекта. Наем какъвто плащат тротоарните търговци. Тогава строителите ще станат отговорни и коректни.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Освен пазарът на книги, който за щастие е спасен, не съм съгласна да се махне и плод-зеленчуковия пазар. Имало е подписка и за него, но все пак ще го махнат. Не разбирам какво пречи - нито беше разхвърлян и грозен, нито цапаше, нито беше миризлив.

 21. 21 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 460 Весело

  Отново повърхностна информация от некомпетентни журналисти. Вместо да се опитат да разберат сложността на проекта и изпълнението, за да обяснят разбираемо какво, как и защо се прави, те се фокусират на това какво преживявали пешеходците. “Разследват”, дето се вика.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Втората снимка от най-горната галерия ми напомня на Главната улица в Пловдив.

  Колкото до ремонтите - важно е едни пари да се усвоят. Това е главното. Подобрението на обществената среда е второстепенно, както се вижда от резултатите. Поначало няма лошо улици и площади да се обновяват, но трябва да е с ясна мисъл какво остава за поколенията занапред, а в случая с "Графа" и градинката пред "Св. Седмочисленици" остава грозота, потискаща грозота. Жалко за похабените евро-милиони. Ще видим какво ще остане и от другите текущи ремонти в центъра и в другите части на столицата, но вече имаме едно наум. Или всъщност много наум.

 23. 23 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Представям си как започва масов ремонт на Шанз-Елизе и всички бутици затварят.

 24. 24 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Целта е да се ликвидират всички малки магазинчета в целия стар център на София. В същото време ремонтите се планират за много дълъг срок, за да се оправдаят и големите средства, които се отпускат за тях.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  До коментар [#23] от "slon":

  И как махат паветата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  По тази логика щяхме да сме още в пещерите. Само в корумпираните бананови републики може след ремонт да изглежда по-зле...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 27 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  До коментар [#21] от "Сиромахомил":

  не им е работа на журналистите да "разбират сложността" това е работа на "професионалистите" а журналистите виждат резултатите от работата на т.нар. "професионалисти". Колко пък да е сложно, хората могат да строят космически кораби и да кацат на Марс, а пътища още в древем Рим са строили, изглежда по-качествено.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 28. 28 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 264 Весело

  Уххххх, как само ми иде да цункам Данчето!!!

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 29. 29 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Само Гепи Груп и руската армия са в състояние да превърнат за нула време това място в Кербала.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 30. 30 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  Извинявай, ама Графа си беше в лошо състояние. Проблема е не, че се правят ремонти, а как се правят. Виж ремонтите на седмочисленици и кристал са абсурдни :)

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 31. 31 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Лабиринта е по обърка и от тоя на Дедал, а Фандъкова не е Ариадна !!!

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Дневник, колко ви платиха за да напишете специална статия за Джи Пи Груп и за графа?
  Ами за ул. Житница? Ами за няколкото ремонта на Витошка и Цариградско шосе все джипито ли бяха виновни? Защо не ни разкажете за комисионните, които фирмаджиите трябва да изплащат? Комисионни, пред които 10-те % на покойния Ал Бош трябва да се наведат виновно, зачервени от срам.

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  "... всяко "обновление" значи разваляне и загрозяване, хаос и трошене на грешни пари."

  За едни трошене, за други усвояване.

  Тия черни Мерцедеси Брабус пред чалготеките да не би да растат в полето?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#29] от "Свинчуга":

  "Само Гепи Груп и руската армия са в състояние да превърнат за нула време това място в Кербала."

  Това беше най-свежият коментар до момента.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#29] от "Свинчуга":

  С Кербала се занимаваше армията на САЩ. А в столицата се извършва кражба. И във Варна също. На данъци влезли в бюджета и изкарани от там и еврофондове. Лапачите са едни и същи. Кръговете също. Резултатите, видими. С материали ниско качество и работници хамали толкоз.

 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  Сега... Комисионите, не са задължителни. Тоест, никой не е сложил чатала на врата на собствениците на фирми, за да дават комисиони. Това си е личен избор. По-скоро, едни фирми съвсем съзнателно го правят, за да печелят поръчки и да с близо до властта. И много добре знаят, че раздадените комисиони гарантират липса на контрол и неприкосновеност. Тоест, може да правят каквито искат глупости, качеството да е никакво, но те са си платили. С което кръгът се затваря. Растат комисионите, пада качеството. Вече не се сещам за поръчка, около която да няма скандали. Но, на въпросните фирми не им дреме. Те са си платили... Още по-лошото е, че комисионите гонят вече половината стойност на проекта. Затова, всичко е с краката нагоре. Наемат се хора от кол и въже, дето се учат в хода на работата... Ако изобщо се научат. Пести се от всичко, като се почне от материали и се стигне до работно и предпазно облекло. Завличат се подизпълнители и доставчици. Укриват се обороти и данъци... Но, фирмите са си платили. И така, до следващият ремонт...!

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Аз като има ремонт някъде не минавам от там ако е възможно. От друга страна не е редно ремонти на централни и ключови улици да отнемат месеци и години, а на строежа да се шляят по трима работници, подобни реконструкции в белите държави се правят от армии работници за в пъти по-кратки срокове... Да не говорим за качеството. На много обекти ако не се пречи на живущите се работи и нощем и ако трябва се затваря всичко.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 38. 38 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като не мина номера с "убийството на журналистката" и пак се върнаха към "некачествените ремонти". После, като ги завършат качествено, ще почнат да се завират по крайните улички да търсят някое разхлабило са паве или плочка, или някой локва, за го снимат от близък план, и така в очакване на следващото убийство...

 39. 39 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Какво ни казва статията?

  Казва: "Няма нужда да се правят ремонти".
  Живеите в кочина българи !

 40. 40 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  в белите държави се правят от армии работници за в пъти по-кратки срокове
  —цитат от коментар 37 на dragozow

  И за в ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ! Ама много пъти. И с тези пари се плаща много повече на работниците, и така може да се подсигури тази "армия работници".
  Тук обаче обществените поръчки се печелят на база на най-ниска цена, което гарантира и ниски надници на работниците, което значи че работниците трябва да ги търсят някъде из Ирландия, Испания, Германия и т.н. И с каквито работници разполагат за тези пари, с тези работят.

 41. 41 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Като не мина номера с "убийството на журналистката" и пак се върнаха към "некачествените ремонти"..
  —цитат от коментар 38 на cristo_n


  Да, хибридните атаки срещу БЪлгария от спонсорираните от Американския Когрес, през фондация АзБ, ДНевник не стихват !

  Убииства на журналисти, катастрофа защото асфалта не е хував, ремонта в центъра на София не е хубав, журналиста на СОрос от Румъния е арестуван неправилно ....

  това е система.
  и тя има цел и задачи.

  И Европейската Наросна Партия се включи в хибридната атака срещу България.
  А тя е представител на олигархията на Запада.

 42. 42 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  в белите държави се правят от армии работници за в пъти по-кратки срокове...
  —цитат от коментар 37 на dragozow


  А да - и помежду другото, в пъти по-високите цени за ремонтите се плащат от в ПЪТИ ПО ГОЛЕМИТЕ ДАНЪЦИ, които плащат гражданите на "белите държави".
  Много го обичам този лаф "с пръдня боя не става".

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Весело

  До коментар [#42] от "cristo_n":

  Разбра ли за предстоящите разкопки на Графа ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#41] от "WWW":

  А ти може би мастурбираш, като гледаш как някои медии подбират единствено негативни новини за България, и как положителните се пускат тихомълком и винаги с едно "обаче".

 45. 45 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не.

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  До коментар [#45] от "cristo_n":

  Ще разбереш. ОЛАФ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#46] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз не съм професионален трол, който да се интересува само от медийни новини, и най-вече, от "подходящите" новините.
  Виж, ти си супер информиран! Професия - какво да го правиш, нали така...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1566 Весело

  Какво безсрамие! Това тук е порой от фалшиви новини.
  На всичкото отгоре цяла армия хибридни ботове коментират като перфектни агенти на влияние. Хибридна атака.
  Не, истинска хибридна война.
  Омърсихте образа на България!
  :)
  !

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 652 Неутрално

  .... На много обекти ако не се пречи на живущите се работи и нощем и ако трябва се затваря всичко.
  —цитат от коментар 37 на dragozow

  у нас това съм го виждал единствено при големи повреди в елстабдяването и за водата.
  И НИКЪДЕ ДРУГАДЕ! Вероятно защото ще се плаща по завишени тарифи. И още по-вероятно е, заото Тиквенов не държи на това, а държи на процента

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Бог да благослови метрото! Него поне не смеят да пипат всяка година за щяло и нещяло.
  В края на краищата под земята е истината. Така се оказва...

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Дневник , позволете ми от скромната позиция на един редови десен избирател (от 1990г.), да ви дам един добронамерен съвет : Опитвайте се да се придържате към журналистика от типа Биволь , а не да залитате към истерията на една крушовска биволица !

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Малко е пресилено това с тези ремонти, по всички новини за плочките на Графа говорят. От друга страна така се ражда гражданско общество и следващия или по-следващия ремонт изпълнителя ще внимава повече какво прави. Все пак не е завършено, нека изчакаме да видим крайния резултат. Плочките пред църквата наистина не са за там и е редно, който ги е одобрил да му ги дават вместо заплата за колкото време стигнат. Плочките по разни площади се правят от камък, какъвто имаме в изобилие, има красота в него, издържа десетки години с малка грижа и е непреходен, хубавото си е хубаво, макар и старо. Този цвят и материал на плочките все едно го е избирал Азис или Мон Дьо.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 59. 59 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 539 Весело

  До коментар [#25] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А не знам, ти явно си по-умен иди го измисли как махат паветата и как същевременно магазините не затварят, защото те наистина не затварят.
  Ако не можеш, явно си пък по-глупав от парижката кметица...

 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Весело

  До коментар [#59] от "slon":

  Не си ме разбрал - казано е с ирония заото там са павета от времето на Наполеон и никой не си помисля дори да ги маха за разлика от фандъкова.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Любопитно

  Ужас, направо ви съжалявам столичани.

 62. 62 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Taка се случва, когато проста, некадърна, и корумпирана измет управлява!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK