В лабиринта на ремонта

В лабиринта на ремонта

© Цветелина Белутова, КапиталПреди да започнат да ремонтират някой участък от столичната улица "Граф Игнатиев" от строителната фирма "Джи пи груп" предупреждават близките магазини, заведения, ресторанти, че няма да има достъп до тях. "Ние затваряхме, но в следващите дни строителните дейности не започваха. Така нито ние работихме, нито те", казва Николай Костов, основател на веригата "Ремедиум", която има 3 аптеки на улицата.


Ремонтът започна на 7 май и ще отнеме месеци и дълго ще се помни от хората, които живеят там, от тези, които работят в заведения и магазини на улицата, и от онези, на които им се налага да минават по нея.


"Затворен за неопределено време"


"Петте ни обекта в центъра на София, два от които са на "Граф Игнатиев" и един на "Цар Иван Шишман", са блокирани заради ремонта. Не съм изчислявал точно загубите, но говорим за милиони левове, всеки обект има между 30-35% спад в оборота", коментира пред "Дневник" основателят на веригата аптеки "Ремедиум" Николай Костов.
От юни на вратата на ресторанта от веригата за бързо хранене "Макдоналс" на площад "Славейков" има бележка, че ще е затворен за неопределено време. Подобно съобщение може да бъде видяно и на витрините на трите магазина по "Граф Игнатиев" на сладкарската верига "Аби". Много от помещенията пък вече си търсят нови наематели, както се вижда от обявите, залепени на витрините. Само от едната страна в участъка между "Г.С. Раковски" и "6-ти Септември" опразнените помещения са три. Точно колко са по-цялата улица обаче е невъзможно да се каже, не винаги има достъп до едно или друго място.


В лабиринта на ремонта

© Веселин Николов


Основателят на "Ремедиум", както и работещи в други магазини и заведения по улицата казаха, че имат проблеми с комуникацията с фирмата изпълнител, защото твърде късно получават информация кога достъпът до обектите им ще бъде невъзможен.


"Не знаем кога ще стигнат до нас, но ще работим, ако трябва и мост ще вдигнем", казва шеговито продавачът в баничарница на "Граф Игнатиев".


За да си спестят затрудненията от верига "Аби" са затворили трите си сладкарници по улицата, като от фирмата коментираха пред "Дневник", че все още нямат информация кога ще могат да ги отворят.


Само за най-амбициозните


Стесняването на тротоарите по улица "Граф Игнатиев" с високи ламаринени прегради започна от началото на ремонта заедно с премахването на старите трамвайни релси.


Преградите образуват почти ежедневно променящи се коридори, които се извиват от тротоар до тротоар, през дълбоки дупки, стари и нови релси, наскоро поставени павета. Така се създава усещане за лутане в лабиринт - не е ясно дали минаващият може да стигне до желаното място или до някоя нова ограда или стена на сграда. Наслагани са табели, на които пише само "Пешеходна алея".


"Преградите са така сложени през целия ремонт, а имаше възможност целият тротоар да бъде свободен, докато не се работеше там", казва Николай Костов. По думите му общината има право да ремонтира, но изградените лабиринти по тротоарите са нанесли много щети.


Ремонт на ул."Граф Игнатиев" в София

© Анелия Николова

Ремонт на ул."Граф Игнатиев" в София


"Като пешеходец трябва да си много мотивиран да стигнеш донякъде, за да го направиш", посочва той. Освен това зареждането на обектите също е трудно, като се налага продуктите да се пренасят на ръка от близките преки. "От друга страна с по-малкото потребление, заради ремонта, стоката, която трябва да се зарежда, е по-малко", отбелязва Костов.


През нощта преживяването е още по-вълнуващо, заради липсата на допълнително осветление, което да гарантира, че пешеходецът няма да пропусне импровизирания мост - клатеща се дъска, поставена над някоя от изкопаните дупки, от която стърчат тръби и кабели, или пък да не се спъне в капак на шахта. Някак иронично единствената по-ярка светлина идва от витрините на последните останали магазини и заведения.


В лабиринта на ремонта

© Веселин Николов


Сухи и опасни дървета


Още в началото на ремонта граждани сигнализираха във "Фейсбук", че по улицата се изсичат неправомерно здрави дървета. От общината дълго не даваха информация за това дали и колко дървета са предвидени за премахване.


"Премахнатите сухи и опасни дървета на площад "Славейков" са 7, а по ул. "Граф Игнатиев - 8. Няма неправомерно премахнати дървета", се казва в отговор на кмета Йорданка Фандъкова на питане на общинския съветник Марта Георгиева. Георгиева изправи въпросите си на 7 август, а кметът й отговори в четвъртък - 11 октомври. В отговорите се казва и че в зоната ще бъдат засадени общо 76 нови дървета в зона 2. От тях 60 ще са в района на "Граф Игнатиев", "Славейков" и "Св. Седмочисленици". Останалите 10 ще са по ул. "Солунска", "6-ти септември".


Как стигнахме до... където и да сме


Ремонтът за 24 млн. лева предизвика възражения, подигравки, протести, оправдания "все още не е завършен", глоби. Предисторията му е 7 години. През това време с него са се занимавали двама главни архитекти, общински съветници в два мандата, един кмет на София и едно проектантско студио и над 30 други архитекти.


През 2011 г. Столичната община обявява конкурс за екип, който да създаде план за възстановяване и развитие на града с хоризонт до 2020 г. За изпълнител е избран колектив от над 30 архитекти и урбанисти, а резултатът е Интегрираният план за градско възстановяване и развитие.


Той разделя София на три зони - социална, в която са основно жилищните комплекси, индустриални зони за инвестиции и централна градска част. В документа се дават насоки за различни дейности за подобряване на града - изграждане на третата линия на метрото, ремонти на паркове, обособяване на велоалеи.


В лабиринта на ремонта

© Веселин Николов


Този план разделя и центъра на града на 4 зони. На базата на тази подялба през 2013 г. тогавашният главен архитект на града Петър Диков обявява конкурси за проекти за възстановяването им. Два от тях - за зона 2 - около "Граф Игнатиев", и зона 4 - около "Александър Невски", са спечелени от студио "А.Д.А.", в което съосновател е арх. Иво Пантеелев. Той е в екипа архитекти, автори на интегрирания план от 2011 г. Законът за конфликт на интереси не забранява участието му, а темата е повдигната и на заседание на общинския съвет, който също не открива конфликт. Потърсен от "Дневник" Пантелеев отказа коментар.


Новият главен архитект на града Здравко Здравков каза, че е "наследил проекта" на Пантелеев, като първо го е върнал за малки корекции, като по думите му резултатът бил отличен.


Впоследствие обаче се наложи кметът на София Йорданка Фандъкова също да прави корекции. Причината - проектът предвиждаше премахването на пазара на книги на площад "Славейков" за постоянно, като той трябваше да работи само през определени дни с много по-малко сергии. След недоволство от граждани, подкрепено с подписка, Фандъкова обяви, че пазарът ще бъде ежедневен.


Площад Гарибалди и ул. Граф Игнатиев след ремонт

© Юлия Лазарова

Площад Гарибалди и ул. Граф Игнатиев след ремонт


Като допълнение общината успя да избере изпълнител на ремонта от втория път, след като веднъж прекрати обществената поръчка, за да направи корекции в количествените сметки. Търгът бе спечелен от "Джи пи груп". Изпълнението обаче се забави с около една година. Първоначалните намерения на общината бяха, че ремонтът ще бъде приключен до началото на българското председателство на Съвета на Европа. "Граф Игнатиев" ще бъде завършен най-рано през март 2019 г. - три месеца след края след края на председателството на Австрия и по средата на председателството на Румъния.


Така на фона на обещанията за нови дървета и ремонт, който ще бъде изпълнен качествено, засега единствените печеливши от ремонта на "Граф Игнатиев" са уличните артисти, който са написали псевдонимите си по стените на ламаринения лабиринт. И тези, които успяват да се забавляват. Като в стария анекдот:


Влиза начумерен мъж в Столичната община и моли служители в администрацията да му разкажат виц.
- Ние тук работим, не разказваме вицове, отговорили възмутено служителите.
- Благодаря, точно това ми трябваше, казал мъжът през смях и излязъл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK