Промяна в проекта повдигна нови въпроси за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" (допълнена)

Промяна в проекта повдигна нови въпроси за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" (допълнена)

© Цветелина Белутова, КапиталКметът на София Йорданка Фандъкова е възложила на дирекция "Вътрешен одит" да провери причините за промяна на проекта за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", съобщи тя в профила си във "Фейсбук". Съмненията са, че в ремонта се влагат по-евтини материали от тези, заложени в проекта и така фирмата изпълнител ощетява общината, като същевременно промяната им е опорочила избора на фирма. Тези твърдения станаха повод за искане на оставката на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, което е второ за този месец. В края на деня от "Джи пи груп", които изпълняват ремонта, опровергаха твърденията за ощетяване на общината.


Поводът за исканата оставка на Крусев е репортаж на Би Ти Ви от тази сутрин по сигнал на организацията "Спаси София". В него се казва, че след като общината е подписала договор за 24 млн. лева с изпълнителя на ремонта "Джи Пи груп" е направена малка промяна в проекта - избрани са друг вид виброизолационни подложки. Промяната по закон е несъществена, но има голямо значение за избора на изпълнител в обществената поръчка.


Причината е, че на базата на първоначалния проект в изискванията за търга са посочени конкретни характеристики за подложките. В случая най-съществена е тяхната маса - 5 кг/кв. метър. В търга участват три сдружения и една фирма – "Джи Пи груп". Почти всички предлагат подложки, които спазват критериите в изискванията. Единствено обединението "ПСТ градска среда Зона 2", в което влизат "ПСТ груп", "Пътинженеринг М" и "Нови технологии на България", предлагат подложка с три пъти по-голяма маса - 15.6 кг/ кв. метър. Това е и причината общинската комисия за поръчката да отстрани "ПСТ градска среда Зона 2". Потърсени от "Дневник" от "ПСТ груп" коментираха, че не са обжалвали решението на общинската комисия да дисквалифицира обединението от поръчката, защото са приели мотивите за правилни.


Промени в крачка
Пред "Дневник" директорът на общинското дружество "Столичен електротранспорт" Асен Тасев каза, че в идейния проект на проектанта Румен Борисов заложените подложки са били с тежест от 15.6 кг./кв. метър. Впоследствие Борисов е поискал промяна в условията и е заложил материали с тежест от 5 кг./ кв. метър. Представител на една от фирмите участвали в поръчката посочи, че макар и видът подложки да е бил променен, то заложената технология е предполагала използването на по-тежките материали.


Месец след като общината възлага поръчката на "Джи Пи груп" общинското дружество "Столичен електротранспорт" иска промяна в проекта. Тя е одобрена от експертния съвет по устройство на територията. Според репортажа на Би Ти Ви една от промените е именно във вида на виброизолационните подложки като се одобряват такива с маса от 15 кг./кв. метра - каквито е предложило отстраненото обединение. В протокола от заседанието на съвета не е записано с какъв вид подложки и с какви параметри са записани с промяната на проекта.


"Предаденият ни технически проект имаше явни пропуски в целостта си, както и липсващи решения по част "Конструкции", "Геодезия" и "Отводняване", се казва в позиция на строителната фирма.


В следствие на промяната на подложките проектантът - Румен Борисов, се оттегля. Потърсен от редакцията той не отговаряше на мобилния си телефон.


Заместник-кмет на прицел


Формално възложител на обществената поръчка е зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев. Той е подписал и протоколите за отстраняването на кандидата от нея, а след това и промяната в проекта. Това е и причина от "Спаси София" да поискат оставката му. По-късно днес Крусев каза, че за момента не обмисля да подава оставка.


Пред Би Ти Ви той посочи, че промяната е била необходима, защото освен вида подложки е трябвало да се променят и радиусите на релсите, които са били сгрешени и е имало опасност от катастрофи между движещите се трамваи.


В репортажа на телевизията се казва и че предвидените първоначално подложки са по-скъпи от тези, които са избрани с промяната на проекта за ремонта. От фирмата обаче твърдят, че разлика в цените няма. "Цените на различните производители към момента на избора им са идентични. Разликата, ако има такава, е
единствено и само в полза на Възложителя, без това да окаже влияние на качествата на изпълнения релсов път", се казва в позиция на фирмата.


"Процедурата при замяна на материал е подробно описана в Закона за обществените поръчки – изготвят се заменителни таблици и "анализна цена". Цената на новия материал се доказва от изпълнителя и се одобрява от възложителя, Столична община", пише Фандъкова. Кметът допълва и че "общественият интерес е да не бъде платено повече за нещо, което струва по-малко при промяна на материалите, и това е разписано като процедура в договора".


По-рано този месец общински съветници поискаха оставката на Евгени Крусев заради изпълнението на ремонта на "Граф Игнатиев". Тогава той каза, че няма намерение да напуска поста. Ремонтът на улицата предизвика много критики от граждани и съмнения за некачествено изпълнение. Същевременно "Джи Пи груп" се оттегли от спечелени поръчки от държавата и Столичната община, след като в петък премиерът Бойко Борисов поиска фирмата да бъде "извадена" от проекти с държавно и европейско финансиране.


Въпросите по подложката


В сигнала на "Спаси София" се твърди, че подложките, които сега се поставят по улица "Граф Игнатиев" са по-некачествени и от "рециклирана гума". В него се цитира и Румен Борисов, който твърди, че тя няма да изолира вибрациите, заради твърде голямата си "коравина". Именно по-меките и по-леки подложки били в "основната" на неговия проект, променен след подписването на договора с "Джи Пи груп".


В отговор от "Джи Пи груп" пишат, че подложките, които поставят са произведени "от водещия европейски производител "Пандрол", като те са нови, не са рециклирани, а суровината, от която са направени, е "получена вследствие на доказана и утвърдена технология на компанията". Представители на френската компания вече пътуват към България, за да дадат по-голяма яснота, каза днес Евгени Крусев, цитиран от агенция "Фокус".


Същевременно представител на австрийската компанията "Гецнер", която е трябвало да достави по-меките подложки, каза в ефира на Би Ти Ви, че на три пъти са писали до Столичната община защо не са поръчали материалите. Отговор не са получили. Зам.-кметът по транспорта обаче каза, че от общината са отговорили на фирмата на 17 август - малко повече от месец след като са получили третото писмо. "Дневник" поиска отговора от общината, но от там така и не успяха да го изпратят.


Фирмата "Гецнер" официално няма представител в България, потвърдиха от Търговската камара на посолството на Австрия в България. Редакцията изпрати въпроси до офиса в Австрия, на които очаква отговор.

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 463 Неутрално
 2. 2 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Споко парите са усвоени, виновни няма всичко точно, Данче готви се за силен шут в Г**Ъ на идващите избори, за да можеш да си харчиш парите на спокойствие... ти и твоите к0пеленц@ от общината!

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Дългичко е, но трябва да се прочете оригиналния материал на Спаси София, БТв имаха куража да го преразкажат.
  http://spasisofia.org/bg/графа-опорочен-търг-неподходящи-мате.html?fbclid=IwAR0VQW3lUeDYVbZIywUV8WiQlmn2VbO5d_kUlMmq51q2f54co2NwmAYyNDA

 4. 4 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 890 Любопитно

  е айде поне някоя глава на заместник кмет да хвръкне де.... Вече почвам АЗ да се чуствам виновен, след като всички други са невинни/

  Pure Chewing Satisfaction
 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 663 Неутрално

  "Спаси София" , представена предимно от "Столичани в повече " изведнъж стана "подозрително " компетентна по някои "тънкости " , свързани с различни "подложки " , материали и др.,чиятоподмяна , ако има такава , е незначителна но .....
  Питам се , дали не черпят тази ПРОФЕСИОНАЛНА информация от "клуба по интереси " на БСП в Общината с гаулайтер др. КАЛОЯН ПАРГОВ !

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  А утре да чакаме ли и проверка на проверката, както разпореди и "контрол на контрола". Пълна излагация е вече това с ремонта на Графа, освен това и скандал, при това такъв, че се следи и междунаросно заради Джи Пи Груп и #ДжиПиГейт. Ама как само дадоха основания както на ОЛАФ, така и на контролиращият орган да наложи така наречените корекции, демек няма да дадат евросредствата, а всичко ще е за сметка на данъкоплатците!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Ще разкопаваме ли и Графа ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Проектите на ГЕРП са като къща от карти - отвън изглежда добре, но само да пипнеш някъде и цялата се разпада.
  Какво ли още ще излезе?

  пп Пак да попитам: Очертаването на габарита на трамвайната линия (не със боя по паветата!, а различно паве или плочка) и поставяне на грапави плочки за незрящите ще има ли? Че засега не се се вижда нищо такова.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Биволъ:
  "Междувременно, въпреки нареждането на Борисов за изваждане на Джи Пи Груп от обществените поръчки, те си подписват нови договори и АОП ги обявява.

  16.10.2018 г. 00601-2018-0001 Община Долна Митрополия Джи Пи Груп АД - София РД-12-113/05.10.2018 г.05.10.2018 г. Предмет на обществената поръчка е: „Реконструкция и закриване на старо общинско депо за отпадъци в землището на гр. Долна Митрополия" 999995.45 BGN"

 10. 10 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Разкопано е на Графа, сега садиме картофи от Самоков!

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#8] от "skara":

  Онзи ден минах и ми се стори, че нивата на пл. Гарибалди са тотално объркани ! Дано успеят да ги оправят но дълбоко се съмнявам.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  А Томислав Дончев (уж съвносител на сигнала #ДжиПиГейт до прокуратурата) отказва да предоставя информация, защо ли?
  https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.179783075406816/2047966038588501/?type=3&theater

 13. 13 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Големи лъжи е била въпросната поръчка!И това е само един случай, за когото се разшумя последно време, а кой знае колко подобни нередни неща е имало от предните ремонти.Е, ние ги виждаме с очите си!
  ГЕРБ действа едно към едно, както комунистите.Разлика между тях - няма!

 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 530 Весело

  Даже в черна Африка, улиците едва ли са по-зле от тия в София. Столицата на страна членка на ЕССР. При все, че в улиците по племенните селища в черна Африка, сигурно никой не е строшил безброй милиони, за да им прави "ремонти".

  мурзилка
 15. 15 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1201 Гневно

  Генчо Крусев нали каза да не избързваме и да чакаме да видим крайния резултат

  Спечелихме битка, но не и войната!
 16. 16 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Само от смяната на въпросните подложки, печалбата или по-скоро, прибраната сума в нечий джоб е 160 000лв!!!Проектантът пък си е направил самоотвод, като е видял далаверата!
  А потърпевши сме всички ние и особено хората, които живеят около Графа!Навярно ще им е доста по-шумно и ще усещат вибрациите от трамваите повече, отколкото преди ремонта!

 17. 17 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Омръзна ми от имитациите на загриженост от страна на бутафорната кметица. Тази е пълен балон, без собствено мнение и визия. Прави само каквото и нареди неграмотната мутра. "Спри този търг, отстрани оня строител, провери тази фирма....".

  Поради тази причина, след 12 годишно кметуване, градът е като катун - неконтролируемо строителство, без пешеходна зона, разбити тротоари, безразборно паркиране.... И навсякъде климатици - ръждясали, течащи, виещи - дори и по фасадите на най-официалните държавни и общински сгради. Гнус!!!

  С това ще запомним Фандъкова - най-бутафорния кмет на земята.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  ОСТАВКА !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  А колко неща са закопани по всичкото строителство из София през последните години?
  Нали излезе лафа: Ремонт на ремонта.
  От това, което излиза лека-полека за Гафа едно е ясно: работено е през куп за грош!
  Разчитали са тапетите да държат къщата! Но не би - ремонтираното се разпада по-бързо, отколкото ако беше оставено на саморазрушаване.
  Калинка до калинката. Но то май не са калинки, ами са си термити - прояждат всичко и отстрани като го гледаш му няма нищо. Докато го докоснеш - веднага става на прах. Такива инженери са термитите.

  пп Приемателна комисия на строеж - жилищна сграда. Шум от срутване, тътен и прахоляк. Техническия търчи през обекта и псува: М*****, казах ли ви да махате скелето след като са налепени тапетите!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Нищо. В довършителните работи ще подменят използваните материали и подложки.
  Нали бе, милиционери?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  Да защото на хората, които разбират им затварят устите. Не им се разглеждат жалбите или мотивите. Много по резултатно е да дадеш публичност на проблемите чрез Спаси София или медиите.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Значи, ако не се бяха почнали да протестират от "Спаси София", щяха да си го построят некачествено и с лоши материали и после пито, платено.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Очаквам да излезнат още по-големи зулуми !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Крусев, на тръгване от общината си вземи и бетоновите понтони от К. Величков. Сложи си ги в хола, за да ти напомнят за транспортните безобразия, които натвори.

 25. 25 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Добре бе, как става тая работа - издънка има, виновни няма?

 26. 26 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Тук трябва да има оставка, не одит. Изключително груби нарушения при обществената поръчка на ул. "Граф Игнатиев" в София. Един от участниците в обществената поръчка, “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД, е отстранен заради използване на виброизолационен материал от дружество Pandrol, който не отговаря на техническите спецификации на общината. „Джи Пи груп“ АД печели обществената поръчка с виброизолационен материал от дружество Getzner. След сключването на Договора, експертен съвет към Възложителя, Столична община, ПРОМЕНЯ техническите изисквания и Договора, като задължава Изпълнителя, „Джи Пи груп“ АД, да използва виброизолационен материал от дружество Pandrol, който е и по-евтин. Това е точно същия материал, заради който е отстранен “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД.

  Касае се за съществени изменения на Договора, както е по чл.116(5) от ЗОП и чл. 72(4)(а) от Директива 2014/24/ЕЦ, които "биха привлекли към участие допълнителни участници или кандидати, биха позволили допускането на други участници или кандидати, различни от първоначално избраните". Точно затова Столична община следва да прекрати обществената поръчка за ул. "Граф Игнатиев", както е по чл. 118(1) от ЗОП и чл. 73(1)(а). Това е изключително грубо нарушение на правилата на обществените поръчки. Нещо повече, случаят противоречи на цялата логика на обществените поръчки, развита в практиката на Съда на Европейския съюз. По-точно, противоречи на принципите на Решение по дело C-496/99 P Commission of the European Communities срещу CAS Succhi di Frutta SpA. Параграф 116 от него гласи, че всякакви промени в поръчката, които биха довели до възможност за ново техническо и/или ценово предложение са забранени и трябва да доведат до прекратяване на договора.

 27. 27 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Гаф Фандъков на Игнатиев .

 28. 28 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Във момента започва една врътка: назначаване на комисия, проверка. Назначаване на нова комисия да провери работата на предната и т.н. и т.н. Безкраен кеф! Но никога няма да намерят виновен - особено персонален! Защото всичко е увъртяно във решения на колективен орган или назначена комисия!
  Но нито ще има наказания, нито ще излезе нещо от проверките!
  За да не бъде свършена една работа - трябва да бъде назначена комисия.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 29. 29 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  Не само. Това с отстраняването на кандидат предложил същия материал, който в последствие е вложен в строежа на трасето от нашия човек е голямо нарушение ако проекта се финансира с пари от Европа. Там тия 250 000 дето нашия човек е взел ще са нищо в сравнение със санкцията от ЕС.

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  тва не трябваше ли прокуратурата вече да го е проверила... или чака сигнал от Дончевица

 31. 31 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Това е на гепи калинката и кмета- царете на полит минет@.

 32. 32 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Тъй, сатанизирала се фирмата, нямало политически чадър, какво още беше. А то, тя винаги печели, за нея само договорите се променят и т.н.
  Обаче май вече ледът се пропуква, чорапът се разплита и като нищо и балонът ще се спука.
  А ако някой се разрови около надзора, какво ли ще излезе. Вече съм почти на 100 процента убеден, че където Джо Пи е спечелило строителството, надзорът е за 2-3 фирми или консорциуми с тях.

 33. 33 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "Спаси София" , представена предимно от "Столичани в повече " изведнъж стана "подозрително " компетентна по някои "тънкости " , свързани с различни "подложки " , материали и др.,чиятоподмяна , ако има такава , е незначителна но .....Питам се , дали не черпят тази ПРОФЕСИОНАЛНА информация от "клуба по интереси " на БСП в Общината с гаулайтер др. КАЛОЯН ПАРГОВ !
  —цитат от коментар 5 на doroteus


  коуега гледам ногу минузи са ти набили
  но си доста ногу прав. от мене плюсче.
  целата Спаси София са цървени издънки агресивни подгрети талибанчета
  лично съм им бил на сбирки и требе да те увера че поименно ще ги видиме у следващите червени листи за кандидат депутати
  помни ми думата

 34. 34 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  А утре да чакаме ли и проверка на проверката, както разпореди и "контрол на контрола". Пълна излагация е вече това с ремонта на Графа, освен това и скандал, при това такъв, че се следи и междунаросно заради Джи Пи Груп и #ДжиПиГейт. Ама как само дадоха основания както на ОЛАФ, така и на контролиращият орган да наложи така наречените корекции, демек няма да дадат евросредствата, а всичко ще е за сметка на данъкоплатците!
  —цитат от коментар 6 на Наблюдател


  Бълха го ухапАла електората!
  Той преглътна КТБ за поне 4млрд., преглътна и последните варненски безобразия.
  Ще преглътне и това. Вече му е навик!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 35. 35 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 390 Неутрално

  "Спаси София" , представена предимно от "Столичани в повече " изведнъж стана "подозрително " компетентна по някои "тънкости " , свързани с различни "подложки " , материали и др.,чиятоподмяна , ако има такава , е незначителна но .....Питам се , дали не черпят тази ПРОФЕСИОНАЛНА информация от "клуба по интереси " на БСП в Общината с гаулайтер др. КАЛОЯН ПАРГОВ !
  —цитат от коментар 5 на doroteus


  Е колко да е незначителна? Едни 160 хил. лева в джобчето на Джи Пи Груп и от тях доволно ще се облажат и Фандъкова и Крусев... Нищо работа. А да пишеш подобни глупости като тебе - явно трябва да си определено тъп... Ама то такива - БОЛ!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 300 Весело

  Фъндъчке, както виждаш всички мно-ого те обичаме.
  Следващите избори ще дойдат...

 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  е айде поне някоя глава на заместник кмет да хвръкне де.... Вече почвам АЗ да се чуствам виновен, след като всички други са невинни/
  —цитат от коментар 4 на serpico


  Е нали го даваха стутрина по тв замесника на Фандъкова? Пълен гьонсурат, видя му се нормално ,че на проектанта това му е първи проект за трамвайна линия само два месеца след като са му дали тапия да прави такива проекти, нищо че с изолацията която е сложил се променя поръчката без конкурс и след 100г. минаване на трамвай по улицата вероятно сградите ще се изпонапукат до година!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#26] от "J.J.":

  Благодаря за конкретизираната информация! Това би трябвало да е изнесено от "разследващите журналисти" на Дневник, но добре че са професионалисти като Вас та да научим като общество за тези нередности с конкретни адресати и методи.

 40. 40 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Заради жалките спестени (откраднати) 200хил. лв. опорочават цял многомилионен проект. Всичко това е правено с ясното съзнание за последствията от тези промени само след 1-2 години, т.е. шумов тормоз и опасност за сградите и също така е отличен пример за липсата на мислене в перспектива и нулево желание да се строи качествено. Тук не трябва да се размине без оставки, Крусев трябваше вече да е пътник а на Фандъкова оставка и е малко.
  Живущите в района трябва да блокират проекта докато не бъде изпълнен по първоначалните параметри.

 41. 41 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 860 Весело

  Главен архитект на столицата с предишна месторабота в Синята Лагуна.

  Заместник-кмет по транспорта, назначен на 28 г. с неясно колко точно дни трудов стаж по каквото и да било.

  Най-дългата резервна скамейка на планетата и в околностите.

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Гневно

  ако се напукат сградите фандъкова ли ще плати щетите на собствениците ?
  Или гепи груп ???
  Хората трябва вече да излезнат и да си потърсят правата по най-категоричен начин !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#15] от "PisnaMi":

  И без крайния, резултатите са видими...
  Краен резултат няма, защото при тези управляващи има ремонт на ремонта на ремонта.

 44. 44 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Е, това вече е безкрайно нагло и безочливо, едно е лекинко и деликатно да се манипулират процедури с критериите, да се подшушва на комисията кого да оцени най-високо и разни други такива, но чак такава наглост и безочие просто плачат за оставки, прокуратура и съд.
  На друга фирма няма да й позволят да си промени договора така и няма да изготвят чак и специален доклад за тази цел. Повече от ясно е, че нещата са уговорени предварително и съгласувани на високо ниво.
  Май ледът наистина се пропуква и то яко.
  То и както всичко се публикува само амбицирани журналисти трябват.
  ПС Във фейсбука получавам известие за новина от Параграф 22 и тя е че новосаниран блок във Велико Търново се руши, тече падат плочки. Писах им да допълнят кой е изпълнителя, а те ми отговориха "мафията не дава".
  Само номера но улицата и ключовата дума АОП веднага от гугъл ме пратиха на страницата на АОП, където чинно и в изпълнение на закона е публикувана информация за сключените договори.
  Оказа се някаква софийска фирма ПСГ АД, но бати автоцензурата у журналистите има.
  Като е факт, че договора е сключен с тях и е факт, че плочки падат, дори тази фирма да е всички мафиоти по света и у нас, какъв е проблемът да се напише "по данни от регистъра на ... изпълнител е ...." Вече те да се оправдават, че бат Сали от Джулюница им е бил подизпълнител за този обект /което е и забранено май/, тоест фирмата отговаря за работата на своите подизпълнители и работници.
  Та дневник не е лошо и вие малко да поразровите нещата с разни нередности при поръчките с участието на Джи Пи, Трейс и други такива подобни абонирани за поръчките фирми.
  Пътните ремонти как са? Всичко е точно ли?
  За строежа на Хемус как е положението? Всичко ли е точно?

 45. 45 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Зам. Кмета утре може и да реши нещо друго за оставката си..

 46. 46 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Герберите май ги похарчиха вече.

 47. 47 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 530 Весело

  Добре бе, как става тая работа - издънка има, виновни няма?
  —цитат от коментар 25 на Killing Joke


  Има виновни, ама са такива, които само "народен съд", ги лови.

  мурзилка
 48. 48 Профил на Wivern
  Wivern
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Фандъкова е единственият кмет в България,който не се оправдава с предшественика си.

 49. 49 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Не е ли време Фандъкова да поеме отговорнастта на кашите в общината и да си подаде оставката?

 50. 50 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1308 Весело

  Фандъкова е единственият кмет в България,който не се оправдава с предшественика си.
  —цитат от коментар 48 на orv29575252


  Жестоко!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#48] от "orv29575252":

  Смее ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  Да припомням ли думите на Баце до АПИ: Намерете всички възможни форми з отстраняването на Джи Пи. Включ. и чрез статии в ежедневниците. Изведнъж всички станаха супер спецове по подложките.
  Между другото не намерих името на автора

 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Гневно

  До коментар [#52] от "historama":

  Може би му търсиш и адреса ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1308 Весело

  Лъжем, мажем, уйдурдисваме и работим по заявка на изпълнителя.
  За контакти: СОС

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 55. 55 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Не знам друго, ама аз да съм изпълнител, отдавна да съ хвърлила мистрията, ако всвки кресльо ще ми дава тон как да си върша работата! Има проект, има условия за приемане, има гаранции! Гледайте това, а не се бъркайте в работата на хората! Аман от пеофесори по всичкология!

  Мърфи е оптимист!
 56. 56 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Не знам друго, ама аз да съм изпълнител, отдавна да съ хвърлила мистрията, ако всвки кресльо ще ми дава тон как да си върша работата! Има проект, има условия за приемане, има гаранции! Гледайте това, а не се бъркайте в работата на хората! Аман от пеофесори по всичкология!

  Мърфи е оптимист!
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Разстроено

  До коментар [#54] от "skara":

  СОС - Сите Ограбваме София !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Разстроено

  До коментар [#55] от "султана глаушева":

  Споко бе мадам. Ако си кметица няма ли да хвърлиш оставката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#44] от "victortrt":

  Кой ми е сложил минус, ПСГ, Пеевски ти ли си, бе душко. Ами сори в Търново сте се малко изложи.
  Ако е някой, който не харесва "новото лице на българския поп" ще го разбера.

 60. 60 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#58] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Аз харесвам фандъкова. Направи добри неща. Не харесвам кревальовците, които непрекъснато й искат оставка. Не ме интересува цвета на фандъкова. И не съ дискусионния оартньор на кресльовците. Капито?

  Мърфи е оптимист!
 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#60] от "султана глаушева":

  И кои са добрите неща ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Бул.витоша. Двете нива около тел.кула. Метрото - линия 2 до хладилника, булевардът от баучер нагоре оправен. Дондуков. Най-после на графа се прави нещо, беше катастрофа. Мостовете по цариградското ги оправиха основно. До здраво ги изстъргаха. На прима виста това. А генерално - софия изглежда по-добре. Може да не трая шефа й, но което си е вярно, си е вярно!

  Мърфи е оптимист!
 63. 63 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  живи калинки ,че и по телевизията ги даваха как мажат и лъжат

 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#62] от "султана глаушева":

  Имаш ли бЛедна представа коолко си НЕправа в повечето от посочените случаи и колко пари(наши и европейски) са откраднати около тези обекти и как генерално София погрозня и се обърка като система при тази ???


  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#62] от "султана глаушева":

  Малииии... Припадам от кеф да чета как комунист защитава Баце, а доводите му са от смешни до жалки. И нито един верен, разбира се.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 66 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#26] от "J.J.":

  "...Параграф 116 от него гласи, че всякакви промени в поръчката, които биха довели до възможност за ново техническо и/или ценово предложение са забранени и трябва да доведат до прекратяване на договора...."

  Аз пък съм чувал че абсолютно всички обществени поръчки са променяни в процеса на реализацията им, и цената винаги е отивала само нагоре.

 67. 67 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Хехехе, всички били професори по всичкология...
  Значи, трябва да си Хенри Форд, че да ти направи впечатление фактът, че новата ти кола е правена от евтини материали, които на всичко отгоре са криво монтирани?

 68. 68 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Доколкото гледах вчера по новините, черната подложка, която реално използват, е от рециклирани материали - приличаше като изработена от парченца стари автомобилни гуми, което за мен е много ОК, защото така се намира приложение на употребяваните автомобилни гуми.
  Докато другата, синята, си личеше че е първичен продукт на химическата промишленост, т.е. на петролните компании!

  И така, последно, бяхме ли ЗА екологията, или "журналистите" и троловете в Дневник разбират под "екология" единствено борба срещу лифтовете на Пирин и Витоша?!

  п.п. Оставам настрана въпроса за избора на изпълнител между "Джи Пи Груп" и "ПСТ груп", но той едва ли е сведен само до предлаганата настилка. Всеизвестно е обаче, че всичките "ПСТ" са на Пеевски и съответно на ДПС, тъй че губейки "Джи Пи Груп", печели ПСТ, тъй че ми е много странен воят от "прогресивните", "сините" и "зелените" в полза на фирмите на Пеевски. Иначе воят на червените в полза на Пеевски и ДПС е обясним...

 69. 69 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#33] от "bruno__dante":

  Това някаква нова опорна ли е? :)

  Да се лъже че Спаси София имат нещо общо с комунягите?

 70. 70 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#55] от "султана глаушева":

  Не зная друго, но ти си пълен боклук човек и също и всеки гербер !

 71. 71 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#69] от "Noal":

  Не, просто тия лумпени им свършха аргументите. Виж я как изглежда тази испляскала леля. Какво да очакваме повече от такива хора.

 72. 72 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "...Зам.-кметът по транспорта обаче каза, че от общината са отговорили на фирмата на 17 август - малко повече от месец след като са получили третото писмо. "Дневник" поиска отговора от общината, но от там така и не успяха да го изпратят...."

  Мила родна картинка - отговорили МЕСЕЦ след ТРЕТОТО писмо. Това ме връща в периода ми на държавен служител, когато опит за кореспонденция с конкретни администрации водеше до шесто и седмо напомнително с няколко удивителни...

  Ремонтът на Графа пък разкрива аматьорщината и безпомощността на СО. Оттам си правете изводи какво се случва и какви дерибейства са в другите областни градове, да не говорим за малките общини в страната.

 73. 73 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 904 Весело

  Значи, ако не се бяха почнали да протестират от "Спаси София", щяха да си го построят некачествено и с лоши материали и после пито, платено.
  —цитат от коментар 22 на Роси


  E не ,щяха да платят голяма глоба 20/30 000 и готово .Лошите наказани общината строга и доверена , електората възмезден и с право да казва хак да им е!!
  Ясно е като бял ден ,че всички са в кюпа.Търгове по тази схема, даваш ниска цена и си оправяш печалбата с анекс и подмяна на качеството и материлите се правят от години и са 100 от 100.Дори и другите участници са подготвили предварително по-лоши условия за участие /но...имат печалба/.Тези които изготвят документацията и "знаят "-$ за какво става дума още като замислят процедурата.
  Сега Джи Пи то ще лекуват само по по-невидими търгове ,че тука тия СофиАнците много пискат и се ровят.Разбира се регистрират се нови фирми на нови ..урви и... баири .
  Ааа гаранциите ами тя фирмата изпълнител обикновенно е фалирала след поръчката ,защото дала много неисгодни за нея условия .Печалбата отишла за народа ,че и от себе си дала -фирмата та ...каква гаранция ,от кой???

 74. 74 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 904 Весело

  неисгодни -да се чете неизгодни/б.а./

 75. 75 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Значи, ако не се бяха почнали да протестират от "Спаси София", щяха да си го построят некачествено и с лоши материали и после пито, платено.
  —цитат от коментар 22 на Роси


  А всъщност, кой ти е казал, че материалите са по-лоши? Дневник ли? Или някой неудовлетворен архитект? Или някой, послушен на Пеевски и ПСТ, които ги е яд, че те не са спечелили обществената поръчка?

 76. 76 Профил на crc13583811
  crc13583811
  Рейтинг: 231 Гневно

  Напълно съм съгласен с по-горния въпрос! Кой ви каза, че материалите са некачествени и как е възможно да не виждате по-далеч от носовете си?!? Медиите на Пеевски си измислиха един скандал и веднага се започна да се шуми около него, вместо да се видят ползите от тази обществена поръчка и да се каже, че НАЙ-ПОСЛЕ НЯКОЙ ПРАВИ НЕЩО ЗА ГРАФА!

 77. 77 Профил на crc13583811
  crc13583811
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Колко ли струва един такъв репортаж в телевизията на ДПС и Пеевски, за да се очерни някое име и да се премахне един конкурент за обществени поръчки?

 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#77] от "crc13583811":

  Има и по-драстични нарушения и кражби . Изчакай малко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#78] от "КМЕТ В СЯНКА":

  То вече излезе май - като част от подръжката на районите възложили някакви ограничители и трамвайни острови по Константин Величков

 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#79] от "victortrt":

  Още има - и по-големи и по-скъпи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK