Басейните в бившата Централна минерална баня в София може да станат зали за събития

Басейните в бившата Централна минерална баня в София може да станат зали за събития

© Юлия ЛазароваНеремонтираните части от сградата на Централната минерална баня в София да станат две зали за събития. Това предвижда проект на Столичната община, който вчера е бил представен на председателите на политическите групи в общинския съвет.


Новият проект предвижда мъжкия и женския басейн да бъдат превърнати в зали, в който ще могат да се провеждат както сценични, така и други събития, каза пред "Дневник" Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в общината и на комисията по култура.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1956 гласа

  1. Да се превърнат в зали за събития (8.84%)
  2. Да се изчака до появата на инвеститор, готов да възстанови басейните (12.12%)
  3. Да се търси инвеститор, който ще върне цялата баня към основната й функция в модерен вариант (77.40%)
  4. Не мога да преценя (0.51%)
  5. Друго (1.18%)
Основната причина сградата на площад "Бански", който е в близост до станция "Сердика", откъдето минават двете линии на метрото, да не може да бъде отново минерална баня е липсата на паркинг. По думите на Едрева общината е опитвала на няколко пъти да я отдаде на концесия, но всеки кандидат се е отказвал, заради липсата на паркомета около сградата. Едновременно с това търсенето на зали за сценични събития в центъра на София било голямо.


Другата причина сградата да не бъде баня е намаляването на количествата минерална вода от извора. Според арх. Станислав Константинов, който е автор на проекта, в момента дебитът на извора е 12 литра на секунда. През 1988 г. той е бил 18 литра на секунда. Освен това по 6 литра се разпределят към чешмите, които са зад банята, а друга част от водата се ползва за отоплението на сградата.
Фотогалерия: След 70 години без сграда Музеят на София отваря врати за посетители >


По думите на зам.-кмета по култура Тодор Чобанов ремонтът на втората част на сградата ще струва между 7 и 10 млн. лева. Причината е, че конструкцията й е "изсъхнала" и тя трябва почти да се разруши и построи наново. "Ако трябва да се използва като минерална баня инвестицията ще е още по-голяма", каза още Чобанов. Проектът все още е в начален етап и финансиране ще се търси ако получи одобрение.


Автор на проекта е арх. Станислав Константинов. Преди 3 години по негов проект бе ремонтирана основната част на сградата - 8 зали и фоайето, в които бе настанен Музеят за история на София. Проектът беше отличен като "Сграда на годината" за 2014 г. Този ремонт струваше 5.9 млн. лева, от които 5.6 млн. лева бяха от оперативна програма "Регионално развитие", а останалата част от сумата – от бюджета на Столичната община.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK