Собственикът на хотел "Рила" иска да го дострои с нова 42-метрова сграда

Собственикът на хотел "Рила" иска да го дострои с нова 42-метрова сграда

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Собственикът на хотел "Рила" в центъра на София иска да построи свързана с него 42-метрова 10-етажна жилищна сграда - това предвижда работен устройствен план на парцела, разрешен от главния архитект на София Здравко Здравков на 31 октомври.


Искането на дружеството "Рила Център", което е собственик на хотела, е да може да построи нова жилищна сграда, със стъпаловидна етажност на 2, 4, 6, 8 и 10 етажа. Най-високата й част от 42 метра - колкото е висока и съществуващата част от хотела, ще е откъм ул. "Леге", се вижда от проекта, достъпен на сайта на районната община "Средец".


Действащият от 2009 г. план за имота допуска строителството на 11-етажната сграда, като с разрешения на 31 октомври устройствен план се определят максималната височина на бъдещата сграда и видът на застрояването й. Максималната допустима височина в центъра на София е 50 метра. Освен това "Рила Център" искат и промяна на плана за парцела, за да разширят входа, и надстрояване с 1 етаж на съществуващата част на хотела откъм ул. "Цар Калоян". Разрешените от Здравков проекти подлежат на обжалване в 14-дневен срок. Следващият етап е собственикът да поиска разрешение за строеж, като представи и идеен проект за сградата, който също трябва да бъде одобрен от главния архитект.
В началото на годината седмичникът "Капитал" съобщи, че "Рила Център" е купило от "Имо Рила" сградата за 9.8 млн.евро, като имотът влизаше в капитала на създаденото за целта "Рила пропърти транс". "Капитал" свърза дружеството купувач с осъдения за наркотрафик в Италия и Румъния Евелин Банев-Брендо. Връзката беше управителят на "Рила Център" Деян Лазаров, който е управлявал създадената от Банев "Евротренд" и други две дружества, които МВР свързва с него, като част от мрежата за пране от наркотрафик.


Лазаров обаче е излязъл от управлението на "Рила Център" през юни тази година. Дружеството е собственост на "Пропъртис груп България" АД и вече се управлява от модната дизайнерка Яна Хадам. Тя е единственият видим от документите в Търговския регистър акционер в "Пропъртис груп България" с дял от 15%, като е и единственият присъствал на събранията на акционерите.


В управлението на "Пропъртис груп България" влизат още 28-годишният Иво Андонов и 31-годишната Диана Руменова, като и двамата нямат други видими участия в дружества. "Рила Център" и "Пропъртис груп България" нямат сайтове и не са посочили телефони за контакт. Пред "Дневник" адвокат Марина Поптодорова, която е регистрирала "Рила Център", също каза, че няма връзка с дружеството.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK