Софийското метро да има обща спирка с нов лифт за Витоша, планират в общината

Пейзаж - София, снимана от Витоша

© Николай Дойчинов

Пейзаж - София, снимана от ВитошаСтоличната община планира изграждането на нов лифт на "Витоша", който да тръгва от бъдеща станция на метрото над Околовръстното шосе, при "София ринг мол" и "Икеа". Двата проекта са в много ранен етап, но в четвъртък общинските съветници ще гласуват общината да получи безвъзмездно право на преминаване от собствениците на мола, мебелния магазин и магазина.


Пред "Дневник" кметът на район "Витоша", който внася доклада, каза, че все още няма яснота кой, как и кога ще изгради лифта и какъв ще бъде маршрутът му. По думите му, макар и да няма ясни срокове или финансиране, общината работи по създаването на възможността в бъдеще да бъде изградена въжената линия. "Преговаряхме със собствениците да получим сервитут, защото лифтът ще минава оттам", каза Петков.


Проектът за лифт е съобразен с една от одобрените от общината възможности за разширяването на метрото с 1.7 км и две спирки над Околовръстното шосе след метростанция "Бизнес парк". Освен до "София ринг мол" и "Икеа" новите станции ще са в близост и до вече изградения "Резиденшъл парк", "Гаритидж парк", който е в строеж, като в него ще се намира и новата спортна зала на волейболния "Левски".
За метрото все още няма финансиране, каза районният кмет, като посочи, че от реализирането на този проект зависи и изграждането на лифта.


Новата въжена линия зависи и от действащия план за управление на Природен парк "Витоша", който не допуска ново строителството както на сгради, така и на технически съоръжения. Работна група към Министерството на младежта и спорта, създадена със заповед на министър Красен Кралев, обаче е подготвила проект за промяна на плана.


Той предвижда значително облекчаване на забранителните режими, което ще даде възможност за строителство на нови лифтове и влекове, изграждане на ски писти в зони, в които сега това не се разрешава, промяна на горски земи в земеделски с цел застрояване, разширяване на ски зоната.


Тепърва Кралев трябва да го внесе в Министерството по околната среда и водите за одобрение. Следващата стъпка е и ресорният министър да го внесе в Министерския съвет, който да го одобри. По същия начин в края на миналата година Министерският съвет одобри промени в плана за "Пирин". Това беше обявено за незаконно от тричленен състав на Върховния административен съд. Правителството обжалва и окончателното решение на ВАС по делото трябваше да е известно до 15 ноември, но срокът за обявяването му не е задължителен.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK