Софийското метро да има обща спирка с нов лифт за Витоша, планират в общината

Пейзаж - София, снимана от Витоша

© Николай Дойчинов

Пейзаж - София, снимана от ВитошаСтоличната община планира изграждането на нов лифт на "Витоша", който да тръгва от бъдеща станция на метрото над Околовръстното шосе, при "София ринг мол" и "Икеа". Двата проекта са в много ранен етап, но в четвъртък общинските съветници ще гласуват общината да получи безвъзмездно право на преминаване от собствениците на мола, мебелния магазин и магазина.


Пред "Дневник" кметът на район "Витоша", който внася доклада, каза, че все още няма яснота кой, как и кога ще изгради лифта и какъв ще бъде маршрутът му. По думите му, макар и да няма ясни срокове или финансиране, общината работи по създаването на възможността в бъдеще да бъде изградена въжената линия. "Преговаряхме със собствениците да получим сервитут, защото лифтът ще минава оттам", каза Петков.


Проектът за лифт е съобразен с една от одобрените от общината възможности за разширяването на метрото с 1.7 км и две спирки над Околовръстното шосе след метростанция "Бизнес парк". Освен до "София ринг мол" и "Икеа" новите станции ще са в близост и до вече изградения "Резиденшъл парк", "Гаритидж парк", който е в строеж, като в него ще се намира и новата спортна зала на волейболния "Левски".
За метрото все още няма финансиране, каза районният кмет, като посочи, че от реализирането на този проект зависи и изграждането на лифта.


Новата въжена линия зависи и от действащия план за управление на Природен парк "Витоша", който не допуска ново строителството както на сгради, така и на технически съоръжения. Работна група към Министерството на младежта и спорта, създадена със заповед на министър Красен Кралев, обаче е подготвила проект за промяна на плана.


Той предвижда значително облекчаване на забранителните режими, което ще даде възможност за строителство на нови лифтове и влекове, изграждане на ски писти в зони, в които сега това не се разрешава, промяна на горски земи в земеделски с цел застрояване, разширяване на ски зоната.


Тепърва Кралев трябва да го внесе в Министерството по околната среда и водите за одобрение. Следващата стъпка е и ресорният министър да го внесе в Министерския съвет, който да го одобри. По същия начин в края на миналата година Министерският съвет одобри промени в плана за "Пирин". Това беше обявено за незаконно от тричленен състав на Върховния административен съд. Правителството обжалва и окончателното решение на ВАС по делото трябваше да е известно до 15 ноември, но срокът за обявяването му не е задължителен.

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  Пак ще строим метро на МОЛовете.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Гневно

  И на оня бедняк Георгиу ще построим - и метро че и лифт. Дай Бог всекиму !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Общината най-добре да започне преговори за обратно изкупуване на кабинковия лифт. Ясно е, че простотията е свършена и няма как по друг начин да се вземе лифта от Цеко. А този лифт е жизнено важен за Витоша, защото чрез него може да се спре автомобилизма из планината. Незнам колко струва подръжката му, но ако се сложи една прилична такса (да кажем 5лв. на човек двупосочно), лифта ще е постоянно натоварен и може спокойно да се забрани тотално качването с автомобили по пътя.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  +сигурен съм че ако мутрата го помоли може и да го подари. Макар да няма нищо общо .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ма чакайте бе, там, точно на 200 м над мола няма ли съществуващ, работещ (все още) лифт?!

 6. 6 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Що не го качите на Щастливеца тва метро ? да си ходим в планината Бързо и бързо да се връщаме … е къде е

  Всичко което може да се яде, e обект на властта
 7. 7 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Много евтин опит да докарат метрото до поредния Мол.

 8. 8 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 844 Неутрално

  ТРИ ЧЕТВЪРТИ ОТ ЛЮЛИН КОЙТО СИ Е ТРИЧЕТИРИСТОТИН ХИЛАДИ ГРАЖДАНИ НЯМАТ ДОСТЪП ДА МЕТРОТО СМЕНЯТ ПО ДВАА ТРАНСПОРТА ЗА ДА ГО ХВАНАТ , НАМЕСТО ДА ПРОДЪЛЖАТ МЕТРОТО С ДВЕ СПИРКИ И ДА ГО ДОПРААТ И ДО НОВАТА МЕГА БЕЗНЕСЗОНА НАД БОЖУРИЩЕ ДА ДАДАТ РАБОТА НА ТАЯ ОПОСКАНА ДЪРЖАВА , МУТРИТЕ ЩЕ СИ ПРАВАТ МЕТРО ДО ВИЛИТИ СИ КОИТО ГИ ПОСТРОИХА СЪС ЗАТРАБЕНИ ОТ ТОЯ ИЗТЕМОЩЯЛ НАРООД СРЕДСТВА

 9. 9 Профил на iljata
  iljata
  Рейтинг: 233 Неутрално
 10. 10 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1813 Любопитно

  Вече започвам сериозно да се чудя каква е основната функция на метрото? - Да обслужва моловете, или да обслужва големи жилищни квартали? Щото аз се сещам за някои доста населени райони в София, за които метро не се предвижда, но пък, гледам, ударно се строи метро до разни молове.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Гостите на София няма какво да видят в нея освен църквите и да се качат на Витоша. Историческият музей е на майната си,а художествените галерии са пълни с репродукции.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Гостите на София няма какво да видят в нея освен църквите и да се качат на Витоша. Историческият музей е на майната си,а художествените галерии са пълни с репродукции.

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много евтин опит да си прокарат промените в плана за управление, за да застроят Витоша. Кралев, Кралев, голям си Крадлев. Въртят и сучат, но сред точките за обновяване на лифт, ВСЕ БУТАТ ТОЧКИ за застрояване и нови писти, защото това им е целта съкровена.

 14. 14 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Тези съвсем ни взеха за мезе. Някой май си е поръчал метро до мола....та там има лифт, оправете го и вместо да строите НОВ лифт ?! като толкова далеч им се вижда на някои , да направят транспортна лента.

  А княжевския лифт нещо да го оправите и забраните колите до Златните ?!


  А бай Кръстьо така ли ще го оставите ....

  и да не справят на интересни има достатъчно лифтове само трябва да се оправят и нищо не пречи на подмяна на съоръженият по съществуващи трасета.

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Идеята е добра, стига да се реализира честно и прозрачно. Какво лошо има да идеш с метро и оттам директно да хванеш лифта, аз лично с удоволствие ще го правя, доста хора ще го ползват пък само да ходят до моловете и Икеа.
  Само че засега е само идея.

 16. 16 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  МУТРИТЕ ЩЕ СИ ПРАВАТ МЕТРО ДО ВИЛИТИ СИ КОИТО ГИ ПОСТРОИХА СЪС ЗАТРАБЕНИ ОТ ТОЯ ИЗТЕМОЩЯЛ НАРООД СРЕДСТВА
  —цитат от коментар 8 на reply


  Точно мутрите не се возят с метрото...

 17. 17 Профил на Людмил Соколов
  Людмил Соколов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "reply":

  Абсолютно си прав но бизнеса не е поискал да направят и един мол пък може и да стане

 18. 18 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Че то до ИКЕА си има лифт, ще правят два един до друг ли?

  Ма така е - като няма кой да им счупи главите, ще крадат и правят простотии до откат.

 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Ако бяха направили Бизнес парка на мястото на Икеа и МОЛа (и нагоре), а последните две съответно на мястото на Бизнес парка, сега щеше да има метро директно до лифта за Витоша.
  И освен всичко друго, Бизнес парка нямаше да стои като нова кръпка върху стари гащи, а щеше да си е обособен в собствен "квартал", с възможност за разширение и дострояване.
  Акъл ли не стигна, едни хора ли трябваше да приберат едни пари (да не споменавам имена), не знам.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 20. 20 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Там е така застроено вече, че лифта трябва над сградите да го прекарат. И защо вярно трябва лифт там като Симеоновския е наблизо? Защо не сменят стария Княжевски с нов?

 21. 21 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Само да посмеете да направите още един лифт. Или бутнете ссср паметника и може да говорим.

 22. 22 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Метрото е категорично най-удобният превоз, когато говорим за голям град. Колкото повече линии на метрото и метростанции толкова по-добре. Мисля, че много заксъсняхме тук, но хайде да не задълбаваме в тази тема. Лифтът пък е категорично най-добрият превоз, когато говорим за достъп до планина. Двете да са свързани е съвсем логично, ако ни е важно удобството на гражданите. Така че не виждам нищо лошо в тази идея, дано да се осъществи. Но някак си лифтът от Симеоново да не е в този му вид, в който е сега, все пак е старичък. Нали искаме да се развиваме, да сме европейци. Ами да действаме тогава. Току виж и културата на придвижване на гражданите би се променила още повече и биха зарязали колите за ежедневно градско придвижване и най-вече! за ходене в планината. Планината, пак категорично, трябва да бъде забранена за коли. Дано всички тези неща се случат.

 23. 23 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#16] от "Yard":

  Да, но мутрите дето застрояват с бясна скорост този район сериозно ще се облажат от една метростанция там. А както беше споменато по-горе има къде къде по населени райони в София, които имат нужда от метро.

 24. 24 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Електрически коли (електрокари) не трябва да се забраняват. Те са вредни колкото една кабинка.

 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Планина като витоша на крачка от столицата е манна небесна. Да, ама не! Лифтовете в окаяно състояние, хижите дато, хотел щастливеца просто взеха и го събориха. Ей така! Това е уникално явление, дето никъде другате няма да го позволят. Конкурира се с минералната баня в сърцето на столицата, чиито басейни искат да превръщат в “зали за събития”. Какво по-хубаво от това, да се качиш на метрото и от него-на лифта? И да затвориш пътищата за цапащите и бучащи коли?

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Общината най-добре да започне преговори за обратно изкупуване на кабинковия лифт. Ясно е, че простотията е свършена и няма как по друг начин да се вземе лифта от Цеко. А този лифт е жизнено важен за Витоша, защото чрез него може да се спре автомобилизма из планината. Незнам колко струва подръжката му, но ако се сложи една прилична такса (да кажем 5лв. на човек двупосочно), лифта ще е постоянно натоварен и може спокойно да се забрани тотално качването с автомобили по пътя.
  —цитат от коментар 3 на niakoi_si


  С тия 5лв само тока не може да си плати.

 27. 27 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 844 Неутрално

  ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОДЛО Е ТАМ ДА ИМА НА РАСТОЯНИЕ КИЛОМЕТЪР ХЕМ ДВА ЛИФТА ХЕМ ДВЕ МЕТРА ,

 28. 28 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Оправиха транспорта в София и се замислиха да пуснат метро до МОЛовете!

  Нямам нищо напротив, но нека е публично частно партньорство и тези част от линията да се ЗАПЛАТИ от МОЛовете и Георгиус! А общината само да подържа движението с влаковете.

 29. 29 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В момента между Бизнес Парка и Икеа се довършват доста сгради - освен Гаритидж Парк, има още няколко отделни жилищни сгради в напреднал строеж. Така че удължаването на метрото ще е от полза на доста хора - бъдещи жители на района.

 30. 30 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#16] от "Yard": ТЕ НЕ СЕ ВОЗЯТ НО ОТКАКТО ОКАУШИХА ИВАНЧЕВА СТРОЯТ КАТО НЕВИДЕЛИ ТОЧНО В ТОЯ РАЬОН , ТИЕ ОСЕМ МЕТРА ТАМА НАЙШ КАК ШЕ ДИГНАТ ЦЕНАТА НА НОВОЗАСТРОЕНОТО ,

 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Всъщност няма достатъчно информация, аз си мисля, че става дума по-скоро за подмяна или удължаване на сегашния лифт и правене на нова спирка на метрото. Но каквото и да се направи, ще е по-добро от сегашното положение.

 32. 32 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Нов лифт значи ново трасе по нова полоса.

  Пак ще се сече, значи...

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Софийското метро да има обща спирка с нов лифт за Витоша, планират в общината

  Безброй захарни петлета на клечка . И скрит намек - Над всичка - изборна победа . В унисон с поговорката Ранно пиле рано пее .

 34. 34 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Пред "Дневник" кметът на район "Витоша", който внася доклада, каза, че все още няма яснота кой, как и кога ще изгради лифта и какъв ще бъде маршрутът му. По думите му, макар и да няма ясни срокове или финансиране, общината работи по създаването на възможността в бъдеще да бъде изградена въжената линия.

  Макар че все още проектите са на фаза Сън в лятна нощ , да не се знае дори и маршрут, който да води нанякъде , все пак едно нещо се знае със сигурност - Цеко Минев ще играе ролята на Главния герой в сагата .

 35. 35 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Ама вярно Симеоновския лифт е на 300 метра от Ринг мола, значи явно става въпрас за нова спирка на метрото и евентуално удължаване на този лифт. Макар че един княжевски до последна спирка на петицата и Драгалевски до околовръстното пак са оферта, но повече хамалогия.
  Но втори мол с метро е малко нагло вече.

 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#16] от "Yard":Точно мутрите не се возят с метрото...

  Точно мутрите имат по- няколко коли от висшия клас , ,но се возят само в една , макар и по избор .И макар че няма да се возят в него , просто ще си го имат . Въпроса е в престижа .

 37. 37 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Абсурдът е пълен. Очевадно ще осигуряваме метро и на този мол.
  Абсолютно безочие, особено като се има превид, че около него няма нито един голям и гъстонаселен квартал - живеещите във вилите наоколо имат по няколко коли с шофьори и не ги виждам да почнат да ползват метро ?!?!?!

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#22] от "moti": Дано всички тези неща се случат.

  Ще се случат , ще се случат . И няма А дано , ама надали .. Даже и последния срок е определен . На Кукув ден .

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#25] от "султана глаушева":. Какво по-хубаво от това, да се качиш на метрото и от него-на лифта?

  Ами по хубаво от това е да се качиш на лифта и от него - на метрото . От него - в къщи , банята , телевизора . Кефа е пълен . Впрочев , не . Бирата го прави пълен .

 40. 40 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Метро до този регион ще обслужва молът, лифта и евентуалнен буферен паркинг. Може би и някой живущ там. Та предвид, че основният трафик е за мола, би било редно те да си го платят. Евентуално заради другите нужди да го платят на 70% примерно.

  Не ме търсете преди обяд
 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  " Той предвижда значително облекчаване на забранителните режими, което ще даде възможност за строителство на нови лифтове и влекове, изграждане на ски писти в зони, в които сега това не се разрешава, промяна на горски земи в земеделски с цел застрояване, разширяване на ски зоната."

  Колко удобен претекст за концесионера на ски зоната в Банско да си прокара неговите интереси, докато уж ние се занимаваме с проекта над Околовръстното шосе, при "София ринг мол". Така минават, финно и незабележимо, проектите на едни хора, които 10 години не били плащали концесионно възнаграждение в Банско - смях !
  Иначе не съм против развитието и модернизирането на Витоша като добра ски дестинация, в полза на всички нас, които обичаме и ските, и разходките в планината без черните облаци от пушек, които остават след рейсовете и джиповете ежедневно ! Напротив, смятам, че трябва да се работи именно в тази посока, защото това е уникално богатство за столицата ни !

 42. 42 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Чист лобизъм и корупция. Ще строим метро за МОл-а и за Плевнелиев. Ужас. А старите квартали и хората в тях "пасти да ядат".

 43. 43 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Ма чакайте бе, там, точно на 200 м над мола няма ли съществуващ, работещ (все още) лифт?!
  —цитат от коментар 5 на NMink


  Има, ама Цеко е сложил едни цени... май 26 лева беше билетчето двупосочно. Ако искаш да идеш с жената и децата на Витоша, стотарка не ти мърда.
  Ако ще правят нов лифт, моля да не е на Цеко и той.

 44. 44 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Фандупкова не знае къде се намира

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Гневно

  До коментар [#43] от "Камен":

  За НЕГО е всичко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Гневно

  До коментар [#44] от "arcanum":

  Да ѝ се свери часовника .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Тази идея е за светлото бъдеще. Не се хабете.

 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Защо пак хленчиш, кмете, в храсталака?

  Молове и магистрали, метростанции, спирали...

  Лифтове ще заиздигат
  в подлез унижен народ

  до Копитото и Черен връх.
  До ясен Небосвод.

  пп
  Единствена препоръка:
  Не на небостъргачите.

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пак ще строим метро на МОЛовете.

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#10] от "Хриси":

  Метрото обслужва пътникопоток. Как мислите, огромната бизнес зона над околвръстното колко пътникопоток генерира спрямо големи но рядконаселени квартали като горубляне примерно.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#43] от "Камен":

  Как мислите, милионите които струва нов лифт откъде ще ги избие който и да е собственик. На Боровец, на Пампорово, на Кртала над Благоевград като не са на Цеко лифтовете, дали билетзето е 50ст както ви се иска ?

 51. 51 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Идеята е супер. Сигурен съм, че ще ще се увеличи туристо-потокът за. Поне половината ми приятели ще ходят поне два пъти в месеца на ски. Фиумичино-София са 1,5-2 часа. От летището до центъра - метро. От центъра до кабинките - метро.

  София има уникално разположение спрямо Витоша. Не само за зимен, но и за летен туризъм. (Вън от темата - следващата година ще правим обиколка на Корсика с велосипеди. Рома - Пиомбино с колелета, Пиомбино-Бастиа с трагетто и обратно. Ще нося палатка. В Корсика няма да запазваме нищо. Ще нощуване както дойде... А лятото да направиш уйкенда в планината и в същото време да не се лишаваш от удобствата на големия град - особено ако си с жена - и да се прибереш със самолета понеделник сутринта...)

 52. 52 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#49] от "m17":

  Горубляне е село. Аз говоря за квартали като "Слатина", "Редута", "Хаджи Димитър", "Борово" и т.н. Примерно. Там метро няма и не се и предвижда да има. Но пък ще има метро до всеки мол, кварталчето на Плевнелиев и лифтчето на Цеко. Колко удобно!

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Нямало...
  Няма съзнание.
  Няма желание.

  Който е в ред: съзерцава.
  Можеш цял ден да изучаваш детайлите на МОЧА.
  Монументала на незнания войн.

  Даже един ден не стига

  До коментар [#13] от "Дундурук":

  Гостите на София няма какво да видят в нея
  освен църквите и да се качат на Витоша.
  Историческият музей е на майната си,а художествените галерии са пълни с репродукции.

 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#52] от "Хриси":

  Тоя не познава града. Поредната общинска калинка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да му вземат на цеко Витошата и да закарат метрото до лифта.

 56. 56 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 751 Весело

  И на последната лифтова станция - бетонов "жил" комплекс, за наши другари ...

 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#52] от "Хриси":

  За Борово се предвижда , даже го има в схемите.

 58. 58 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#52] от "Хриси":

  Метрото ше обслужва най-вече бизне зоната. Досега там има над 3 хиляди човека а се строят още много сгради, ще има нд 10 хиляди служителя след 2-3 години. Как пътуват всичките тия хора ?!?

 59. 59 Профил на ludmax
  ludmax
  Рейтинг: 233 Весело

  Да направят една линия по цялото околовръстно, даже две като в Москва, няма да си играем тука с една-две станции.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_Metro
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Moscow_metro_ring_railway_map_en_sb_future.svg

 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#59] от "ludmax":

  Когато им го казвах дори не можаха да го осъзнаят. Ама бързаха да усвояват. Спокойно можеше да има метро ПОД околовръстното. Без никакви отчуждавания.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 62 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Добре де, цащо всички изключвате, че при бъдещото размитие на метрото ще се строят и други линии? Все едно е взето решение след 3 диаметър да се строи единствено и само в посока един евентуален лифт? Просто сега се вземат решения за бъдещите приоритети. Ако сред тях е връзката в Витоша - какво лошо? Това е естесктвен приоритет, споменава се отделно, за да бъде споменат - разбира се, главните са запълването на мрежата в същинската градста част.

 62. 63 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#59] от "ludmax":

  И на това ще дойъде времето, но първо метрото трябва да бъде наситено като мрежа в същинската градска част, засега няма смисъл това да се прави. Освен това трябва да се види накъде ще се развива градът в северна посока - ако сега направим обиколно, в северната отсечка между Дружба и Люлин ще пътуват практически празни влакове.

 63. 64 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 866 Неутрално

  И още нещо, силно се неглижира съществуващата надземна железница, която минава през града. Око тя се кооперира с метрото, нещата ще започнат да придобивад вид. Щото сега - имаш пряка връзка Дружба - Горна баня, ама влаконете са като зелените лястовици - зелени, щото са по нарядко и от белите. Защо?

 64. 65 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Освен до "София ринг мол" и "Икеа" новите станции ще са в близост и до вече изградения "Резиденшъл парк", "Гаритидж парк", който е в строеж, като в него ще се намира и новата спортна зала на волейболния "Левски".
  -------
  Тук е заровено кучето.

 65. 66 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Но каквото и да се направи, ще е по-добро от сегашното положение.
  —цитат от коментар 31 на boevbisser


  ГЕРБ многократно доказаха противното.

 66. 67 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#22] от "moti":
  ++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 67. 68 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2139 Весело

  Много евтин опит да докарат метрото до поредния Мол.
  —цитат от коментар 7 на Компетентен


  Никак няма да е евтин евтиният опит, никак....;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 68. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Весело

  Метрото е хубаво нещо. То е още по-ефикасно когато е добре проектирано. Сравнете местата на спирките в кварталите и това, което искат собствениците на моловете и лифтове. Сравнете броя на хората в гъсто заселените квартали (спомнете си сканада с мястото в Дружба, в Люлин) и разстоянията до спирките там, сравнете го с броя на хората, които ще бъдат обслужени в дискутирания район. Така ще ви стане ясно когато има интерес как се проектира и какво се прави, когато няма интерес :)
  Метрото е хубаво :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 70 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Много добро решение от урбанистична гледна точка! Това също така ще намали потока автомобили към Ринг мол и Икеа.

 70. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":художествените галерии са пълни с репродукции.

  А ти действай! Мажи, мажи, та да напълниш галериите с оригинали. Вместо това, ти се губиш времето тук-.

 71. 72 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2010 Весело

  Софийското метро що не открият и една спирка във Варна...то че няма да направят скоро магистрала Хемус, няма, ами поне метрото да пуснат до там...

 72. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#70] от "silverman":

  Май не си ходил в ИКЕА и не ти е позната философията на този магазин? Там се ходи с кола ако пазаруваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#63] от "8th_ball":

  И като му дойде времето ще разкопаем построеното !!! Много сте умни герберсатите. Дори ония преди 30 години са били по-умни от вас по отношение на планирането и строителството на града и метрото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 75 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#73] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Прав си за Икеа, като техен редовен клиент потвърждавам - повечето посетители там трябва задължително да са с коли.
  Но за живущите в новите сгради наоколо, посетителите на Ринг мол и за хората на лифта това е по-скоро обратното - тоест спирка на метрото драматично би подобрила трафика и оттам и качеството на въздуха.
  Големият въпрос е, че при оскъдни ресурси - не може да има метро навсякъде, винаги ще има спорове кое е по-важно.
  Аз само казвам, че тази идея на общината не е лоша, ще направи София един по-модерен и чист град, но мисля, че е поне на 3-4 години от осъществяване.

 75. 76 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Като ги гледам какви са гъзоръки софиянци, да не вземат да извадят на някой окото с щеките във влака.

 76. 77 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  Немам как да стане брат, прекалено много кръчми има горе

 77. 78 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#75] от "boevbisser":

  Метрото е изключително възвръщаема инвестиция, а ресурсите ни хич не са толкова оскъдни колкото си мислиш. Виж за лифта е тъпнята защото не е нужен нов, достатъчно е да се поддържа симеоновския. Няма нужда пак да се сече
  Освен това, паралелно с метрото трябва и жестоки такси за автомобили в центъра, както е в европейските големи градове

 78. 79 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това лошо ли е?

 79. 80 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3277 Весело

  До коментар [#11] от "deaf":художествените галерии са пълни с репродукции.А ти действай! Мажи, мажи, та да напълниш галериите с оригинали. Вместо това, ти се губиш времето тук-.
  —цитат от коментар 71 на ahasver  До коментар [#71] от "ahasver":

  Аз съм гениален художник и следователно ще ме признаят едва след смъртта ми. Тогава галериите ще се напълнят с мои творби.

 80. 81 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Разстроено

  В сравнение с 1994-та година снегър в София стои по 1-2 дена зимата а те ще строят нов лифт.

  Еми така, е когато инвестират прости чичковци, които не слизат от джипа и не излизат от мраморният ресторант.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 81. 82 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Любопитно

  До коментар [#58] от "m17":

  А Люлин, който е 1/3 от София? По-горе
  До коментар [#58] от "m17":

  ______________

  "penetratingРейтинг: 979222:06, 20 ное, '18 / Весело

  Метрото е хубаво нещо. То е още по-ефикасно когато е добре проектирано. Сравнете местата на спирките в кварталите и това, което искат собствениците на моловете и лифтове. Сравнете броя на хората в гъсто заселените квартали (спомнете си сканада с мястото в Дружба, в Люлин) и разстоянията до спирките там, сравнете го с броя на хората, които ще бъдат обслужени в дискутирания район. Така ще ви стане ясно когато има интерес как се проектира и какво се прави, когато няма интерес :)
  Метрото е хубаво :)"

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 82. 83 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#82] от "Kiril":

  Люлин е първия квартал с метро да не забравяме. Може да се дискутира дали е разположено най-добре но все пак е започнато оше при соца и тогавашните планове.

 83. 84 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 767 Неутрално

  А лифта Княжево - Копитото(паметник на българската глупост), кога

 84. 85 Профил на hsr45568901
  hsr45568901
  Рейтинг: 8 Весело

  Абе какво толкова не ви харесва, че хората искат да направят нова спирка на метрото. Не стига че там има сума ти магазини и поне 50 блока където живеят хиляди хора и че ще можете да патувате до Щастливеца с нов лифт (вместо 40 минути с кола), е какво лошо има в това. Като чета тези коментари се хващам за главата. Не бил нужен нов лифт и стигало да се поддържа стария - бе вие имате ли акъл. Тоя лифт в момента е раждясващ боклук от преди 40 години. Всяка година има по него аварии и не дай си Боже да се случи нещо по-сериозно и тогава ще видим какво ще кажете, умници.

 85. 86 Профил на hsr45568901
  hsr45568901
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#73] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пълни глупости. Който иска пътува с каквото си иска. Кеф ти кола, кеф ти пеша, кеф ти метро, клиента решава.

 86. 87 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#65] от "kapitan_laino":

  Хора които могат да си позволят имот в резиденжъл парк няма да ползват метрото. То основно ще обслужва голямата бизнес зона - има сигурно над 10 хиляди слуцители в големите офис сгради. А се строят и още няколко огромни. И донякъде мола макар че пак се съмнявам е основната клиентела на мола ще дойде с метро.

 87. 88 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#66] от "kapitan_laino":

  Трябва да си много прост за да го вярваш това. Но предвид колко масово е топва мнение трабва да се съглася с един депутат че 80% от българите са идиоти.

 88. 89 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  баси тъпанарите.
  само далавери мисли
  тоя борисов.
  само далавери и кражби.
  тези пари трябва да се дадат
  за изкупуване на съораженията.
  а тея боклуци си гласуват разни
  отбивки на метрото до чстни бизнес
  центрове. за това беше назначен здравко здравков.
  да харизва на мафиотите довеждаща инфраструктура
  с общински и държавни пари.

 89. 90 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#85] от "hsr45568901":

  абе земи се разбери какво искаш да кажеш.
  въпросът е, че ще се харчат парите за модернизация
  на симеоновския лифт, за разваляне на концесията.
  и ще се харчат за нови просеки, ново замърсяване и така.
  мафиотите налазили държавата в това вече са професионалисти.
  как да докарат магистралата до тях си или до цеховете им.
  ама ние да плащаме. както с моста за чччастната резиденция на златев
  в Правец, направена европари.
  не ми дрънкай глупости.

 90. 91 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 469 Неутрално

  а какво пречи да се възстанови Княжевския лифт с парите които ще отидат за строене на продължение на метрото?
  Дотам има удобен транспорт - трамвай 5, който май ще го правят скоростен.
  А и скоро и метро ще тръгне в района (например до Красно село и оттам трамвай 5)

  Така натискът над частта на Витиша около Алеко ще намалее, защото турзмът ще се разпредели и към Копитото и оттам към други по-малко познати и ползвани маршрути.

  Столична община би могла да изкупи Княжевския лифт обратно и да го вкара в системата на градския транспорт както беше навремето.
  Лифтът, с евтина "социална' цена може да се превърне и в част от образователния процес. Децата от столичната училища да имат по един път в месеца качване на Витоша, да видят на живо истинската природа, да поувстват ккаво е реалната екология, да поиграят на спортни игри в гората...
  Вместо да ходят по моловете , безкритични жертви на консуматорското общество, забили поглед в смартфоните.

 91. 92 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#65] от "kapitan_laino":Хора които могат да си позволят имот в резиденжъл парк няма да ползват метрото. То основно ще обслужва голямата бизнес зона - има сигурно над 10 хиляди слуцители в големите офис сгради. А се строят и още няколко огромни. И донякъде мола макар че пак се съмнявам е основната клиентела на мола ще дойде с метро.
  —цитат от коментар 87 на m17


  Това не променя нищо от факта, че метрото се прокарва заради интереса на инвеститорите (мутри). На които адски удобно са им разрешили да си правят новите "квартали" в полите на Витоша, при положение, че имаш цяло Софийско поле.

 92. 93 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 800 Любопитно

  До коментар [#66] от "kapitan_laino":Трябва да си много прост за да го вярваш това. Но предвид колко масово е топва мнение трабва да се съглася с един депутат че 80% от българите са идиоти.
  —цитат от коментар 88 на m17


  Вие от ГЕРБ напоследък доста често се съгласявате с тия от БСП.

 93. 94 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#92] от "kapitan_laino":

  А ако на "инвеститорите мутри" им разрешат да првят офиси в "цялото софийско поле" вие съгласни ли сте да им прокараме метро до към драгоман ?!?
  Ако офисите са в центъра ви презат - разваляли историзеската среда, ако са впокрайнините - правели и метро на мутрите. Типичното мислене на неудачник на държавна заплата. Кецате за 500лв които идват от данъците на тозно тези десетки хиляди профеионалист и всячески гледате да ги прецакате.

 94. 95 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#91] от "stephan":

  Няма княжевски лифт, дори за старо желязо не става вече. Нов лифт ше струва десетки милиони. И всеки нормален овек е категорично против обшината да плаща милиони за кефа на двама пенсионери да се разходят до копитото.

 95. 96 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#93] от "kapitan_laino":

  Ти го плюеш, той си мисли че вали дъжд.

 96. 97 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Но да спрат всякакво влизане на автомобили в планината!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 98 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#80] от "deaf":Е,тогава ще ти платят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK