Общината и бизнесът не успяват да намерят общ език за обезщетения заради ремонта по "Граф Игнатиев"

Общината и бизнесът не успяват да намерят общ език за обезщетения заради ремонта по "Граф Игнатиев"

© Надежда Чипева, КапиталБезплатни реклами в трамваите, стълбове с указателни табели и безплатна консултация при рефинансиране на кредити - това са възможностите, които Столичната община обмисля да предложи като вид обезщетение на търговците по ул. "Граф Игнатиев" за щетите, които понесоха от ремонтите на улицата. Според бизнеса обаче мерките са недостатъчни, защото нито ще покрият загубите, нито ще са от полза на тези, които са близо до фалит.


Същевременно общината не приема предложенията, дадени от търговци, които включват безплатно ползване на тротоарно право и освобождаване от такса смет. Не е съгласна и да плати наемите за обектите с обяснение, че няма механизми за това.


Започналият на 7 май ремонт на ул. "Граф Игнатиев" продължава и до днес, като няма точен срок кога ще приключи. Първоначалният срок, който даде кметът на София Йорданка Фандъкова, бе до октомври. През почти цялото време улицата бе блокирана от строителни заграждания и разкопана, което направи достъпа до търговските обекти невъзможен. Така някои стоят затворени от началото на лятото, а други преустановяват дейност временно или за постоянно, като финансовите щети са сериозни.
В общината обаче не знаеха за тези проблеми, защото не получавали сигнали за тях. Това обяснение даде Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в общинския съвет. Така едва през ноември, след поредица от изяви на търговци в медиите, общински съветници, представители на администрацията и фирмата строител - "Джи пи груп", се срещнаха с бизнеса, за да обсъдят проблемите. Тогава бе поставен и въпросът за обезщетенията. От общината пък обявиха телефон, на който се приемат сигнали за ремонта и заинтересованите могат да получават информация за дейностите.


"Доволен съм от комуникацията с общината, сега определено има много повече информация. По отношение на обезщетенията обаче има много какво да се направи", коментира пред "Дневник" Николай Йорданов, собственик на пицарията "Мамма миа", която се намира на ул. "Цар Иван Шишман", на метри от "Граф Игнатиев".


Реклама срещу фалит


Първото предложение, което общината е подготвила за бизнеса, за да го обезщети, е безплатно поставяне на реклами в трамваите, които се движат по улицата. "Идеята се прие добре при разговорите ни с търговци", каза пред "Дневник" Николай Стойнев, общински съветник и председател на комисията по икономика. По думите му са обсъждани различни варианти за компенсации и ще е необходимо още време преди да се изберат окончателните варианти.


Николай Стойнев на срещата между общината и бизнес

© Юлия Лазарова

Николай Стойнев на срещата между общината и бизнес


Втората идея на общината е по улицата да се поставят табели, на които ще има указания за местоположението на различните търговски обекти по "Граф Игнатиев" и пресичащите я улици.


Друга възможност е Общинският фонд за малки и средни предприятия да предлага безплатни консултации на търговци и посредничество при рефинансиране на банкови кредити. Освен това фондът може да поеме и част от гаранциите при тегленето на нови кредити, уточни Николай Стойнев. Съветникът отбеляза още, че малко от търговските обекти имат нужда от тротоарно право, така че не би било от полза, ако то се предоставя безплатно.


По думите му търговци изказали притеснения, че след ремонта качеството на улица "Граф Игнатиев" ще се подобри, с което ще се повишат категориите на обектите, респективно и данъците. "Това не е вярно, данъците не зависят от публичната среда", каза Стойнев.


Община с въображение


"Уважавам въображението на общината, но трябва да се намерят финансови обезщетения, които ще покрият реалните загуби на бизнеса", коментира пред "Дневник" адвокат Ивана Мурджева, която ще подготви общ съдебен иск срещу общината за пропуснати ползи от страна на търговците. По думите ѝ обезщетението може да е само материално и няма хипотеза, която да предвижда рекламата като друга възможност за компенсация.


Според Мурджева малкият и среден бизнес, какъвто е този по "Граф Игнатиев", няма да има полза от рекламата и това предложение не отговаря на исканията на бизнеса.


На същото мнение е и Николай Йорданов, който признава, че би се възползвал от опцията, но това съвсем няма да е достатъчно. "Особено безполезна ще е рекламата за бизнесите, които вече са фалирали", посочва той.


По същата причина, също толкова неефективно се оказва и посредничеството на Общинския фонд за малки и средни предприятия. Причината е, че банките трудно отпускат кредити на бизнеси, които са на загуба, а именно такива са тези по "Граф Игнатиев".


"Вече има няколко отказа на банки да отпуснат заеми по тази причина", посочи собственикът на "Мамма миа". Същевременно той казва, че и много от търговците не искат да задлъжняват още повече, като изтеглят заеми, за да покрият загубите, причинени от ремонта.


В ситуация, в която банката не е отпуснала кредит, макар и с гаранция от общинския фонд, е Марта Попова, която е собственик на магазин за ръчно изработени предмети на площад "Гарибалди". Попова отваря магазина си през ноември миналата година, като до началото на ремонта бизнесът ѝ "върви изненадващо добре".


От края на пролетта до днес обаче оборотът спада с 3/4. Налага се да уволни единствения си служител и да взима заеми от близки,за да рефинансира кредита, с който е започнала бизнеса. Успява да получи заем, след като непознат се съгласява да ѝ стане поръчител. Наскоро прави опит да изтегли нов заем с гаранция на общинския фонд, с който да покрие настоящите си задължения.


"От банката обаче отказаха, защото нямам положителни финансови показатели", каза Попова.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Боже, боже ... а крайпътните заведения които обива магистралата и на тях ли да плащаме??

  В случая трябва да говорят с наемодателите си, не с общината!

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Не знам дали имат правни основания да претендират пропуснати ползи и загуби, но според мен собствениците на помещения и наемателите си струва да засъдят общината.
  Ако някой е очаквал, че общината ще извади доброволно пари за компенсации, много се е объркал...

 3. 3 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Мисля, че ако бизнесите осъдят общината, това ще е дисциплиниращо за нея. Много се е разпищолила и действа без да мисли, а от това страдаме всички.

 4. 4 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 460 Неутрално

  За да има общ език трябва да има диалог, а не диктат.

 5. 5 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Не общ език, ПАРИ за обезщетяване не могат да намерят от общината.

 6. 6 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Когато управляващите говорят за “бизнеса” имат предвид бизнеса на Златев, Домусчиеви, Пеевски/Доган. Другият бизнес не ги интересува.

 7. 7 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Това не го разбирам. След ремонта те получават по-добра инфраструктура. Безплатно. Каак да се калкулират ремонти, ако включват и плащания на обезщетения?

  Мърфи е оптимист!
 8. 8 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Трябва да се съди общината за пропуснати ползи! За закъснение, общината налага санкции на изпълнителите - Правилно! Поне за закъснението бизнеса и хората в тези райони трябва да бъдат компенсирани! Като изплати веднъж подобни "неустойки", общината ще започне да се учи да калкулира пропуснатите ползи за обществото! И може би ще се научи да извършва ремонти при денонощен график! Затварят се централни булеварди за месеци, след което "една наша фирма" организира "евтино" работата със строително работно време от 8 до 17ч. За качеството да не говорим - ремонта на ремонта започва след по-кратко време, отколкото е продължил ремонта...

 9. 9 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Такива ремонти на Запад се правят 3 пъти по дълго.. Българина е много капризен!

 10. 10 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Тридесет години стигат. От тези тридесет, десет са доминирани от лицето Бойко Методиев Борисов. И държавата и общините си останаха средновековни и неформирани - султанат - централизирани. Целта - да се краде яко от наши хора. Резултатът - потресаващ. Всички вече подминаваме ежедневните гадости - препълнените, грозни и изпочупени контейнери за боклук, ужасяваща липса на елементарна инфраструктура - няма канализация в огромни райони на София и другите градове, потрошени улици и тротоари, изоставени новопосадени дръвчета, изпочупени новопостроени детски площадки, изпопадали табели и крайпътни съоръжения около новите "магистрали". Апатия и незаинтересованост у умореното, остаряло, демотивирано и деморализирано население. Толкоз могат от ГЕРБ. Толкова може Бойко Методиев Борисов. НЯМА РЕФОРМИ, ЗАЩОТО НЕ ИСКАТ РЕФОРМИ. Бюрокрацията расте като ЗЛОКАЧЕСТВЕН РАК и саботира всичко, което може да я ограничи и намали. Електронно здравеопазване - няма и няма да има. Електронно правителство - няма и няма да има. Електронно гласуване - няма и няма да има. Има увеличени данъци. Ще има увеличени здравни вноски. Има увеличени щатове за инспектиращи, проверяващи, контролиращи. Има и увеличени заплати за тях. Ееее, трябва да си много тъп държавник, трябва да си Бойко Методиев Борисов, за да не виждаш всичко това вече ДЕСЕТ ГОДИНИ. Какво да чакаме. Изслушахме му глупостите и лъжите при Слави Трифонов. Досега икономиката растеше въпреки ГЕРБ. Но докато досега страната напускаха само работници, от тази година и българските предприемачи започнаха да напускат страната. Вместо да очакваме инвеститори да идват в страната, българския капитал започна да напуска страната. Над 700 милоина лева са изтекли само от началото на 2018-та. Демографска катастрофа. Инвестиционна катастрофа. Правна катастрофа. РАЗПАД. С нормални избори не можеш да изметеш ГЕРБ - с парите от огромната партийна субсидия и милиардите откраднати през годините ГЕРБ пазарува циганите, пазарува партията на Марешки, пазарува тъй наречените ПАТРИОТИ, пазарува ДПС, пазарува и куп хора от БСП. Там е истинската КОРУПЦИЯ. Стига - https://www.facebook.com/events/2084195061892063/ Национален протест! ВРЕМЕ Е! Неделя, 6 януари 2019 г. от 8:00 ч. до 21:00 ч. пред Министерски съвет! Единствено искане - Велико Народно Събрание! Единствен мотив - смяна на системата! Тази не работи, тя убива! Убива гражданите! Убива държавата! Убива човешките ценности! Тридесет години стигат! Каква да е новата система? - Ще решим каква, като изпратим правилните хора във Великото Народно Събрание! A разрушителите на съвременна България на съд!

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#7] от "султана глаушева":

  А по време на ремонта , плащат наеми , те от свия страна натискат наемодателите за много по-нисък наем и така много хора търпят загуби.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 533 Неутрално

  ДжиПи не са и няма да бъдат глобени с нито един лев. Дори да се разиграе сценка с "глоба", то тя ще им бъде върната многократно с дадени им други обекти след това. Бездарната даскалица е не само усмихнатото лицзе на корупцията 2, тя отдавна надмина първообраза.

 13. 13 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Фандъкова и ГЕРБ малтретират населението на София с ужасяваща последователност, само идиот не би предвидил, как ще се влоши животът за дълго време на живеещите около Попа и Графа, по булевардите от двете страни към НДК и Петте кьошета, а махането на трамвая по бул. Черни връх извади жителите на Лозенец с колите им, тъю като разстоянията между спирките на метрото са много големи и на практика там го ползват само живеещите наблизо. Представете си и дискомфорта с прекъсването на движението на трамваите и по Графа и ще разберете, защо въздухът става все по-чист и по чист от чист катран. В същото време и трасето на петицата в скоро време ще се затвори и ще настъпи тотален кошмар. Няколко години продължи този терор със затворените булеварди, както се видя от бул.Дондуков,бедобразно лоши като изпънение, безобразно скъпи като плащане и нетрайни , дори месец не изкараха. Градините в центъра една по една бяха поле на печалбарство и не функционираха с месеци, с посягането на площада около катедралата Александър Невски ще се затвори и пролуката от Оборище към центъра. Просташката печалбарска акция на Рашид в Ларгото с кичозния фалшификат унищожи двойното платно и сега там ежеминутно стават задръствания. Вместо да направят велоалеите по тротоарите, както е във Виена, общинарите ги оскъпиха, поставяйки ги върху платното, отделно , че е свръхопасно да се кара, а отстрани да прелитат автобуси със завихряне, отделно, че се стесниха цели пътни участъци по "Тодор Алексъндров, а на практика никой там не е луд да се придвижва с колело и да си рискува живота. Но...простотията на една селянка подставена да обслужва печалбите на Борисов е факт. За тези, които не са чули още мълвата - в крайна сметка фирмата, ремонтираща Графа, е на ... Цветелина Бориславова, честито на печелившия.

  Дедо Крум
 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Решението е ясно - общината да възстанови финансовите загуби на търговците, а после да си вземе парите от компанията изпълнител на ремонта. Всеки лев, взет от изпълнителя, да се даде на ощетените търговци. Но, както знаем, общината е като костенурка, от нея мазнина не можеш изкара.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 987 Неутрално

  всички жители на София си патим от тази организирана общинска престъпна група!

  едни заради фалирали бизнеси, други заради намалялото околоблоково пространство, трети заради липса на елементарни условия за живот (чист въздух, справедлива цена на топлоенергия, зелени площи, достъпен транспорт)!

  печелят единствено групировките, които с години гравитират около общината и надуват цените на всяка СМР !

  отказвам да повярвам, че общинарите са пълни малоумници и не могат едно решение да вземат в интерес на гражданите на София! причината може да е само една - КОРУПЦИЯ!

 16. 16 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За радост на жителите на града, скоро синята зона ще стигне до Костинброд и Перник, Трън и Радомир, а шосето до Самоков ще бъде разграфено - спираш - плащащ 2 лв на час. Скоро и в трамваите ще бъде въведена синя зона за седалките, 50 ст над цената на билета.

  Дедо Крум
 17. 17 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Такива ремонти на Запад се правят 3 пъти по дълго.. Българина е много капризен!
  —цитат от коментар 9 на patrokalche


  Хахаха, в Дубай вдигат небостъргач за това време калмук

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Да ги съдят. Ако не стане тука, знаят къде.

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#11] от "КА2":
  По време на ремонт всички търпят загуби. Но е за добро. Клентите ти няма да си чупят краката по разклатените плочки, ще стане новичко, чистичко, хубаво. Малко търпение! Не се ли темонтира-лошо, ремонтира ли се-пак лошо. Прилича на “бъди винаги против”.

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#10] от "rotor"

  Влезнах в тази група, но не видях правилните основания за протест. Имам усещането, че накрая всеки ще дърпа към себе си и ще протестира, за каквото си науми или за спорта. А накрая такива като Корнелия Нинова ще яхнат вълната, а те не са алтернатива в никакъв случай... Ако се появи някой неопетнен лидер от дясното с правилните тези, тогава си струва един национален протест.

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#7] от "султана глаушева":

  Видяхме колко е по-добра. Но да питам, ако си фалирал и затворил заради общинската идиотия, какво точно ти дреме?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Тези хора си губят времето...реклами по стълбове и трамваи... Да съдят общината и твай.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Гневно

  Тоя булевард защо е със савецко име,защо не е прекръстен!?

  Memento Mori
 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 987 Неутрално

  само да припомня на форумните тролове, че плочките по графа бяха сменени с павета преди 10-12 г

  тоест на всеки 10г по 1г ще ги подменят на цена 25млн

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Некадърно воден проект, безхаберна община и неангажиран "строител"...
  Иначе намеренията са били добри но е липсвало въображение, мисъл, логика и съпричастие...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 837 Весело

  Мисля, че ако бизнесите осъдят общината, това ще е дисциплиниращо за нея. Много се е разпищолила и действа без да мисли, а от това страдаме всички.
  —цитат от коментар 3 на Kotarak


  Ама, ти верно ли?!
  Колкото осъждането в Страсбург е 'дисциплинирало' прокуратура, съд и МВР, толкова и евентуално осъждане на общината ще 'дисциплинира' общинското управление.
  Обезщетенията ще дойдат от нашите данъци, а не от техните заплати :)
  ----

 27. 27 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Малина Едрева, пу**о непор*бена, обясни ми, не може ли общината сама да се сети за някои неща, особнено за това, че вие причинявате щети? Не можеш да казваш, че не си получила сигнал и затова не си се сетила, че някой може да форира. Защото сте мързел*ви и глу*ави! Същото е да кажеш, че понеже никой не е подал сигнал за дупка на пътя, вие не сте се сетили да я запэлните. Трябва сигурно да подам сигнал, че сте глу*пави, за да се сетите, че сте такива.

 28. 28 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#8] от "m_style":Забележка: никога работното време по Графа не е било от 8 до 17 часа. Нормално беше от 9-9:30 до 16 часа с дълги паузи и безцелно мотаене. Никакъв контрол- и строителен и на шефовете, освен когато някое общинско величие се появи с група журналистки.

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darth Plagueis":
  Това, което ти наричаш “общинска идиотия”, е ремонт. И всеки ремонт е свързан с неудобства. “Общинска идиотия” е, когато се бръкнеш в джоба и смениш тротоарните плочки пред къщата си, защото ти е писнало от нездействието на общината. И на часа доприпква общински чиновник. Да ти благодари, че си платил от джоба си това, което е задължение на общината? Не, да ти се кара! Е, между едното и другото са светове!

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Да искаш пари от общината на обикновен български означава да искаш пари от мен и от теб ( ако си регистриран жител на София де:)). Аз съм съгласен, че въпросния ремонт прецаква или поне редуцира бизнеса по улицата, но кой е виновен/невине по казуса кой знае, както и кой ще бъде осъден - може да е фирамата изпълнител, може да е общината, може да е Оня горе - защо ние, данъкоплатците, защото това се крие зад етикетъа "общината" да плащаме за нечии загуби.
  Сещам се, защото не сме пазарували достатъчно от тях, затова да им латим, каквото оискат и след това пак да пазаруваме от тях - ......само луд човек може да си го представи.

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#30] от "tsvetko_51":

  Ми не. Общината така или иначе ти взима парите. Или очакваш догодина в данъка ти да фигурира перо - обезщетение за бизнеса?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#29] от "султана глаушева":

  Не. Ремонтът си е ремонт. Общинската идиотия е некадърното задание и управление на проекта. Може да има и читав ремонт.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Оставка за Фандупкова

 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#17] от "да сравняваш Дубай със София е все едно състезание на Трабант с Мерцедес ,апропо и в Дубай работниците вземат по 500 долара на месец ,живеят в стаи по 10 човека и са предимно от Индия и Пакистан и с парите от там хранят по 20 човека ,има работна ръка ,а нашите тук са легнали на социалната система и не бутат нищо!

 35. 35 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#7] от "султана глаушева":

  да, накрая би трябвало да получат по-добра инфраструктура, но междувременно фалират....
  а и не че нещо, но по-добрата инфраструктура не носи повече приходи на един магазин примерно.
  трябва да има някакъв ред - не може ремонти да се правят безкрайно и никой да не е виновен за забавянето, ако наемателите на магазини са знаели, че това ще продължи 3 м. - добре, стиснали са зъби, намалили са временно заплати, наем даже, глътнали са някакви загуби. А като продължи 8 месеца какво правиш - пускаш си безплатна реклама, предоставена от общината.

 36. 36 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Никой не заслужава компенсации! Като не ги устройва да напуснат търговските обекти! Ремонтът трябваше да го има и те не могат да определят кога и как

 37. 37 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Какви пет лева?! Какви обезщетения?! Хем искат да ги обезщетят, хем негодуват. Това не може да е сериозно

 38. 38 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 446 Неутрално

  софия си е град на селяните, за това и се гласува за фандъкова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK