Ремонтът на ул. "Иван Вазов" ще бъде зазимен, но паркирането ще е платено

Улица "Иван Вазов" по време на ремонта

© Анелия Николова

Улица "Иван Вазов" по време на ремонтаРемонтът на столичната улица "Иван Вазов", който трябваше да приключи до края на тази година, ще бъде прекратен временно, докато климатичните условия позволят дейностите да продължат. До края на седмицата в участъка от бул. "Васил Левски" до ул. "6-ти септември" ще бъде положен битум, а когато температурите позволят, ще бъдат наредени и павета. След това улицата отново ще бъде синя зона за платено паркиране. Това казаха за "Дневник" от Столичната община.


Дейностите по улицата започнаха на 18 юни от бул. "Васил Левски" и по график трябваше да приключат до 31 декември при кръстовището с улица "Г. С. Раковски". Целта на ремонта беше да бъдат подменени водопроводът и канализацията, които са полагани през 1935 и 1901 г., посочиха от дружеството "Софийска вода", което е възложител на тази част от дейностите.


От там посочват две причини за забавянето. Първата е двукратното пропадане на асфалта на кръстовището на ул. "Иван Вазов" и ул. "Цар Иван Шишман", когато се оформи дълбока и опасна дупка. Втората е асфалтирането на бул. "Васил Левски", който беше в ремонт по същото време, възложен от Столичната община.
От общината така и не са създали временна организация на движението, за да може ремонтите дейности по улицата да продължат към следващите два етапа - при кръстовището на "Иван Вазов" с "6-ти септември", а след това и до улица "Г. С. Раковски". От дружеството посочват, че имат готовност да продължат с реконструкцията на до ул. "Г. С. Раковски", ако общината одобри временната организация на движение.


Вече втори месец участъкът между "Васил Левски" и "Цар Иван Шишман" пък е посипан с чакъл и не е асфалтиран. Причината е, че от Столичната община представиха проекта за бъдещата визия на улицата в началото на септември. Той предвиждаше по-малко места за паркиране и по-широки тротоари с пейки, но срещна сериозното неодобрение от живеещите на улицата. Впоследствие от общината представиха и вариант само за този участък, който отново не се хареса на гражданите. Така общината засега се е отказала от идеята си за променя облика на улицата.


"Улицата ще бъде възстановена в съществуващия преди ремонта вид", казаха за "Дневник" от пресцентъра на общината, като не можаха да посочат срок за това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK