Перки на акула, или новите ограничители на улица "Граф Игнатиев"

Ремонт ул. Граф Игнатиев

© Велко Ангелов

Ремонт ул. Граф ИгнатиевРемонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" продължава, а поредният етап от довършителните работи отново предизвика реакции на недоумение и възмущение на гражданите в социалните мрежи.


В участъка между площад "Гарибалди" и площад "Славейков" са поставени каменни (поне така изглеждат, не е ясно какъв точно е материалът) блокчета в почти трапецовидна форма.


На въпрос на "Дневник" от Столичната община казаха, че това са ограничители и те са по идея на проектанта на ремонта - арх. Иво Пантелеев. Потърсен, Пантелеев отказа коментар с обяснението, че е в съвещание. Поставянето на ограничителите е било изискване на Пътна полиция. Функцията им е да маркират ивицата, по която се движи трамвая, като така ще и да помагат на пешеходците безопасно преминаване, обясниха от пресцентъра на общината.
Ограничителите са направени от гранит и ще бъдат поставени по цялата улица. Преди ремонта по улицата също имаше ограничители, които отделят тротоара от релсите на трамвая. Те бяха по-високи, във формата на конус без връх и бяха направени от бетон.


Новите ограничители станаха и нов повод за шеги с ремонта. Потребители във "Фейсбук" създават различни колажи, които оприличават ограничителите на перки на акула, паметни и надгробни плочи, споделят се и мнения, колко ще са опасни особено при заледяването през зимата.


Ремонтът на "Граф Игнатиев", който започна на 7 май, продължава и в момента, въпреки че срокът за приключването му бе до началото на октомври. През цялото време улицата бе блокирана от строителни заграждения. Част от тях - между улица "Алабин" и площад "Гарибалди", бяха премахнати на 4 октомври, като първите резултати от дейностите породиха недоволството на граждани. Тогава за пръв път във "Фейсбук" се появиха различни хумористични и подигравателни колажи.


Според юриста Александър Пелев ограничителите приличат на перки на акули (това е едно от най-разпространяваните сравнения във "Фейсбук").


Според журналиста Драгомир Симеонов новите ограничители са "мемориалните плочи на геройски загиналите градоустройствени идеи в тая тежка битка с Графа..."По-рано днес зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев обяви, че ще подаде оставка, защото е получил призовка от прокуратурата като обвиняем по проверка за изпълнението на ремонта на "Граф Игнатиев".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK