Централната минерална баня трябва да се възстанови, показа общественото обсъждане

Сградата на бившата Минерална баня

© Надежда Чипева, Капитал

Сградата на бившата Минерална баняС освирквания и шумни възгласи на недоволство, изпълнилите фоайето на Централната минерална баня жители на София, показаха ясно неодобрението си за намерението на Столичната община да превърне неремонтираните й крила в зали за сценични събития.


Общественото обсъждане започна малко след 17:30 часа, като напрежението между организаторите от общината, Музея за история на София и гражданите не закъсня. Причината беше, че в залата не бяха осигурени достатъчен брой столове за всички присъстващи, а и беше обявено, че не е предвиден микрофон за изказванията им. След бурни освирквания обаче столове и микрофон се намериха.


Гражданите се възпротивиха и на първоначално заявената програма за двучасовото събитие, според която зам.-кметът по културата Тодор Чобанов и архитектът Станислав Константинов, трябваше да представят проекта за превръщането на северното и източното крило на сграда в зали за събития и обучителен център за деца. В резултат Чобанов почти не се изказваше, а Константинов опита да представи проекта си, но думите му бяха заглушавани от освирквания и недоволни възгласи.
Силен присмех от всички предизвика и изказването му, че след ремонта, ако бъде направен, се предвижда едно от помещенията да се превърне в изложбена зала, посветена на минералната вода. Аргументът му, че дебитът от 12 литра на секунда на минералния извор, не е достатъчен за създаването на спа център в сградата, защото 8 литра от тях се използват от чешмите в близост до сградата ,никак не се хареса на присъстващите.


Чешмите с минерална вода в близост до сградата на бившата баня

© Юлия Лазарова

Чешмите с минерална вода в близост до сградата на бившата баня


За да се реализира проектът на Станиславов ще са необходими между 7 и 10 млн. лева. Според финансовите разчети, ако там има зали за събития издръжката годишно ще струва 400 хил. лева. Същевременно за поддръжката на минерални басейни ще са необходими 900 хил. лева годишно. "Това изчисление е записано без да са показани разчетите и е на базата на друг анализ за банята в Банкя, която пък не работи от 10 години", каза Милка Христова, съветник от БСП, която беше на събитието. По думите й документите, които общината е предоставила за проекта за обидни, защото не съдържат конкретни обосновки и методики, а само крайни заключения.


По време на обсъждането Геновева Петрова от "Алфа рисърч" представи проучване на социологическата агенция, поръчано от общината. В него са взели участие 800 човека. Резултатите показват, че сред посетилите музея в сградата 98.1% смятат, че е "добре тази историческа сграда да бъде използвана за музей", а едва 1.9% "не харесват" това. Проучването показва и че 80% от попитаните са на мнение, че в сградата трябва да има зали за събития, ако дебитът на минерална вода не е достатъчен. Същите са на мнение, че минералните чешми не трябва да бъдат премахвани.


От всички анкетираните едва 18.3% знаят, че в сградата се помещава Музеят за история на София и са го посещавали. Най-голям процент - 32% знаят за музея, но нито са го посещавали, нито познават хора, които са го правили.


Тези данни не се харесаха на присъстващите, които на няколко пъти прекъснаха Петрова с освирквания. На няколко пъти изказващи се граждани подканиха тези, които искат в сградата да има минерални басейни, да вдигнат ръце. Така почти цялата зала вдигаше ръка, а привържениците на противоположната теза бяха единици.


Сред тях бяха общинските съветници от ГЕРБ Малина Едрева и Ботьо Ботев. Един от малкото, които се изказаха в подкрепа на проекта на общината бе актьорът Роберт Янакиев, който беше общински съветник от същата партия в предишния мандат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK