Ремонтите: как го правят в Холандия

В информационния център в общината на Утрехт

В информационния център в общината на УтрехтРазбира се, че винаги има недоволни от затворената улица или критики защо тези плочки, а не други, казва Тиерк ван Импелен от Информационния офис на CU2030, мащабен проект за преустройство на централната част на Утрехт, Холандия. Офисът е в самата страда на общината, непосредствено до централната гара. Пред офиса, чиято врата е отворена, има макети, информационни табла, брошури. Затова винаги се стремим да свършим много предварителна работа, допълва Тиерк, който е близо десет години на тази работа.


Преди да започне строеж, фирмата трябва да представи за одобрение в плана си отговори на четири точки:


- достъпност: къде и как хора и коли да преминават, докато върви строежът;
- пригодени нови условия за живот: пренареждане на паркоместата, яснота кога ще има вибрации и голям шум. Не е без значение, ако имате малко бебе или учите за важен изпит;


- безопасност: всякакви мерки – да не падне оградата, например;


- информираност: с кого от фирмата хората се свързват по мобилен телефон. Но не само. Добре е да личи къде точно зад оградата има магазин или ресторант.


Това е само началото. При одобрението се търси координираност между различните фази и фирми-изпълнители. Винаги се налага фирмите по водоснабдяване, електроснабдяване и комуникации да имат работа на едно и също място, затова от самото начало са във връзка. И тук вече общината влиза в ролята си да направи този процес гладък: не само да изисква, а да помогне решенията да се взимат заедно. "Ние сме съседи и трябва да решаваме заедно, нали?", казва Тиерк. Той е този, които свиква тези срещи, за които се чувства като "пръв сред равни" – просто ги координира и насочва. Иначе холандците са доказано добри да работят заедно, дори когато имат съперничещи си интереси.


След сключването на договора следват осем седмици за информиране на хората, на заинтересовани организации. И по горните четири точки се действа конкретно по строителния план – например, достъпно ли е за линейки и пожарни. Питат и организации на хора с увреждания, те имат по-точно око дали хора в инвалидни колички могат да преминат или пък е нужен допълнителен парапет. При вече започнал строеж може да се наложи допълнително адаптиране на тротоара за преминаване. Все пак случва се строителният кран да заеме няколко метра повече от планираното.


Макети в информационния център в общината в Утрехт

© Ива Тончева

Макети в информационния център в общината в Утрехт


Мейл, телефонно обаждане, коментар в социалните мрежи: всичко може да се ползва, за да се даде информация и отговори на сигнали, коментари, оплаквания. А и институциите си взаимодействат. Почти пред входа на общината е асансьорът, който отвежда потока хора към пероните на гарата. Ако при проблем някой звънне в общината, оттам не вдигат рамене в знак на незаинтересованост. Просто насочват към жп компанията, защото тя стопанисва асансьорът. Важното е да се свърши работата.


Нормално е да се правят дни на "отворените" врати на строителната площадка. Или строителната фирма да даде възможност хората да паркират колите си, когато няма строителни работи събота и неделя. Иначе строгите в Холандия правила за реклама са гъвкави, за да помогнат на магазини и ресторанти да преживеят по-леко ремонта: могат да използват паната на оградата, за да напомнят, че имат нова стока или специално меню. И подходът към тях се отваря, колкото се може по-бързо, дори и да продължава строителството. И разбира се, когато е възможно.


Системата работи както за малки проекти, така и за големи. Всъщност районът на централната гара в Утрехт е от години огромна строителна площадка и ще продължи да бъде така поне още десетилетие. Това е един от четирите големи града на Холандия с множество университети и креативни бизнеси, привлекателен за млади хора. В един момент развитието се задъхва, идват нови концепции и стил на живот, нуждата от нова визия за града е належаща. Затова и общината се насочва към голямо преустройство. Минава се през множество обсъждания и дори референдум по два алтернативни плана през 2002, когато са и редовните местни избори.


Става дума за близо 60 проекта и то все големи на обща стойност милиарди евро, обединени под общата шапка CU2030 – Централен Утрехт 2030. Всичко е на сайта, има дори лайф-стрийминг къде какво върви на огромната строителна площадка.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  Ами кръгът от партийни и шуробаджанашки фирми гладен ли остава? Ей, не го вярвам, да знаете!

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  В бъдеще, след 10 години, може така да е и у нас...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 3. 3 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Ами добре го правят. Както трябва да бъде. Всичко е премислено. Препоръчайте го на Столична община и лично на г-жа Фандъкова.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5178 Разстроено

  До коментар [#3] от "citoyen":

  Няма да го разере. Може би ако е на руски !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8164 Неутрално

  Точно обратното на това, което се случва в България.

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Понеже българите искат, да се случва по обратният начин...! :)

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1157 Разстроено

  Еееххх, кога ще ги стигнем... холандците...

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Всичкото хубаво, но интересно че в статията не е посочено, че при единен пазар ремонтите в Холандия струват в пъти повече, отколкото плащат българските общини и държава, а качеството далеч не е в пъти по-голямо :)

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  Да бе...! Да се чудиш, как Трейс и Джи Пи Груп не са превзели холандският пазар? Качество никакво, пък цените им до небето, а...?!? Нашите ще отвеят конкуренцията...! :)))

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  Там всичко е по-скъпо. И детски градини и услуги, и стоки и т.н. но човек знае за какво си дава парите и какво получава. А в България те цапардосват с височки данъци и услуги, а какво най-често получавате съдете сами.

 11. 11 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 624 Весело

  Holandcite sa mrynkachi

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5178 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  Много зле тия холандци - не наемат българските "майстори" Да направят големите обекти за малко пари .
  Кога ще пуснете трамвая ?!?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10215 Неутрално

  Важно е, че България не се учи от добрия опит. Пък и както стана ясно ГЕРБ не знае английски. Понеже знае руски (горе долу) се учи от Русия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Живях 2г там, евала, това е държавата и народа на бъдещето

 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 558 Разстроено

  Никъде в статията не видях суми, а това е основното и дава отговор на въпроса в заглавието: "как го правят в Холандия" - Ами с много пари, много, МНОГО пари!
  Многото пари правят проектантите внимателни, работниците - работливи, възложителите - стриктни, а контролните органи наистина контролни, а не само наблюдаващи.
  Това е - ПАРИ!
  Искате ли да плащате повече данъци - не искате (че даже и протестирате за 5-10 лв повисок данък), ами тогава ремонтите ща се ви български, а не холандски.

 16. 16 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Ами добре го правят. Както трябва да бъде. Всичко е премислено. Препоръчайте го на Столична община и лично на г-жа Фандъкова.
  —цитат от коментар 3 на citoyen


  Няма при да бъде така и у нас!
  С подобен подход ремонтът на Графа щеше да е 30 милиона, а сега само за 24.
  Много са скъпи тези неща, вижте покрай председателството колко пари отидоха за вратовръзки и значки, а тук има цял информационен център!

 17. 17 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "cristo_n":

  Значи признавате , че ремонтите на ГЕРБ са некачествени?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 18. 18 Профил на Красен
  Красен
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#1] от "Judjuk":

  Не го вярваш, защото такъв ти е манталитета - на неук, завистлив и прост балкански брус. Поне веднъж да беше отишъл в тази държава, пък тогава да говориш ...

 19. 19 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#15] от "cristo_n":

  Ти си бил много умен!
  Пари има и достатъчно се харчат, само че с мисълта за нашите хора, а не с мисълта за рационално изразходване.
  Как ти звучи 75 хиляди лева за 5м пано от цветя, което повехна за ден?

 20. 20 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Най-големият проблем в България е, че всички наши чиновници не си уведомяват, че ти им плащаш заплатата. При опит да им напомниш, отговора ще е: кой, ти ли ве?!
  И от "слуга на народа", се превръща в крадлив и нагъл гамен. Това е трудно преодолимо препятствие от комунизма и ще иска мноооого време.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  Трейс не са превзели холандския пазар защото свестните родни майстори са го превзели. Тази пролет ми се наложи да организирам един ремомонт - едва намерих свестен плочкаджия дето за 1 дена взе 300лв надница (но поне свърши казествено работата).
  И не, няма начин да плащап български запалти и да получиш холандско качество, независимо колко добър контрол и високи санкции имаш.

 22. 22 Профил на Kancho Dedov
  Kancho Dedov
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  Тази година, основен ремонт на главна улица в Мадрид ( Gran Via ) - тотална подмяна на всичко, струва 6.5 млн евро за 1.5 км. Дали можем да сравняваме качеството, 'щото цената е по-ниска.🤣

 23. 23 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Както го каза майкат преди месец:

  ЦИВИЛИЗАЦИОННО РАЗМИНАВАНЕ.

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  До коментар [#1] от "Judjuk":Не го вярваш, защото такъв ти е манталитета - на неук, завистлив и прост балкански брус. Поне веднъж да беше отишъл в тази държава, пък тогава да говориш ...
  —цитат от коментар 18 на Красен


  Аз го писах иронично. Сравнявам с тукашните методи и нрави. Но ти явно си прекалено зомбиран, за да разбираш от майтап.

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8467 Неутрално

  Уредена страна, холандците спазват си законите добри или лоши.

 26. 26 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 370 Весело

  Това по мейла на учителката го пратете. Че ще продължи да ми обяснява как извадила Графа от средните векове...

 27. 27 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 370 Весело

  До коментар [#15] от "cristo_n":


  Много пари и по-малко крадене. При нас първо определят процентите а после провеждат търга. А и преките ми наблюдения за холандците показват че са доста скръндзи, знаят да смятат и правят всичко с акъл...

 28. 28 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Е да, ама са гейове и наркомани. И проститутки. Друго си е да се спъваш стабиуно, патриархално и патреотично на hubavoto.

 29. 29 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Ами кръгът от партийни и шуробаджанашки фирми гладен ли остава? Ей, не го вярвам, да знаете!
  —цитат от коментар 1 на Judjuk


  Така е, Нане, не може на Вуте да му е добре.

 30. 30 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#15] от "cristo_n":

  Да, в статията се казва, че проектите са за милиарди евро. Но не всичко опира до парите, защото в България се строи изключително скъпо за стандарта на живот. Липсата на елементарни правила и прозрачност у нас се обяснява единствено и само с огромните кражби! Затова и качеството е ниско, и уважението към данъкоплатеца е нулево!

 31. 31 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 859 Разстроено

  Жалко е, че журналистите осветляват примера и опита на по- напредналите държави. А общинарите, които се съсипват от разходки и "обмен на опит" в чужбина, се връщат с широко затворени очи и продължават да си мислят, че са богоизбрани и че данъкоплатецът е просто някаква досадна рая!

 32. 32 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 126 Гневно

  До коментар [#7] от "Г.Е.М.":

  А бе защо не се сравнявате с Албанците, а все се сравнявате с нации ,които отдавна са ни показали ,че са по умни ;по организирани ; по практични ; по дисциплинирани, ние изоставаме от редица Африкански държави, а вие -как ще ги стигнем Американците, няма да ги стигнем, нито Холандците и причините повечето ги знаем , полит.-икономия, география ресурси ,политическа форма на управление ,средна социална зрялост на индивида, народо -психология. Ако не беше толкова тъжно , може би щеше да е смешно.

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Сакън.
  Праят ден за ден.
  Рушат днес с мисъл за утре как да доразрушат завчерашно "статукво".

  При нас всичко е мислено, премислено и трайно.

  Демокрацията отнесе скулптура на Ленин, един Мавзолей, петолъчка на Партиен дом и неколко още "дреболии", но фундаментално:
  Статуквото не мръдна. Кадърът. Кадрите.
  Сталетная традиция.

  Даже в крак с времето кое-що бе оснащено с видеокамери.
  МОЧАта например

  До коментар [#3] от "citoyen":

  Ами добре го правят. Както трябва да бъде. Всичко е премислено.

  Препоръчайте го на Столична община и лично на г-жа Фандъкова.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#22] от "Kancho Dedov":

  Ами що не им подшушнете на тия испанци че тука ремонтите са скъпи, да участват в търга и да ни покажат как се работи качествено за малко пари ?.

 35. 35 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#15] от "cristo_n":Значи признавате , че ремонтите на ГЕРБ са некачествени?
  —цитат от коментар 17 на Tru Soulja


  Ремонтите на са на ГЕРБ - ремонтите са на строителните компании, които се чудят как да балансират между ниските цени и постояната липса на свестни и съвестни работници! Защото всички, притежаващи някакви качества, или правят собствен дребен бизнес, или заминават на запад, а вдигнат ли им запатите, че да могат да ги задържат, фирмите не могат да се вместят в бюджета.
  Жалко, че вашите - които и да са те - скоро няма да видят власт, че да видите, че и те няма да се справят по-добре. ГАРАНЦИЯ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK