Директорът на зоопарка в София иска по-скъп билет и да управлява 10% от приходите

Директорът на зоопарка в София иска по-скъп билет и да управлява 10% от приходите

© Георги КожухаровПовишаване на цената на билета за възрастни от 4 на 6 лева е една от промените, които директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов планира за предстоящата 2019 г. Бориславов представи плановете си за следващата година пред журналисти в Правец, където утре ще се открие семинарът на Столичната община за бюджета за следващата година.


Целта на директорът на зоопарка е да промени структурата и устава на управляваното от него дружество така, че то вече да не се издържа изцяло от Общината, а и от собствени приходи, които да може да разпределя самостоятелно. В момента зоопаркът няма право да генерира приходи от търговска дейност.


Така Бориславов има желанието 10% от събраните пари от вход да остават в дружеството, вместо да се връщат в бюджета на общината. Според отчета, който той представи, за 2018 г. приходите на зоопарка са 1.17 млн. лева, като те са с 150 хил. лева повече, спрямо сумата за предходната година. Парите обаче са по-малко от половината - 44.6%, от тези, които общината отпуска за издръжка на парка. През годината зоологическата градина е била посетена от 360 хил. души или с 30 хил. повече, спрямо 2017 г.
Според изчисления на Бориславов, ако през 2019 г. зоологическата градина има същия брой посетители, но входът за възрастни е 6 лева, то дружеството би събрало над 1.6 млн. лева. С парите Бориславов иска да извърши ремонти на две детски площадки, клетки на животни и други дейности.


Бориславов планира и обновяване на сайта на зоопарка, в който да включи и възможност за виртуална разходка, но "без да показваме всичко", като според него така посетителите ще се увеличат. Освен това директорът иска да бъде разработени и мобилно приложение за подаване на сигнали и коментари, за да се подобри обратната връзка с посетителите.


Нови павилиони на "Женския пазар"


На "Женския пазар" да бъдат изградени 22 нови павилиона и алеи пък планира Драгомир Димитров, директор на общинското дружество "Пазари Възраждане". Място за новите павилиони ще се отвори, ако Димитров получи позволение да събори една от сградите в началото на пазара откъм бул. "Сливница".


По думите му в момента тя не се използва, защото в е много тежко състояние, макар и построена след 2000 г. За да й бъде направен ремонт ще са необходими 300 хил. лева, а за основна реконструкция - 800 хил. лева, посочи Димитров, като допълни, че според него тези дейности биха били нерентабилни. За сравнение той каза, че само приходите на "Пазари Възраждане" за 2018 г. са малко под 400 хил. лева.


"Новите павилиони пък биха генерирали приход, а и ще отворят пазара за още повече посетители", каза още Димитров. За да реализира идеята си той вече е поискал от главният архитект на София Здравко Здравков разрешение да премахне старата сграда и очаква отговор.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Повишаване на цената на билета за възрастни от 4 на 6 лева е една от промените, които директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов планира за предстоящата 2019 г. Бориславов представи плановете си за следващата година пред журналисти в Правец, където утре ще се открие семинарът на Столичната община за бюджета за следващата година.

  Ако правилно разбирам Столичната община ще има семинар (каквото и да означава това) в Правец. Само от любопитство питам - цветя на паметника и целувка по чугунения задник ще има ли?

 3. 3 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Всъщност, зоологическите градини имат много предимства. Най-главното е, че те играят ролята на центрове, които подсигуряват запазването на някои видове (макар и не в природата, ами в контролирана среда). Човечеството вече влияе на цялата планета и видовете и бройките животни от почти всеки вид намаляват значително всяка година. Зоологическите градини може съвсем скоро да са едни от последните места, където могат да се видят голяма част от естествените видове на Земята. Жалко е, разбира се, че те ще живеят в контролирана среда, но пак е по-добре от нищо и пълно изчезване на видове.

  Другите предимства на зоологическите градини са ясни: информиране и образоване на обществото, възпитание на децата в любов към животните и природата и т.н.

  Иначе, последните няколко години личи видимо подобрение в софийския зоопарк. След десетилетия разруха има огромен напредък особено в загражденията на котките, които са на нивото на най-добрите зоологически градини като тези във Виена и Берлин. Разбира се, има още много работа и голяма част от базата на зоологическата градина не отговаря на нуждите на животните. Входът наистина е твърде нисък, дано се повиши. Отделно, добре е 100% от приходите от зоологическата да остават за нея, не разбирам за какво по-добро би използвала тези средства общината, може би за някои криви павета по ул. Граф Игнатиев?

  Добре е зоопаркът да започне да предлага и по-скъпи услуги, чрез които да генерира още повече приходи. Ето няколко идеи: 1) хранене и запознаване с животните; 2) възможност за осиновяване на животни от физически лица (с такса, например, 100 лева на месец); 3) възможност за годишни карти; 4) повече еxperience тип услуги. :)

 4. 4 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Идеята на директора е много добра. Смятам, че може да се направят касички, където посетитеите да пускат пари, които да се използват за животните и същот така да не хвърлят храна на животните. Интересна е организацията на Зоологическата градина в Прага, на която е направен основен ремонт и животните са подредени тематично, пресъздадени са средиземноморски пейзаж, яванска джунгла и т.н. има павилиони за сувенири, свързани с обитателите на градината.

 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  чеки сега едно дружество генерира печалба за общината НО общината отпуска по-малко за режийните разходи на дружеството.Директора предлага аз ще внасям повече пари в общината НО искам повече пари за харчене за градината.

  И общината казва НЕ НЕ НЕ НЕ това ни стига оправяй те се ;)

  :/

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  За Зоопарка съм съгласна за 10 % да се управляват от директора му.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нека се вдигне цената, но и да се пуснат карти с намаление за много посещения месечно.

 8. 8 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 451 Неутрално

  чеки сега едно дружество генерира печалба за общината НО общината отпуска по-малко за режийните разходи на дружеството.Директора предлага аз ще внасям повече пари в общината НО искам повече пари за харчене за градината.И общината казва НЕ НЕ НЕ НЕ това ни стига оправяй те се ;):/
  —цитат от коментар 5 на mititu


  не,не генерира, чети.

 9. 9 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "J.J.":

  Абсолютно си прав. Но зоопаркът в София няма нищо общо с това описание. Виж Парка за мечки в Белица. На огромна площ има 20-ина животни, които живеят в близко до естественото си състояние, хибернират, получават качествени грижи и не са стресирани от хората, защото имат достатъчно територия. Посетителите виждат мечки само ако мечките са окей с това да ги виждат. И живеят в гора, на поляни, на трева, а не на бетонни площи.

  Та, зоопаркът така, както е в момента, направо плаче за закриване. Това е комунистически затвор по мое мнение и въпреки напредъкът, управата няма как да сътвори чудеса и да направи от недомислен зоопарк нещо стойностно. Може да се направи качествен на много по-голяма площ, някъде извън София.

  Иначе съм почти изцяло съгласен с мнението ти.
  А, между другото, възможност за осиновяване на животни има и в момента. - https://goo.gl/rrwBAB

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#3] от "J.J.":

  Много добро мнение, но явно зооталибаните са ти нашляпали априори минуси. Предложенията, които правиш са практика в много зоопаркове. Даже на клетките са имената на ”осиновителите”.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#4] от "ikar_01":

  Ха сега спомени и колко струва входа и паркинга, та да почнат да хълцат ”сиромасите”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Весело

  Да продадат Слона Орангутана и Прасето и готово!

  klimentm
 13. 13 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 787 Любопитно

  тия защо чак в правец??? и в кой хотел са...???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Весело

  Лъвът събрал всички животни в Зоопарк и им казва:
  - От утре намаляваме дажбите на всички плоски, зелени, с големи усти животни!
  Жабата започва неистово да се смее, а Заякът който е до нея я пита
  - Ти защо се смееш?!
  - Ами на Крикодила му разкатаха фамилията, как да се не смея? - отвръща жабата

  klimentm
 15. 15 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  [quote#8:"limbize"][/quote]

  мда прав си НО сложи за паркинг 1,50 или 2 на 360 хиляди посетители и си на + има много варианти за избиване на минуса и да отиде на + ;)

  все пак това е най-големия и най-посещавания зоопарк в България ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 16. 16 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Парите в повече са от билети - по 5 лв средно.
  А наеми от павилионите и атракционите вътре не вземат ли?

 17. 17 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  [quote#8:"limbize"][/quote]

  посипвам си главата с пепел и си слагам минус :/

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 18. 18 Профил на D
  D
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Добра идея на директора в която има замисъл и целта е да останат 10% в дружеството за обновяване на съоръженията. Целта е да не тежи на общината, освен ако няма скрит замисъл. Дано да му разрешат, но и да контролират за какво отиват харчовете. В никакъв случай не трябва да се пускат повече павилиони и продавачи на дрънкулки.

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Неутрално

  Хубаво е да остане зоопарка, помня преди много години заведохме децата и колко бяха любопитни и разглеждаха с интерес. Вярно, че сега на компютъра има всичко, но не е като на живо.

 20. 20 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 728 Весело

  До коментар [#14] от "klimentm":


  Лъвът събрал всички животни в Зоопарк и им казва: - От утре намаляваме дажбите на всички плоски, зелени, с големи усти животни!Жабата започва неистово да се смее, а Заякът който е до нея я пита- Ти защо се смееш?!- Ами на Крикодила му разкатаха фамилията, как да се не смея? - отвръща жабата
  —цитат от коментар 14 на klimentm


  Е, има и друга версия:

  Хванали трима крадци. Единият откраднал дренки, другият сливи а третият диня. Валията на Русчук (Русе) Митхад Паша издал присъда - кой каквото е откраднал, ако си го напъха отзад - свободен е. Крадецът на дренките набързо изпълнил присъдата и започнал да се смее. Валията го попитал - Защо се смееш?
  А отговорът бил - Ами само си представям какво ще прави този с динята.

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Понеже се отвори дума за пражката зоологическа ето за сведение цените на билетите:
  Еднократен възрастен —200 крони, около 15лв, целогодишна карта за възрастен 700 крони, около 54 лева.
  Дете от 3 до 15 години 150 крони, около 12 лева, годишна карта 450 крони или около 35 лева.
  Семеен билет (двама възрастни и две деца) 600 крони или около 46 лева, годишна карта 1800 крони или около 139 лева.
  Годишните карти са поименни и непреносни. Има и ограничение на броят посещения за ден и година.
  Отделно са билети за студенти, инвалиди и пенсионери и хора над 70 години.
  Има щастливи понеделници и други аванти.
  Паркинга е около 100—150 крони на ден.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#9] от "Адекватно мислещ":

  Така е, трудна е задачата и вероятно минава през намаление на броя видове, които живеят в зоологическата. Виенската или Берлинската едва ли са на твърде по-голяма площ обаче, а грижите и условията за животните са далеч по-добри. Вярвам, че ще се подобрят нещата и в София скоро.

  Благодаря за линка за програмата за осиновяване!

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#3] от "J.J.":

  Вие очевидно не можете да осмисляте писан текст. И 100% от приходите на зоопарка да си остант в него, общината трябвя да даде поне още толкова за да покрие разходите.

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#5] от "mititu":

  И вие не може да осмисляте писан текст.Но пък очевидно може да дращите глупост. Пише го: разходите да към три милиона, те събират от билети и наеми под половината.

 25. 25 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2016 Весело

  До коментар [#6] от "Cara Mia":


  За Зоопарка съм съгласна за 10 % да се управляват от директора му.
  —цитат от коментар 6 на Cara Mia


  А останалите 90% сигурно нямаш нищо против да се управляват от маймуните и останалата фауна...

 26. 26 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Неутрално

  От 4 лв. на 6 лв.
  Както скоро ни убеждаваше една застъпничка на данъчното увеличение, какво са два лева в абсолютно изражение...
  За простия народ - нищо не са.
  Иначе са си 50% поскъпване.
  Ей тъй ни цакат с 50 - 70 - 100 % поскъпване на база "едното нищо".
  После - било имало бюджетни излишъци за магистрали и саниране.
  Прост народ.

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#26] от "Неизвестен Извършител":

  Билета за възрастен трябва да е минимум 10 лв а за дете минимум 8 лв на първо четене. Отделно паркинга и той поне колкото билет за възрастен. Иначе файда йок. Нещата стават со пари. ....или со....ама май по добре е со пари 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Весело

  До коментар [#27] от "DDR":

  Това е интересна позиция, но наясно ли сме за себейността на билета? Така навремето бай ти Васил Михайлов беше на път да се съгласи артистите да вземат театрите като франчайз от държавата. Добре че беше Сърчаджиев да го спре. Просто “ войводата“ не знаеше, че себестойността на един билет в операта, който се продаваше за 3 лв., реално струваше 86 лева и разликата се покриваше от бюджета.

 29. 29 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#5] от "mititu":И вие не може да осмисляте писан текст.Но пък очевидно може да дращите глупост. Пише го: разходите да към три милиона, те събират от билети и наеми под половината.
  —цитат от коментар 24 на m17


  Еми 10% са една добра сума за усвояване, щото от зоб, плява и кокали няма май кой знае колко за крадене.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#9] от "Адекватно мислещ":

  Когато бях малък, зоопаркът бе в Княжеската градина. Представяте ли си в какви условия живееха животните? Вярно е, че бяха много по-малко.

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Любопитно

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Да продадат прасето? ДП в зоопарка ли е?

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Весело

  До коментар [#31] от "vassilun":

  В определен смисъл всички сме в зоопарка.

  klimentm
 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":

  Ами да направят себестойността на билета прозрачна. Да окзчът на видно място на касите, колко струва реално един билет и колко се финансира от общината. (Например реална стойност 50 лв, дотация 35 лв, самофинансиране 15лв) и така всеки ще види за какво иде реч. Повечето софийски семейства поне един път в месеца, ходят на ресторант, където оставят повече от 10 лв на член от семейство. На зоопарк май не се ходи толкова често, та 10 лв за билет не би трябвало да е трагедия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#33] от "DDR":

  "Повечето софийски семейства поне един път в месеца, ходят на ресторант"
  Сериозно? Само по веднъж месечно ли ядат? Споделете, моля, че и ние в Дунавската равнина сме я окъсали здраво.

 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Весело

  До коментар [#33] от "DDR":

  Изглежда просто, нали? Ралността обаче се състои в защитата на “оправданите разкоди“. Повечето зоопаркове в света имат и научноизследователска функция, както и търговска и образователна такива. Един аудит бързо ще елиминира доста дейности ако предварително няма одобрена мисия, цели, задачи и програма с идентификация на източниците на финансиране. Засега в изкривените понятийни системи в България една стратегия оптимална за този тип институции доста трудно би била прокарана без да бъдат намесени фактори от сивата икономика които имат и своите политически агенти.

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Весело

  До коментар [#32] от "klimentm":
  Сигурно така е започнал и авторът на Animal Farm

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Весело

  До коментар [#36] от "daskal1":

  И аз си помислих нещо подобно

  klimentm
 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#34] от "Неизвестен Извършител":

  Ами различно е —според предпочитанията и кесията. Някои предпочитат кръчми, други пицарии, трети ресторанти, четвърти пък сбирките у дома. Има хора, почти всеки ден ясът в тропс къщи или в кебапчийници. Други всеки уикенд си правят домашни сбирки. Различно е.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#35] от "daskal1":

  Както се казва — големи хора са, с образование, да действат според акъл и възможности.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Само си представете за какви прогнили комунисти иде реч, след като зоопарка е вързан към общината, без право на приходи.
  Колко задръстен комуняга трябва да си, за да ти хрумне това....

  Приветствам идеята на шефа му, и му желая успех. Няма да.му е лесно с тоя соц гнилоч в общината.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Необходим е голям ремонт на Зоологическия парк, но напълно подкрепям искането на директора!

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#3] от "J.J.":

  Всичко добре, с изключение на твърдението за котките. Тяхното положение се влоши драстично, с някакви лъскави безумия, които точно във Виена нЕма как да видиш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darth Plagueis":

  Не е лесно да си тъп десебарски трол. Трябва да си многи задръстен за да не разбереш че приходите от билети не покриват дори половината разходи. Добре че гледате властта из под опашката на коня, иначе горките животинки отдавна да са изпукали от глад.

 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Иска пари! Тоя няма ли си кръстник, като Блъди Горанов?

  мурзилка
 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#43] от "m17":

  Не е лесно да си евтино ченге нямащо представа от бизнес. Дали схващаш разликата между баланс приходи/разходи и забраната за търговска дейност, което е подход, изолзван в комънизма? Ма то си ви е в кръвта...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#21] от "DDR":

  До коментар [#21] от "DDR":

  Вярно е, но този зоопарк е в Топ 5 за Европа.
  А в тази класация са паркове с животни в максимална близост до естествената си среда.
  Нашият е малко, като гулаг за животни без значение колко е поддържан за пред хората а какво представляват условията за конкретното животно.
  Чел съм, че други паркове могат предоставят за отглеждане временно, но възмездно редки животни, което е по-изгодно от закупуването им. Само че си имат изисквания за условията. Не знам в тази схема къде сме.

 47. 47 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Любопитно

  Нека се вдигне цената, но и да се пуснат карти с намаление за много посещения месечно.
  —цитат от коментар 7 на niakoi_si


  Наистина ли има такива хора?

 48. 48 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Весело

  "в Правец, където утре ще се открие семинарът на Столичната община за бюджета за следващата година"

  Не разбирам защо столичните общинари трябва да пътуват до Правец за да определят бюджета за 2019 г. Мога веднага да им дам идея как да намерят още пари за зоопарка (ако не се сещат за други по-полезни нужди)!

 49. 49 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Билетите са много-скъпи. Само националните музеи са по-напред.
  Да си търсят други начини за "обгрижване".

 50. 50 Профил на cmapmep
  cmapmep
  Рейтинг: 419 Весело

  Веднъж месечно да има ден на отворените врати за любителите на силни емоции.

 51. 51 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Билетите са много-скъпи. Само националните музеи са по-напред. Да си търсят други начини за "обгрижване".
  —цитат от коментар 49 на xali


  Начинът е намерен отдавна. Има така нареченото "осиновяване" на животни, при което достатъчно състоятелни люде поемат грижата по финансиране изхранването и останалите дейности по отглеждането на едно или повече от отглежданите в зоопарковете животни. Това"осиновяване" е за тяхна сметка и не е с цел пряка печалба, а евентуално може да служи за пестене на данъци, като се впише като личен разход на лицата. Същите осиновявания и средствата похарчени от тях не могат да служат като основание за вдигане цената на входните билети. Но пък може до или върху табелката с наименованието на вида на животното, да се постави надпис с името на "осиновителя".

  мурзилка
 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#45] от "Darth Plagueis":

  Не се напъвайте, няма как една канална десебарка да разбира от бизнес, това е съзидателна дейност, не е като да саботираш някои ремонт по нощите.

 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#51] от "Маршалов":

  Поставени са от повече от 15 години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#52] от "m17":

  Разбира се. Поредният громящ аргумент от дежурното ченге. Да не позволиш търговска дейност на предприятието, а вместо това да го сложиш на бюджет е истински бизнес, така добре практикуван от бай Тошо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#54] от "Darth Plagueis":

  Ха, отговор само с една обида, не е възможно. Това не е добрия стар чумав, някой е откраднал акаунта и още не може да стигне цветистия стил.

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  В Зоологическата градина във Виена съм виждал много катерушки, люлки и други играчки на открито, с които не само се играе. Освен това те предполагат децата да използват има си за да успеят, препядствията са такива, че да помислиш преди да опиташ да го преминеш, да приложиш някаква хитрост, проста логика или познания по физика, биология и други природни науки.
  Хубаво би било ако в нашата зоологическа градина се появят подобни уреди, които биха били полезни за малките посетители!
  Отидете във Виена, вижте тези хубави....задачки и ги приложете в София.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  предполагат децата да използват (има) си за да успеят,
  —цитат от коментар 56 на Храбър


  Исках да напиша УМА си....
  Извинявам се за грешката!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK