Проект за високи сгради до "Цариградско шосе" получи одобрение от общинския съвет

Проект за високи сгради до "Цариградско шосе" получи одобрение от общинския съвет

© Николай ДойчиновЖилищен комплекс, хотел, с височини 61 и 41 метра, и супермаркет ще бъдат изградени на столичния булевард "Г.М. Димитров", в близост до кръстовището с бул. "Цариградско шосе". В четвъртък общинските съветници одобриха устройствен план за парцела, с който допускат проекта, срещу който има 7 възражения от собствениците на три сгради в района.


Одобряването на проекта се бави от лятото заради изискването да му бъде направено транспортно проучване с анализ дали автомобилите, които ще привлекат сградите, ще имат негативен ефект за трафика. Такъв анализ е направен и той е положителен, но от писмо на "Пътна полиция", което е част от документите, се вижда, че няма ясна методика как да се прави той и как да се оценяват ефектите. Анализите се правят по Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии на Министерството на регионалното развитие.


Проучванията се поръчват и плащат от инвеститорите. В случая това са дружествата "Есте пропъртис" - за жилищната и хотелската сграда и "Недвижими имоти София АДСИЦ" за магазина. "Есте пропъртис" е дъщерно дружество на "Адванс пропъртис", в което акционери са Кирил и Георги Домусчиеви и в активите му е комплексът, в който живее финансовият министър Владислав Горанов.


Сгради за 101 метра
Съветниците приеха новия устройствен план за парцела на последната си сесия преди коледната ваканция. Той е частичен и изпреварва цялостния план за район "Дианабад", който се бави повече от 5 години. На сесията си преди лятната ваканция тази година общинските съветници одобриха частичен устройствен план за проект също в "Дианабад", като тогава инвеститор беше издателят на в. "Труд" Петьо Блъсков.


Максималната височина на сградите в терена от малко над 20 хил. кв. метра е ще е 61 метра - около 20 етажа. От проекта се вижда, че инвеститорите имат намерение да я постигнат. Апартаментите в нея ще са 68. Ще има и втора сграда с височина от 41 метра.


Бъдещият хотел ще е на 8 етажа със 140 двойни стаи, ресторант със 104 места и спа с фитнес за 50 човека. Целият комплекс ще се обслужва от паркинг на 4 подземни нива за 196 автомобила, което е с 1 паркомясто повече от необходимия брой, според транспортния анализ.


"Недвижими имоти АДСИЦ" пък планира да построи хипермаркет с паркинг за 256 автомобила.


Възражения срещу проекта са изпратили дружествата "Изток плаза", "Бернард изток тауър", които имат офис сгради от двете страни на терена, МБАЛ "Свети Наум" и живеещите в жилищния блок до терена, който ще се застроява. Протестите обаче са отхвърлени от експертния съвет към главният архитект на София като "неоснователни".


Свързаното с "Изток плаза" - "Изток плаза инвест" пък на 30 ноември тази година получава разрешение за строеж от главния архитект на София за многофункционална сграда с офиси и апартаментен хотел с обща разгърната застроена площ от 30 хил. кв. метра на улица "Тинтява", близо до проекта на "Есте пропъртис".


Управител и акционер в "Изток плаза" е Михаил Тиков, който с това дружество купи "ИПК Родина" за 40 млн. лева през лятото. Тиков е собственик на веригата болници "Софиямед". Акционери в "Изток плаза инвест" са дружеството "Булфарма", където акционерите са Михаил, Иван и Николай Тикови и "ДКЦ Пълмед", което е собственост на "Булфарма".


Освен това от няколко години фирмата "Артекс" строи големи жилищни и офисни сгради по "Тинтява". Техните проекти, както и този на "Изток плаза инвест" също ще привличат още автомобили и ще засилят трафика в района, но въпреки това не са включени в транспортния анализ за бъдещия комплекс на "Есте пропъртис".


Анализът


Промяната на плана с предвиденото от "Есте пропъртис" застрояване беше разглеждана в комисиите в общината през пролетта. Заради изпратените възражения съветниците обаче поискаха да бъде направен транспортен анализ на проекта.


Проучването е направено от проектантското бюро "Илия Бурда". Фирмата от 10 години печели обществени поръчки на общини из страната за проектиране и инженеринг на различни обекти.


В анализа се казва, че е изследван трафикът по кръстовищата на булевардите "Г.М. Димитров" и "Цариградско шосе" и улиците "Методи Андонов" и "Д-р Любен Русев". Служителите на фирмата първо ръчно са преброявали автомобилите на 3 октомври (сряда) в часовете между 07:30 до 09:30 и 17:00 до 19:30 часа.


След това е изчислен капацитетът, като най-много автомобили на час - 850, могат да преминават във всяко от пътните платна по бул. "Г.М Димитров". Преброяването е показало, че между 07:30 и 08:30 само в едното платно на булеварда се движат по 715 коли, а привечер малко над 800. Капацитетът на улица "Любен Русев" пък е по 780 коли на час в платно.


Така от "Илия Бурда" са стигнали до извода, че "не са налице предпоставки за какъвто и да било проблем от комуникационно естество в околната улична мрежа" и дава се положително становище.


Заради липсата на ясна методика за подготвянето на тези анализи и оценката им, Здравко Здравков изпрати проучването за становище до "Пътна полиция". В него се констатира, че общинският съвет е спазил наредбата на Министерството на регионалното развитие, като е възложил транспортно проучване и че в същата наредба не е описана методика как да се прави това проучване и как да се оценяват ефектите. По тази причина "Пътна полиция" са върнали анализа без възражение на компетентния орган - общинския съвет.


Така в четвъртък общинският съвет го прие без дебат, като изказване на направи само Войслав Тодоров от "Нормална държава": "И в момента "Г.М. Димитров" е изключително натоварен. Изграждането на толкова големи сгради ще направи преминаването по него невъзможно."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK