Проект за високи сгради до "Цариградско шосе" получи одобрение от общинския съвет

Проект за високи сгради до "Цариградско шосе" получи одобрение от общинския съвет

© Николай ДойчиновЖилищен комплекс, хотел, с височини 61 и 41 метра, и супермаркет ще бъдат изградени на столичния булевард "Г.М. Димитров", в близост до кръстовището с бул. "Цариградско шосе". В четвъртък общинските съветници одобриха устройствен план за парцела, с който допускат проекта, срещу който има 7 възражения от собствениците на три сгради в района.


Одобряването на проекта се бави от лятото заради изискването да му бъде направено транспортно проучване с анализ дали автомобилите, които ще привлекат сградите, ще имат негативен ефект за трафика. Такъв анализ е направен и той е положителен, но от писмо на "Пътна полиция", което е част от документите, се вижда, че няма ясна методика как да се прави той и как да се оценяват ефектите. Анализите се правят по Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии на Министерството на регионалното развитие.


Проучванията се поръчват и плащат от инвеститорите. В случая това са дружествата "Есте пропъртис" - за жилищната и хотелската сграда и "Недвижими имоти София АДСИЦ" за магазина. "Есте пропъртис" е дъщерно дружество на "Адванс пропъртис", в което акционери са Кирил и Георги Домусчиеви и в активите му е комплексът, в който живее финансовият министър Владислав Горанов.


Сгради за 101 метра
Съветниците приеха новия устройствен план за парцела на последната си сесия преди коледната ваканция. Той е частичен и изпреварва цялостния план за район "Дианабад", който се бави повече от 5 години. На сесията си преди лятната ваканция тази година общинските съветници одобриха частичен устройствен план за проект също в "Дианабад", като тогава инвеститор беше издателят на в. "Труд" Петьо Блъсков.


Максималната височина на сградите в терена от малко над 20 хил. кв. метра е ще е 61 метра - около 20 етажа. От проекта се вижда, че инвеститорите имат намерение да я постигнат. Апартаментите в нея ще са 68. Ще има и втора сграда с височина от 41 метра.


Бъдещият хотел ще е на 8 етажа със 140 двойни стаи, ресторант със 104 места и спа с фитнес за 50 човека. Целият комплекс ще се обслужва от паркинг на 4 подземни нива за 196 автомобила, което е с 1 паркомясто повече от необходимия брой, според транспортния анализ.


"Недвижими имоти АДСИЦ" пък планира да построи хипермаркет с паркинг за 256 автомобила.


Възражения срещу проекта са изпратили дружествата "Изток плаза", "Бернард изток тауър", които имат офис сгради от двете страни на терена, МБАЛ "Свети Наум" и живеещите в жилищния блок до терена, който ще се застроява. Протестите обаче са отхвърлени от експертния съвет към главният архитект на София като "неоснователни".


Свързаното с "Изток плаза" - "Изток плаза инвест" пък на 30 ноември тази година получава разрешение за строеж от главния архитект на София за многофункционална сграда с офиси и апартаментен хотел с обща разгърната застроена площ от 30 хил. кв. метра на улица "Тинтява", близо до проекта на "Есте пропъртис".


Управител и акционер в "Изток плаза" е Михаил Тиков, който с това дружество купи "ИПК Родина" за 40 млн. лева през лятото. Тиков е собственик на веригата болници "Софиямед". Акционери в "Изток плаза инвест" са дружеството "Булфарма", където акционерите са Михаил, Иван и Николай Тикови и "ДКЦ Пълмед", което е собственост на "Булфарма".


Освен това от няколко години фирмата "Артекс" строи големи жилищни и офисни сгради по "Тинтява". Техните проекти, както и този на "Изток плаза инвест" също ще привличат още автомобили и ще засилят трафика в района, но въпреки това не са включени в транспортния анализ за бъдещия комплекс на "Есте пропъртис".


Анализът


Промяната на плана с предвиденото от "Есте пропъртис" застрояване беше разглеждана в комисиите в общината през пролетта. Заради изпратените възражения съветниците обаче поискаха да бъде направен транспортен анализ на проекта.


Проучването е направено от проектантското бюро "Илия Бурда". Фирмата от 10 години печели обществени поръчки на общини из страната за проектиране и инженеринг на различни обекти.


В анализа се казва, че е изследван трафикът по кръстовищата на булевардите "Г.М. Димитров" и "Цариградско шосе" и улиците "Методи Андонов" и "Д-р Любен Русев". Служителите на фирмата първо ръчно са преброявали автомобилите на 3 октомври (сряда) в часовете между 07:30 до 09:30 и 17:00 до 19:30 часа.


След това е изчислен капацитетът, като най-много автомобили на час - 850, могат да преминават във всяко от пътните платна по бул. "Г.М Димитров". Преброяването е показало, че между 07:30 и 08:30 само в едното платно на булеварда се движат по 715 коли, а привечер малко над 800. Капацитетът на улица "Любен Русев" пък е по 780 коли на час в платно.


Така от "Илия Бурда" са стигнали до извода, че "не са налице предпоставки за какъвто и да било проблем от комуникационно естество в околната улична мрежа" и дава се положително становище.


Заради липсата на ясна методика за подготвянето на тези анализи и оценката им, Здравко Здравков изпрати проучването за становище до "Пътна полиция". В него се констатира, че общинският съвет е спазил наредбата на Министерството на регионалното развитие, като е възложил транспортно проучване и че в същата наредба не е описана методика как да се прави това проучване и как да се оценяват ефектите. По тази причина "Пътна полиция" са върнали анализа без възражение на компетентния орган - общинския съвет.


Така в четвъртък общинският съвет го прие без дебат, като изказване на направи само Войслав Тодоров от "Нормална държава": "И в момента "Г.М. Димитров" е изключително натоварен. Изграждането на толкова големи сгради ще направи преминаването по него невъзможно."

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2863 Весело

  Щом сградата е на Домузи Брадърс - може !

  Тамън от покрива ще могат да наблюдават с бинокъл звездите на Делиорман Арена ...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  Още една локация със свръхзастрояване. ГЕРБ продължават да убиват София !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Фини прахови частици, онзи ден наследника Диков гордо обяви нов квартал днес още стройтелство, кислород не остана в тоя град.

 4. 4 Профил на D
  D
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Идиоти... От къде ще минават за тези огромни сгради?

 5. 5 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Терена е разчистен от няколко месеца насам.
  Надявам се не само да се правят анализи колко още ще се натовари и без това натоварения Г.М.Димитров, а да се помисли за нови връзки, пътни, транспортни, комуникационни. Не само да се строи и да се "анализира".

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Зад метростанция "Г.М.Димитров"се строят две огромни жилищни сгради.....а срещу тях "Минстрой"прави чутовна бизнес сграда.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  Кажи мерси на Фандъкова , ЗдравкОФФ и на целокупния ГЕРБ . И им целувай честните ръки !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Като са собственици нека строят. Но анализът на трафика, който са направили е потресаващ. Не рзбурам как най-големите идиоти правят тези анализи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Лудогорец - пак шампион, и данъците опростени. Странно все пак защо не строят във Варна , Шумен , Разград или Търговище??

 11. 11 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  В СОС напълно са се побъркали. В "Мусагеница" от другата страна на "Г.М. Димитров" ври и кипи. Из ФБ обикалят информации, хората се обединяват да протестират, но дали има кой да ги чуе? Съмнявам се. Този булевард наистина в скоро време ще бъде напълно затапен.

  Ето какво са намислили "драгите" общинари:

  "Уважаеми жители на кв. Мусагеница,
  в процедура е нов План за застрояване на нашия квартал!

  Новият план предвижда допълнително уплътняване с жилищни сгради за сметка на ценните ни зелени площи и площадки за паркиране.

  Ето част от промените:
  1. Застрояване от 4 жилищни и една търговска сгради на зеленото пространство и асфалтираната площ използвана за паркинг (пред бившата естрада) между училище “Азбуки”, блок 88А, блок 110 и блок 108:
  [url=https://postimg.cc/F1cZd9xy ][img]https://i.postimg.cc/F1cZd9xy/pred-Azbuki.jpg [/img][/url]

  2.Застрояване с голяма жилищна сграда на мястото на 100% пълния частен платен паркинг до метростанция Мусагеница:
  [url=https://postimg.cc/xJG3Z58s ][img]https://i.postimg.cc/xJG3Z58s/parking-do-MS.jpg [/img][/url]

  3.Застрояване със “спортен салон”?!? с подземни гаражи на асфалтираният голям безплатен паркинг между блок 94 и блок 95, което значително ще намали капацитета на паркинга:
  [url=https://postimg.cc/xJVPghfJ ][img]https://i.postimg.cc/xJVPghfJ/parking-94.jpg [/img][/url]

  4.Застрояване с 7-етажна жилищна сграда в градинката с детската площадка между блок 94, блок 93 и фирма Биотрейд:
  [url=https://postimg.cc/HrKz8jFt ][img]https://i.postimg.cc/HrKz8jFt/gradinka-93.jpg [/img][/url]

  5.Застрояване с 2 жилищни и една търговска сгради на зелената площ пред магазин Била:
  [url=https://postimg.cc/ykLvBLPt ][img]https://i.postimg.cc/ykLvBLPt/gradinka-BILA.jpg [/img][/url]

  6. Застрояване с жилищна сграда на зелена площ между блок 80 и блок 84:
  [url=https://postimg.cc/Z9dc84Sz ][img]https://i.postimg.cc/Z9dc84Sz/pred-84.jpg [/img][/url]

  7.Застрояване на зелената площ между блок 101 и бул. Св. Кл. Охридски/Марко Семов:
  [url=https://postimg.cc/TpdCZzrn ][img]https://i.postimg.cc/TpdCZzrn/gradinka-101.jpg [/img][/url]

  С оглед на това, че нашият квартал е един от малкото с приети и влязли в сила нови (от последните 10 години) подробни устройствени планове, а в град София все още има редица квартали с планове от миналия век, от времето на социализма и дори такива без планове, повече от очевидно е, че Столична община възлагайки (И ЗАПЛАЩАЙКИ) изработката на НОВ план за квартал Мусагеница е влязла в съдружие със строителната мафия.Вместо да обезщети чрез замяна собствениците на тези терени, като им предостави възможност за строителство в нови територии, Столична община предвижда ПРЕзастрояване и на един от последните квартали-оазиси в града с относително добро планиране и простор.

  Скъпи съкварталци, нямаме много време, за да не допуснем планираното влошаване на жилищната среда и качеството ни на живот, до 21.12.2018 год. следва да подадем писмени възражения срещу така предложените План за регулация и План за застрояване на кв. Мусагеница."

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Весело

  Кръчмарски сметки без кръчмаря :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  Кой идиот сметна, че капацитета на ул. "Д-р Любен Русев" е 700 автомобила на час?! Аз живея на тази улица и капацитетът би бил 700 автомобила, но на ден!

 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Май ще трябва да се вадят жълтите жилетки...
  Или останаха други начини за спиране на бетонната лавина?!?

 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 511 Весело

  Да вземат направо да построят един похлупак на София и каквото си горят софиянци, да си го дишат само те.

  мурзилка
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  До коментар [#4] от "D":

  "Идиоти... От къде ще минават за тези огромни сгради?"

  Преди няколко дни имах път покрай т.нар. Солни пазар. По-старите софиянци знаят, че така се наричаше пространството, където навремето имаше постоянен цирк (сграда, не палатка) и ставаше тържище за ползвани автомобили. Намира се в тясното пространство между Алабин, Позитано, бул. Христо Ботев и, доколкото си спомням, ул. Самуил. В средата на пространството стърчеше фалосът на КНСБ.

  В момента това е някакво сити от неугледни стъклени призми, към което с ужас видях, че има изкопана още една огромна яма, за още някакво чудовищно съоръжение.

  Да повторим: за да се стигне до въпросното сити с кола, трябва да се мине през площад Македония или по двете практически непроходими улици Позитано и Алабин.

  Кой е дал разрешение за строеж в може би инфраструктурно най-неуредения квартал на София, какви пари са препрани и ще се препират през този "обект" - можем само да гадаем.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Весело

  Ще има ли пак задължителни дарения на детски плищадки?

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Весело

  По 20 евра "доброволно дарение" - охаааа! Ще изкарат готини празници в общината!

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#15] от "Маршалов":

  То София беше прекрасна преди да дойдат всичките другари от прованса и да се заселят в южните гета, стимулирайки евтино стройтелство на блокче до блокче до блокче.

 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  София е един от най-динамично развиващите се градове в Европа! Като си помисля и че ние плащаме в пъти по-ниски данъци от съпоставимите градове в Европа, наистина браво на Фандъкова!

 21. 21 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Страхотен "анализ". То Г.М. Димитров може и да има капацитет, но ако трафикът не спира, а то има светофари от едната страна и доста претоварвано кръгово от другата. Този анализ включва ли и кръстовища?

  Не ме търсете преди обяд
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#20] от "svoboden":

  Браво за какво? За 10 години Фандъкова не реши нито един пт проблемите на София. Но задълбочи доста други. За какво е браво-то?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Любопитно

  До коментар [#19] от "m_todorov":

  А защо идват?
  Защото като спре водата в 2 блока в Люлин и всички се разтичват, радиото и телевизията ни проглушават ушите, а когата половин Варна остана три дена без вода - всички мълчаха. Чак на третия ден няяякои медии споменаха.
  Никой не иска да е втора ръка човек!

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Весело

  До коментар [#22] от "Darth Plagueis":

  "Браво за какво? За 10 години Фандъкова не реши нито един пт проблемите на София. Но задълбочи доста други. За какво е браво-то?"
  Че вие да не сте я избрали да решава проблеми бе!
  Вие сте я избрали, щото е от съответнста партия. И магаре да ви бяха дали и него щяхте да изберете!

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Не разбирам, защо се пелтечи само за трафика. Застроиха се пространства, които осигуряваха на София свеж въздух от Витоша.

  CONTADOR GRATUITO!
 26. 26 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Хубаво е, когато виждаш, че в София се строи модерно, има прекрасна архитектура, само панелките загрозяват всичко. Трябва да се помисли за премахване на старите сгради.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  До коментар [#20] от "svoboden":

  Това не е устойчиво развитие а устойчиво засиране !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Има едно старо предсказание, на някакъв помак от Родопите, та там се казва, че ще дойде време, когато едно жилище в София ще струва колкото една заплата. Три милиона жители са си цял китайски град, набутан в теснотията на околовръстния пръстен. Водата скоро ще е кът, храната - също, 6 милиона яйца всяка сутрин си е цифра, драги зрители., както и 6 милиона хляба. Надеждата на ГЕРБ да утрепе пенсионерите час по-скоро, пък ще породи липса на гробищни места. Намерението на Фандъкова да строи гробища, тип висящи градини, с гроздове урни около стълбове, високи колкото триетажен блок, в момента се обсъжда трескаво. Относно най-интересната част с транспорта в южната част на града - няма място по закона на Архимед. Проблемът с отпадъците е следващата клопка. И без това изкопаната земна маса от тези гигантски строежи се разнася на десетки места, но липсата на депа за боклуците скоро ще дублира несгодите от бунището в Суходол. И понеже на пенсионерите като последните нещастници в обществото предстои масово измиране, те, евангелски казано, ще станат първи в избавлението. Новозаселилите се селяни от ГЕРБ да му мислят.

  Дедо Крум
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  До коментар [#25] от "г-н Думанов":

  Те това нито го разбитат нито могат да го осмислят. Едва ли са чували и за Розата на ветровете.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Неспасяемо е положението, драги зрители, Борисов и Фандъкова постигнаха наистина предначертаното закопаване на България и София от партия ГРОБ качествено и в срок .

  Дедо Крум
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Освен това ул. "Д-р Любен Русев" започва от малко преди колелото на 4-ти км, стига до психиатричната болница, където прекъсва и след болницата улицата продължава съвсем малко и преминава в "Тинтява". Улицата е двупосочна с по едно платно в посока. Идея си нямам как биха минали над 700 коли на час в посока!

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  Сега тролетариятът ще ни обясни. И аз искам да знам.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 725 Неутрално

  стимулирайки евтино стройтелство на блокче до блокче до блокче.

  До коментар [#19] от "m_todorov":

  Ми що пък да е евтино?
  Гарсониерата на Мюнхаузен с фикусите на балкона била струвала 400 000 евро. Представяш ли си цялата кооперацийка колко струва
  Хич не е евтино, според мен.

  Сега сериозно.
  Бил съм в много големи градове и столици по света
  Навсякъде едно и също - в централната част, в гъчканицата живеят маргиналите.
  Хората с пари бягат в селата наоколо.
  Все по-зле ще става в София.
  Регионалната икономика се удава на много малко държави и правителства.

  Представям си драмата на някой, набухал всичките си спестявания и изплащаш 30-годишнабипотека за гарсониера в "престижна" сграда, когато излезе от дома и дреме един час в трафика, дишайки гаден въздух - само за да отидеш на работа.
  А когато излезеш на балкона и седнеш до фокуса да си пиеш виното от 2000 евро бутилката - да усещаш аромата на изгорени автомобилни гуми.....

  Ако бях софиянец - бих се изнесъл към Божурище, Нови Хан и Елин Пелин или към Боровите и селата около и след северното околовръстно.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 34. 34 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":София е един от най-динамично развиващите се градове в Европа! Като си помисля и че ние плащаме в пъти по-ниски данъци от съпоставимите градове в Европа, наистина браво на Фандъкова!
  —цитат от коментар 20 на svoboden


  С удоволствие бих плащал по-високи данъци, стига да има наистина по-динамично развитие на нашия град. Но това не е така.... Губим жизнено пространство, превърнахме жилищата си в "стоянки" (хубав съветски термин). Без жизнено пространство нямаме идеята за щастие в агломерацията, която обитаваме. Превърнахме се в Хамелн, от който Ловецът на плъхове е отвел децата.

  CONTADOR GRATUITO!
 35. 35 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#10] от "naskom44":

  Във Варна има проекти за 2 сгради по-високи от хотел Черно Море - една на мястото на шахклуба ( хепито на Севастопул ) и една на мястото на хотел Одесос - на входа на морската. Да не говорим за строителството над Чайка - едни откраднати милиарди се заключват във високонстроителство, де не се строи във Варна

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 36. 36 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В Белград има данък за нови сгради - казва се за развитие на инфраструктурата, и е доста солен - 200 евро на кв. метър застроена площ.
  Трябва да се направи нещо такова - от 0 - за райони с добра улична инфраструктура - до 300 примерно. Искаш небостъргач - 15 милиона за строително разрешение. Няколко небостъргача, и парите за инфраструктура са налице. Вместо Ваклин нелегално да дава за градинки и/или кметски джобчета, плаща на общината, общината му прави метани, кметиците, и на общината, и на града го черпят с кафе....

  А далаверата, господа, къде ще отиде далаверата...Ний пари сме наливали за тази власт, без пари няма да я дадем.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 37. 37 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Трябва да се направи нещо такова - от 0 - за райони с добра улична инфраструктура - до 300 примерно. Искаш небостъргач - 15 милиона за строително разрешение. Няколко небостъргача, и парите за инфраструктура са налице. Вместо Ваклин нелегално да дава за градинки и/или кметски джобчета, плаща на общината, общината му прави метани, кметиците, и на общината, и на града го черпят с кафе....

  До коментар [#36] от "UJC4040":

  И в Ню-Йорк е така.
  Искаш по-висока сграда - няма проблем - правиш проход по средата на сградата, за да се отвори нова улица или пешеходен пасаж. И го поддържаш за сметка на наемите и сумите за поддръжка, които събираш.
  Или предоставяш 1/3 от паркоместата на общината.
  Или....
  Или....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 38. 38 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Благодарете на Вожда, слънцето, селянина с филията мас. София е гнусна

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3338 Весело

  Ей! Пуснаха Иванчева и веднага нови строежи и разрешителни. По-добре да не я бяха пуснали! Ама, а де! Тц, тц, тц горките софиянци, какво чудо ги сполетя!

 40. 40 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#19] от "m_todorov":А защо идват?Защото като спре водата в 2 блока в Люлин и всички се разтичват, радиото и телевизията ни проглушават ушите, а когата половин Варна остана три дена без вода - всички мълчаха. Чак на третия ден няяякои медии споменаха.Никой не иска да е втора ръка човек!
  —цитат от коментар 23 на Веселин Дечев


  Защото София е донякъде гражданско общество и вдигат патърдия. Варналии сте просто един феод на руската групировка ТИМ. Виж какво е положението в Русия - същото, на места може да няма ток или вода с месеци, местният плебс търпи и чака Путин да разбере и да накаже местните дерибеи.

 41. 41 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Никаква корупция. Чист професионализъм. Броене на ръка. За да няма следи. Г.М. Димитров сутрин и сега е задръстен. Климент Охридски също. За цариградското да не говорим. Но винаги може и още. Щом матрияло си харесва гробаджиите. Ще загробим всичко. Без назначените бизнесмени. И назначилите ги естествено.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 42. 42 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Здръстванията по Г. М. Димитров ще са непрекъснати. 4-км кръговото вече не смогва на трафика, а тапите (по посока на центъра) по Цариграско донякъде са причинени от трафика за Мусагеница и Дианабад.

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 43. 43 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  После се чудят защо имало високи нива на прахови частици, а събрали 3 милиона население на 10 на 10 километра градче.
  И продължават да бутат още сгради където забележат градинка, да му мислят живеещите.

 44. 44 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#36] от "UJC4040":

  То и кметицата на Младост се опита да въведе такъв данък в квартала, ама я порязаха.

 45. 45 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#44] от "Oggie Petkov":

  Данък е когато отива в общината/държавата. Предвиден в закон. А не по лично поискване и лично ползване. Това е описано в НК на РБ.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 46. 46 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Като всеки обществен процес, нещата в България и конкретно в София се развиват хаотично по метода на пробите и грешките, всяко празно място се запълва, следвайки закона на най-малката ентропия. Мястото се запълва, търси се друга дупка, която да се запълни и така без никакво участие на мисъл или обществена енергия. Можете да си коментирате каквото си искате, да правите безчет професионални анализи, но не можете да спрете вълната на лесно спечелените пари, която се разлива като цунамито на безкрайната човешка алчност. Както е известно редът е възникнал от хаоса, но все още не е дошъл при нас.

 47. 47 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2292 Разстроено

  От другата страна на "Д-р Г.М. Димитров", до вътрешното платно срещу Главно следствено управление общината ще отсече десетилетни дървета и ще строи църква!? Естествено без гаражи...

 48. 48 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Като че ли главният архитект на София е събрал всички възможни идиоти!?

 49. 49 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Цариградско започва да изглежда все по-добре с новите бизнес сгради. Когато човек идва от летището, се получава приятно усещане за модерен град, развитие, бизнес среда. Одобрявам проекта, София е столица, тук са съсредоточени много чуждестранни фирми и инвестиции и това трябва да се развива все повече. Чувал съм коментари на американци от нашата компания, които идват тук от поне десет години и смятат, че обликът на столицата се подобрява видимо, и това го казват още като излезем на Цариградско от бул. Брюксел. Знам, че Дневник е с лява насоченост, повече за екология и за регулации (спирачки) на бизнеса, така че не очаквам много хора да се съгласят с мен, но все пак имайте предвид, че това не е курортен град. Повечето столици по света се развиват в бизнес посока.

 50. 50 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#40] от "bobyb":

  Това са пълни глупости, още като започнем собръщението "варналии". Казва се варненци. И не е имало случай да няма ток или вода с месеци. Много я направихте вече.

 51. 51 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1263 Любопитно

  има ли случай за искане на строеж и общинския съвет да откаже???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 52. 52 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Всяка европейска и всички други световни столици има/т клъстър от небостъргачи (включително и в любимата ти маскВа). Неизбежно е,по-добре свиквай, ако не ти харесва замини на Марс.

 53. 53 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#15] от "Маршалов":То София беше прекрасна преди да дойдат всичките другари от прованса и да се заселят в южните гета, стимулирайки евтино стройтелство на блокче до блокче до блокче.
  —цитат от коментар 19 на m_todorov


  Другарите от прованса дойдоха заради кадърното управление, което им отне и разруши работата в прованса, не помогна да се отворят нови работни места, а каквото остана да работи от преди, не дава истински заплати, а подаяния.

  мурзилка
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#43] от "everlast666":

  Дали не е 10 милиона, в градче 2 на 2 км?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 511 Весело

  Абе има един начин да се отвори София. Нарича се Цар-Бомба. След употреба, малко ще се свети в тъмното, но пък ще може да се диша и няма да има никакви сгради, които да пречат на атмосферната циркулация, а няма да има и нови замърсители.

  мурзилка
 56. 56 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Нещо не мога да разбера какъв е тоя жилищен комплекс с височина над 60 метра?

 57. 57 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 741 Неутрално

  тама и в момента не се живее Е СА ЧЕ СТАНЕ ПАРФЕ , МАФИОТИ ГНУСНИ

 58. 58 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  София може да расте на запад, и на изток, и на север, не разбирам трябва да се набутват нови неща в презастроени площи. Има полета около София, които могат да поберат цели нови квартали с всякакви нови и високи сгради.

 59. 59 Профил на lljohnson
  lljohnson
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#4] от "D":
  Като знам ъкъла им,сигурно ще направят спирка на метрото в подземен паркинг.

 60. 60 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#40] от "bobyb":Това са пълни глупости, още като започнем собръщението "варналии". Казва се варненци. И не е имало случай да няма ток или вода с месеци. Много я направихте вече.
  —цитат от коментар 50 на Алфонсо


  Чакай бе. Когато обявят Варненска Народна Република зелените човечета, тогава. Това сега е само демо версия, какво ви готвят любимите ви русороби.

 61. 61 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 512 Весело

  До коментар [#56] от "happystory":

  Зона Б5 :)

  Dum Spiro, Spero
 62. 62 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  60 метра сграда? За да се покажете над смога поне 360 метра ще ви трябват!

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2107 Любопитно

  До коментар [#52] от "Mladen Ougartchinski":

  "Всяка европейска и всички други световни столици има/т клъстър от небостъргачи"

  И що не ги строят небостъргачите в Кремиковци? Оня "умник", Brad Mehldau да се радва от самолета на "модерността".
  Защо трябва да се разрушава застроен квартал?
  На всичко отгоре Т-образното кръстовище пред Националната следствена служба, бул. Г.М. Димитров и ул. Методи Андонов е единствения вход в квартала.
  Всеки ден минавам по "Г.М.Димитров", от кръговото на 4-ти километър до бул. Климен Охридски". В тия три километра в час пик, между 8:00 до 9:30 и между 17:30 и 19:30, не могат да преминат 400 автомобила при условие, че няма линейка пред Софиямед и никой не излиза агресивно (ако не наруши правилата, десен завой, единствения възможен, ще направи чак към 20:00 ч) от четирите локални улички от към страната на Следствието.
  Задръстванията за включване в Г.М Димитров започват от Цариградското шосе (отклоненията за кръговото, от двете посоки), а от другата страна от Техническия университет (по Климент Охридски) и КАТ (по Драган Цанков). А двете бензиностанции, ОМВ (при излизане) и Еко петролиум (при влизане), са непрекъснат "източник" на ПТП-та. При всяко едно ПТП става задръстване в целия трикилометров участък като в час пик, та и по-зле.

 64. 64 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Видял вола,че подковават жабата и той дигнал крак.Здравей Наречен!

 65. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6727 Неутрално

  На тия високи сгради отдолу трябва да имат поне на пет етажа паркинг.

 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  До коментар [#33] от "г-н Саранди Говедаров":

  "Бил съм...
  Навсякъде едно и също - в централната част, в гъчканицата живеят маргиналите."

  Глупак.

  В Лондон маргиналите живеят в Найтсбридж, Челси и Белгрейвия, така ли?

  А в Париж - около Шанз'Елизе и Етоал?

  А Пражките маргинали са все по улица Парижска в Йозефов, нъл тъй?

  За Нюйоркските е ясно - та са около Сентръл Парк.

  Ако можеше глупостта си да я обърнеш в конски сили, нямаше да ти трябва трактор за бахчата в Насранци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#33] от "г-н Саранди Говедаров":"Бил съм...Навсякъде едно и също - в централната част, в гъчканицата живеят маргиналите."Глупак.В Лондон маргиналите живеят в Найтсбридж, Челси и Белгрейвия, така ли?А в Париж - около Шанз'Елизе и Етоал?А Пражките маргинали са все по улица Парижска в Йозефов, нъл тъй?За Нюйоркските е ясно - та са около Сентръл Парк.Ако можеше глупостта си да я обърнеш в конски сили, нямаше да ти трябва трактор за бахчата в Насранци.
  —цитат от коментар 66 на Norman Granz


  Тук вече се посмях здраво! Явно маргиналите у нас живеят на "центъро", а умните се заселват в Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Най-вероятно е така.

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 68. 68 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Глупак.

  В Лондон маргиналите живеят в Найтсбридж, Челси и Белгрейвия, така ли?

  А в Париж - около Шанз'Елизе и Етоал?

  До коментар [#66] от "Norman Granz":

  Надут пуяк нещастен.
  Това, че 1/100 от хората с пари са си оставили някакъв имот в центъра, не означава, че хората с пари живеят в центъра.
  И какво като живеят на ШанзЕлизе бе, смешник - нали като погледнат през прозореца или излезнат на улицата - все мангали виждат и срещат.

  Ти като живееш в центъра, да не би да не висиш в трафика, м? Или не дишаш изгорели гуми през зимата, м?
  Знаеш ли какво се вижда над София през лятото, когато идвам по магистралата откъм Пловдив и стигна Вакарел - "50 нюанса сиво"

  Стой си там.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  До коментар [#68] от "г-н Саранди Говедаров":

  "Ти като живееш в центъра..."

  Никога не съм казвал, че живея в центъра. Центърът на София действително не става за живеене - прекалено много такива като теб развозват зеле и компир от фермите. Живея на място, което е добре проветриво и над мъглите. Имам няколко имота в центъра, които давам под наем на паралии чужденци от посолствата.

  Просто ти показах, че и от "западни столици" разбираш, колкото и от кодмически изследвания (защо трябва човечеството да троши пари, за да изследва Космоса? - това е твой цитат, идиоте).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 579 Неутрално

  истината е , че не е трябвало да се разрешава това строителство. Такова строителства трява да се даде при кв.Бенковски, кв.Трябич и нататък - в посока Северна скоростна тангента.

 71. 71 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Навсякъде едно и също - в централната част, в гъчканицата живеят маргиналите.Хората с пари бягат в селата наоколо.Все по-зле ще става в София.
  —цитат от коментар 33 на г-н Саранди Говедаров


  Да!
  То се вижда и от цените на имотите ..
  Колко са в центъра в блоковете, колко наоколо в къщички с дворчета..

  Нека подскачат "потомствените софиянци", ама си е така!

 72. 72 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Още една локация със свръхзастрояване. ГЕРБ продължават да убиват София !!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА  Да, за съжаление в това кметство нямат Иванчева и Петрова . Питам са дали кметът и мнозинството от общинските съветници, не са от ГЕРБ ?
  Май познах, а ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 73. 73 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Софийската управа се грижи само за интересите на олигарсите и за собствените си джобове. Сега на това място ще строят нов небостъргач на братя Домусчиеви, да имат апартаменти да давад на бедните министри да живеят в тях без паре.
  А по цариградско шосе около Окръжна болница не можаха да предвидят едно място за спирка на пристигащите от страната автобуси, за да могат хорат дето искат да стигнат до източните квартали и села на София да слязат и да не се лангъркат до центъра и обратно. Например аз идвам в София от Ямбол,а децата живеятт близко до Метро преди когато рейсът спираше на окръжна болница, можех да спра на окръжна болница и пеша да се предвижа ако не нося багаж. Сега до центъра с рейса там трябва да ме посрещат с кола (20км + паркинги) Всичко това е време, нерви ипари за близо една трета от пътуващите с рейс за София. А толкова празни места по цариградско се харизаха на олигарси за лъскави сгради точно до главното шосе....А всичките тези високи сгради спират въздушните движения към града и зимата става смок, който всички жители и гости на София дишаме.... Толкова да не се счупи хатъра на домусчиев...........

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  До коментар [#72] от "niksan1":

  Наистина в СО и СОС е така.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Просто е: спиране на всякакво строителство към южните части и подстъпите към Витоша, оттам идва чист и прохладен въздух от горите в северните склонове на планината. Както и по-горе казаха, необходимо е инфраструктурно развитие на останалите части на града, в посока запад, север и изток има предостатъчно площи. След подходящо инфраструктурно развитие ще има и инвеститорски интерес за жилищни и търговски и офис площи.

 76. 76 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1468 Гневно

  "И в момента "Г.М. Димитров" е изключително натоварен. Изграждането на толкова големи сгради ще направи преминаването по него невъзможно."

  Това са реалните факти.
  В момента и по "Г.М. Димитров", и по "Тинтява" движението е невъзможно в час пик. Дори и в по-спокойните часове е силно натоварено. Струва ми се, че в общината са само пионки, които сляпо гласуват каквото им е наредено, без грам мисъл за настоящето и бъдещето. Тормозът над софиянци се засилва и като че ли на никого не му пука, че се трови животът на гражданите. Застрояването е отдавна отвъд разумния предел!
  Диваци, предатели и корумпирани нещастници!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 77. 77 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Домуса коли и беси в държавата.

 78. 78 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#36] от "UJC4040":

  Да, това е нещо, което не мога да разбера. В модерното гето Манастирски ливади няма един тротоар, а всички са извадали по 100к и нагоре за апартамент последните години. Е ако бяха с 5000 лв нагоре всеки, та да има и за тротоари поне, какво толкова щеше да стане? Даже ако беше нормално градоустроен сигурно строителите щяха да могат да вземат с доста повече отгоре, ама от де толкоз акъл.

  Не ме търсете преди обяд
 79. 79 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Докато ги изритаме след 8-9 месеца кой знае какво ще “натворят” още!
  Оставка!

  Любовта ще спаси света!!!
 80. 80 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#19] от "m_todorov":

  "стройтелство" 😎

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#20] от "svoboden":

  https://youtu.be/3qa7hjmFiO0

  Направо Фишерова я преименувай. Само дето "въртенето" ще е долу, по улиците в кълбета от дим.

 83. 83 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#49] от "Brad Mehldau":

  Поздравления, че не се притеснявате да изразите мнение различно от мнозинството. Въпреки това не мисля, че сте прав -- хората нямат проблем с това София да се превръща в модерен бизнес град, а с късогледото градско "планиране". Съмнителните общински процедури не са индикация за модерност.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 84. 84 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  При Освобождението София е била с 20 000 жители. В края на ВСВ - 200 000. Сега - два милиона. Преселението се дължи на разлика в заплатите, заемане на нови длъжности в столицата, криворазбрано пъчене..... Но при това увеличение проблемите са неизбежни. Коментирали сме вече защо не се строи в празното поле. Вие сами казахте - трябва до новата сграда да се закарат асфалт, ток и вода. И се строи между блоковете.
  В "Планинарски форум" наричат София Мордор.

  Еретик
 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Неспасяемо е положението, драги зрители, Борисов и Фандъкова постигнаха наистина предначертаното закопаване на България и София от партия ГРОБ качествено и в срок .
  —цитат от коментар 30 на Дедо Крум


  Само Борисов и Фандъкова ли? А какво ще кажете за другите помияри в СОС? А в НС?
  Нали гнай-големите врагове бяха Костов, Радан Кънев и Плевнелиев? Е тях ги няма ни в СОС, ни в НС, а мащабното ср@не в страната ни се мултиплицира! Къде са прехвалените бг архитекти?

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  При Освобождението София е била с 20 000 жители. ....
  —цитат от коментар 84 на Костадин Иванов

  Съжалявам, точната цифра е 11 200. Пловдив е броял 30 000, а Варна и Русе са се боричкали за второто място с по 25 000. Изборът за София като столица е заради ключовото географско положение, и с най-добри връзки със Северна и Южна България, и евентуално Юго-Западна България (македонските баири). Допусната е една единствена грешка - населението в хинтерланда е бил на по-ниско ниво от тракийското, русчушкото, или от търновското.

 87. 87 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#85] от "historama":

  Столичани си харесват Бойко. Повече от половината еврофондове ги изсипва в София. А провинциалистите да духат супата

 88. 88 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#9] от "Darth Plagueis":

  Хората, които дават грешни отговори, но отговорите които ти трябват са безценни.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 89. 89 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Теренът е хубав и апетитен, но сградите са прекалено високи и големи. Трафикът ще се влоши драстично, а в момента не е никак добре. Не знам какви са тея анализи - просто е необходимо човек да мине с кола в периода 8-10 и 17-19 часа и да се увери, че нещата не са никак добре.

  След вече скандалния мръсен въздух не виждам как ще се реализира идеята за "Зелена София" и множество велоалея. Колегите велосипедисти карат с маски. Много други си карат автомобилите и трафикът се засилва.

  Ядосвам се, че няма ясна визия за бъдещето на града, нито пък такава за облика му - строи се където има свободно място, какъвто тип сграда иска строителя. Една с една не си подхожда. За градинки, паркове и свободни пространства изобщо не може да стане дума. Всеки свободен метър е "потенциален квадрат, който ще продадем".
  Честно казано трудно ми е да определя къде бих живял и кой район бих инвестирал.

  София може да расте на Изток и на Север. Лошото е, че Северът се обитава от ромско население и дори да построят някакви хубави и обособени квартали в съседство, трудно ще ги направят примамливи за много хора. На Изток Дружба, Горубляне и по-нататък може да се мисли нещо. Като гледам грозните сгради, които построиха до Цариградски Комплекс в Дружба, приличащи на пансион, се чудя ЩО ЗА ХОРА са това??

  София спешно има нужда от читав кмет и най-вече архитект с визия за бъдещето на града!

 90. 90 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Ще стане квартал ”лудница” :D
  Нерде дианабад, нерде Цариградско шосе...
  Но нека, бройлерите ги влече явно, да живеят в кутийка, заедно с хиляди други бройлери. Ако стояха празни застроените до сега комплекси, можеби нямаше да се строят нови. Въпреки пък че...пари трябва да се перат та .. не е ясно

 91. 91 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#86] от "historama":

  Е нема страшно майна, то София се напълни с високоинтелигентни майни, русенци, търновци, варненци както и с партизани от трънско, ловршко, плевенско. Беше ми писнало като малък да ме питат ”ти лятото ще ходиш ли на село” и да гледат тъпо като им кажа, че съм софиянец и нямам баби на село

 92. 92 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#86] от "historama":

  Е нема страшно майна, то София се напълни с високоинтелигентни майни, русенци, търновци, варненци както и с партизани от трънско, ловршко, плевенско. Беше ми писнало като малък да ме питат ”ти лятото ще ходиш ли на село” и да гледат тъпо като им кажа, че съм софиянец и нямам баби на село

 93. 93 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#92] от "uq":

  Ами задай си въпроса защо всички провинциалисти идват в София! Вероятно защото дори и в по-богатите градове в провинцията доходите са 2 пъти по-ниски. А борисовите тикви строят и строят, с цел да си пълнят гушите, и да преместят провинцията в София. А в Източна България чакат руснаци, богати, и по-малко богати.

 94. 94 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#86] от "historama":Е нема страшно майна, то София се напълни с високоинтелигентни майни, русенци, търновци, варненци както и с партизани от трънско, ловршко, плевенско. Беше ми писнало като малък да ме питат ”ти лятото ще ходиш ли на село” и да гледат тъпо като им кажа, че съм софиянец и нямам баби на село
  —цитат от коментар 92 на uq

  По принцип да, шопите, кой знае защо са си по-тъпи..
  Да припомним , по времето, когато Трявна е имала каменна настилка в шопските поселища са газили прах и кал, а когато в балканджийското село на баща ми е имало килийно училище- шопите са нямали нищо...

  Та за това - когато някой е кореняк софиянец - е хубаво да го оповести в началото на дискусията, та да се обръщаме към него с по-кратки изречения.

  Поздрави

 95. 95 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#36] от "UJC4040":Да, това е нещо, което не мога да разбера. В модерното гето Манастирски ливади няма един тротоар, а всички са извадали по 100к и нагоре за апартамент последните години. Е ако бяха с 5000 лв нагоре всеки, та да има и за тротоари поне, какво толкова щеше да стане? Даже ако беше нормално градоустроен сигурно строителите щяха да могат да вземат с доста повече отгоре, ама от де толкоз акъл.
  —цитат от коментар 78 на nikidimi


  Не хората, дето са дали по 100К са дали и по 3к общински данък при покупката, +1К за строително разрешение +18.7 К за ДДС .Тези общо над 22К ако са в евро правят над 42хил лева. За тези пари десетина квадрата тротоари и 10квадрата би могло многократно да се направят, ако в общината не крадат..дори ибез ддс-то паричките стигат за инфраструктура,а след това са по300-400лева данъци на година на апартамент- така че хората са си платили на общината и държавата за тротоар,път и друга инфраструктура, обаче такава за момента няма изградена-това е проблемът в това ново гето.....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 96. 96 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#33] от "г-н Саранди Говедаров":

  Г-н Говедаров, не знам колко досег реален сте имали с хора от чужди държави. Моя опит е, че всичките ми приятели от развити европейски страни, които произлизат от добри семейства живеят в централните райони на градовете си. Един прост сърч за всеки европейски град показва, че гетата покрай градовете са с няколко пъти по-ниски цени на кв.м. отколкото престижните райони (които винаги включват центъра). Зад това си има и проста икономическа логика, която обикновено е обяснена в някоя от първите 3 глави на учебник за риъл естейт финанси. София не прави изключение. Центъра е на 2к евро на кв.м. (на места 3-4к.) сравнено с около 1к евро кв/м в гета като манастирски ливади, витоша, кръстова вада и т.н. въпреки, че селското управление успешно съсипва града и центъра.

 97. 97 Профил на elanafh
  elanafh
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Кой идиот сметна, че капацитета на ул. "Д-р Любен Русев" е 700 автомобила на час?! Аз живея на тази улица и капацитетът би бил 700 автомобила, но на ден!
  —цитат от коментар 13 на vassilun


  Комши, и аз съм там, и се подписах под възраженията. Другото безумие е как ще укрепят парцела откъм Любен Русев. Този наклон и дерето на река долу в ниското са си рецепта за бедствие с такава сграда отгоре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK