Кметът на район "Средец" е питала кой трябва да информира гражданите за ремонта на "Граф Игнатиев"

Кметът на район "Средец" е питала кой трябва да информира гражданите за ремонта на "Граф Игнатиев"

© Надежда Чипева, КапиталВ становище, качено на сайта на столичния район "Средец", кметът му Мария Ачкова посочва, че още в средата на ноември е питала Столичната община кой отговаря за информираността на гражданите за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", но отговор и до днес не е получила.


"В публични изявления на представители на Столична община зачестиха твърдения, че основен проблем при ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София е не качеството и организацията на строителството, а фактът, че районният кмет не е изпълнил добре задълженията си да информира гражданите за хода на изпълнение на проекта", започва становището на Ачкова.


В него не се посочва конкретно кой и кога е обвинявал районния кмет.
Вчера в предаването "Годината" по "Дарик радио" столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че общината е научила урока си от ремонта на централната софийска улица. И той е, че е пропуснала момента за сериозна комуникация с гражданите.


В становището си Ачкова уточнява, че районът не е бенефициент или партньор по проекта. Районният кмет или негов представител не е бил привлечен за участник в процеса на изготвяне на плана, по който се изпълнява ремонтът. Районният кмет или негов представител не е бил участник в конкурс за възлагане на проектирането през 2013 г., в оценяването и избора на проектант, във възлагане на проектирането или в приемането на проекта. Не са участвали и във възлагането на строителството или съпътстващите дейности по строителен надзор, авторски и инвеститорски контрол. Не е имало представител на района в комисиите за избора на изпълнител или в следващи действия по организиране и започване на строителните работи.


Ачкова посочва само, че на среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова е поела ангажимент да следи процеса и да съдейства за изпълнението на проекта, като лично или чрез представител участва в седмичните работни срещи. Този ангажимент е спазван винаги, "а в повечето случаи специалистите - главен инженер и началник на инженерен отдел, сме участвали, представяли сме жалби и сигнали на граждани и сме оказвали съдействие за много задачи, които са изисквали връзка и съгласие на хората", подчертава кметът на район "Средец".


Още в средата на ноември Ачкова е изпратила писмо до Фандъкова и тогавашния ѝ заместник Евгени Крусев, за да се изяснят задълженията ѝ по информация и комуникация по проекта. В него районният кмет е поставила няколко въпроса, но до момента не е получила отговор на тях.


- Има ли бенефициентът сключен договор за изпълнение на дейности по информация и публичност, съгласно формуляр за кандидатстване и ако не – кога,на кого и по какъв начин е възложено изпълнението на тези дейности. Ачкова посочва, че според справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки е видно, че е обявен търг за мерки за информация и публичност на проекта. Прогнозната му стойност е 58 000.00 лв. без ДДС. Няма данни за сключен договор по тази процедура, се казва в становището на районния кмет.


Останалите ѝ въпроси са:
- Изпълняват ли се предвидените допълнителни дейности за "промотиране на проекта и резултатите му", за да се "информира обществеността относно осъществяването на проекта" чрез "различни по вид публични събития", стандартни печатни материали, "периодично публикуване на информация на създаден за целта сайт, тематична уеб страница и провеждането на информационна интернет кампания, и медиен мониторинг";
- Изпълняват ли се задълженията на екипа по управление и координация на проекта да осъществява "допълнителен набор от действия", необходими за осигуряване на високо качество" включително и "постоянен вътрешен мониторинг за определяне на напредъка по проекта с оглед заложените цели", съгласно "нуждата от добро планиране и управление на необходимите ресурси" и "създаването на система за успешна и навременна реализация на дейностите за постигане на заложените цели и резултати" и използва ли се информацията от този мониторинг при взимането на решения, както и "координация и комуникация със съответните управленски структури";
- Доколкото район "Средец"не е бенефициент, как на районния кмет се предоставят правомощия по изпълнение на тези дейности, как следва да бъде възложена такава задача, в какъв обем и как трябва да му бъде предоставена информацията, която има право да разпространява. Как следва да се отчете изпълнението;
- Допустимо ли е и до каква степен районният кмет да разпространява информация, свързана с проекта, без да му е предоставена от бенефициента или без да е съгласувана с него;
- Допустимо ли е да се разпространява информация за изпълнението на проекта без задължителните текстове, свързани с указания за финансирането, лого на програмата и т.н. съгласно Единен наръчник на бенефициента за прилагане на правилата за информация и комуникация;
- Допустимо ли е заснемането и разпространението на видеоклипове и публикуването и разпространението на печатни материали или публикации в сайт без задължителните текстове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  Следващата, която ще търка наровете в ареста?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  КметИЦАТА на Средец.

  Не се гаврете с езика.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 3. 3 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#1] от "BG Territory":

  Защото...?

  Не е ли достатъчно ясно,че е изключена от процеса /не е от гербавите и не участва в рушвета/,защо пък да я информират?

  Четете внимателно,че иначе кацате в Чукотка.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1685 Весело

  "Кметът на район "Средец" е питала кой трябва да информира гражданите за ремонта на "Граф Игнатиев""

  а)Европейката комисия
  б)Дядо Коледа
  в)Змей Горянин
  г)Американското посолство
  д)Чупакабра

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  80%!

 6. 6 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#2] от "rapidfire":

  абсолютна гавра... тоа език си има родове бе.... джендъри... бедната дума джендър, наместо да я употребят по предназначение, те се пулят, намигат, майтапят вулгарно... и бръщолевят безсмислици като кметът попитала, министърът пръднала и прочее...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 7. 7 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Тази женица - районен кмет - съвсем скоро може да последва съдбата на Иванчева.Комунистите герберски, не обичат да им опонират!
  От ГЕРБ ли си - идиот си!!!

 8. 8 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#3] от "arnautsky":

  Колега, именно защото "е изключена от процеса /не е от гербавите и не участва в рушвета/". Такива от групировката на Баце ги удрят. Спомнете си тефтерчето на Филип Златанов. Или, ако Ви е къса паметта, вижте какво се случва на Десислава Иванчева.
  Четете с мисъл и разбиране, моля.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Дано докато е писала този текст с една ръка, кметицата превантивно се е мазала с онази светеща течност с другата. Ако после светнат само части от нея ще има проблем, но ако свети цялата, тогава просто се е украсила за Коледа.

 10. 10 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Фандупкова е затънала до шията. След като ГЕРБ паднат от власт, надявам де я разследват за многобройните ѝ престъпления по длъжност.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Инвеститорът е ДЛЪЖЕН - Фандъкова !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 287 Любопитно

  Става от хубав,по-хубав.

  Браво на кметицата и общината,
  Простаъкът първо недоволства,обижда ,после като види стореното му става неудобно от глупостите които е изрекъл-примери ремонта и обновените бул 'Прага' 'П.Славейков',бул.'ВЛевски' бул.'Ц.шосе' бул'Брюксел', 'дондуков',столичното метро и още редица други

 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Фандъчката догодина заминава на село....хиляди микроби ще умрат.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#12] от "Mladen Ougartchinski":

  Славейков кога го завършихте ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1021 Весело

  Някъде четох,че Ислямска държава е поела отговорност за ремонта.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 16. 16 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2164 Весело

  Идеята на г-жа Фандъкова, че без комуникация с хората ремонтът на Графа е скъп, дълъг и некачествен, а при наличието на добра комуникация същият този ремонт ще заизглежда евтин, бърз и качествен е крайно умилителна;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 17. 17 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 547 Гневно

  Не е вината нито в Иванчева, нито лично в самата Фандъкова, а в контролния орган на Софийска община, който е длъжен да следи за дизйнерското решение и за качеството на изпълнение. За мнозинството граждани дизайнът е под всяка критика. Защо такъв емблематичен площад като този, пред църквата "св. Седмочисленицаи" го застилат в безлично сив цвят с грамадански гланцирани плочи, които предпоставят хлъзгане и падане през зимния сезон ? Защо пешеходната зона по ул. "граф Игнатиев" е също така безлично сива със сиви ръбати (вместо заоблени цветни) ограничители на трамвайното трасе ? За да се препъват и потрошават на тях пешеходците ли ?

 18. 18 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2164 Любопитно

  Не е вината нито в Иванчева, нито лично в самата Фандъкова, а в контролния орган на Софийска община, който е длъжен да следи за дизйнерското решение и за качеството на изпълнение. За мнозинството граждани дизайнът е под всяка критика.
  —цитат от коментар 17 на objective

  Оппааа, появи се поредният дизайнер!
  Дизайнерко, едни умни хора са казали, че за вкусовете не се спори. Но не се коркайте, както казах, правилото важи за умните, а не за особено умните.
  По-малко умните гледат да коментира онова,което обективно може да се измери - срокове, цена, качество.
  Та, г-жа Фандъкова не била "виновна" ? Интересно твърдения, да не би кметицата да е ослепяла, междувременно и поради това не вижда какво и как се твори на метри от общината? Да не би да е загубила паметта си за факта, че дори скандално големият срок за завършването на ремонта по предварителните планове не бе спазен? И че с отлагането до пролетта практически ще бъде удвоен?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 19. 19 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Като цяло управлението на София се отличава с пълна липса на идеи за развитие и община Средец не е някакво изключение. Но точно този район има огромен потенциал и е направо жалко тоталното му занемаряване само защото кметицата не е от ГЕРБ.

 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 635 Весело

  Кой щял да информира гражданите... Верно, Баба Ванга си отиде, ама толкова ли не останаха врачки в таз' държава да хвърлят един боб...
  Всъщност, спонсорът на проекта е орговорен. Спестил си е пари за тази дейност, т.е. решил е да прави проект без да вземе под внимание всички засегнати страни. Нищо ново под слънцето за нашенската управленска смс култура...

 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  До коментар [#19] от "orchis":

  Има шанс това да се промени още следващата година. Зависи от гражданите, това управление е под всякаква критика, всички трябва дружно да бъдат уволнени от нас.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  Следващата, която ще търка наровете в ареста?
  —цитат от коментар 1 на BG Territory


  Фандъчката сигурно дори и не се е сетила за такава нужда да се обади на гражданите!
  Има хора по места които мислят за съгражданите си, но понеже на върха всичко се е разплуло се получават...(дори думата "издънки" е слаба да опише случващото се!
  Не казваха ли, че рибата се вмирисва от главата?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Любопитно

  ....всички трябва дружно да бъдат уволнени от нас.
  —цитат от коментар 21 на etty1


  Добре бе Левски!
  А като махнем султана, кой ще сложиме за цар?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Е, тая за какво е кмет, като не знае #КОЙ й прави основната улица в района?

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Любопитно

  До коментар [#12] от "Mladen Ougartchinski":

  Младенчо!
  Бегай си бате на село и не се бутай измежду гражданята, да не те отнесе някоя бързодвижеща се кола!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Весело

  "Още" през ноември или "чак" през ноември ? :)
  Не, че има значение след като столична община не си е дала труд досега да отговори...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 279 Разстроено

  За Крусев да питам аз: как е, два ли показания? Как се чувства като бушон на ГЕРБ? Изгоря за да могат олигарсите да откраднат едни пари и да ги вкарат в строежа на Хаят.

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 28. 28 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  Само ГерП да не са. Направо Си Дзипин да ги информира. Той по цял ден реже лентички на такива няма и двекилометрови улички като "Графа".
  Последният ми път преди време в Шанхай бяха подкарали подобен ремонт на поне 2-3км улица в центъра точно до хотела ми.
  След 40 дни, като се върнах почистваха и озеленяваха.
  Помня само, че всеки 20м имаше по един " технически" с папка и се работеше денонощно.

 29. 29 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Фандъка е нагла вече.

 30. 30 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2330 Весело

  До коментар [#23] от "Храбър":

  Който знае и може. Ще ги сменяме, докато станат. Няма друг начин. Аз няма да избирам между две злини.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 31. 31 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#23] от "Храбър":Който знае и може. Ще ги сменяме, докато станат. Няма друг начин. Аз няма да избирам между две злини.
  —цитат от коментар 30 на etty1


  И как така ще ги "сменяш" ? :)) На сън, евентуално може би !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 32. 32 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#2] от "rapidfire":

  Няма женски род на думата кмет! В смисъл, кмет на район Средец е г-жа Ачкова!!!

 33. 33 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Изключително се радвам, че най-сетне тея крадливи фирми дойдоха в София и "софиянци" дето са на две туби нафта от София, видяха какви бечинства вършат сателитните фирми на мафията, че да скочат!
  Интересно ми е кога ще се прегледат всички ремонти из градовете, в Бургас, Ямбол, Варна... Специално в Бургас, когато правиха ремонта, ми направи впечатление, че проекта е един, а изпълнението друго на главната улица, на морска гара.... А тая морска гара, май я направиха за развърдник на паижини. Трябва да кандидадстат от общината им за някой екологичен проект за успешно развъждане на паяци в сграда за 20 милиона лева.... Хахаха.
  Те са големи и знаят от стоителство най-много се краде.

 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2330 Весело

  До коментар [#31] от "schwimmwagen":

  Ще ги сменяме ние, гражданите. Не аз и не Вие.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1376 Гневно

  До коментар [#2] от "rapidfire":Няма женски род на думата кмет! В смисъл, кмет на район Средец е г-жа Ачкова!!!
  —цитат от коментар 32 на Вели


  Абе, пичове и ... други, вие с колко звършихте училище бре?
  По български език поне тройка докарахте ли?

  https://rechnik.chitanka.info/w/кметица

  http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/кметица/

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3392 Весело

  " В становище, качено на сайта на столичния район "Средец", кметът му Мария Ачкова посочва, че още в средата на ноември е питала Столичната община кой отговаря за информираността на гражданите за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", но отговор и до днес не е получила."

  И хора с подобни знания и компетентности се наричат кметове и всички ние ги хрантутим на държавната ясла ? Уникум......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK