Дружество, свързано с Васил Божков, получи разрешение за комплекс от 14 сгради в София

Визуализация на комплекса.

© novehomes.bg

Визуализация на комплекса.Главният архитект на София Здравко Здравков е издал разрешение за строеж на дружеството "Нове хоумс" за комплекс от 14 жилищни сгради, с офиси и търговски площи, в терена на бившия завод "Балканкар" на бул. "Княз Борис III". Проектът е с обща разгърната застроена площ от почти 94 хил. кв. метра, като разршението е издадено на 21 декември и е влязло в сила в понеделник.


Теренът от почти 35 хил. кв. метра, в който ще бъде построен "Нове хоумс", е в активите на "Прим БГ", което е еднолична собственост на бизнесмена Васил Божков. Акционери в "Нове хоумс" са Мария Филиповска - Димитрова и Филип Марков. Освен тях в съвета на директорите влиза и Иво Иванчев, който до 2018 г. е бил управител на дружествата "Инфра рейлуейс" и "Инфра сейфроудс", част от групата на "Нове холдинг" на Васил Божков.


Общата стойност на проекта е 85 млн. лева, като парите са осигурени от банкова институция, каза пред "Дневник" Филип Марков. Строителството започна през октомври с изкопни работи, а крайният срок за завършване е април 2022 г.
В 14-те сгради ще има подземни гаражи с над 737 паркоместа, които ще обслужват 556-те апартамента в комплекса. Вече са резервирани 74 имота, посочи пред "Дневник" Орлин Орестов от агенция "Луксимоти", които са ангажирани с проекта. Цените започват от 750 евро на квадрат, а най-скъпите апартаменти на последните етажи са между 1050 и 1400 евро на кв. м., каза още Орестов.


Дружество, свързано с Васил Божков, получи разрешение за комплекс от 14 сгради в София

© novehomes.bg


От повече от 10 години различни инвеститори са обявявали мащабни проекти за терена на бившия завод "Балканкар". През 2007 г. "Адванс пропъртис", ЕЦЕ, "Балканкар Средец" и "ГТМ - Ангел Балевски" обявиха проекта "Европа парк" - многофункционален комплекс с търговски, офисни и жилищни площи, хотелска част, киноцентър както и обекти за хранене и развлечение. Освен това в комплекса се очакваше да бъде построена 40-етажна 150-метрова сграда. Мащабният проект обаче не се реализира, като теренът остана в активите на "Балканкар холдинг".


Васил Божков купува имота през "Прим БГ" през 2016 г., а справка на "Капитал" показва, че материалният интерес по сделката е 28 млн. лева. Няколко месеца по-късно теренът е прехвърлен в активите на "Нове хоумс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK