Кафенета за поправка

Снимките са от Фейсбук-страницата на Кафенето на поправки в Заюлен

© авторът

Снимките са от Фейсбук-страницата на Кафенето на поправки в ЗаюленЛенива съботна утрин в квартала Заюлен в Утрехт, Холандия. Минава десет часа и местното Repair Café (кафене за поправки) е вече пълно. На една от масите младеж поправя принтер, отсреща възрастен човек работи по кафеварка, а на портативна шевна машина до тях млада жена се бори със скъсани от игри детски панталонки. На другата маса е "мобилната" секция: тук поправят мобилен телефон, малко по-късно семейство донася прахосмукачка и младеж веднага се заема да види какво й е.


Така е всяка втора събота от месеца, когато доброволци се събират тук, за да поправят предимно малки вещи, които лесно можете да занесете: домашни уреди, играчки, часовници, лампи, но се стига и до градински мебели и колела. Правят го безплатно. Има все пак малка отплата. Щом си вземете поправената вещ, почерпете доброволеца с кафе, дарете го с усмивка, съветват организаторите.


Кафенета за поправка
В цялата история има и социален момент: Кафенето за поправки дава възможност за социални контакти и срещи между хората от квартала. Точно това кафене използва за сбирките си общностен център, подпомогнат от общината. За доброволците-поправячи, които са на различни възрасти и с всякакви професии, е приятно и разтоварващо да правят нещо с ръцете си. Всичко става в диалог с "клиента", който може да гледа и да помага, както и да получи съвети и уроци, за да довърши започнатото или ако иска сам да се захване с поправки в бъдеще. И разбира се, заедно да изпият по кафе или чай. Както казват организаторите, кафенето не поправя разбити сърца, но помага на социалните контакти. От любопитство тук често се отбиват хора, които нямат нищо за поправяне, а просто идват за приказка.


Основната концепция на Кафенето за поправки има и още едно измерение: защо да изхвърляте стария си телефон или пък кафеварка, ако могат да имат още живот. Добре е за природата, добре е за портмонето ви. А понякога става дума и за предмети със сантиментална стойност като например кафемелачка, която е използвала още баба ви. Защо да не й дадете възможност за втори живот? Кафенетата нямат амбицията да са алтернатива на професионалните сервизи, а да предизвикат да не хвърляте, а да поправяте.


Кафенета за поправка


Кафенетата за поправка са поне десетина в Утрехт, в пъти повече в цялата страна. Историята им е близо десетгодишна, датира от 2009, когато началото е поставено в Амстердам. Първото кафене там много бързо става хит. Инициативата набира скорост и за няколко години става международен феномен – вече има над хиляда и петстотин такива кафенета по света.


Кафенетата са малка тухличка в стената на т.нар. кръгова икономика. За разлика от линейната кръговата икономика е насочена към опазването на природата, като бъдат намалявани отпадъците и разточителството на ресурси: животът на стоките се удължава чрез повторна употреба, вторично производство и рециклиране. А това значи по-малко материали и енергия за нови продукти, намаляване на въглеродните емисии. Само си представете, че през последните сто години използваме 37 пъти повече материали и 27 пъти повече минерали А прогнозата е, че около 2050 –та използването на минерали, изкопаеми горива и биомаса ще е два пъти повече от това, което използваме сега.


Кръговата икономика е един от приоритетите на ЕС, след като в края на 2015 година Еврокомисията одобри амбициозен пакет от мерки. В същата година фондацията зад кафенетата за поправки е сред организациите, подписали манифест за устойчиво производство и потребление: да се подобрят издръжливостта и възможностите за поправка на стоките. Холандия има амбиция си към 2050 -та да е в кръговата икономика, като потребителските стоки са сред първите, за които е предвидено да направят прехода от линия към кръг.


Снимки:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  👏👏👏

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Няма хляб в тази сфера.
  ЗАгуба на време.

 3. 3 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  В България има далеч по-малък проблем с изхвърлянето на стари електроуреди, но и у нас схемата е малко по-различна - във всяко градче и селце има такива майстори и те обикалят по домовете на хората да поправят развалените им уреди. Разликата е тази, че най-често ги черпят с ракия, а не с кафе ;)

 4. 4 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Значи немотията застигна и Холандия. Навремето счупи ли се нещо, веднага се купуваше ново, сега търсят кой да им го поправи за едно кафе.

 5. 5 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  До коментар [#2] от "WWW":

  И защо мислите така?
  Според мен самият факт, че кафетат са се увеличили и се ползват, говорят за обратното.

 6. 6 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "Холандия има амбиция си към 2050 -та да е в кръговата икономика, като потребителските стоки са сред първите, за които е предвидено да направят прехода от линия към кръг."

  Самите стоки играят витална роля в кръговата икономика. Китайски стоки направени за еднократна употреба няма как да бъдат повторно използвани.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 7. 7 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#6] от "Kiril":

  Какво е па това сега, пак некаква либераст-анархистка утопия.

 8. 8 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Икономическите реалности учат Запада на прагматичност, повече от всяка пропагандна кампания.

  Като тази на зелените, които също проповядват свръхпотребление, ама на свръхнадценени и с недоказани качества стоки. Иронично, подобна инициатива същност намалява въглеродния отпечатък.

  Световните корпорации не харесват това...

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  Целта на подобен феномен е контакта,опитът да се ремонтира и използва дадена вещ!Холанците са доста стиснат народ.И както се вижда не става въпрос за пари.....както смятат някои!Амбицията е в събуждане на здравия разум срещу консуматорското мислене.Статията определено не е за немислещи с будьоновки!В Дания също има доста малки магазинчета със стари и работещи уреди за дома.....на сим.цени!Дарени от смислини ХОРА!!!
  До коментар [#4] от "izt21595181":


  До коментар [#2] от "WWW":

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#9] от "Willy Messerschmitt":

  Както е тръгнало, скоро ще почнат и буркани да изваряват пред блока. Но ще го изкарат като модерен пробив в икономиката, а нашите умнокрасиви нали копират всичко и те ще почнат да варят буркани, ако и да са сочили феномена като примитивна селящина до вчера.

 11. 11 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Весело

  В България има далеч по-малък проблем с изхвърлянето на стари електроуреди
  —цитат от коментар 3 на volarok


  Ами нема проблем, защото не ги изхвърлят а ги складират по мазета, гаражи, тавани и най-вече дворове.

 12. 12 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Не напразно дъчмените с толкова малко територия,са една от водещите нации.В технологии,в наука и обществено развитие са много много напред.Трудолюбиви,находчиви,делови и скромни.Умните хора се поучават от тях,глупците им се подиграват.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Пропуснали са предполагам да споменат по коя европрограма са усвоили с това кафе. Такава турбо глупост не може да е друго

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#12] от "sandman":

  В технологии и наука водят....битка за съществуване

 15. 15 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#14] от "uq":

  Аха,водят битка.То живота по-принцип е битка,но някои я водят,докато други вегетират.Холнадците не са от групата на вегетиращите.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 16. 16 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#12] от "sandman":

  Беха, преди да се изпедерастят и излиберастят, и да психясат от пушенето на канабис.

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#11] от "izt21595181":

  Ами ако потрябват.

 18. 18 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  До коментар [#16] от "izt21595181":

  Значи,в БГ като нито сте се изпедерастили,нито излиберастили,нито пък напушили,вече сте дръпнали на дъчмените сериозно.И по кое ги водите,освен по пребивания и побоищша по пътища и кръчми?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Весело

  До коментар [#2] от "WWW":И защо мислите така?Според мен самият факт, че кафетат са се увеличили и се ползват, говорят за обратното.
  —цитат от коментар 5 на rainbou1


  Този е с готово отрицателно мнение за всичко дето идва от запад.
  Туските тролове изобщо не мислят, те дори не четат написаното.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#18] от "sandman":

  А ти от кои си бе, новоизлюпен гражданино на света? България е зле поради други причини, най-вече външни.

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#18] от "sandman":

  По доста неща - скорост и достъп до интернет, производство на лавандула да кажем, не съм сигурен дали и ИТ сектора ни не е по-голям като оборот. Холандците като цяло са за уважение, но и те като нас са малка държава, която няма много какво да направи и играе по свирката на големите и като всяка страна в ЕС особено по-западните, са царе на безсмислените социални глупости, финансирани от ЕС, просто такива са условиятя

 22. 22 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#20] от "izt21595181":

  Аааа,външни...Кой ми ... в гащите.Аз съм от тези,дето стоят от страни и наблюдават.Щото се убедих,че такива като теб например,нямат оправяне.Ни се водите,ни се карате.Като видите,че някой е успешен,на се питате как го прави,ами една дива завист и злоба ви обсебва.Докато не отчетеш собствените си грешки и не се мъчиш да ги оправиш,няма как да вървиш напред.Винаги някой друг ще ти е виновен.Пловината ми познати в БГ са убедени,че руснаците са им виновни,другата половина,че запада им виновен.На много малко от нас ни блесва мисълта в тъпанарките,че за всичко сами сме си виновни.Оправяне с тази нагласа,че другите са ни виновни,няма.
  Перодължавай да търсиш твоите си проблеми на вън.Успех!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 23. 23 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":

  Това е вярно,но достъпа им до интернет е по-скъп,не по-лош.А я ги погледни на колко малка територия,каква промишленост имат,че и за селско стопанство им стига.Организирани,прагматични и подредени.А да намеришначин да събереш хората от квартала,като в добрите стари времена,не е никак лоша идея.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#23] от "sandman":

  Ми по принцип не са особено социални в квартала да ти кажа. Подредени са така е, въпреки че си имат своите особености и глупости, както вече казах, заслужават уважение, но не точно за тази глупост

 25. 25 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#22] от "sandman":

  Прекалено повърхностно и първосигнално разсъждаваш, за да можеш да вникнеш в такива сложни въпроси, камо ли да поучаваш, много си дребничък за това. А "наблюдението отстрани" е признак за тежки комплекси и дори повече. Ти може да кажеш и че дърветата сами са си виновни че им падат листата наесен, а не климатът. Народът ли беше виновен, че османците покориха България и я държаха в Средновековието до началото на 20-ти век? Или сам си беше виновен, когато царе-чужденци я вкарваха във войни на грешната страна, водещи до национални катастрофи? Или когато Сталин и Чърчил разделиха Европа на салфетка? Или когато Социалистическият блок рухна и ни вкараха в нова икономическа реалност по бели гащи с подставени политици-агенти на Америка? Или когато ни приеха в ЕС при унизителни условия, обричащи България на сериозно изоставане? Има закономерности в природата, които следва да се отчитат. Обществото не е един организъм, че да мисли и действа като едно цяло. То е жертва на причинно-следствената връзка между събитията.

 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#25] от "izt21595181":

  Абе стига , до кога османците ще са ни виновни? Как си пропуснал да споменеш и византийците?

 27. 27 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  До коментар [#18] от "sandman":

  Колега в България можем да се похвалим с простаци !Унтерменшени неизлизали извън Михайловградски окръг!Но смело даващи акъл за Холандия!Която не я знаят къде се намира на картата.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 28. 28 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3187 Весело

  До коментар [#25] от "izt21595181":

  Прощавайте ама на главата ли сте си падал като малък?Или сте си така по рождение....Добре е че пазите равновесие с тази билярдна топка........

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 29. 29 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Значи немотията застигна и Холандия. Навремето счупи ли се нещо, веднага се купуваше ново, сега търсят кой да им го поправи за едно кафе.
  —цитат от коментар 4 на izt21595181


  Немотията ходи по самодоволните глупаци. В Холандия немотия никога не е имало

  veni vidi fugi
 30. 30 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#28] от "Willy Messerschmitt":

  Тролската ти неконтролируема истерия ми носи само удовлетворение и доказва правотата ми.

 31. 31 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#26] от "uq":

  Разбирам че имаш проблеми с мисленето, но поне да можеше да четеш. Щеше да видиш, че става въпрос за последователност от събития, а не единични такива. Османците не са ни виновни директно, но са виновни за състоянието на обществото, икономиката, политическата класа и пр. в периода след Освобождението, довели до взимането на грешни решения, чийто резултат е видим и днес. Западните общества са богати и развити, защото живеят в стабилност от дълго време. Те не са забогатели за 1 ден, а постепенно, в течение на десетилетия и векове вдигат БВП-то си капка по капка, трупат капитал, знания и опит, не нарушават приемствеността . България не може, защото през неколко десетилетия сменя изоснови всичко и тръгва наново при нови условия и правила и то не по нейна вина, а заради международното положение.

 32. 32 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  В Холандия немотия никога не е имало
  —цитат от коментар 29 на zabejko


  Напротив.

 33. 33 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#25] от "izt21595181":

  Добре,набрал си скорост и докато поддържаш инерцията,я провери точно за Холандия,каква и е била историята и лесно ли им е било.За холандия,защото в момента статията е за нея.Можеш да провериш и за Чехия,за СловакияИспания,Италия,да не говорим за Полша.Всички са имали трудните си исторически моменти.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 34. 34 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#24] от "uq":

  До колкото съм имал контакти с тях,служебни,обичат да хитруват,просто хитруването им е в кръвта.Нищо на този свят не е идеално.Гледаш другия с кое се справя добре,учиш се и продължаваш нататък.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 35. 35 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  До коментар [#32] от "izt21595181":

  Точно!Имало е немотия и то смея да твърдя,живота на бедния нидерландец е бил по-тежък и по-беден от живота на бедния българин преди 2 столетия,въпреки робството.Просто в България природните дадености са несравними с тези в Холандия.И от по-лош старт,сега са по- напред.Защо?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 36. 36 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#35] от "sandman":

  Обяснил съм защо. Стабилност за дълъг период от време и игра по едни и същи правила, плюс богати съседи.

 37. 37 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#35] от "sandman":

  Но това не значи, че не могат да се върнат на изходна позиция при сериозна деградация. Западът вече не е това, което беше и младите там не са като бащите и дедите си. Либерастията, педерастията, феминизмът, имигрантите и отучването от работа поради социални привилегии ще ги съсипе. Мислят за щуротии като базов доход и пр.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2427 Любопитно

  До коментар [#37] от "izt21595181":

  Значи чудесно. Те се врат в изходно положение а ние, понеже смв се опазили от всичко, което изброихте (имаме здрав разум и жилава семка) ставаме номер едно. Къде е драмата? Даже трябва да се радвате. Друг е въпроса колко дълго ще чакате този момент да дойде.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#38] от "DDR":

  Не се напъвай, не ти се получава.

 40. 40 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#31] от "izt21595181":
  Ако беше внимавал в часовете по история, щеше да знаеш каква е България, преди да дойдат османците. Разпокъсана на три, в упадък. Какво са направили османците в днешните румънски земи? Яли са доста повече бой, успели са да ги направят васали, но съществуваща държавност, аристокрация, и сега с една идея по-горди от нас.

  Вместо да търсим вината в сушата, кишата и международното положение, трябва да си седнем на задниците, и да работим за бъдещето си. С най-лошо наследство спрямо съседите си, трябва да сме по-умни и с повече енергия.

  А мрънкачите като теб трябва да бъдат наврени в миша дупка!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3187 Любопитно

  До коментар [#16] от "izt21595181":

  Дали случайно има модератор?????

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 43. 43 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 542 Весело

  Амбицията е в събуждане на здравия разум срещу консуматорското мислене.
  —цитат от коментар 9 на Willy Messerschmitt

  Според мен има и още един момент в цялата история. С моите две леви ръце и съответно мислене, в последните години открих, че всъщност съвременните електроуреди (дори набедените за еднократна употреба) са с безкрайно просто устройство и годни за ремонт. Стига да има кой да ти подскаже как да се справиш.
  Като занесеш кафеавтомат за ремонт в сервиз ти искат 75 лева за диагностика. В Холандия предполагам, че доста повече и респективно ремонта е доста по-скъп. И като резултат кафеавтомати отиват на боклука съвсем незаслужено. Обаче с малко помощ и две отверки те могат да оживеят в домашни условия. Предполагам, че в тези кафенета се обменя имено такава информация. Т.е. здравия разум в борбата си срещу консуматорското мислене се възползва от жокера - да се обадиш на приятел.

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  До коментар [#6] от "Kiril":

  Така е. Аз за пореден път си заменям стария айпод с нов от същия вид (в епъл център) защото е направен така, че да не може да се замени батрията му. Те всъщност ми дават нов (срещу съответното заплащане и чакане разбира се)
  Същото е и за хард дисковете на накои от моделите им...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#44] от "penetrating":

  Епъл много лошо произвеждат и някои лаптопи, които всичките им части са вградени една връз друга, за да бъде максимално тънък. От сервизни техници съм чувал, че като една част изгори няма как да се смени, защото е едно цяло. Не знам дали и при смартфоните е така, защото до сега не ми се е случвало да ми се поврени. Но гледах за този телефон, който можеш да му смениш всички части без да е нужно да си купуваш нов: https://shop.fairphone.com/en/spare-parts

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 46. 46 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Имам малка ръчна безжична прахосмукачка Филипс. След 7-8 година вярна служба й умряха зареждащите се батерии, т.е. трябваше да изхвърля иначе годна машина.

  Хванах отвертката, 5 броя винтчета, разглобих, видях какво пише на батериите (модел не АА, ААА или подобни а по-специфични за вграждане в подобни уреди), поръчах от амазон за десетина евра, монтирах и готово.

  И интересно как по същото време ми умря батерията на ел.четката за зъби Браун (беше от по-скъпите модели, станция за зареждан, много режими ала-бала, абе около 150 лева май беше). Естествено някой вече се беше сетил и за смяна на батерията на тезо четки та даже беше и качил видео в УТ :) И там се справихме. :)

  Та срещу около 30 лева поднових живота на два уреда, които сумарно струват около 250. И леко загърбих консуматрското купувай-ползвай-хвърляй-купувай.

  Сега някой ще каже, че ако всички почнем така, хиляди китайци ще останат безработни и прочие и т.н. ама не мис е спори рано сутрин :) Пък и вярвам, че сам дал миниатюрна дан в опазването на майката планета! :)

 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  До коментар [#45] от "Kiril":

  Такъв им е моделът (мисленето). Всичко е "под ключ" :)
  Не напразно един от начините за "въздействие" върху софуера на Епъл се казва jail breaking :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Весело

  До коментар [#45] от "Kiril":

  Такъв им е моделът (мисленето). Всичко е "под ключ" :)
  Не напразно един от начините за "въздействие" върху софуера на Епъл се казва jail breaking :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#47] от "penetrating":

  Хa!!!

  Имах първият айфон и си спомням колко нощи си играх да го джейлбрейкна. И после като дадох фабрични настройки не искаше да тръгне въобще. Прибрах го в шкафа, където стоя 1 месец преди да тръгна из форумите за решение. Това между другото ми беше едно от първите търсения из мрежата.Та
  намерих информация аз. И цала нощ се мъчих. И някъде към 03:00 часа беше готов преинсталиран и работещ. Но чак сега зацепвам какво всъщност означавало "jail breaking"!!!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Весело

  До коментар [#49] от "Kiril":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Ходил съм 1-2 пъти на такова. Ползвах поялник и осцилоскоп на аванта. Но ми беше неудобно за авантата. А ако се емнеш да помагаш на останалите няма отлепване. Все пак не върви да разбдробиш даден уред и да кажеш на стопанина да се оправя нататък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK