Със замяна на имоти Столичната община реши проблем в "Изток", но създаде друг в "Дианабад"

Парцелът в квартал "Дианабад" до детска градина, в който собственикът - Петьо Блъсков има планове да строи (изглед от ул. "Васил Калчев").

© Юлия Лазарова

Парцелът в квартал "Дианабад" до детска градина, в който собственикът - Петьо Блъсков има планове да строи (изглед от ул. "Васил Калчев").През октомври 2017 г. Столичната община замени свой имот от 1 декар в квартал "Изток" близо до Борисовата градина срещу терен от 2 декара в "Дианабад". Тогава вносителите на предложението - общинските съветници Карлос Контрера (ВМРО) и Лорита Радева (ГЕРБ), твърдяха, че "спасяват" една зелена площ в София от застрояване. Срещу намеренията за строеж в имота до Борисовата градина имаше редица протести от живеещите в близките блокове.


Сега, малко повече от година по-късно, пък протестират живеещите в близост до терена от 2 дка в кв. "Дианабад". Причините са, че собственикът му иска да го застрои със сграда на 6 и 8 етажа, която ще хвърля сянка върху детската градина, която е в съседство. Освен това имотът е сред малкото останали зелени площи в района.


Затова в началото на тази година те са създали петиция срещу застрояването в терена до 49-та детска градина "Радост", която вече има 556 подписа. В края на миналата седмица пък те организираха и протест пред община "Изгрев" срещу презастрояването на квартала и планирания строеж до детската градина.
Собственик на терена в "Дианабад" след замяната с общината е Петьо Петьов Блъсков, син на главния редактор на вестник "Труд" Петьо Блъсков. Той го получи, като "дари" имот на ул. "Незабравка" и доплати 1.4 млн. лева, като оценката на имота в "Дианабад" беше повишена в извънредна комисия 45-минути преди заседанието на общинския съвет по настояване на опозицията.


Един човек иска да строи


Устройствените планове и на двата имота предвиждат застрояване на жилищни сгради. Според плана от 2009 г. теренът на ул. "Незабравка" е за озеленяване, но той е обжалван от Петьо Блъсков и след решение на Върховния административен съд от 2012 г. за имота е върнат стар план, който отрежда терена за жилищно строителство. "С някакъв си устройствен план държавата се опита да ми открадне имота", обясни през 2017 г. Блъсков.


След като през октомври 2017 г. замяната беше приета от общинския съвет, във вестник "Труд" беше публикувана статията "Зелена площ в "Изгрев" е спасена от застрояване". В нея се казва само, че общината е придобила зелената площ на ул. "Незабравка", но не и че е заменила друг имот за него. Причината за "спасяването" по думите на Контрера, който е цитиран в статията, е, че "собственикът щеше да построи сграда". Собственикът на терена към онзи момент - Петьо П. Блъсков, обаче не се споменава в текста.


"Аз какво да направя, всеки има право да протестира" - така главният редактор на "Труд" Петьо Х. Блъсков коментира пред "Дневник" протестите от началото на тази година.


Недоволните съседи


След като общинските съветници приемат замяната, живеещите в сградите около терена в "Дианабад" започват поредица от срещи с: главния архитект на София Здравко Здравков, председателя на общинския съвет Елен Герджиков, общинските съветници Карлос Контрера, Малина Едрева (ГЕРБ) и кмета на район "Изгрев" Цветомир Жеков. На тях гражданите са искали блокиране на замяната, а след това недопускане на промяна на устройствения план за имота. Освен това те подават сигнали до прокуратурата да провери решението за взаимните дарения, но обвинението не открива нередното.


"По време на срещите и г-н Контрера, и г-жа Едрева опитваха да ни убедят, че няма друг начин да се спре застрояването в терена до Борисовата градина", разказа пред "Дневник" Захари Димитров, който е сред участниците в протестите.


Парцелът в квартал "Дианабад" (изглед от ул. "Св. Пимен Зографски")

© Юлия Лазарова

Парцелът в квартал "Дианабад" (изглед от ул. "Св. Пимен Зографски")


С Елен Герджиков е воден разговор общинският съвет да не допуска промяна на устройствения план за парцела, в който попада и друг по-малък имот. Изменението е формално - да се допусне свързано застрояване между предвидените сгради без промяна на параметрите. То е поискано от собственика на малък имот в същия парцел. От пресцентъра на общинския съвет казаха, че доклад за това изменение не е влизал в деловодството на общината. Причината е, че то е направено от районната община.


"Кметът Жеков каза, че ще бъде нашият проводник, но след като изменението беше направено, не можа да обясни защо", посочи Захари Димитров. Цветомир Жеков не бе открит за коментар от "Дневник".


Крайният резултат от срещите е: "След като сроковете за обжалване на замяната и промяна на плана вече бяха преминали и той беше вписан, от общината отговориха, че теренът в "Дианабад" вече е частен и нямат отношение към него", каза още Димитров.


Карлос Контрера не отговори на мобилния си телефон, а Лорита Радева каза, че не е запозната с протестите на живеещите в "Дианабад" и не е подготвена да коментира.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Блъсков младши ще бере ядове и в Дианабад . И там са стари комуняги с яки връзи където трябва.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  Защо да не му разрешат да строи, ако документите са му наред?
  Това законова държава ли е или хората по улиците каквото решат, това да става?
  За какво плащаме на община, полиция, съд, главен архитект и т.н., когато няколко гражданина, с най-добри намерения, могат да спрат една инвестиция?
  Тук въобще не коментирам, че в Дианабад е презастроено - еми то навсякъде е презастроено вече.

 3. 3 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Такива неща стават под мъдрото ръководство на ГЕРБ и коалиционния партньор от "патриоти" и мълчанието на "опозицията" от БСП.
  Такива са описани отдавна от Ботев:

  Патриот е – душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за ПАРАТА,
  като човек – що да прави?
  продава си и душата.

 4. 4 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Ти прочете ли статията? Според действащия градоустройствен план имота е отреден за зелена площ!

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Весело

  До коментар [#3] от "anty":

  Ти да не би да мислиш, че други ако дойдат на власт ще са по-добри от сегашните?
  Тогава примерно всичко ще става под мъдрото ръководство на БСП и ДПС и мълчанието на опозицията от ГЕРБ.....
  Когато пък става дума за общински дела, там на практика опозиция и власт няма.
  пп. Това не отменя мнението ми - ако някой има всички законови документи, защо да не строи?

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Весело

  До коментар [#4] от "vtl53383951":

  Устройствените планове и на двата имота предвиждат застрояване на жилищни сгради. Според плана от 2009 г. теренът на ул. "Незабравка" е за озеленяване, но той е обжалван от Петьо Блъсков и след решение на Върховния административен съд от 2012 г. за имота в върнат стар план, който отрежда терена за жилищно строителство..


  какво не разбра, черно на бяло са ти го написали?

 7. 7 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 477 Разстроено

  Споко, бяха 1дк дадаха му 2. Сега са 2 ще мъ дадат 4дк.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ...Ти да не би да мислиш, че други ако дойдат на власт ще са по-добри от сегашните?Тогава примерно всичко ще става под мъдрото ръководство на БСП и ДПС и мълчанието на опозицията от ГЕРБ.....
  —цитат от коментар 5 на boevbisser

  Нещо за чудене има ли? Ако бяхме мислили да гласуваме за нормални хора, град София, а и в останалите градове щеше да има общоградски застроителни планове, ограничаващи височината на строителството, и точно къде може да се строи. И тогава нямаше да има протестиращи, но и нямаше да има строителство на парче (особено в парковете и на плажа). Или поне така е в другите страни на ЕС, където не управляват разбойници - милиционери и русофили.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Не става така- всяка врътка води до нова врътка без решение в защита на общественият интерес- печелившите са предварително поименно известни!

 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Хората по улиците и в кабинетите каквото решат- това става. Закона както одавна е казано е "врата у поле, само улавите минават през нея"
  Е така стоят нещата, съжалявам. И аз съм от улавите но не сме много

 11. 11 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Така се получи- благодарение на лилавите въшки, които повтаряха като мантра "рестутуцията в реални граници" и бай Петко от нива в къра получи междублоково пространство в Младост....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#4] от "vtl53383951":

  Да, ама според действащия план в момента, когато Блъсков го е придобил, е бил за жилищно строителство. За това Блъсков обжалва промяната на плана и печели и казва "с градоустройствен план, държавата се опита да ми открадне имота"
  Тоест , кучето е заровено много назад, с влизане в сила на плана, който преобразува имота за жилищно строителство, ако изобщо някога е бил за нещо друго.

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#11] от "DS":

  Е като му е бащиния на бай Петко и дядо му е садил там картофи, когато твоя е пасал овце по странджанските баири, какво да стане? Държававта достатъчно нагуши през 80тте и 90тте като продаде жилищата построени върху земята на бай Петко на "миньори и металурзи" и на партийни апаратчици от цялата страна, та беше редно да изкупи земите от бай Петко и да ги прави после каквото трябва, ама не, не им се дават пари на комунистите, кръв повръщат, пари не връщат

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Разстроено

  До коментар [#8] от "historama":

  Вече не знам дали и с избори ще се подобри положението, нали Марк Твен беше казал нещо от рода - ако изборите променяха нещата, щяха да ги забранят.
  А иначе в миналото съм се занимавал със строително предприемачество, няма да повторя.

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#8] от "historama":

  Никога нямаше да има. За 30 год се смениха на власт ВСИЧКИ и градоустройството винаги си е били едно и също и имотните далавери и заменки не са спирали и за миг, не са намалявали дори, нито в София нито по морето нито в големите градове. Последният истински главен архитект на София беше Яким Петров Бог да го прости, а това беше много одавна, после имахме Янчулев ако не се лъжа, Стоян Янев, Петър Диков, та сега и тоя. Пиша ги за да им се знаят имената и да се сочат с пръст

 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Добре де, толкова ли е трудно да се приеме ПУП, в който около ясли, училища и детски градини застрояването плавно да се вдига, за да не може да ги засенчиш? Може, ама трябва воля. А парите на "инвеститорите" убиват волята у общинските съветници.

 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#16] от "Лео":

  Ама ти наистина ли мислиш, че засенчването на детската градина им е проблема? Това са пъУни глупости бе, просто не искат да имат насреща хора, които да им гледат в прозорците и да няма къде да си паркират колите (които сега паркират в "зелената площ) и да няма къде да си изхождат домашните любимци, а напротив, да има още 100 домашни любимеаца на новодомци, които серат пред тяхната врата и най-накрая, да не им пада цената на имота като до тях се продава нов на по-ниска цена

 18. 18 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Лорита Радева от Долна Митрополия
  Карлос Контрера от Перник
  Гл. Арх. Здравко Здравков от Плевен
  Й. Фандъкова от Самоков

  Понеже им е родно място....

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#18] от "borkar":

  Право в десятката

 20. 20 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "С някакъв си устройствен план, ..."

  Нагъл галфон, като баща си. Но какво се учудваме, това са назначените "от партията", за бизнесмени. Досега търпяхме тях, дойде време, да търпим безобразията и на издънките им... Но така ще е, докато кариерно израстване с предимство получили диплома в "югозападния" и "пернишкия"...

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#20] от "vhv":

  Ако имаш малко акъл, прочети ми коментара по горе и ще видиш, че "наглия галфон" е абсолютно прав и съдът за това е отсъдил в негова полза

 22. 22 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "borkar":

  ..., затова и толкова им пука. (Плюс липсата на усет за естетика. Точно по мярка им е: # HUBAVOE!

 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  #Кой беше кмет през 2009, че не се сещам?... А, каква изненада!?! Боко шашмата...

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  Поредната далавера с дълбоки корени в близкото минало(след 1991г).

 25. 25 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Добрата новина е, че поне крайбрежни дюни и пясъчна ивица в София няма как да застроят.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 26. 26 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":Ти прочете ли статията? Според действащия градоустройствен план имота е отреден за зелена площ!
  —цитат от коментар 4 на vtl53383951


  Интересно, аз прочетох статията и разбрах че и двата имота са определени за жилищно строителство. Имало опит общината да промени статута на първия имот, но съда върнал старото положение.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  "Бате к*ре, Пепи е ноу наше момче! Оше от 90-та е сос нас! Ноу е помагАл. Кфо и ъ си гуориме, без Телеграф, Блиц и Монитор сме дзагубени у моменто..."

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  За съжаление уплътняването и презастрояването продължава. Зелените площи стават все по-голям дефицит в иначе приятната ни столица. Снимките са хубави.

 29. 29 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мда, това за детската градина са глупости. Още преди няколко дена сато излезе новината в друти медии гледах че е възможно евентуална сграда да хвърля сянка в едно ъгълче от огромния двор на детската градина в късния следобед след 16 часа.

  Но наистина в тия квартали вече сутрин се чака по 30 минути за да се измъкнеш с автомобил от квартала. И това при положение че имат и метро. А пък вечер паркират по всевъзможни градинки и тротоари.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 30. 30 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не е ясно как Блъсков е придобил първия имот. По наслество или си го е купил някъде през 90-те.

  Но в момента на покупката, това си е бил имот определен за строетелство. Не е като Слави, дето си купил градинка, пък после се сърди на Боко че не му дал да промени статута.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 31. 31 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Весело

  Блъсков младши ще бере ядове и в Дианабад . И там са стари комуняги с яки връзи където трябва.
  —цитат от коментар 1 на KRAFTWERK


  Тези в Изток, както виждаш са по-класни.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на filinev
  filinev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-некадърният кмет. За една петилетка всичко потъна в разруха. Няма детски градинки,(ако има такива те граничат с някакъв общински коптор,пример Японското посолство).Няма здрав тротоар,хората ходят по платната заедно сколите.Няма нито една равна асфалтирана улица.Този квартал беше прекрасен вече не е!Добро постижение.

 34. 34 Профил на arh_b
  arh_b
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ПУП-ПРРЗ за преструктуриране на жилищен комплекс м. Дианабад е одобрен с Решение №307 на Столичния общински съвет от 28.05.2015 г.
  Малко е късно за протести.
  Новопредвидените сгради са разположени североизточно от детската градина, така че за засенчване трудно може да се говори. По-скоро потърпевши ще бъдат живущите в сградата на ул. Николай Хайтов №32.

 35. 35 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#18] от "borkar":

  То понеже Стефчо Усмивката е роден в София та по негово време хич нямаше далаверки.

 36. 36 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#33] от "filinev":

  Бе... И предшественикникът ѝ не изостава... Нали при него са заложени вратичките.

 37. 37 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 269 Весело

  Най-забавното е друго, патриот се се казва: Карлос Контрера. Няма ли някой Джон Смит, или Мюлер?

 38. 38 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  неизбежно е София да стане една голяма циганска махала. Не защото ромите стават повече, а защото на българите така им харесва. Щом са готови да дават по над 1000 Е/м2

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 39. 39 Профил на filinev
  filinev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "Apollo Eight":

  Ами няма друг квартал с толкова много каруци, това е добро начало.

 40. 40 Профил на filinev
  filinev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Впрочем единствените нови тротоари са тези пред новите сгради. Това не означава че,Изток трябва да заприлича на Манхатън.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "vladek":

  Той е доплатил 1,4 милиона лева, а и имотите в Изток винаги са били чувствително по-скъпи от Дианабад. Явно синчето бая пара е наблъскало в съда, за да стане неговото!

 43. 43 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 963 Гневно

  кво начи тоя или оня не си дига телефона?
  ве идете пред СОС и го чекайте Карлос
  па и Лолита баси името я фанете на место
  само телефони знаете да въртите

 44. 44 Профил на feb
  feb
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мда, това за детската градина са глупости. Още преди няколко дена сато излезе новината в друти медии гледах че е възможно евентуална сграда да хвърля сянка в едно ъгълче от огромния двор на детската градина в късния следобед след 16 часа.Но наистина в тия квартали вече сутрин се чака по 30 минути за да се измъкнеш с автомобил от квартала. И това при положение че имат и метро. А пък вечер паркират по всевъзможни градинки и тротоари.
  —цитат от коментар 29 на Обществен деятел


  Изобщо не сте запознат и ако наистина сте гледали предаване което казва, че сградата ще хвърля сянка в двора след 16 часа, това е чиста манипулация.
  Проста справка с картата показва че проекто-сградата е на изток-североизток от двора на детската градина, което означава че до обяд ще го засенчва почти напълно.
  Да не говорим че за времето на строежа животът и здравето на децата ще са в пряка опасност, заради непосредствената близост.
  Втората част от коментара ви цели единствено да неглижира и омаскари справедливите искания на хората, като ги представи в очите на читателите, като лъжци и погазващи зелените площи. Всъщност, по-вероятно е такива да сте вие и работодателите ви.

 45. 45 Профил на Мариа Николаева
  Мариа Николаева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ТАЗИ ЗАМЯНА НА ИМОТИ СЪЗДАВА УСЛОВИЯ ЗА УЗАКОНЕН А КОРУПЦИЯ

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално
 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Весело

  Да го заменят отново със следващия имот отреден за зелена площ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  От цялата работа не разбирам защо КОНПИ спи.
  Човек като Блъсков, който фалира вестник, след вестник, вади милиони и иска да строи, т.е. да инвестира още милиони, няма ли да се види от куде идват тези пари.
  Но очевидно КОНПИ работи по други сигнали, подадени от КОЙто трябва.

 49. 49 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 632 Любопитно

  До коментар [#18] от "borkar":
  ....Барак Обама от Кения, Ангела Меркел от Перленберг?
  В 21-ви век, какво значение има кой от къде е?
  Аз помня един кмет на София, който дори се казваше Софиянски!
  Направо ни изкърти!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 50. 50 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мариа Николаева":
  Според мен е по-солидно като краен резултат, ако в такива случаи общината просто откупува такива спорни имоти, а не ги заменя. Замяната е тънка работа и често вместо да се изпишат вежди, се избождат очи.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK