Без дебат общинските съветници направиха поредна замяна на имоти в София

Столиченият общински съвет

© Юлия Лазарова

Столиченият общински съветБез дебат и никакви изказвания днес столичните общински съветници размениха терен от 6 декара в район "Възраждане" на "Софийски имоти" срещу имот от 2 декара в "Лозенец" на частното дружество "БЛД 44". В гласуването участваха 43-ма съветници, като двама бяха "против", а един се въздържа.


Имотът в "Лозенец" е в непосредствена близост до 139 училище "Захарий Круша". През миналата година фирмата искаше да да построи жилищна сграда в него, но намерението им беше блокирано от протести на живеещи в района и родители.


По тази причина кметът на района Любомир Дреков и общинският съветник Борислав Борисов (ГЕРБ) внесоха предложението за замяна, което беше прието. Освен имота общинското дружество ще получи и 2.7 млн. лева от "БЛД 44" като доплащане, защото теренът във "Възраждане" е по-скъп. Той е бе оценен на 12.8 млн. лева, докато теренът до 139-о училище струва 10 млн. лева.
Фирмата "БЛД 44" е част от строително-инвестиционната група BLD към холдинга AG Capital. Сред акционерите в BLD е Христо Илиев - брат на съпругата на областния управител на София Николай Пехливанов. В правомощията на Пехливанов е да спира решения на общинския съвет.


"БЛД 44" купува имота от "Юробанк България" през 2016 г., като още през 1997 г. тогавашният главен архитект на София Стоян Янев го отрежда за обществена сграда - "Дом на книгата". Когато инвестиционната компания купува терена, цената му е 3.76 млн. лева без ДДС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK