Ще издържат ли дърветата по ул. "Граф Игнатиев" безцеремонния ремонт

Колко време ще живее това дърво от вида кълбовиден шестил след ремонта на ул. "Граф Игнатиев"?

© Максим Караджов

Колко време ще живее това дърво от вида кълбовиден шестил след ремонта на ул. "Граф Игнатиев"?Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" поставя на изпитание не само софиянци, но и дърветата наоколо. Те са от вида кълбовиден шестил (млечен явор-б.а.) и са доста издръжливи на студ. Сега вероятно се тестват от фирмата-изпълнител на ремонта "Джи Пи груп" колко ли носят на бетон и кабели. Новите отвори за стволовете на дърветата са видимо доста по-тесни от минималния стандартен размер от 1.20х1.20 м.


Отворът в тротоара за това дърво по стандарт трябва да е минимум 1.20х1.20 м.

© Анелия Николова

Отворът в тротоара за това дърво по стандарт трябва да е минимум 1.20х1.20 м.


Бетонната прегръдка обрича дървото на постепенно залиняване и след време може да се наложи да бъде отрязано. По проекта за реконструкция на "Графа" на арх. Иво Пантелеев сега на мястото на изкоренените по експертна оценка болни или стари дървета са засадени фиданки от вида пирамидален ацер (вид явор). Ще минат години, обаче, преди те да се окичат със зелени корони.
Неотдавна в медиите се разгоря полемика за бетонна шахта на педя от кореновата система на дърво по знаковата софийска улица. Проектантите на ремонта веднага се оправдаха, че шахтата била изградена преди поне 10 години и досега не била попречила на дървото да порасне.


Сега, при полагането на новата настилка край трамвайните релси се появи друга трудно обяснима комбинация: в кореновата система на голямо дърво се вижда метален капак на шахта. От едната страна стъблото му видимо е подкопано. То се намира на ъгъла на ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Преспа", срещу входа на градинката "Св. Седмочисленици".


Видно е, че дървото е подкопано от едната страна.

© Максим Караджов

Видно е, че дървото е подкопано от едната страна.


"Дневник" отправи официално питане до директора на ОД "Зелени системи", ландшафтен архитект Димитър Данчев и очаква бърз отговор и решение по проблема. Непонятната гледка с орязани коренови системи на много дървета по ремонтираната улица вече породи предположението в социалните мрежи, че някои дървета по "Графа" са били изкоренявани временно, докато се полага настилката на тротоарите и после връщани на местата им. Общинският съветник Симеон Славчев е поискал обяснение от столичния кмет Йорданка Фандъкова дали е използвана тази абсурдна методика и очаква отговор на следващата сесия на общинския съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK