От ноември 2017 г. до днес небостъргачът "Златен век" се строи без разрешително

Главният архитект на София Здравко Здравков

© Цветелина Белутова

Главният архитект на София Здравко ЗдравковОт ноември 2017 г. небостъргачът "Златен век" се строи без действащо разрешително за строеж. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков днес на заседание на общинската комисия по устройство на територията. Инвеститорът на обекта - "Артекс", се позовава на тълкувателно писмо на зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, че разрешителното е в сила до 2020 г. Това позволяват изменения в закона за устройство на територията, но те не важат за вече започнали строежи, какъвто е сградата "Златен век". Главният архитект каза, че не е удължавал срока до 2020 г.


Той обясни, че трактовката на зам.-министъра е върху последните изменения на Закона за устройство на територията, които удължават срока на разрешителните за строеж от 5 на 10 години. Но тази поправка не може да се приложи за сградата "Златен век", защото строежът й вече е бил започнал, когато тя влиза в сила, а новият законов текст няма ретроактивно действие.


Арх. Здравков заяви, че самият одобрен инвестиционен проект на 120-метровия небостъргач е бил прокаран само ден преди да се наложи задължителна височина на сградите в кв. "Лозенец" от 26 м. Общинските съветници поискаха разяснение от арх. Здравков и за предвиденото озеленяване около обекта. То ще е незначително, но затова пък ще се изгради кръгово движение пред сградата, но арх. Здравков е забранил предлагания виадукт при бул. Черни връх".
Сега главният архитект е изпратил цялата документация за обекта в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и очаква резултатите от тяхната проверка.


От регионалното министерство заявиха, че ДНСК ще излезе със становище по случая в края на тази седмица.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK