"Надгробна плоча" видяха столичани в новата чешма на площад "Гарибалди"

Новата каменна стена с чешма на площад "Гарибалди"

© Юлия Лазарова

Новата каменна стена с чешма на площад "Гарибалди"На обновения площад "Гарибалди" в центъра на София се появи черна стена от полиран гранит, висока 2 метра, по която се стича вода. Тя доби популярност в социалните мрежи като "надгробната плоча". Спечели си прякор - Паметник на незнайния архитект.


Проектант е архитектурно бюро "А.Д.А", което спечели общински конкурс за обновяването на пространството в центъра на площада. Решението за черната плоча е на арх. Радомира Дамянова от "А.Д.А", която не бе открита в архитектурното бюро за коментар.


Ремонтът на площад "Гарибалди" е част от по-големия - на ул. "Граф Игнатиев", който досега струва 14.7 млн. лв., а за цялостното му завършване ще трябват 22 млн. лв. Лошо поставената настилка, както и опасните ограничители край трамвайните релси, оприличени на перки на акула, предизвикаха негодуванието на столичани и принудиха Столичната община да изиска от фирмата изпълнител "ремонт на ремонта", а от проектантите - ново решение за безопасни ограничители, което още не е представено.

Черната плоча предизвика поредица от шеги в социалните мрежи. Във "Фейсбук" вчера дори беше организирано събитие под наслов "Масово поставяне на цветя на Паметника на незнайния архитект". Ето как беше илюстрирано "събитието", към което виртуално се присъединиха близо 1000 души.
Снимката е от събитието "Масово поставяне на цветя на Паметника на незнайния архитект" във "Фейсбук"

Снимката е от събитието "Масово поставяне на цветя на Паметника на незнайния архитект" във "Фейсбук"
Потребители се забавляваха с новата придобивка на столицата:


"Надгробна плоча" видяха столичани в новата чешма на площад "Гарибалди"


Близо до черната стела на площада е издигнат паметник на Джузепе Гарибалди на кон. Във фундамента му е изсечен текст с неговата биография. Буквите обаче не са оцветени и надписът трудно се разчита.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK