Търговци съдят общината заради удължения ремонт на ул. "Граф Игнатиев"

Близо година тротоарите по ул. "Граф Игнатиев" са с огради и подходът към магазините е затруднен.

© Велко Ангелов

Близо година тротоарите по ул. "Граф Игнатиев" са с огради и подходът към магазините е затруднен.Собственици на магазини и граждани заведоха колективен иск към Столична община за претърпени щети от удължения с половин година ремонт на централната търговска улица "Граф Игнатиев". Това съобщи пред БНР адвокатът им Ивана Мурджева. Искът е за плащане на обзщетение, тъй като заради ремонта търговията е замряла, а наемите са много високи.


Диана Дамянова, която има магазин на ул. "Граф Игнатиев", посочи, че месечните наеми варират между 1000 лв. и 4000 лв. Над 70 на сто от магазините вече са се принудили да затворят заради ремонта, а магазините, които все още работят, са с нови наематели, каза тя.


Адвокат Мурджева добави, че собствениците на магазини не оспорват необходимостта от подобряване на градската среда и не са искали да съдят общината, а да се споразумеят извънсъдебно.
"Не завеждаме иск срещу ремонта, а завеждаме иск срещу недопустимо дългия ремонт. Поставили сме в иска си желание за обезщетение между нормалните обороти, които сме правили преди ремонта, и тези, които сме правили по време на ремонта, като изключваме 3-те месеца, в които вярваме, че е трябвало да бъде направен ремонтът. Не претендираме за целия период от 11 месеца, колкото трае ремонтът, а за около шест от тях. Другите ги приемаме, че са били необходими", уточни Дамянова.


Зам.-кметът по финансите и транспорта в Столична община Дончо Барбалов заяви, че заведеният колективан иск от търговците е за сериозна сума. Той уточни, че размерът й не позволява тя да бъде платена с еднолично решение на когото и да е в общината.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK