Паметник на Симеон Радев ще бъде поставен до Моста на влюбените в София

Корицата на неиздаван ръкопис на "Строите на съвременна България" от издателство "Скайпринт"

© "Скайпринт"

Корицата на неиздаван ръкопис на "Строите на съвременна България" от издателство "Скайпринт"Паметник на видния български писател, дипломат и историк Симеон Радев ще бъде поставен в близост до Националния дворец на културата. Това обяви заместник-кметът на София по културата и образованието Тодор Чобанов в интервю за "Дарик радио".


Скулптурата ще бъде поставена на източната алея, която свързва Моста на влюбените с голямото пространство пред НДК.


Чобанов припомни, че паметник на автора на изследването "Строители на съвременна България" е бил издигнат преди време в Скопие до сградата на външното министерство на Македония, която днес носи името Северна Македония. Впоследствие обаче той е бил премахнат.
Заместник-кметът коментира, че се обсъждат и други идеи за паметници в столицата. Като тази на комитета на канадските българи за издигането на паметник на ген. Владимир Вазов, известен не само като вонен, но и като един от успешните кметове на София от началото на миналия век.


По думите на Чобанов, ген. Вазов освен изключителен военен е бил "изключителен ерудит с дълбоко разбиране за важната роля на културата в живота на едно общество" и по време на неговото шестгодишно управление в София се създава цялата днешна столична култура. "Благодарение на него миналата година отбелязахме забележителни 90 години, благодарение на него се раждат днешните Софийска градска галерия, Столичната библиотека, Музеят за история на София и Държавният архив в частта му за София. По негово време има и бурен ръст на павираните улици, изградени са десетки километри трамвайни трасета. Той дава тласък и на кариерата на считания за най-успешен кмет на София Иван Иванов", каза още той.


Чобанов сподели, че има още много инициативи за паметници, като подчерта, че посолствата са особено активни в тази насока. Той припомни, че неотдавна по инициатива на индийското посолство в Южния парк се появи паметник на Махатма Ганди, представен лично на президента на Индия по време на неговото посещение в София.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 420 Весело

  А светещи очи кога?

  хубавое

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4936 Неутрално

  Макетата и този велик българин са припознали?! Добре, че са се отказали, иначе щеше още да се "обръща в гроба"!

  Браво, заслужена, но доста закъсняло отдадена почит!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10791 Весело

  Македонските братя не са успели да намерят книга/текст на Симеон Радев, който може да бъде редактиран успешно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Похвално. Но преди поставянето на български паметници да махнем антибългарските. Махнете паметника на съветския мародер и изнасилвач!!!! Срамота е да стои в центъра на столицата ни!

  А мястото на паметника на Симеон Радев е на площад Народно събрание. А посолствата да си гледат работата. Ние още нямаме паметник на княз Борис и достоен паметник на цар Борис Трети, на ген. Луков и на ген. Колев те се бутат да слагат свои паметници.

 5. 5 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Много хора вече започват да оценяват изключителните българи, които са строили България. Както тука пише - това са аристократи на духа в една селска страна https://www.liberalarts.zone/simeon-radev

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  Симеон Радев дали е знаел, че не е Българин? Същият въпрос бих задал и за много други наши велики исторически личности, припознати за "северномакедонци" от "историчарите край Вардарот".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 297 Неутрално

  София има нужда от публични тоалетни, също така.

  1.618
 8. 8 Профил на est17552730
  est17552730
  Рейтинг: 8 Неутрално
 9. 9 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Строители на съвременна България

  През хиляда осемстотин осемдесет и шеста година сигурен чифт ръце поема държавното кормило. Тридесет и две годишният Стефан Стамболов, народен апостол от старата столица Търново и председател на Народното събрание, впоследствие пръв регент и премиер-министър, основател и лидер на Народнолибералната партия, извежда българския кораб от руския фарватер и го насочва в европейски води. Вездесъщото правителство насърчава българското производство чрез активна протекционистка политика, привлича чужди капитали, урегулира търговските отношения с други държави в рамки, изгодни за България, развива съвременна съобщителна мрежа, модернизира столицата, административния апарат и войската, полага основите на първия български университет.
  Чудотворното превръщане на Княжество България в ,,Германия на Балканите” не се извършва при оранжерийни условия. Азиатският департамент на руското Външно министерство, пришпорван от самия връх, без да пести златото, в бясно темпо организира провокации, бунтове, убийства, нахлувания. Простодушният председател на московското славянско дружество Иван Аксаков изплюва камъчето още след криминализираното Съединение: ,,Всяко тържество на българите е смърт за Русия”. На трети юли хиляда осемстотин деветдесет и пета година наемен убиец зверски съсича Стамболов близо до дома му в София. Свършва Възрожденската епоха в българската история. От политическата сцена слиза легендарната генерация на национал-революционерите. Особена порода политически създания завзема обсадения ареал на старомодните лъвове. Започва ерата на управленски модерн, въплътена в личен режим.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Мястото на такива българи е там, където е МОЧА...

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  Симеон Радев дали е знаел, че не е Българин? Същият въпрос бих задал и за много други наши велики исторически личности, припознати за "северномакедонци" от "историчарите край Вардарот".
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  Наглостта на антибългарският македонизъм е безгранична. Те се гаврят с паметта на плеяда български възрожденски дейци, политици и исторически личности като ги представят в техните учебници като македонци по националност , а не българи. Но и българската търпимост към тези гаври също е безгранична. Те се подиграват с нас и ни унижават , а ние си мълчим и не само не протестираме срещу техните гаври , но ги подкрепяме да стават членове на ЕС и НАТО.
  Българският нихилизъм е стигнал уродливи размери.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":
  "А мястото на паметника на Симеон Радев е на площад Народно събрание."

  Пред Народното събрание не трябва да има владетел на чужда държава.

 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Не съм съгласен с някои колеги, че трябва да се премахне паметника на цар Освободител. Но се надявам някой ден да се събудим без МОЧА. А това , че ще има паметник на Симеон Радев и на други българи е похвално.

 14. 14 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":"А мястото на паметника на Симеон Радев е на площад Народно събрание."Пред Народното събрание не трябва да има владетел на чужда държава.
  —цитат от коментар 12 на tacheaux


  Напълно съм съгласен! Паметници само на българи, или на чужденци, които са защитавали България и българите!

 15. 15 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Една невероятно добра идея. Отдавна трябваше да има паметник на Симеон Радев, но антибългарските комунисти не случайно се страхуваха дори само от споменаването на името му, да не говорим за издигане на негов паметник.

 16. 16 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#13] от "stedim":

  Не става въпрос за премахване а за преместване. Много офциално и със салтанати. Например на мястото на МОЧА.

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3993 Неутрално

  UNITED EU UNION

  уточнение

  След демократично саниране и санитанизиране
  на болшевишки сатанизираната Княжеска Градина

  До коментар [#10] от "bez_ime2":

  Мястото на такива българи е там,
  където е МОЧА...

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7690 Неутрално

  Отлична инициатива и резултат

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  Не съм съгласен с някои колеги, че трябва да се премахне паметника на цар Освободител. Но се надявам някой ден да се събудим без МОЧА. А това , че ще има паметник на Симеон Радев и на други българи е похвално.
  —цитат от коментар 13 на stedim


  За МОЧА, Да!
  Но наистина добре ще е да се помисли за ново място на паметника на Цар Александър ІІ Освободител. Напр. на мястото на Руски паметник.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  Паметник на Симеон Радев, защо не на Константин Стоилов, Багрянов, Пешев, на Борис І, Борис ІІІ , на Крум Страшни в София специално, защо не и на Александър фон Батенберг и Фердинанд І!
  И въпреки Боянската ливада добре ще е да се открие паметник на първия демократично избран президент Ж. Желев

 21. 21 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Поздравления,естествено!На достойните българи трябва да се издигат паметници!И улици,и булеварди да носят техните имена!НЕ ИМЕНАТА НА ОКУПАТОРИ И БЪЛГАРОФОБИ!ВСИЧКИ УЛИЦИ И БУЛЕВАРДИ В СОФИЯ И В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА НОСЯТ ИМЕНАТА НА ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ!АКО СЕ ПРЕКЛАНЯМЕ ПРЕД ДЕЛАТА НА БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ,ПИСАТЕЛИ,ХУДОЖНИЦИ,ФИЛОСОФИ,ИНЖЕНЕРИ,ЛЕКАРИ,РЕВОЛЮЦИОНЕРИ,ПОЛИТИЦИ И ДРУГИ,И ДРУГИ-ТЕХНИТЕ ИМЕНА ТРЯБВА ДА ЧУВАМЕ ВСЕКИ ДЕН!ВСЕКИ ОТ ТЯХ Е ЕДНА КАМБАНА ...И НАЙ-ВАЖНОТО-ДА ПРЕМАХНЕМ ИМЕНАТА И ПАМЕТНИЦИТЕ НА РУСКИТЕ И СЪВЕТСКИ ОКУПАТОРИ!!!ТОГАВА ЩЕ СЕ ОСВОБОДИМ!!!НАДЯВАМ СЕ...

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  Във Варна бе монтирана една хубава статуя, в памет на цар Калоян, превзел Одесос, и впоследствие градът бил включев в Царство България.
  Хубава статуя, но илюстрираща дилетанството на автора - Калоян е бил коронован за крал от Римския папа, и също е коронован като цер на България. А е представен като воин - с шлем на главата. Традицията в Европа е коронованите глави да се представят с КОРОНИ, те не са случайни хора, защото са МИРОПОМАЗАНИ!

 23. 23 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 767 Неутрално

  .....И НАЙ-ВАЖНОТО-ДА ПРЕМАХНЕМ ИМЕНАТА И ПАМЕТНИЦИТЕ НА РУСКИТЕ И СЪВЕТСКИ ОКУПАТОРИ!!!ТОГАВА ЩЕ СЕ ОСВОБОДИМ!!!НАДЯВАМ СЕ...
  —цитат от коментар 21 на kqv22356908

  Особено на Игнатиев, и патрона на Патриаршеския храм в София - нека патрон да бъдат Св. Св. Кирил и Методий или Св. Борис Покръстител!

 24. 24 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 767 Неутрално

  ...- Калоян е бил коронован за крал от Римския папа, и също е коронован като цер на България.
  —цитат от коментар 22 на historama


  съжалявам, техническа грешка - цАр на България

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  До коментар [#24] от "shumkar":

  Благодаря за корекцията! Съжалявам!

 26. 26 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  едно е сигурно - в тия гей-френдли времена едва ли ще бъде сменено името на булевард Дондуков заради силно либералните, така да се каже, телесни наклонности на бащата на въпросния - прославен за тия си либералности дори от Пушкин;
  като стана дума за либерали, отбележите високата грамотност на първия коментатор - в някои отношения дори в сравнение с цървули като червените изглеждат прости та чак потънали

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  Макетата и този велик българин са припознали?! Добре, че са се отказали, иначе щеше още да се "обръща в гроба"!Браво, заслужена, но доста закъсняло отдадена почит!
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  а не е ли по-добре да припознават хора като Симеон Радев вместо разни сърби? Това че градим 2 държави не трябва да отрича общото ни минало, или начало!

 28. 28 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Мястото на такива българи е там, където е МОЧА...
  —цитат от коментар 10 на bez_ime2


  малко хора са те разбрали, съдейки по минусите:)
  тоз монумент трябва да се разкара от там!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK