Специален екип се захваща с безплатното паркиране в "синя зона"

Коли, паркирани на ул. "Съборна" в платената зона, но на забранено място. Те пречат на подхода към ротондата "Св. Георги" (в дъното).

© Анелия Николова

Коли, паркирани на ул. "Съборна" в платената зона, но на забранено място. Те пречат на подхода към ротондата "Св. Георги" (в дъното).Центърът за градска мобилност (ЦГМ) намери решение как да се справи с поредната хитрост да се паркира безплатно в "синя" и "зелена" зона в центъра на София.


Досега инспекторите на ЦГМ нямаха правомощия да санкционират и затова подминаваха коли, паркирани извън платените места, но в нарушение на Закона за движение по пътищата. Обичайна практика според контрольорите е да се паркира близо до кръстовища или на уличното платно, но извън маркираните платени паркоместа.


"КАТ не смогва, защото платената зона се разшири и не достигат полицаи. Затова със заповед на кмета на София се разшириха правомощията на ЦМГ за по-бързо действие срещу нарушителите на Закона за движение по пътищата. Десет от сегашните инспектори бяха включени в новия екип за контрол по паркирането. Той ще действа и за превенция на тези нарушения", каза за "Дневник" Румяна Милова, директор на "Паркиране и мобилност" в ЦГМ.
Инспекторите първо ще залепят съобщение на предното стъкло, че предстои вдигане и откарване на колата в наказателен паркинг, дори ако водачът си е платил престоя. След това ще изпращат сигнал до диспечера в ЦГМ. Той ще преценява кога да дойде паяк – в зависимост от това на коя улица е колата и доколко пречи на движението. "В тези няколко часа, докато дойде паякът, водачът има възможност да я премести и да избегне санкцията", обясни Милова.


"Идеята ни е водачът да разбере, че там е забранено за паркиране и да не повтаря повече грешката си, а не ЦГМ да събира още глоби", добави тя. Новият контролиращ екип, в който влизат 10 инспектори, е разграфил на пет сектора цялата платена зона в центъра на София. Всеки ден те ще проверяват само един от тях като могат да се върнат отново в него още на другия ден, предупреди директорът на "Паркиране и мобилност".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK