Общинска комисия реши старият ТЕЦ в Южния парк да стане арт център

Така ще изглежда по проект старата топлоцентрала на НДК, когато се превърне в средище за съвременните изкуства

© Пресцентър Столична община

Така ще изглежда по проект старата топлоцентрала на НДК, когато се превърне в средище за съвременните изкустваИзбори 2022

Център за съвременно изкуство да започне да се изгражда в сградата на бившата топлоцентрала на НДК, реши общинската комисия по култура, образование и наука. Тя се намира в Южния парк, зад музея "Земята и хората", и е скрита от три хълма. Планира се занемарената сграда да се превърне в многофункционален комплекс с две зали – едната за сценични изкуства с места за до 550 души, другата ще е за визуални изкуства с 80 места. В склада с варелите за гориво на стария ТЕЦ ще се изградят ателиета за работа с деца. Проектът е на арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев, спечелил международния конкурс през 2017 г., в който участваха 61 авторски колектива.


Притесненията, че покрай арт центъра ще се изгради хотел и ресторант в Южния парк, са безпочвени, заяви Малина Едрева, председател на общинската комисия по култура. "Няма да има хотел, нито ресторант и кафенета. Предвиждат се 7 места за резидентска програма, където ще нощуват гостуващите творци, обясни тя.


Първоначалната цена по проекта за изграждането арт център "Топлоцентрала" е била 3 млн. лева, но след детайлно проучване на стойността на много подобрения, които ще се наложат в хода на строежа, цената нараства на 5.5 млн. лева, обясни Едрева.
Бившата топлоцентрала на НДК е спряла да работи още през 1986 г. и сега ще започне втори живот като арт център

© Пресцентър на Столична община

Бившата топлоцентрала на НДК е спряла да работи още през 1986 г. и сега ще започне втори живот като арт център


"Още на следващата сесия на Столичния общински съвет предстои да гласува 3 млн. лева за начало на строителството", каза Едрева и допълни, че досега общината е вложила 350 хиляди лева за подготовката на обекта.


Проектът "Топлоцентрала" има претенцията да е авангарден пример как да се създават места за изява на съвременните форми на изкуство, подчерта зам.-кметът по културата Тодор Чобанов. Тъй като в София много съвременни творци търсят изява, мястото ще е шанс за тях, обяви той. Подчерта, че основна дейност на "Топлоцентрала" трябва да е работата с децата и въвеждането им в различните изкуства.


Общинските съветници приеха "Топлоцентрала" да не е просто поредната зала за културни прояви, а да получи статут на общински културен институт (ОКИ). На предстоящата сесия на Общинския съвет предстои да се утвърди устройствен правилник за дейността му.


Като най-добър работещ модел за финансиране на дейностите в ОКИ "Топлоцентрала" ще бъде постепенното му трансформиране в Регионален културен институт. Целта е така да се включи и Министерството на културата, за да има възможност и за държавно финансиране, обясни Малина Едрева.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK