Временна дигитална кула ще постави общината на мястото на мавзолея

Така изглежда проектът "Един човек" на автора Венелин Шурелов за временна дигитална инсталация, която ще се постави на мястото на мавзолея.

© Велко Ангелов

Така изглежда проектът "Един човек" на автора Венелин Шурелов за временна дигитална инсталация, която ще се постави на мястото на мавзолея.Мястото на мавзолея на площад "Александър I Батенберг" ще се превърне в постоянна точка, но за временни арт инсталации, планира Националният институт за недвижимото културно наследство. След Бронзовата къща там ще бъде монтирана творба на дигиталното изкуство, висока 15 метра. Тя е дело на Венелин Шурелов, нарича се "Един човек" и бе отличена в конкурс на програмата "Навън" на Столичната община.


За изграждането на тази временна инсталалация общината ще отпусне 81 хиляди лева, съобщи Малина Едрева, председател на общинската кописия по култура и образование.


Инсталацията на Шурелов е стоманена конструкция със силует на човек, в която ще бъдат монтирани 42 LED екрана с обща площ 82 кв.м. Видеокамери ще снимат движещи се пешеходци или хора, които разговарят и всякакви сцени от ежедневния живот по улиците на града. Заснетите кадри ще се подават на компютърна система, която ще ги излъчва на само някои от екраните. В същото време на други екрани ще се появяват други записи със случайни минувачи.


Така огромното екранно тяло ще изглежда съставено от множество по-малки фигури и ще сумира в единно цяло живия пулс на града. Идеята е да се проектира дигитално живата градската среда на София, която е функция и от поведението и настроението на своите жители и гости. Все още не е известно кога през тази година временната инсталация ще се появи върху мястото на мавзолея.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK