Античният мавзолей в Южния парк ще бъде спасен за разлика от базиликата

Мавзолеят е с три каменни саркофага, но от години е изоставен и сега се виждат само два. Обектът е в Южния парк, до ул. "Димитър Хаджикоцев" 110 в кв. Лозенец.

© Юлия Лазарова

Мавзолеят е с три каменни саркофага, но от години е изоставен и сега се виждат само два. Обектът е в Южния парк, до ул. "Димитър Хаджикоцев" 110 в кв. Лозенец.Спасяване на късноантичния мавзолей с трите саркофага в Южния парк, който сега е изоставен, предприема Столична община. Зам.-кметът доц.Тодор Чобанов вече осигури 500 хил. лв. по европрограма "Трансгранично сътрудничество".


Тези пари са само за превръщането на мавзолея в туристическа атракция – консервация и реставрация на гробницата, както и изграждане на навес. За изграждането на алеи и паркова среда около обекта, за да се свърже той с Южния парк, ще трябват още 500 хил. лв., обясни Чобанов. Средствата трябва да се осигурят от бюджета на Столична община за 2020 г. Затова зам.-кметът внася предложението за финансиране на утрешната сесия на Столичния общински съвет.


Късноантичният мавзолей е датиран от IV- V век сл.Хр. Открит е през 1953 г., но е проучен през 2001 г. от археолога Константин Шалганов от Музея за история на София. Състои се от гробна камера с три каменни саркофага. В тях е било погребано знатно семейство – мъж и жена на около 45 и 65 години и две деца, живеело през римския период на Сердика. В гробовете са били положени скъпи дарове, които вероятно са били разграбени още в древността. Археолозите откриват 169 монети, златен коланен накрайник и красива стъклена чаша, тип vasdiatretum.
Мавзолеят е включвал и представителна зала за погребални ритуали. Под него са открити и следи от древен тракийски култов храм.

© Анелия Николова

Мавзолеят е включвал и представителна зала за погребални ритуали. Под него са открити и следи от древен тракийски култов храм.


Мястото на мавзолея не е случайно, защото под представителната зала за ритуали, свързани с възпоменанията за погребаните в саркофазите, са открити следи от по-старо култово място с ями, градено 800 години по-рано - през IV в. пр.Хр. То се свързва с извършването на орфически мистерии от тракийските племена трери и тилатеи.


В момента мавзолеят е напълно изоставен на разрухата, макар Столична община да помогна чрез своята програма "Европа 2017" за поставянето на метална ограда. Проектът, финансиран по тази общинска програма, се нарича "Базилика в парка" не случайно, защото в близост до мавзолея – на 130 м южно от него, през 2001 г. е открита раннохристиянска базилика. Тогава започва строеж на първата жилищна сграда в т. нар. Пробив на бул."Джеймс Баучер", която се построи върху терени, влизали дотогава в чертите на Южния парк и отделени от него заедно с парцелите, предоставени за посолството на САЩ. При дълбаенето на изкопа багерите попадат на огромен градеж. Археолозите откриват раннохристиянска базилика с дължина около 30 м и зидани укрепления около нея. Строителното петно на новата сграда, обаче, попада точно в центъра на базиликата. Инвеститорът, за да продължи строежа, обещава да запази и експонира в партера и сутерена на бъдещата сграда останките от раннохристиянския храм. Днес такава възможност няма, защото сградата е частна собственост, а и са запазени само части от укрепленията, останали извън чертите на жилищната сграда.


Част от укрепленията около базиликата, останали извън обсега на строежа.

© Юлия Лазарова

Част от укрепленията около базиликата, останали извън обсега на строежа.


Археологът гл.ас.д-р Марио Иванов от Археологическия институт на БАН, участвал в разкопките на базиликата, обясни следното: "Проучватели на обекта бяха колегите Методи Даскалов и Снежана Горянова. Базиликата е открита случайно при строителството на сграда и беше съсипана значителна част от нея. Това, което се проучи, беше останалата част от нея и то остана. Базиликата е изградена в началото на V в. сл. Хр. Преди нея на мястото е имало друга, по-малка сграда. Базиликата има по-особен архитектурен план – притворът й е с абсиди отстрани. Досега не знам да са влагани средства за консервация и реставрацията й. Специален проект мисля, че не е изпълняван там. Строителите на новата сграда оформиха самото пространство като част от автентичната тухлена настилка беше запазена в едно от помещенията в партера."


Новата сграда е издигната върху базиликата. Вероятно строителите са запазили в партерния етаж части от раннохристиянския храм. Сградата е частна собственост и няма достъп на външни посетители до руините.

© Юлия Лазарова

Новата сграда е издигната върху базиликата. Вероятно строителите са запазили в партерния етаж части от раннохристиянския храм. Сградата е частна собственост и няма достъп на външни посетители до руините.


Никак не е изключено базиликата да има връзка с мавзолея, който е по-долу в парка. Те са близки като хронология и като разположение, обясни археологът д-р Марио Иванов. Според него останките от нея вече нямат експозиционна стойност, но е желателно да се инвестира в консервацията им.


Запитан, дали при откриването през 2001 г. раннохристиянският храм е можело да се опази експертът отговори: "Можеше, даже тогава се сформираха комисии, за да се определят граници със съответните предписания да не се строи в този участък. Не знам колко от тези предписания са изпълнени - тогава там бяха зелени площи, сега всичко е застроено".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK