AirBG: Мръсният въздух в България скъсява живота повече от пушенето

Ръководителят на сдружение AirBG Стефан Димитров (вдясно) представя експерти на сдружението.

© Надежда Чипева

Ръководителят на сдружение AirBG Стефан Димитров (вдясно) представя експерти на сдружението.Градът, в който най-дълго време са превишавани нормите за фини прахови частици (ФПЧ) през изминалия отоплителен сезон, е Видин. Заради масовото отопляване с твърдо гориво 91 дни или 42% от сезона жителите на града са дишали замърсен въздух. Втори е Русе със 73 дни, трети е Пловдив – с 65, следва София – с 41. Данните бяха изнесени на годишната конференция на гражданското сдружение AirBG. Неговият ръководител Стефан Димитров обяви, че вече разполагат с 900 станции за измерване замърсеността на въздуха в цялата страна.


"Въздушното замърсяване като фактор за заболеваемост все още не присъства в обучението на лекарите", каза пулмологът д-р Александър Симидчиев, председател на сдружение "Въздух за здраве". Затова и няма адекватно отношение на медиците към този враг на здравето, обясни лекарят.


С 1.8 години се скъсява средно живота от мръсния въздух, докато от пушенето – с 1.6 години, каза той. България е с най-висока смъртност в ЕС, като доклад на Световната здравна организация от март обяви, че 41 души всеки ден умират от преждевременна смърт (тоест, по-рано от средната продължителност на живота за страната). По данни на българското Министерство на здравеопазването от юни 2018 г. броят им е 49 души дневно.
"При 29% от общия брой починали от рак на белите дробове причината е мръсният въздух. При смъртните случаи от исхемична болест на сърцето този процент е 25%, а при инсултите – 24%, съобщи д-р Симидчиев.


Данните за въздуха, които получава от своите станции сдружението AirBG, се припокриват в 75% с тези на Министерството на околна среда, са изчислили от Института по метеорология и хидрология. "Нашите изчисления показват, че припокриването с официалните станции е 95%", заяви Стефан Димитров.


Като предстоящ проблем за София бе посочен планираният строеж на инсинератор за изгаряне на отпадъци до ТЕЦ София, зад Централна гара. "При изгарянето на средно 600 т отпадъци дневно там, столицата ще получава по 256 т азотни окиси годишно. Такова количество вредни емисии се отделя, когато 1 милион дизелови автомобили карат 1000 км", даде пример Димитров.


Активисти сформираха "Група за чист въздух", за да заведат колективен иск на граждани и организации за чист въздух срещу бездействието на Столична община по проблема, бе обявено на конференцията на AirBG. Първото заседание по делото е на 20 май.


Димитров каза, че нараства броят доброволци, желаещи да се включат в структурите на сдружението в цялата страна. "Повишават се и възможностите на гражданите да се осведомяват за реалното състояние на въздуха, който дишат", каза Димитров и предложи на интересуващите се да влизат в сайта на сдружението. Там ще получат информация къде могат да купят евтини части и сами да си сглобят измервателна станция на въздуха. "Предстои да разработим чат бот, в който всеки ще може от телефона си да се осведоми какво е качеството на въздуха, където се намира", обяви председателят на AirBG.


Сдружението следва проекта на граждани от Щутгарт, които преди три години решиха сами да измерват качеството на въздуха поради нежеланието на местните власти да се заемат с проблема. Вече в 75 държави следват германската инициатива, наречена "Luftdaten.info.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Весело

  Това е добре.Колкото повече пушим, толкова по-малко мръсен въздух ще дишаме,и ще живеем повече!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Тези хора разобличиха лъжите и манипулациите на гробарите за замърсяването на въздуха.
  Очаквам подобни разкрития и за питейната вода в много от населените места.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  А бе, как го мерят това скъсяване на живота бе.... Всеки както му падне и за каквото и колкото му плащат, ни скъсява живота с каквото му падне. Я пушене, я мръсен въздух, я азотни окиси я кой знае какво още изпускам... ;) Важното е паника и шашкане на материала!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 4. 4 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Интересно защо като София е четвърта по най-голямо замърсяване ,то средната продължителност на живота е най-висока в София?

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":

  По-добро здравеопаване може би !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Е ми- забранете го и него (ツ)

 7. 7 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Весело

  Тези хора разобличиха лъжите и манипулациите на гробарите за замърсяването на въздуха. Очаквам подобни разкрития и за питейната вода в много от населените места.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Трол неадекватен- пак ли си от първите плювачи. Как така успя да те изпревари някой в коментарите просто се чудя!

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Ситуацията е трагична!

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  #КОЙ е собственик на "AirBG" и това платена реклама ли е!?

 10. 10 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#3] от "Скакауец":

  Миииии... ей така:

  "По отношение на поне една област от емпиричната литература - оценката на въздействието върху здравето на замърсяването на въздуха чрез данни за всекидневни времеви серии (daily time series data) - съществуващите оценки са съмнителни и следователно имат ограничена релевантност за вземането на решения за околната среда. Като се пренебрегва проблемът за несигурността на модела - или кои модели от огромния брой възможни модели изследователите би трябвало да изберат, за да изчислят ефектите върху здравето, - изследователите преувеличават увереността в избрания от тях модел и подценяват доказателствата от други модели, и по този начин много съществено увеличават риска от получаване на несигурни и неточни резултати... Основният емпиричен резултат... е, че стандартните отклонения на въздействието на замърсяването на въздуха върху смъртността стават много големи, когато в анализа се включи несигурността на модела. Всъщност те стават толкова големи, че поставят под съмнение правдоподобността на измерените преди връзки между замърсяването на въздуха и смъртността. Макар и приложено към изчисляването на ефектите на замърсяването на въздуха, общото послание на тази статия - че правилното третиране на несигурността на модела в критична степен определя точността на възникващите в резултат изчисления, -е приложимо към много изследвания, които се стремят да изчислят ефектите на околната среда."

  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0095069603000755

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 11. 11 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  AirBG: Мръсният въздух в България скъсява живота повече от пушенето

  Practic: Мръсните десарски номера в България скъсяват живота повече от пушенето

 12. 12 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Любопитно

  Като чета коментарите, оставам с впечатлението, че на някои не им пука от въздух, който трудно се диша!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 13. 13 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":

  Ходят да умират другаде.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Весело

  До коментар [#7] от "skomina":

  Скомина ли ти е ?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Интересно защо като София е четвърта по най-голямо замърсяване ,то средната продължителност на живота е най-висока в София?
  —цитат от коментар 4 на Мусаши


  Мен също ми е интересно, че София е на четвърто място според обективни данни. Само София обаче се намира в затворена висока котловина в сравнение с първите три града. Това е основен фактор за задържането на въздуха в който се намират прословутите частици. Ма те комунистите се бореха, и още се борят с природните дадености, вместо да се съобразяват с тях.

 16. 16 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#7] от "skomina":Скомина ли ти е ?!?
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА


  Напротив- забавляваш ме с "умните" си заключения , и продължаваща неадекватност....

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Вчера имах среща с един южнокореец, вървим си, и той току поглежда към небето, задържайки погледа си, и така 10 минути. Питах, какво става? Каза, че никога не е виждал толкова чисто синьо небе. При тях, вследствие на тяхната промишленост, и най-вече на ветровете, пренасящи смога от Китай, това би било възможно най-много ден-два в годината...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Весело

  До коментар [#16] от "skomina":

  Зарадва ме.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":По-добро здравеопаване може би !
  —цитат от коментар 5 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Да бе.Нека заболееш от рак на белите дробове,пък да видим колко е добро здравеопазването.В селата въздухът е в пъти по-мръсен,ама там никой не прави измервания.

 20. 20 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#16] от "skomina":Зарадва ме.
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  И аз се радвам за твоята радост. Минусът не е от мен за този ти коментар.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Това е точно така, особено в подбалканските, при които, печките във всички къщи не спират да пушат 7-8 месеца в годината...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Весело

  До коментар [#12] от "PisnaMi":

  "Като чета коментарите, оставам с впечатлението, че на някои не им пука от въздух, който трудно се диша!"
  ============
  Всъщност не чудно, че е така. Повечето сме родени във времето,в което високите комини бяха белег на индустриализация и повод за гордост.
  Още по-смешно е, че хората се бутат в столицата, където е нормално въздухът да не е планински. Най-много зелени има на жълтите павета.

  Еретик
 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Весело

  До коментар [#21] от "hamiltonf":

  "Това е точно така, особено в подбалканските, при които, печките във всички къщи не спират да пушат 7-8 месеца в годината..."
  ============
  И в Разлог така.....
  От първи октомври та до Кирил и Методи.

  Еретик
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":

  Къде тва?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#15] от "skomina":

  Всъщност, нормалните хора се борят с природните дадености. Комунистите, включително и тия, дето им бяха пазванти, се оправдават с тях. Кишата, гришата и т.н.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Заглавието ми се струва малко преувеличено.

  Тютюневият дим е с доказани канцерогени в състава си.
  ФПЧ/ фините прахови частици/ са опасни, разбира се , водят до хронични бронхити, силикоза на белите дробове, различни други хронични заболявания и рак, но не бих могъл да кажа кои са по- опасни - те или канцерогените в тютюневия дим.

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#1] от "Милост за живите":

  80%!

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#12] от "PisnaMi":

  Да, прав сте! За съжаление тези, на които не им пука дори са мнозинство. Заради това избираме между зло (БСП) и по-малко зло (БСП2 - ГЕРБ)! При 80% дебили е така! Това е и причината българите да се спасяваме поединично! Към Бистрица, например.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  И каква е държавната политика по въпроса. Да лъжат за нивото на замърсяването ли? Защо не развиват газопреносната мрежа на страната. Колко населени места не са обхванати. Вместо това ще хвърлим 3 млрд. за да угодим на руснаците.

 30. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Много добра са свършили момчетата, по-добре е да имаме информацията и да вземаме мерки.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 31. 31 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Като общество може да се борим със замърсяването, газификация, чист транспорт, фабрики извън градовете. Като индивиди миже да избираме, повече пари в мръсен град, или повече здраве в чисто селце?

 32. 32 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#3] от "Скакауец":

  +++++

 33. 33 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 683 Неутрално

  еми ас зарат туи се пафкаме поне по 2 а често и до три котиики цигарки на ден пък квото стани ... поне д цигарките си праиме густото . зарат туи ич да не ви дреми. пушете си и си пииваите особенно ако има кои да ви пучерпи. ас досига некои като е речил дап пучерти не сме откасали . другото е тъпо.

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Весело

  "С 1.8 години се скъсява средно живота от мръсния въздух, докато от пушенето – с 1.6 години, каза той. "

  От чий среден живот? Статистически е доказано, че жените имат по-висока очаквана продължителност на живота с цели седем години. Сиреч, може да се каже, че досегашното "замърсяване" не влияе на жените … или им помага да живеят по-дълго.
  http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Population2018_ZG7X53J.pdf

  "Средната продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2016 - 2018 г., е 74.8 години и спрямо предходния период (2015 - 2017 г.) остава непроменена.
  Средната продължителност на живота при мъжете е 71.4 години, докато при жените е със 7.0 години по-висока - 78.4 години. Средната продължителност на предстоящия живот е с 2.9 години по-висока за населението в градовете (75.7 години) отколкото за населението в селата (72.8 години)."
  Сиреч, ФПЧ-та в "мръсните" градове удрят и убиват туморните клетки и гражданите преживяват по-дълго, ако го караме на голи, но продажни манипулации.

  "Показателят за преждевременна смъртност през 2018 г. (21.0%) се увеличава спрямо предходната 2017 година (20.9%). В стойностите на показателя за преждевременна смъртност има съществени разлики при мъжете и жените. Умрелите жени на възраст под 65 години са 13.8% от всички умрели жени, а стойността на този показател при мъжете е 27.6%."

  "България е с най-висока смъртност в ЕС, като доклад на Световната здравна организация от март обяви, че 41 души всеки ден умират от преждевременна смърт"

  Не само в ЕС, ами 2018 г. беше абсолютен рекорд за България - всеки ден въздухът беше замърсен със скандал/лъжа/оставка/контраоставка и коефициентът на обща смъртност достигна 15.4‰, за мъжете е 16.5‰, а за жените е 14.4‰
  Вземете си стиковайте данните да не излезе, че някой лъже - НСИ дава по 62 души умрели преждевременно дневно в България за 2018 г. А СЗО - 41 души - за къде се отнасят и в кое време?

 35. 35 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Добър пример за гражданска инициатива! Като се осъзнаем, че имаме сили да бъдем промяната, тогава ще си оправим държавата.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Цялотоми уважение към доктора, но статистическите му изводи са голяма екзотика! С 1.8 г. се скъсявал живота от връсвн въздух, а от пушене - с 1.6 г. На базата на какъв модел ги направихте тези изводи, че и до десети го заковахте? Да не говорим за огромните разминавания с други пособни данни! Имам чувството, че всеки си смята, както му падне и резултатите са какви ли не данни, дето нямат общо едно с друго!

  Мърфи е оптимист!
 37. 37 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#12] от "PisnaMi":

  Уминко, ако не ти кажат, че има частици няма никога да усетиш. Да не мислиш, че ги има от 2 години. По света има градове с диапазон 150-450 постоянно и живеят по-добре от Териториалците. Важното е българетата да се вайкат и да бъдат стригани.

  1.618
 38. 38 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Интересно защо като София е четвърта по най-голямо замърсяване ,то средната продължителност на живота е най-висока в София?
  —цитат от коментар 4 на Мусаши


  Заради други фактори, като например, че масово упражняваният труд в София е интелектуален, не физически, при нужда имаш квалифицирана медицинска помощ в няколко варианта, по-образованите хора си подбират храната, а в доста села и по-малки градчета, където няма топлофикация, положението с въздуха е по-зле от големите градове.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 39. 39 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Инициативата и активността е похвална, макар че числата са силно дискусионни. Един пушач диша мръсен въздух 365/24, при това го вкарва дълбоко в дроба си. Няма как при него/нея рискът да е по-малък отколкото при непушач в София, който диша мръсен въздух 40, а не 365 дни. Интересно е, ако се сложи един от тези датчици в кълбо тютюнев дим, какво ще покаже. Освен това ми е интересно дали тези хора на снимката ползват лични автомобили в София.

  Разбира се, на кметовете из страната не им дреме и вместо данъците на колите да са пропорционални на вредните емисии, те са обратно пропорционални на цената. Ето за това трябва да настояват тези на снимката най-много. Както и за забраната на дървата и въглищата във всички градове над 5000 жители, примерно. Освен мръсния въздух и хамалогията, отоплението с твърдо гориво е и много по-скъпо от това с климатици и термопомпи.

 40. 40 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Заради други фактори, като например, че масово упражняваният труд в София е интелектуален, не физически, при нужда имаш квалифицирана медицинска помощ в няколко варианта, по-образованите хора си подбират храната, а в доста села и по-малки градчета, където няма топлофикация, положението с въздуха е по-зле от големите градове.
  —цитат от коментар 38 на cinik


  За медицинската помощ е така. Колкото до храната, в малките градчета и селата се яде много по-качествена храна директно от градината или нивата.

 41. 41 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Ситуацията е трагична!
  —цитат от коментар 8 на bat_plamen


  Абсолютно трагична.
  Праховите частици човек най-много ги вдишва в дома си!

  Като общество може да се борим със замърсяването, газификация, чист транспорт, фабрики извън градовете. Като индивиди миже да избираме, повече пари в мръсен град, или повече здраве в чисто селце?
  —цитат от коментар 31 на Таралеж


  Съвременните дрехи, обувки ,"екокожата" отделят микрочастици пластмаса.
  Най-добрата борба е да си проветряваш и чистиш стаята!

 42. 42 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Като чета коментарите, оставам с впечатлението, че на някои не им пука от въздух, който трудно се диша!
  —цитат от коментар 12 на PisnaMi


  И това ..
  Иначе най бие на очи невероятното невежество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK