Камарата на архитектите: Обществените поръчки са вредни за градската среда

Черната каменна стена на площад "Гарибалди" е пример за недомислие, породено и от липсата на контрол върху проекта от възложителя на обществената поръчка - Столична община.

© Юлия Лазарова

Черната каменна стена на площад "Гарибалди" е пример за недомислие, породено и от липсата на контрол върху проекта от възложителя на обществената поръчка - Столична община.Инженерингът, сроковете за изготвяне на проекти и ниската им цена и реалното отстраняване на проектанта от строителството са основните причини за вредата от обществените поръчки за градската среда, бе изтъкнато на пресконференция на Камарата на архитектите в България (КАБ) днес.


Инженерингът е все по-често използвана процедура при обществени поръчки, при която общината или държавен орган възлагат на спечелилата фирма изпълнител да изготви проекта и после да извърши строителството, обясни арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на КАБ. Така се елиминира проектантът като независима страна, която отстоява идеята си и не прави компромиси с реализацията й. Строителната фирма дори да наеме проектант, той е зависим от нея и е склонен да променя проекта си според нейните искания.


"А той, строителят, просто иска максимална печалба, което означава много пари за ниско качество на изпълнението", обясни арх. Бакалова. Вместо общината като възложител да диктува условията и да поставя изисквания към проекта, тя оставя всичко това на фирмата изпълнител, допълни тя. Скандален пример за обществена поръчка инженеринг арх. Бакалова посочи строящата се в момента Градска галерия на Пловдив. Тя е за 4.2 млн. лв. с ДДС и избраната за изпълнител фирма сама изготви проекта и сега го реализира. "Никой не знае как ще изглежда бъдещата изложбена зала", каза арх. Бакалова.
От КАБ поискали да видят проекта, но община Пловдив отказала с аргумента, че имало авторски права. Но се оказало, че самата община държи авторските права на проекта заедно с фирмата изпълнител. Сградата вече се строи, а няма подземен паркинг! Фирмата се оправдава, че не го предвидила заради "опасност от археология". Но на това място се знае, че няма археология и това е просто оправдание", отбеляза арх. Емил Жечев от КАБ.


Като причина за появата на лоша архитектура и строителство е критерият на обществената поръчка за срок за изготвяне на проекта. Общините по правило избират кандидатът, предложил най-кратко време. Така в столичния район Панчарево за укрепване на местното училище е спечелила фирмата, предложила срок от 4 дни за проектирането на важния ремонт на сградата.


Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира пред журналисти изнесения случай, предаде агенция "Фокус": "Ако има случаи, в които за проектиране са дадени 4 дни, това е абсолютно недопустимо. Няма как да се случи добър проект".


В Гоце Делчев е спечелил проект за детска градина, изготвен за 2 дни, а в Златоград общо 44 обекта са били проектирани за 10 дни, каза още арх. Бакалова.


Причината за тези абсурдно кратки срокове е, че общината предварително е избрала победителя в обществената поръчка и той е изготвил проекта още преди да търга, тъй като знае, че ще спечели.


Третата причина за вредния ефект от обществените поръчки е умишленото сваляне на цените за проектиране от страна на общините, отбеляза арх. Бакалова. В Евросъюза и навсякъде в правовия свят стойността на проекта (на интелектуалната част) е 12% от цялата строителна стойност на обекта. Този дял е и нивото на европейското финансиране у нас, което в строителния бранш се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), изтъкна арх. Петър Киряков. Той е изчислил какво става след това по веригата с тези 12% за проекта.


"5% от строителната стойност се отделят за т.нар. независим надзор, който е чисто български патент и не съществува никъде другаде по света. 2.5% от строителната стойност отиват за финансиране на служители на МРРБ за изработка на технически задания и организация на управлението на проекта. Други 2.5% са за служителите на общината, където е обектът. Те изпълняват непредвидената в ЗУТ роля на "ръководител проект". Това е още един български патент. Така под 2% от строителната стойност се определя като индикативна стойност на обществената поръчка, под която участниците в нея трябва да направят своите оферти. Обобщено може да се каже, че цената на проекта от 12% пада до 2% и тези 10% по-малко не се спестяват на инвеститора, а се ползват за споменатите специфични за България дейности, които са непознати в европейската практика", отбеляза арх. Киряков.


Ръководството на КАБ се обедини около мнението, че при значими за облика на градската среда обекти вместо обществена поръчка най-доброто решение е да се организират архитектурни конкурси.


На въпрос защо проектантът на ремонта на ул. "Граф Игнатиев", арх. Иво Пантелеев, който е член на КАБ, след критиките се скри от медиите, председателят на камарата арх. Борислав Игнатов обясни, че не приема неговото поведение. Беше изтъкнато, че за несполуките с "Граф Игнатиев" и площад "Гарибалди" не е виновен само проектантът, а и възложителят – Столична община. Тя е трябвало да осъществява контрол, защото бе изтъкнато, че същата фирма изпълнител "Джи Пи груп" перфектно обнови централната бургаска улица "Княз Богориди". Но там по време на ремонта неотлъчно на обекта е бил проектантът и зам.-кметът по строителството на община Бургас. Докато по софийската "Граф Игнатиев" зам.кметът по строителството Ирина Савина не е виждана, подчертаха архитектите.


Поставените проблеми около процедурите с обществените поръчки ще бъдат тема на среща днес между ръководството на КАБ и кмета на София Йорданка Фандъкова. Ще присъстват и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов и главният архитект Здравко Здравков. "На срещата е поканен и арх. Пантелеев, но дали ще дойде, не зная", допълни председателят на КАБ Борислав Игнатов.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тоест... направо дахги даваме на Джи Пи... без конкурс.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  И какво работа има зам. кмет на строителния обект!? В смисъл ако той играе ролята и на инвеститорски контрол, колко зам кмета по строителството трябва да има 100, 200, 250, колко!?

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  12% от стойността на цялото строителство да е проекта???

  Ако ииде реч за някаква уникална сграда - може би. Ама извинявайте една детска градина е една четвъртита сграда с една детска площадка и тревни насъждения, проекта се изготвя от 1 човек за максимум една седмица... И да вземе 12% от целия разход като възнаграждение, че знае да ползва 1 кад продукт. Ай сиктир. Прищяло им се на архитектите.

  Ако са толкоз велики тия архитекти, в тая камара, що са опрели до държавните поръчки? Те големите във бранша са далеч от такива неща :)

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално
 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Бе, те и архитектите се оказаха опасни за градската среда. Колко глупости сътвориха. Ама те, продължават да проектират.

 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Въобще, държавата и общините се превърнаха в едни преразпределители на пари, а служителите им комисионери. Работата на една община не е ли да има собствена фирма за строителство и поддръжка, за да е по-евтино и да се гонят зададените критерии като качество и благоустройство?

 8. 8 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  у тука ше има гробарски вой

  яж бахур
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дундурук":

  В годините на соца е имало такива общински дружества, но в годините на преход и демокрация на мода са обществените поръчки и разпределяне на баницата сред "наши хора".

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  Ние всяко нещо можем да превърнем във вредно.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  Ние всяко нещо можем да превърнем във вредно.

 12. 12 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Никога няма да им простя на архитектите тези ТРИ етажа в таванската част на кооперациите.

 13. 13 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Аз също не мога да разбера защо винаги трябва да печели най-евтината оферта. Едно на ръка, че евтиното винаги излиза скъпо, но когато става дума за град, то обикновено е и компромис и с общата визия. Ако преди век и нещо бяха избрали най-евтината оферта за строителството на Народния театър, сигурно днес там щеше да има барака, а на мястото на жълтите павета щеше да има разбит асфалт.

 14. 14 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Вредно е при подобни "демокрации", като нашата!!!Когато всеки е "наш човек", се стига до път, като в Своге, до улици, като Графа и подобни кражби и некадърност!!!

 15. 15 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Ключов момент от написаното е, че проектантът става зависим не от възложителя, а от изпълнителя. Колко по-логично е да има борба на идеи, а не борба на ниски цени.

  Общо взето, бих се подписал под претенциите на архитектите.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Поставените проблеми около процедурите с обществените поръчки ще бъдат тема на среща днес между ръководството на КАБ и кмета на София Йорданка Фандъкова.
  ________________
  Общинските мафии ги измисли навремето Мафиянски и модела си е още същия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Не са ли по-вредни за бюджета и европейските данъкоплатци?
  #ДжиПиГейт
  https://bivol.bg/gp4.html

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  Нито дума за експертните съвети към общините , които имат пълномощията да одобряват или да НЕ одобряват представените им проекти. Може един проект да бъде върнат за преработка или за изпълнение на забележките по него, направени от експертните съвети. В повечето случаи, обаче, те си вършат формално работата , което ще рече безотговорно , но и некомпетентно. Ако един проект е некачествен, да не кажа глупав или безумен, каквито често виждаме напоследък, и той бъде одобрен от експертния съвет , то за този проект отговорност носи ней-вече органа , който го е приел за изпълнение.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Вредно е при подобни "демокрации", като нашата!!!Когато всеки е "наш човек", се стига до път, като в Своге, до улици, като Графа и подобни кражби и некадърност!!!
  —цитат от коментар 14 на Капабланка


  Справка Новото Берлинското Летище :)

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/13/3295284_novoto_berlinsko_letishte_zaraboti_katoparking/

 20. 20 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Но пък са полезни за герберастката среда. Поръчките мутират в коли и апартаменти.

 21. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Това някакво НПО ли е,тази камара?!

 22. 22 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Е нали уж имаше корупция, какви глупости говорят изпълнителите, че цените са ниски!?

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Гневно

  Хвани единият удари другият...

  Тези "велики" архитекти проектираха всички соц.грозотии, в комплект с подобните "художници и скулптори" осеяха България със страховитите паметници на злобни намръщени партизани и съветски войници, пак те тръснаха насред София знаменитият петох@@ник. И след това го защитаваха. А в днешно време "творчеството" им се показа с един паметник на вампир със светещи очи...

  От ТАКИВА не очаквам нищо свястно, тези гилдии са тотално пропити и овладени от расли по партийна линия некадърници. И възпитават, лансират и на журитата пробутват само подобните на себе си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Е нали уж имаше корупция, какви глупости говорят изпълнителите, че цените са ниски!?
  —цитат от коментар 22 на svoboden


  Нещата работят по следния начин:

  1. Организира се търг.
  2. Даваш много ниска цена.
  3. Печелиш търга.
  4. Казваш "Уф, тука изскочиха едни непланирани разходи. Парите няма да стигнат. Дайте още или ще го направим евтино".
  5. Общината има три избора:
  - съд и/или нов търг и протакане на ремонта 5-10-15 години
  - да даде едни пари още и ремонта да свърши в планираното време о що годе качествено.
  - или ремонта да се закърпи с наличните пари и после да има материал за "Спаси София" да качват и да реват у Фейсбук, че не било качествено. :)

  В общия случай така работят нещата с търговете като се гледа най-ниска цена.

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Вредни са свръхобщи излияния от общество, бранш, партия
  и каквото и да е друго с предполагаеми авторитет и влияние.

  Поръчки от и или до Общински служби - така както са били осъществявани,
  са вредни за градска, селска и въобще държавна среда!
  Некои поръчки. От некои извършители - автори на поръчки и/или изпълнители.

  Налага се въпросът #Кой "Qui bono?", на древноримски поет.
  Кой е имал интерес (с точно такива поръчкови средства) да си клати феса?

  А знаем, древните римляни са оставили хилядолетни образци на професионална архитектура, на професионално строителство и за доста строен обществен строй.

  Ако и строй, социално варварски и несправедлив...

  "Камарата на архитектите:
  Обществените поръчки са вредни за градската среда"

 26. 26 Профил на Rosen Nikolov
  *****
  Неутрално

  Те обществените поръчки са вредни като цяло.
  Създават неустоим съблазън за корупция и решения взети на тъмно.
  Винаги съм се питал, защо не явни търгове, а обществени поръчки............едно нещо запечатано в плик е винаги предпоставка за корупция........
  Чиста проба лъжа е, че пликовете се отварят в определен ден, не е точно така, отварят се далеч преди това за да може "правилния" човек да предложи най-конкурентната цена и условия знаейки какво предлагат другите.

 27. 27 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2715 Разстроено

  Какво трябва да се мислим,🤦🏻‍♂️
  краткото време за проекта, това определено е предложение за конкретен проектант. Освен това, проектът вече е беше готов. 🎪

  "Чуждестранен агент"
 28. 28 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Това някакво НПО ли е,тази камара?!
  —цитат от коментар 21 на yanne


  Че е НПО, НПО е, ама е по-различно. От тези е създадени със закон за саморегулация на регулираните професии.

  Бог да благослови Америка за България!
 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Проблемът като цяло е нарасналата сложността на обектите. Дори и да не нараства, то няма хора, които правилно да планират, правилно да изчислят колко ще струва, правилно да сметнат времето.

  Правени са едни прости изследвания за ремонти на кухня. Ми предварително планираната цена и време никога не влиза в рамките. Обикновено било 30% над планираното.

  Та проблемите не са само в обществения сектор. В частния сектор строителите също закъсняват и надхвърлят бюджетите си. И се съдят и се предоговарят договори.


  Горе пуснах линка за прословутото Берлинско летище.

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/13/3295284_novoto_berlinsko_letishte_zaraboti_katoparking/

  Уж германци, уж точни, уж планират всичко, уж няма корупция, уж ..., уж .... Ама:

  "Планирането му започна през 1992 година, а строителството - през 2006 година. То трябваше да заработи през 2011 година, но лошото планиране, строителни дефекти и технически проблеми доведоха до редица отлагания, които изглеждат безкрайни. Сградите стоят празни сред новото строителство, а новият срок за откриване на летището е 2020 година."

 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Разстроено

  UNITED EU UNION

  ПО е камарата.
  Правна Организация, т.е. с Права.

  И т.н. Правителство е ПО, но с по-големи права.
  Ако и неграмотно...
  Вина носи историческата "традиция" тоталитарен марксизъм
  от эвразийски тип.

  Както със сигурност знаете, ссср беше световно влиятелен,
  а там крепостните граждани получиха пашпорти да мигрират в ссср
  (и евентуално за границей) чак към края на 1990те.

  Партията беше/е Правителство, и най-вече Култът.

  Порочно влияние по целия свят и особено
  в Европа на Запад (от Урал) и безбрежно на Изток.

  Само един от безчет печално неграмотни последствия:
  изпълнителна власт на Държавата
  (а Държавата е важна служба на Народ Суверен)
  е промоцирана като собственик на запазена марка "Правителство".

  Се едно държавните Велика законодателна власт, Обикновена законодателна власт и Съдебна власт са безправни!!!
  Или неграмотни.

  По-скоро... от всичко по "малко".

  Търпят такова "Правителствено" отношение.
  И Медиите. И Гажданите...

  Как се прави правилно?
  В т.нар. бели държави.

  Ами Кабинет й викат - на изпълнителната власт.
  Или Управление (Government).
  Или Администрация.

  Но, знаят си езика, и уважават.
  Познават законите, и спазват.
  Държат на държавите си.

  До коментар [#21] от "yanne":

  Това някакво НПО ли е,тази камара?!

 31. 31 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Мисля, че заглавието е малко подвеждащо. Архитектите, ако съм разбрал правилно, протестират не срещу обществените поръчки по принцип, а срещу определен тип такива - където всичко зависи от строителя (инженеринг).
  Сутринта беше по-добре обяснено.
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/04/22/3423171_nakloneno_i_elipsovidno_krustovishte_vuv_varna_vuzmuti/

  Иначе обществените поръчки, колкото и да се краде през тях, са по-добър вариант от пряк избор от страна на общината.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Обществена" поръчка взета на тъмно Не е обществена поръчка.
  Щом засяга общи интереси, обществени (няма как да не засяга и частни),
  следва поръчката да е проведена да е публично, прозрачно.

  Извинение, че възможностите и условия на частна фирма са търговска тайна е бошлаф.
  Нефелно.

  Фирма кандидат за изпълнител на обществена поръчка няма защо да разкрива всичките си "тайни", но предложението й трябва да е обществено прозрачно.

  Как може в страни с развита демокрация, а в други не може...

  Един несъвършен пример от 1980те, все пак добър, в общи условия на татолитарна административна и пр. арогантност.

  БКП спусна закон за т.нар. Нов икономически механизъм
  За малки и средни предприятия.
  По него време се бе надигнала световна и местна мода
  автоматизирани "Експертни системи базирани на знания".

  Българската индустриална стопанска асоциация (сега БСКамара, пак)
  обяви в ежедневен вестник Конкурс за Задание за разработка на експертна система за новия икономически механизъм.
  С награди и финансиране изпълнението на най-добтото задание.
  Наградени бяха 3 предложения и "финансирано" изпълнението на избраното за най-добро (базирано на публикуван работещ прототип на "празна" експертна система).

  Финансирането на проекта беше... изнудване.
  Изпълнете и отчетете втория етап, пък ще ви платим за първия...
  А изпълнителят е екип мултидисциплинарен, от специалсти експерти...

  Експертната мода отмина... и интересът към новия икономически механизъм.
  Не и Партийния интерес към отглеждане на (свои) големи, малки и средни предприятия...

  The Point все пак:
  Възможна е държавна, обществена и частна коректност... епизодично

  До коментар [#26] от "Rosen Nikolov":

  Те обществените поръчки са вредни като цяло.
  Създават неустоим съблазън за корупция и решения взети на тъмно.

  Винаги съм се питал, защо не явни търгове, а обществени поръчки............едно нещо запечатано в плик е винаги предпоставка за корупция........
  Чиста проба лъжа е, че пликовете се отварят в определен ден, не е точно така, отварят се далеч преди това за да може "правилния" човек да предложи най-конкурентната цена и условия знаейки какво предлагат другите.

 33. 33 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 668 Неутрално

  ... по време на ремонта неотлъчно на обекта е бил проектантът и зам.-кметът по строителството на община Бургас. Докато по софийската "Граф Игнатиев" зам.кметът по строителството Ирина Савина не е виждана...
  —цитат от коментар 0 на статия


  Тааа... лична отговорност - кога?

 34. 34 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#24] от "realguru":

  6. Общината има още пари за харчене и предлага т.4

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Искахте свобода и конкуренция.. и бла бла бла..

  Е, те - на ви свобода.

 37. 37 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Това ще да са Камара на прецаканите архитекти в България. Реват, защото не участват в тия проекти...
  Но на всички им се виждат творенията - градовете ни пълни с отвратителни жилищни сгради, някаква блудкава смесица на стилове и епохи, нови сгради, пред които ожулените комунистически панели почват да изглеждат леко стилни.
  Та така, едните сучат яко от поръчки, други - не, щото не са правилно партийно ориентирани, но некадърността им на всичките не мож се скри, точно като кашлицата и ерекцията...

 38. 38 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Форумната мурзилажна вата е вече и от архитекти :)))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK