Драсканици по стените в София - какво да се прави

Надписите по стените на сградите в столицата съдържат разнообразни изрази

© Велко Ангелов

Надписите по стените на сградите в столицата съдържат разнообразни изрази#Оставка", "България е супер яка", свастики, неприлични думи и знаци и какво ли още не може да се види по стените на много сгради в София. В повечето случаи не става дума за интересна или красива рисунка, а за драсканици, загрозяващи фасадите.


Как може да се промени това? Този въпрос зададе "Дневник" на Малина Едрева, която е председател на "Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие" към Столичната община. Тя заяви, че в момента се работи по програма за решаване на проблемите с вандализма, която трябва да е готова в близките седмици.


Графитите


Те възникват като част от хип хоп културата през 70-те години на миналия век и оттогава носят различни послания в градската среда. В България днес те са популярни и също служат като канал, по който авторите изразяват мислите си. По стените на сградите в София обаче графитите се губят из множеството надписи.
"Оставка" се вижда по жилищни сгради, институции и училища

© Ралица Братанова

"Оставка" се вижда по жилищни сгради, институции и училища


Нецензурни изрази, обяснения в любов, патриотични изказвания са само част от "творенията", които могат да бъдат видяни по улиците на София. Те са по външните стени на жилищни сгради, институции, училища, магазини, спирките на градския транспорт, по уличните лампи, а през януари дори църквата "Св. Седмочисленици" беше надраскана със спрейове. Не са много сградите в столицата, които са подминати от незнайни автори.


В града се срещат и графити, които заслужават да бъдат видяни. В кварталите "Хаджи Димитър" и "Подуене" например любителите на изкуството могат да рисуват свободно. Организаторите на обиколката "София Графити Тур" коментираха за "Дневник", че надписите могат да имат и артистична стойност, като дадоха пример с акцията върху паметника на Съветската армия "В крак с времето" от 2011 г..


През 2011г. паметникът на Съветската армия в столицата предизвика обществени дебати, след като беше оцветен.

© Надежда Чипева

През 2011г. паметникът на Съветската армия в столицата предизвика обществени дебати, след като беше оцветен.


Според тях обаче в столицата надписите, съдържащи език на омраза, създават лошо впечатление на туристите в контраст с това, което оставят графитите. От "София Графити Тур" казаха, че надписите могат да бъдат коригирани с истински графити върху тях.


В София има и артисти, които рисуват, а не драскат. Примерът е графит на ул. "Екзарх Йосиф"

© Юлия Лазарова

В София има и артисти, които рисуват, а не драскат. Примерът е графит на ул. "Екзарх Йосиф"


Как другаде се справят с проблема?


Всяка година в градове по света се отделят средства, за да се изчистят графити от сгради, които са със статут на културно и историческо наследство. В Италия например се използва тип лазер. Той заличава графитите, без да уврежда камъка на сградите. Някои графити са трудни за премахване заради конкретни цветове като сребристо и червено. Има значение и от колко време са. Лазерът е използван за почистване на около 28 обекта от световното наследство на ЮНЕСКО.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Улиците да се разпределят между получатели на социални помощи и скучаещи пенсионери. С по една сопа или фотоапарат в ръка (в зависимост от характера и здравето) и да съдействат на компетентните органи.
  Отделно да се поставят стени, които да са за драдкане.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Видеокамерите не са толкова скъпо решение на проблема!
  Българина няма усещане за ред и дисциплина докато не усети че е под наблюдение и го контролират.

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 725 Неутрално

  В селото на баща ми се организира всяка година Графит-фест.
  Върху изоставени къщи се рисуват предимно религиозни картини на светци.

 4. 4 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  България днес те са популярни и също служат като канал, по който авторите изразяват мислите си.

  =================4=====

  Мисли?😳 много интересна идея, но много се съмнявам, че в главите им има мисли😏

  "Чуждестранен агент"
 5. 5 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Запуснат град е София. Благодарение на корумпираност.

 6. 6 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В София (по Графа, Раковски, Витошка), пушещите цигарки пред магазините продавачки да хванат парцала и да действат. Проблемът е колкото обществен, толкова и частен. Държавата не е митичен орган, а всеки един жител.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Весело

  До коментар [#6] от "tinkerer":

  На пушещите цигарки не им плащат да търкат с парцала.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 958 Неутрално

  ... в момента се работи по програма...
  —цитат от коментар 0 на статия


  Ейй, пчелички работливи бе! Програмки им дай да правят.

  ... а за полуразрушените стени или в по-добрия случай - олющени мазилки под графитите някоя програмка няма ли да направите?

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Графитите, когато са безработни и некадърни, увеличават криминалните деяния, свалят цените, показват отдръпнала та се държава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Отвратителни са всички, и тези са съветската армия и останалите простотии.
  Мърляво поколение расте, кляпат и бягат по чужбина после.

 11. 11 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Да хванат няколко келеша дето драскат, което не е трудно. Да почистят един месец драсканиците и тогава ще видите какъв ефект ще има. Сега на никоя от общински служби или полиция не им дреме. Също така всеки може да заличавам драсканици, както правя и аз на съседното училище. Става за минути.

 12. 12 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 529 Любопитно

  "...В книгата си "Повратната точка" Малкълм Гладуел пише,че през 80-те престъпността в Ню Йорк е достигнала размерите на епидемия. Годишно се извършват над 2 000 убийства и над 600 000 тежки престъпления. Само в метрото на ден стават 15 000 углавни престъпления.
  Десет години след това престъпността в Ню Йорк спада двойно и тройно; само в метрото престъпленията са със 75 % по-малко. Не само Гладуел го твърди, но и статистиката.
  Според Гладуел престъпността спаднала, защото забранили графитите по вагоните и накарали гратисчиите да си купуват билети.
  Преди не било така - всеки влак бил изрисуван от глава до пети, а гратисчиите били десетки хиляди. Тезата на Гладуел е,че престъпността е заразна като грипа.
  И че се започва от безпорядъка по улиците, от мръсните тротоари и стени, от неспазването на най-простите разпоредби. Тези неща водят до усещането, че никой не управлява нищо, че всичко е позволено. Тази теория не е само негова.
  Изобщо какво чувство създава у вас закон, който не се спазва, или закон, който лови едни, а други - не?
  Да речем - забранено е да паркираш на по-малко от 80 сантиметра до стената, но всъщност по цели тротоари просто не може да се мине. Или - забранено е да пътуваш без билет, но някои го правят, и нищо - разминава им се. Просто защото не плащат, или защото са многобройни, заядливи и миришат зле.
  Всички трябва да си плащат услугите, ток, вода и парно, но - някои хитруват, други не плащат, а трети просто крадат, включително измежду тези, които управляват въпросните услуги.
  Едни, да кажем, трябва да бъдат мечът на правосъдието и бичът за престъпниците. А се оказва, че първите влизат в неизброимо шушу-мушу със заможните подсъдими, и също забогатяват. А вторите сами вършат престъпления, или срещу съответен хонорарец си затварят очите за тях.
  Някои трябва да изобличават злото и да го порицават публично, а се оказва, че служебният им възход е тъмен низ от видимо и невидимо. Видима публицистична разтропаност и невидими доноси срещу колеги.
  Едни трябва да управляват честно и получават за това ред житейски, социални и икономически предимства, а не им стига. И те вкарват братя, майки, бащи и челяд в бизнеса с европарите. И изобщо - в голямата далавера с употребявания избирателно закон.
  Който сее боклук, жъне помияри. Това в пряк, преносен и всякакъв смисъл."

  "Предколедни армагани"- Бойко Ламбовски

 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 492 Весело

  До коментар [#10] от "НеКой":


  Мърляво поколение расте, кляпат и бягат по чужбина после.
  —цитат от коментар 10 на НеКой


  Вярно е! Наштет поколение беше свястно! Виж каква хубава и красива държава им остави, а те я разрушават...
  Аман от мърмореши старци...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":

  Ми сравни чистотата на държавата преди и сега и тогава говори...

 15. 15 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Ама така ще е! Като нямаме нито един осъден за дребно хулиганство, така че да го ,,парне сериозно"- ще се случват все по-грозни неща. То цялата държава излиза извън контрол поради ЛИПСА НА ПРАВОСЪДИЕ, те тръгнали с графитите да се занимават!

 16. 16 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Всеки заловен да чисти целия квартал, като нощува в ареста докато не свърши работата.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 17. 17 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 492 Весело

  До коментар [#14] от "НеКой":

  Помня София от 70-те години на миналия век. Никога не е била по-чиста. Тогава се смеехме, че градът е едни гилямо село, кално през зимата, прашно през лятото, мръсно през всички сезони... Нищо ново под слънцето. И тогава по нешето училище се появяваше знакът на анархистите и, вярно по-рядко, свастики... За "Левски" и ЦСКА да не приказваме...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 18. 18 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 613 Неутрално

  500 лв за заснет драскач и 1000 лв глоба.

 19. 19 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Видеокамерите не са толкова скъпо решение на проблема!Българина няма усещане за ред и дисциплина докато не усети че е под наблюдение и го контролират.
  —цитат от коментар 2 на uhl23528019


  През септември бяха сложени камери на подлеза на бул. "България" и "Гешов".
  Това стана след ремонта от лятото, когато бяха що-годе почистени старите графити по врачанския камък, с който е облицован подлеза.
  Днес положението е трагично, като има графити на 3 метра от камерите.

 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nil satis nisi optimum":

  Лъжеш доста.
  Улиците се миеха и с шампоан даже.
  Ама лъжи си, някой може и да ти повярва.

 21. 21 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Любопитно

  В София (по Графа, Раковски, Витошка), пушещите цигарки пред магазините продавачки да хванат парцала и да действат. Проблемът е колкото обществен, толкова и частен. Държавата не е митичен орган, а всеки един жител.
  —цитат от коментар 6 на tinkerer


  И по какво си личи, дали е така? Виж снимка #2! 😕

  reductio ad absurdum...
 22. 22 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#8] от "parcaleste":

  "... в момента се работи по програма...

  —цитат от коментар 0 на статия"

  Напомни ми един македонски плакат "работи се за ИМЕТО".

  reductio ad absurdum...
 23. 23 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 492 Любопитно

  До коментар [#20] от "НеКой":

  Помниш ли стената на Нотариата от 80-те гогини? И ако да, пак пиши каквото си искаш и обвиявай когото искаш в лъжа....

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 24. 24 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#12] от "objektivist96":

  Това е теорията за счупените стъкла.
  Ето малко информация:
  Теорията намира широко приложение на практика – първоначално в Ню Йорк и след това в много градове на САЩ, Европа, Южна Африка и други. Пръв започва това новият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, през 1994 година, и новият комисар на полицията Уилям Братън, които обявяват война на такива малки нарушения като графити, просията, пътуването без билети и други. В резултат на това количествата престъпления в града са съкратени значително, гражданите започват да живеят в по-чист и спокоен град.
  https://bgurban.com/теория-на-счупените-прозорци/

 25. 25 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  В София (по Графа, Раковски, Витошка), пушещите цигарки пред магазините продавачки да хванат парцала и да действат. Проблемът е колкото обществен, толкова и частен. Държавата не е митичен орган, а всеки един жител.
  —цитат от коментар 6 на tinkerer


  По същата логика що ти не хванеш парцала и да почваш входовете? Нали и ти си част от държавата? Или си само форумен мрънкащ трол?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 26. 26 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":Ми сравни чистотата на държавата преди и сега и тогава говори...
  —цитат от коментар 14 на НеКой


  Ами обърни се към крадливата пасмина ДС агенти и червени отрепки, които управляват България от 1989 г. А за възпитанието на децата отговарят техните родители, също расли по соца и пост соца.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Ако Едрева прави програмата, значи нищо няма да се промени, освен да се изхарчат една торба пари.
  А нещата не са толкова сложни. Първо, сградите трябва да се почистят, и да се поддържат в добро състояние, ме теорията за счупения прозорец си е съвсем валидна. Второ, да се оставят пространства за тези хора, защото те така или иначе ще драскат някъде. По-добре да е регулирано и красиво.
  И трето, да наложат някаква читава превенция. Тук е задължението на кварталния.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Това щях да посъветвам-как се оправят с проблема по света.

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Звучи ми примиренческо - дайте да даваме едни пари за чистене.
  Така или иначе, ние ще платим било за чистенето, било за охрана, камери и подобни. Затова, ако има ( сигурен съм че има) места, където може да се даде терен за изява на желаещите ( например зле изглеждащи калкани на сгради, стените в речните корита, защо не и МОЧА и Ко:) и т.н.) , а там където ще бъде забранено, да се поставят камери и периодично да бъдат хващани вандалите и да бъсат съдени или ако са малолетни да бъдат глобявани техните родители, което вероятно ще намали мераците за изява.

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какво толкова има да се прави? Ако ченгетата патрулираха, нямаше да има нужда от мерки.
  Дали това го има в Европа? Само в пропадналите градове, като София. Пълен с идиоти от Прованса

 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darcas":

  Сега коментираме кога София е по-чиста.
  Кой е отговорен?
  Естествено, че всички.

 32. 32 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#6] от "tinkerer":На пушещите цигарки не им плащат да търкат с парцала.
  —цитат от коментар 7 на DDR


  те не им плащат и цигари да пушат ама.....

 33. 33 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#25:"Darcas"][/quote]

  Пред нас си чистя (вход нямам). Въобще, обичам да ми е чисто, не мръсно :)))

 34. 34 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#21:"Divi filius"][/quote]

  Е така де - не си личи. Виж тука коментарите - искат "някой друг" да им изчисти и оправи :) е затова нищо не се е оправило толкова време ;)

 35. 35 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darcas":Сега коментираме кога София е по-чиста.Кой е отговорен?Естествено, че всички.
  —цитат от коментар 31 на НеКой


  Остави го Даркас-а, видимо предпочита да гледала бездействащи лапнали цигарите продавачки в комбо с *уйове и свастики по центъра.

  Язък малко работа да не се налага да се свърши и българинът веднага ще обвини ДЪРЖАВАТА... Ама то ти си държавата бе душа! Иначе патрЕотизъм голЕм!!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Както каза едно момче в епизод от поредицата "Открий България" на "Нешънъл Джиографик", която е посветена на София - имаме много богата графити култура. За жалост обаче има и много нелепи драсканици, които загрозяват сградите, особено в центъра на столицата ни (а вероятно така е и на други места в страната ни, както наскоро имаше репортаж от едно тепе в центъра на Пловдив).

 38. 38 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#24] от "jif44392826":

  За да се осъществи това трябва да има синхрон между община и полиция, какъвто в София напълно липсва.

 39. 39 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#24] от "jif44392826":
  +++


 40. 40 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#24] от "jif44392826":

  Да, вместо да "пишат програми", да прочетат. Хората са го измислили. Бих се включила като доброволец в акции по чистене на драсканици, ако някой ми гарантира, че няма да зарежат всичко след тях, а ще санкционират. В харченето са силни, в пазенето са нула!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 41. 41 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Ред и чистота в големия град се постига с големи глоби. В цял свят е така. Нека питат някои от големите общини в Германия или Австрия как са го постигнали. Няма по-ефективно средство от това да ти бръкнат дълбоко в джоба. Ако са малолетни - на родителите им.

 42. 42 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Не защитавам драскачите на графити, но сивият град също е грозен, общината трябва да намери художници, които да нарисуват красиви картини върху графитите.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 43. 43 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Графитите могат да бъдат едно красиво изкуство , но не и докато всеки драска по новобоядисаните сгради и пише ***...

 44. 44 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 886 Неутрално

  На оградата ми на село бяха написали "хуй".
  Щях да го премахвам, но после размислих и написах отред едно "Бай".

 45. 45 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1199 Любопитно

  Решението е лесно! Камери навсякъде и глоби за драскачите или родителите им, ако са непълнолетни.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 46. 46 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Драсканици по стените в София - какво да се прави
  —цитат от коментар 00 на Статията


  Пратете умнокрасивците с по една кофа и парцал да чистят срещу една МРЗ - да видят и те как се изкарват пари с честен труд, а не само с евтино лозунгаджийство, оплювателства по България и подривна дейност да усвояват грантове от Шорош.

 47. 47 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "...В книгата си "Повратната точка" Малкълм Гладуел пише,че през 80-те престъпността в Ню Йорк е достигнала размерите на епидемия. Годишно се извършват над 2 000 убийства и над 600 000 тежки престъпления. Само в метрото на ден стават 15 000 углавни престъпления.Десет години след това престъпността в Ню Йорк спада двойно и тройно; само в метрото престъпленията са със 75 % по-малко. Не само Гладуел го твърди, но и статистиката.Според Гладуел престъпността спаднала, защото забранили графитите по вагоните и накарали гратисчиите да си купуват билети.Преди не било така - всеки влак бил изрисуван от глава до пети, а гратисчиите били десетки хиляди. Тезата на Гладуел е,че престъпността е заразна като грипа. И че се започва от безпорядъка по улиците, от мръсните тротоари и стени, от неспазването на най-простите разпоредби. Тези неща водят до усещането, че никой не управлява нищо, че всичко е позволено. Тази теория не е само негова. Изобщо какво чувство създава у вас закон, който не се спазва, или закон, който лови едни, а други - не? Да речем - забранено е да паркираш на по-малко от 80 сантиметра до стената, но всъщност по цели тротоари просто не може да се мине. Или - забранено е да пътуваш без билет, но някои го правят, и нищо - разминава им се. Просто защото не плащат, или защото са многобройни, заядливи и миришат зле.Всички трябва да си плащат услугите, ток, вода и парно, но - някои хитруват, други не плащат, а трети просто крадат, включително измежду тези, които управляват въпросните услуги.Едни, да кажем, трябва да бъдат мечът на правосъдието и бичът за престъпниците. А се оказва, че първите влизат в неизброимо шушу-мушу със заможните подсъдими, и също забогатяват. А вторите сами вършат престъпления, или срещу съответен хонорарец си затварят очите за тях.Някои трябва да изобличават злото и да го порицават публично, а се оказва, че служебният им възход е тъмен низ от видимо и невидимо. Видима публицистична разтропаност и невидими доноси срещу колеги.Едни трябва да управляват честно и получават за това ред житейски, социални и икономически предимства, а не им стига. И те вкарват братя, майки, бащи и челяд в бизнеса с европарите. И изобщо - в голямата далавера с употребявания избирателно закон.Който сее боклук, жъне помияри. Това в пряк, преносен и всякакъв смисъл.""Предколедни армагани"- Бойко Ламбовски
  —цитат от коментар 12 на objektivist96


  Това е известният ефект на счупените прозорци.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  До коментар [#47] от "anarhochristian":

  ++++++++++++++

 49. 49 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 538 Весело

  До коментар [#46] от "Reporter US":

  По-добре грозно-тъпи милиционери.и без това за друго не ставате.поне с парцала и метлата ще се справите.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 50. 50 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Алоо, форумните анонимни пуритани, да ви светна - и вашите деца и внуци драскат по стените. Нашите. Вашите. Не са някакви измислени същества от чужди планети. И да - вие така ги възпитахте. Ай, холан от мрънкачи, дето някой им е виновен или им дължи нещо!

  Умен и красив жълтопаветник.
 51. 51 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Преди да е незаконно да се правят графити, каква е идеята да харчим пари за лазер като на следващия ден пак ще е надраскано?

  Трябва да се направи преглед на нормативната уредба за вандализъм. Полицията да задържа провинилите се, и по бързата процедура - 100 часа обществено полезен труд и глоба.

  Без последици за драскащите и сериозно отношение от полицията към задържането им няма да се реши проблема никога. Колкото и да чистим след тях, ако няма санкции за графити, ще има нови всеки ден.

 52. 52 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  [quote#25:"Darcas"]
  —цитат от коментар 33 на tinkerer
  Пред нас си чистя (вход нямам). Въобще, обичам да ми е чисто, не мръсно :)))

  Викаш балъците да чистят, докато тия, на които им плащаме за това нещо, да крадат и точат парите от нашите данъци?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK