Още музей или СПА в Централна баня

По-малките басейни в Централна баня сега са пригодени за изложбени зали на музея.

© Велко Ангелов

По-малките басейни в Централна баня сега са пригодени за изложбени зали на музея.Спорът дали Централната минерална баня да стане изцяло музей, или да се съхрани и първоначалното й предназначение отново се разгаря. Неотдавна главният архитект на София Здравко Здравков назначи анализ за финансовите параметри на спа варианта, защото в общинския съвет привържениците на идеята се увеличават, вероятно и заради растящия принос на туристическия бизнес в софийската икономика (3.4 млрд.лв. приход за 2017 г.).


"Търсим да си изясним има ли финансова обосновка вариантът за изграждане на спа-център в северното крило на сградата", обясни арх. Здравков. Именно северното крило, което остана нереставрирано при голямото обновяване на сградата, сега е ябълката на раздора.


Превръщането на част от Централна минерална баня в Музей за история на София струва 7 милиона лева, от които 5 са по европрограма, а останалите плати Столичната община. Сбирката бе открита през 2015 г. и е разположена върху 3800 кв.м, но богатото фондохранилище може да запълни още много зали. Затова миналата есен зам.кметът по културата доц. Тодор Чобанов и арх. Станислав Константинов, по чийто проект бе създаден музеят, предложиха следващ проект, този път за адаптация на северното крило в средище за културни прояви.
Няколко години общината чакаше инвеститор за изграждане на спа-центъра. Поне 8 милиона лева ще струва изграждането му, изчислил е арх. Константинов и добавя: "За истински СПА център трябват и външни басейни, и санитарно-хигиенна зона, плюс хотел и паркинги наблизо. Но около Централна баня няма свободни терени за тях."


Столичната община успя да осигури европейско финансиране за музейната част в Банята, докато за същинската й дейност - балнеологията, която е в герба на София, се чака външен инвеститор. Логично е той да търси възвръщаемост от всеки свой лев и трудно ще му излязат сметките, ако вложи 8 милиона лева за СПА център, а да няма дори паркинг наблизо. Но е спорно дали щеше да се намери външен инвеститор, който да вложи 7 милиона лева за музея.


Затова към анализа за финансовата обосновка, назначен от главния архитект, се налага и друг – как да се върне обликът на Стара София в тази централна зона. Точно тук си струва общината активно да се намеси, защото спа център би съживил нявгашния колорит на улиците с малките магазинчета около Банята и Халите. И сега посещавано от чуждестранните туристи, това пространство може да стане забележителност. Просто, защото няма да е музей или разкопки под стъклен похлупак, а жива атракция, която предлага и преживяване – потопяване в терми с 42 градуса топла вода от извора, както се е правело тук от времето на императорите Улпий Траян, Марк Аврелий, Константин Велики..., тоест от близо две хилядолетия само до преди 30-ина години.


"Един музей може да бъде къде ли не, но балнео и СПА център имат смисъл само до топлия минерален извор, защото там лечебните свойства на водата му са най-силни", обяснява хидрогеологът проф. Павел Пенчев, председател на Българската асоциация по подземни води.


Проектантът на музея в Централна баня, арх. Константинов, е на друго мнение: "Това е цивилизационен избор: Дали да водим детето си на музей, или на баня?"


Ако ще се спасява Централна баня като място за къпане със сапун – да, това е отживелица.


Аргумент: Дебитът на извора намаля


След земетресението в Перник през 2012 г. дебитът на минералния извор е намалял от 16 л/сек на 12 л и няма ресурс за спа. Сериозен аргумент, изтъкван от зам.-кмета доц. Чобанов в подкрепа на варианта музеят да се разгърне и в северното крило на сградата. Запитан дали 12 л/сек не са достатъчни за СПА той отказа коментар и препрати към главния архитект на София Здравко Здравков, който отговарял за минералните води.


Хидрогеологът проф. Пенчев следи каптажа на минералния извор от 1978 г. "Изворът издържа бомбардировките през 1944 г. и не секна. Чак като се построи метрото само на 30-ина метра от каптажа, дебитът спадна и сега е 12 л/сек по данни на Столичната община. Десетки хотели сме проектирали и за СПА център в Централна баня ще са достатъчни 5-6 л/сек", смята той.


Световни балнеокурорти като Баден-Баден и Карлови вари ползват извори с общ дебит от 8-10 л/сек, а тук има 12 л/сек и се твърди, че не стига. А това са 1 милион литра в денонощие", чуди се арх. Ивайло Захариев от гражданската инициатива "Термално-нормално".


"В цялото Софийско поле извират в секунда около 500 л минерални води. От тях ние ползваме максимум 80 л по данни от сайта на общината. Ценността на водата при Централна баня не е толкова за пиене, колкото за балнеология, която ние не ползваме. Това е хилядолетна традиция тук". заключава арх. Захариев


За какво е полезна


"С балнеологични процедури водата помага при възпалителни дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система (артрити, травми, ревматизъм, радикулит, счупвания на костите -б.а.) и гинекологични болести. При пиене в определени дозировки въздейства при жлъчно-чернодробни, бъбречни и стомашно-чревни заболявания, при подагра, диабет и затлъстяване", съветва Цвети Лукарска, председател на Националната камара по минералните води в България.


Битката е за двата големи басейна


Дискусията музей или СПА център в северното крило на Централна баня сега се фокусира върху двата големи басейна там, все още оставени на разрухата. Дали да са пълни с вода и софийските ученици да се учат да плуват там, както беше до преди 30 години? Или да се превърнат многофункционални зали с модерно сценично оборудване, както предлага проектантът арх. Константинов?


Царска каляска е паркирана в другия минерален басейн.

© Велко Ангелов

Царска каляска е паркирана в другия минерален басейн.


"Има два басейна в зали с божествена архитектура за обществено ползване. Те без вода ще станат прекрасни за конференции, за ревюта, за балове и концерти", уверява арх. Константинов. Ако се реши и тази част на сградата да бъде музей, той предвижда и Зала за водата с богата експозиция от артефакти. "В центъра на експозицията е водата като символ, а не за къпане. Това ще е един извор и всичко в залата ще е около него", обяснява проектантът. Като в храм ще се отдава почит на минералния извор, а ще има и отделен мемориал за архитектите на сградата австриеца Фридрих Грюнангер, Петко Момчилов и Харалампи Тачев.


Изглед от единия от двата големи басейна днес.

© Велко Ангелов

Изглед от единия от двата големи басейна днес.


Арх. Константинов твърди, че е предвидил и помещения за балнеоложки център. "В проекта ми има балнеология – лечение чрез минералните води на всякакви болести – гинекологични, дихателни и т. н. Предвидени са и лекарски кабинети. Но парите досега стигнаха само за реализиране на първата част (на музея-б.а.)", обясни арх. Константинов.


Мансардни помещения на Централна баня, в които арх. Константинов планира да е балнеоложкия кът с лекарски кабинети.

© Велко Ангелов

Мансардни помещения на Централна баня, в които арх. Константинов планира да е балнеоложкия кът с лекарски кабинети.


Последен шанс за спа


Сега е последният шанс, предупреждава арх. Захариев. "Банята бе затворена през 1986 г., защото тогава е нямало пари за ремонта й. Никой не е казвал, че тя спира да работи, защото няма посещения или не може да се самоиздържа. После 30 години властта я остави на забравата и разрухата и сега Столичната община ни казва: "Ние възстановихме сградата, намерихме как да я спасим". Но тя не е просто една сграда, а тя и функциите й са две неразделни части. Сега казват, че нямал дебит изворът, нямало паркинг... Вместо да сме доволни, че София има минерален извор и построена сграда, негодуваме за хиляди дребни неща", чуди се арх.Захариев. Според него, общинарите искат да превърнат всичко в музей, защото поддържането му е по-лесно, отколкото на спа център.


"За всички е ясно, че решението за превръщането на част от Банята в музей беше взето много отдавна /при кметуването на Стефан Софиянски-б.а./", каза кметът Йорданка Фандъкова. "Ние успяхме да го реализираме с превръщането на част от сградата в музей за история на София. За другата част има друго решение, други предложения" и с усмивка добавя: "Съчетанието баня и музей ще бъде много интересно..."


Комбинацията изглежда странна, но възниква въпросът: Не беше ли по-разумно да се възприеме идеята на проф. Тодор Кръстев Музеят за история на София да отиде в Княжеския дворец, където е естественият декор на царските каляски и мебели? Тогава нямаше да сме изправени пред опасността да се пренебрегне лечебният извор, първопричина за възникването на София. Още повече последният доклад на "Визия за София" препоръчва на Столичната община да се развие т.нар. здравен туризъм, който набира популярност в цял свят.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Искам банята да бъде баня! А не разни калинки и чобани да се упражняват върху тази историческа сграда. Видяхме капацитетът на Столична община с ремонтите - една улица не могат да направят като хората...

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  Истински СПА комплекс, няма как да стане, освен ако ЦУМ не стане също част от този обект.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Стига с тези непосещавани музеи.
  Това е баня и такава трябва да си остане!

 4. 4 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Баня, разбира се. Каквото беше първоначалното предназначение.

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ако е сметнато за редно да си остане баня (аз лично съм за това), то защо първо се похарчиха куп пари да се прави на музей?

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Музеят е чудесен, страшно интересен и не може да се разгледа за едно посещение. Едно от малкото хубави неща, които Фандъкова направи. Дайте да го разрушим и да върнем теляците! Селянинът в душата на столичанина си иска баня в центъра, но иначе да махнем паважа, за да не друса колата, и да сринем старите сгради, за да построим някоя стъклена грозотия.

 7. 7 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Арх. Константинов нещо май послъгва в опит да си прокара идеите. Не можело било да е спа център, щото нямало да е истински без външни басейни, хотели и паркинги. Е, като не може защо е предвидил балнеоложки център в проекта си? Явно може и без да е "истински". В Карлови вари колко от центровете имат собствени външни басейни?

  По света има достатъчно примери за малки надземни паркинги.
  https://thumbs.dreamstime.com/z/small-japanese-parking-lot-building-kyoto-japan-small-japanese-parking-lot-building-kyoto-japan-118754460.jpg

  И въобще как в големите японски градове дето са нагъчкани така, че не могат да дишат успяват да строят и без да имат свободни терени? А в нагъчкания Манхатън има един куп хотели, които разчитат на обществените паркинги, а не на свои собствени.

  Точно до банята е софийският кадастър, който е общинска фирма. Може да го изместят и сградата да се преоборудва като хотел. Няма да е красив, но ще върши работа.

  А точно срещу кадастъра е гаражът на парламента със сервиз към него. Плюс още служебни паркоместа точно до него. Нищо не пречи да се надстрои с няколко етажа и още няколко подземни. Вместо да правят арт музей в катакомбите под мавзолея можеше депутатският паркинг да отиде там. Защото арт музей може да се направи навсякъде.

  А срещу чешмите за топлата вода до Сметната палата пак има паркинг между два калкана, който се ползва от Лидъл и също може да се надстрои.

  Точно срещу руините пред ЦУМ пак има едно грозно празно място между калкани с грозни будки пред него, което неефективно се ползва за едноетажен паркинг . То също може да се надстрои.

  От другата страна точно до католическата църква пак има едноетажен паркинг, който също може да се надстрои. Даже може да се съедини със съседния подземен паркинг и да се разшири над руините + още по-грозния паркинг отсреща, защото въобще не е задължително руините да бъдат открити за рушащите ги атмосферни условия.

  На още 100 метра оттам също има грозно петно с наземен паркинг на ъгъл, който може да стане подземен + надстройка с поне 3-4 етажа.

  И след 30 метра има още един неефективен паркинг.

  Вярно, че в центъра на София се строи трудно, защото където копнеш излизат римски старини. Но от 30 години и частници и общината се скъсаха да строят без това да им пречи.
  Разбира се, че може да стане само желание да има, а не да се търсят оправдания. Чобанов отдавна трябваше да бъде изгонен от общината.

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Колко хора ще ползват Банята и колко Музея.
  Арх. Константинов дали е помислил над това?


  Минералната вода е алтернатива на синтетичните минерали, които така или иначе трябва да взимаме, поради наложилия се дефицит в храната.

  И не знам за какво Спа говорят тези наглеци, но пенсионерите трябва да могат да ходят в Минералния басейн!

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Хората по цял свят дават луди пари за минерални бани, нашата сме я направили на Музей.

  Голяма глупост.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Погром...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да го направят един балнеологичен център, както е било навремето. Като пример, има много подобни в Будапеща и района.

  А хотел и паркинг изобщо не са задължителни. Банята е на самия пъп на София, хотели бол, и от всякъде се стига - с метро, трамвай, даже и с автобус от Лъвов Мост. И ЖП Гарата и Централна Автогара са на има-няма 10-ина минути пеша.

 13. 13 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Любопитно

  ,,"Един музей може да бъде къде ли не, но балнео и СПА център имат смисъл само до топлия минерален извор, защото там лечебните свойства на водата му са най-силни", обяснява хидрогеологът проф. Павел Пенчев, председател на Българската асоциация по подземни води."

  Ако се открие находище с газ, обаче то е до детска градина, ще бъде ли изградена станция за извличане дори да е по последни стандарти за безопасност?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално
 15. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Ако се открие находище с газ, обаче то е до детска градина...
  —цитат от коментар 13 на Kiril


  Как точно ще се открие? То щом досега не се е самооткрило, значи е бая дълбоко и тепърва трябва да се сондира там за да бъде намерено. Ще затварят улици за да сондират или как си го представяш?
  А ако някое земетресение размести пластовете и го изкара нагоре, то и без това детската градина трябва да бъде махната оттам.

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Не е трудна дилема.
  Решительно се юрнахме по пътя на капиталистически децентрализм.
  Построихме музей за тоталитарно соц искуство в периферията.
  Искуството е навред, но има специално помещение.
  Населението се мие частно.

  Остава СПА.
  В къща за високи гости.
  И реновация на Балкантурист.
  И овации за идеята.

  "Още музей или СПА в Централна баня"

 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#6] от "spiegel":

  Иди до Висбаден скъпи гражданино от селски произход. Местните там също имат бани по домовете си. Подозирам по-хубави от твоята. И можеш да видиш опашки за влизане в старата баня.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Колхознико от незнайна "римска" деревня,
  чети от Достоевски и от Зосченко за "Баня".
  Там ще си в свои води.

  Минералните бани в Европа - известни и като Римски,
  са на почит от хиляди години.

  Колкото до Фъндъчкина, твоя другарка,
  женщината окипази улици, площади, паркове и частни площадки
  в древната римска столица и днешна вечно Европейска "расте, но не старее"
  София.

  Болшевичката разрови "Града Градина" като глиган (образно казано)!

  Като булдозера валяк Бакърджиев.
  Но на в противна посока: Антидемократично.

  До коментар [#6] от "spiegel":

  Музеят е чудесен, страшно интересен и не може да се разгледа за едно посещение.
  Едно от малкото хубави неща, които Фандъкова направи.
  Дайте да го разрушим и да върнем теляците!

  Селянинът в душата на столичанина си иска баня в центъра,

  но иначе да махнем паважа, за да не друса колата, и да сринем старите сгради, за да построим някоя стъклена грозотия

 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#7] от "tamada":

  А защо изобщо градската баня трябва да има хотел и паркинг? Ба си и логиката. Че и до метростанцията на 2-те линии.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#13] от "Kiril":

  Нещо по-тъпо да попиташ?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 21. 21 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#7] от "tamada":А защо изобщо градската баня трябва да има хотел и паркинг? Ба си и логиката. Че и до метростанцията на 2-те линии.
  —цитат от коментар 19 на Цецо


  Като градска баня - не. Но като медицински спа център има смисъл за клиенти с по-продължително лечение.
  А паркирането в центъра е много стар належащ проблем още от времето на Софиянски, когато планираха подземни паркинги под дворовете на училищата и по продължение на "Сливница" върху канала на Владайската река. А банята като спа ще привлича много повече клиенти, отколкото като музей.

  А иначе казвам абсолютно същото - на арх. Константинов не му е пречела липсата на хотел и паркинги, когато е проектира балнеоложки център в комплекса.

 22. 22 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Аз съм да бъде спа. Даже цялата да бъде спа, не някакво си северно крило. Музеи да си правят където искат, а не в историческа сграда с минерални извори.
  Минерални извори в центъра на една столица са дар божии. А малоумниците дето се правят на много важни и умни, да си се къпят в тях със сапуните си.
  Има разлика между баня за къпане и спа център-баня с минерална вода!
  Това ще е такава реклама за града. Не са нужни паркинги и хотели наблизо.
  Има метро, а и туристите са в центъра.
  Да спестят малко от пейки и кошчета и да направят нещо хубаво за града.
  Няма ли да има избори скоро, аман от управляващи..

 23. 23 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Некадърни и неадекватни гербаджии. От басейни правят изложбени зали ...

 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Според мен първо трябва да се направи изцяло музей. После като свършат да си я върнат в положение на баня. После да направят киносалон. После може МОЛ и т. н.
  Така ще се спази традицията за усвояване на средства в София.

  ДБ=БКП
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Това което може да се прочете от материала е първо, че няма инвеститор за баня, а за музей парите са осигурени и второ, че водата може би малко не стига, а СПА без вода е нонсенс.
  Това че въпросния хидролог свързва намаляването на дебита с метрото какво иде да ни каже, да преместим метрото, та да стане неговото ли?
  И друго, в София има толкова извори, например банята в Овча купел, дето има или може да се реиновира басейна и самата сграда. Отделно има пространства, където може да се организира подземен паркинг и наоколо е сравнително зелено. Другия добър извор е Горна баня, който също може да се съживи, третия е банята в Банкя и т.н.
  Ама не, ние ще "оживяваме" центъра на София, защото някога си някой император се бил къпал, или ние преди гдини, когато домашната баня беше лукс ходехме и чакахме с часове на опашка, за да се изкъпем, но пък ще се радваме на някакви си малки магазинчета и будки. Просто си спомням картинтат описвана от наши класици, как родните мъжаги сучат мустак около банята и задирят къпаните булки. Пълна простотия.

 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Това което може да се прочете от материала е... че водата може би малко не стига, а СПА без вода е нонсенс.
  —цитат от коментар 25 на tsvetko_51


  Точно обратното. В статията може да се прочете, че Баден-Баден и Карлови вари ползват извори с общ дебит от 8-10 л/сек, а тук само каптажът на Централната баня има 12 л/сек (според общината). Не само там, а на много места в България е така.
  В Сапарева баня общият дебит е 15 л/сек за целия град. Там дори най-големият балнеоложки комплекс ползва 2 л/сек.
  В Павел баня е 11 л/сек за целия град, пак с много хотели и станции.
  В Сливенските минерални бани общият дебит е 17 л/сек за целия комплекс от множество хотели и станции с общо 10-11 басейна.
  Във Вършец е общо 14 литра пак за целия град.

  И друго, в София има толкова извори, например банята в Овча купел, дето има или може да се реиновира басейна и самата сграда... Другия добър извор е Горна баня, който също може да се съживи, третия е банята в Банкя и т.н./quote]

  Чобанов още миналата година обяви, че общината е взела от държавата баните в Овча купел и Горна баня и щял да ги прави важни за спа индустрията обекти. Добре, ама дебитът в Овча купел е по-малко от 5 л/сек, а в Горна баня е максимум 8 л/сек. Е, как за там ще стигне, а в центъра двойно по-голям дебит не стига?

  Отделно можем да се съмняваме в тия 12 литра. Чобанов казва, че дебитът е намалял от 16 на 12. А през 2011 изследване на общината твърдеше, че е бил 20 л/сек. Е, то по чешмите на Топлата вода се виждаше, че няма начин да е спаднал почти наполовина.
  http://bgapv.com/uploads/files/33_mineral_book_01.pdf

  [quote#25:"tsvetko_51"]Ама не, ние ще "оживяваме" центъра на София... но пък ще се радваме на някакви си малки магазинчета и будки.
  —цитат от коментар 25 на tsvetko_51


  Както си чел статията, така си чел и коментарите. И от тях нищо не си разбрал.

 27. 27 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Това което може да се прочете от материала е първо, че няма инвеститор за баня, а за музей парите са осигурени и второ, че водата може би малко не стига, а СПА без вода е нонсенс. Това че въпросния хидролог свързва намаляването на дебита с метрото какво иде да ни каже, да преместим метрото, та да стане неговото ли?И друго, в София има толкова извори, например банята в Овча купел, дето има или може да се реиновира басейна и самата сграда. Отделно има пространства, където може да се организира подземен паркинг и наоколо е сравнително зелено. Другия добър извор е Горна баня, който също може да се съживи, третия е банята в Банкя и т.н.Ама не, ние ще "оживяваме" центъра на София, защото някога си някой император се бил къпал, или ние преди гдини, когато домашната баня беше лукс ходехме и чакахме с часове на опашка, за да се изкъпем, но пък ще се радваме на някакви си малки магазинчета и будки. Просто си спомням картинтат описвана от наши класици, как родните мъжаги сучат мустак около банята и задирят къпаните булки. Пълна простотия.
  —цитат от коментар 25 на tsvetko_51


  Недей да демонстрираш простотията си! Явно не си ходил в цивилизован свят да видиш какво означава да имаш минерална вода в центъра на столицата и малки живописни улици за пешехдци. Беше писано вече че музей може да се направи навсякъде, нбаня или спа само до минерален извор.

 28. 28 Профил на ess15605166
  ess15605166
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Управляващата вихрушка в София е пълен фарс! Никакво мислене за града и иновация. Да се лансират тъпи мнение,че нямало паркинг,че нямало дебит и т.н е под всякаква критика. Ако някой читав човек седне и направи проект за модерен СПА център с басейни и намери правилната финансова формула, няма начин да не стане работещо. Музея на София да отива в Княжевския дворец и да освобождава банята! Нещо имам съмнения,че работи на печалба. Искат едни парички да гушнат преди да извършим Фандъкова от удобното кметско място, а Чобанов да си ходи на село и да решава съдбата на селската баня, а не на Централна! Аман!

  Лара
 29. 29 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Чисто технически - музей/галерия от стара баня съм виждал из Европа. Но наистина - не над минерални извори, а над "обикновени" извори.
  Другото е въпрос на техническа експертиза - дали дебита на извора позволява спа-център и с какви размери. Т.е. дали само северното крило или цялата сграда да се използва.
  Чак след това може да се реши въпросът, дали останалата сграда да се използва за музей, или да й се върне предназначението на баня.

  E PLVRIBVS VNVM
 30. 30 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Въпросът е, кой ще извади едни 8 млн. лв. с риск да ги загуби, предвид навиците на управляващите да прилапват чужд бизнес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK