Проф. Атанас Ковачев: Столичната община да изкупи обратно къпалня "Мария Луиза"

арх. Атанас Ковачев

арх. Атанас КовачевИзбори 2022

Проф. арх. Атанас Ковачев ръководи екипа, който спечели националния конкурс през 2015 г. за изготвяне на Подробния устройствен план на парк Борисова градина. Той е член-кореспондент на БАН, преподава в Лесотехническия университет и във Варненския свободен университет. Участвал е в авторските екипи, изготвили Общия устройствен план на София, на Пловдив и други градове. Член е на Руската и на Украинската академия на архитектурата.


Поводът за интервюто е внесеният неотдавна детайлен проект за подробен план на градината в направлението на столичната община "Архитектура и градоустройство". Общественото обсъждане на плана се предвижда за месец юни.


Арх. Ковачев, с какви аргументи журито на националния конкурс за Подробен устройствен план на Борисовата градина избра вашата концепция?
- Журито с председател ландшафтен арх. проф. Ненчо Добрев определи моя проект като най-консервативния, в смисъл че предлага запазване на целостта на парка, връщането на неговия публичен характер в цялата му територия по възможност и е най-щадящ парка – без застрояване с нови сгради. Предлагаме единствено върху мястото на автокъща "Капитолия" и на сградата на "Озеленяване" (на общинско предприятие "Паркове и градски градини" - б.р.) да направим един малък информационен център на две нива, който да е място за срещи и да предоставя картички и фотоси за историята на парка. А под "Капитолия" правя подземен паркинг за повече от 100 коли.


Имате ли право да принудите частните собственици на къпалня "Мария Луиза" да я обновят?


- Къпалнята "Мария Луиза" е на общината, но половината е частна. Напълно занемарена е и се руши от 20 години. Летният театър е изцяло частна собственост. Той също е занемарен и моето желание е да ги възродим. За тези части от парка аз предлагам общината да си ги изкупи обратно или да направи публично-частно партньорство, за да се възродят.


Този план е инструмент в ръцете на кмета и Столичния общински съвет, който дава макрорамката, визията за 15-20 години напред, а след това ще има инвестиционни проекти за отделни части на парка.


Позволявате нови сгради само на мястото на сега съществуващи, така ли?


- Да. Общият устройствен план на София не позволява ново застрояване в парка и аз спазвам това. Никакво ново строителство, защото процентът на застроената площ в парка е значително повече от 10%, а нормативът е 2-3%.


Вече има заявен инвестиционен интерес за обновяване на стадион "Българска армия". Вашият план позволява ли това?


- Това го слушам само по медиите. Ако се постави като мотивирано предложение по време на обсъжданията от въпросните инвеститори, то ще се разгледа и Общинският експертен съвет ще решава. Аз не предлагам на този етап застрояване. Естествено че се налага реконструкция на това съоръжение – по-леки навеси над трибуните. Но не трябва да се излиза от сегашните граници на стадиона.


Стадионите имат нужда от паркинги. Къде могат да са те?


- Паркингите и по предложение на журито на конкурса са разположени по периферията на парка. Аз вътре не пускам коли с изключение на епизодично влизане на коли със специален режим – сметосъбиращи, линейка, пожарна. На мястото на "Капитолия" правя подземен паркинг за повече от 100 коли. Ул. "Кирил Видински" от Семинарията надолу вече се е обособила като паркинг. Но в парка няма да допускаме коли.


Проектирах да се развие една нова паркова ос от бившия стадион "Юнак" нагоре покрай бул. "Драган Цанков" към телевизионната кула. Сега паркът там е силно занемарен и застроен. Например автокъща "Капитолия" заема голяма част и не й е там мястото.


Конната база сега тампонира, затваря подхода от метростанцията нагоре по тази нова ос. Предложих тя да се премести в близост до Ловния парк, там има недостроена сграда и доста място за езда. Игрищата на "Спортна София" също е добре да не са там. Премахваме и "Веселото село", където ще се възстановят някои от старите дейности в парка. Маймунарника е харесван от младите хора и ние предлагаме засега да се запази, но там да не се сервира алкохол.


Вие можете ли да указвате къде в парка да се продава алкохол?


- Към проекта за Борисовата градина ние разработваме и т.нар. Специфични правила и нормативи. Това е писмен документ, който е неразривна част от ПУП-а и пояснява какви са изискванията към всички имоти - какво може и какво не бива да се прави в тях. В този документ за Маймунарника предлагаме да бъде и с много по-щадящ режим по отношение на шума, както и на продажбата на алкохол.


Предвиждате ли нов облик на входа на Борисовата градина откъм Орлов мост?


- Предлагаме да се освободи територията около езерото "Ариана" от всички временни постройки, които са там от доста време. Единствено искаме да се възстанови по стари архивни снимки и чертежи някогашният ресторант, който е бил в езерото. Е, един парк не може без закуски, безалкохолни напитки, детски играчки, но много строго ще бъде прецизирано тяхното местоположение.


Какво е бъдещето на гара "Пионер"?


- На нейно място разполагаме спортен център – тенис кортове, игрищата на "Спортна София" предлагаме поетапно, не веднага, да бъдат изместени на мястото на гара "Пионер". Там има повече място и условия за спорт е ще изградим единствено нови съблекални.


Планират ли се повече подходи към парка, защото влизането сега е ограничено от скоростните артерии като "Алея "Яворов", "Драган Цанков", "Цариградско шосе"?


- Навсякъде сме търсили места за преминаване, за да може човек да се разходи от Орлов мост до Зоопарка само през Борисовата градина, без да пресича улиците, включително и "Симеоновско шосе". Затова планираме да има места, където да се минава чрез пешеходна пасарелка, наречена екодукт. Това е зелена част, която позволява да се минава безпрепятствено над булевардите. Важно е лесно да се придвижват майки с колички, велосипедисти, възрастни хора и то без да пресичат големите булеварди. Искам да запазим характера на парка като публична собственост и той да е за отдих, за рекреация, за спорт, за пешеходци и велосипедисти.


Кога вашият план на парка ще влезе в сила?


- Внасяме го в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. През май той ще бъде качен на сайта на общината за запознаване на гражданите с него. Очаквам през юни да започне общественото обсъждане. Всички предложения ще бъдат разгледани от Общинския експертен съвет и по негова преценка някои от тях може да ни бъдат зададени да се включат в плана. Окончателният вариант трябва да бъде гласуван през есента от Столичния общински съвет. Заради местните избори през есента реализацията на този план ще се извърши от следващия общински съвет.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK