Проф. Атанас Ковачев: Столичната община да изкупи обратно къпалня "Мария Луиза"

арх. Атанас Ковачев

арх. Атанас КовачевПроф. арх. Атанас Ковачев ръководи екипа, който спечели националния конкурс през 2015 г. за изготвяне на Подробния устройствен план на парк Борисова градина. Той е член-кореспондент на БАН, преподава в Лесотехническия университет и във Варненския свободен университет. Участвал е в авторските екипи, изготвили Общия устройствен план на София, на Пловдив и други градове. Член е на Руската и на Украинската академия на архитектурата.


Поводът за интервюто е внесеният неотдавна детайлен проект за подробен план на градината в направлението на столичната община "Архитектура и градоустройство". Общественото обсъждане на плана се предвижда за месец юни.


Арх. Ковачев, с какви аргументи журито на националния конкурс за Подробен устройствен план на Борисовата градина избра вашата концепция?
- Журито с председател ландшафтен арх. проф. Ненчо Добрев определи моя проект като най-консервативния, в смисъл че предлага запазване на целостта на парка, връщането на неговия публичен характер в цялата му територия по възможност и е най-щадящ парка – без застрояване с нови сгради. Предлагаме единствено върху мястото на автокъща "Капитолия" и на сградата на "Озеленяване" (на общинско предприятие "Паркове и градски градини" - б.р.) да направим един малък информационен център на две нива, който да е място за срещи и да предоставя картички и фотоси за историята на парка. А под "Капитолия" правя подземен паркинг за повече от 100 коли.


Имате ли право да принудите частните собственици на къпалня "Мария Луиза" да я обновят?


- Къпалнята "Мария Луиза" е на общината, но половината е частна. Напълно занемарена е и се руши от 20 години. Летният театър е изцяло частна собственост. Той също е занемарен и моето желание е да ги възродим. За тези части от парка аз предлагам общината да си ги изкупи обратно или да направи публично-частно партньорство, за да се възродят.


Този план е инструмент в ръцете на кмета и Столичния общински съвет, който дава макрорамката, визията за 15-20 години напред, а след това ще има инвестиционни проекти за отделни части на парка.


Позволявате нови сгради само на мястото на сега съществуващи, така ли?


- Да. Общият устройствен план на София не позволява ново застрояване в парка и аз спазвам това. Никакво ново строителство, защото процентът на застроената площ в парка е значително повече от 10%, а нормативът е 2-3%.


Вече има заявен инвестиционен интерес за обновяване на стадион "Българска армия". Вашият план позволява ли това?


- Това го слушам само по медиите. Ако се постави като мотивирано предложение по време на обсъжданията от въпросните инвеститори, то ще се разгледа и Общинският експертен съвет ще решава. Аз не предлагам на този етап застрояване. Естествено че се налага реконструкция на това съоръжение – по-леки навеси над трибуните. Но не трябва да се излиза от сегашните граници на стадиона.


Стадионите имат нужда от паркинги. Къде могат да са те?


- Паркингите и по предложение на журито на конкурса са разположени по периферията на парка. Аз вътре не пускам коли с изключение на епизодично влизане на коли със специален режим – сметосъбиращи, линейка, пожарна. На мястото на "Капитолия" правя подземен паркинг за повече от 100 коли. Ул. "Кирил Видински" от Семинарията надолу вече се е обособила като паркинг. Но в парка няма да допускаме коли.


Проектирах да се развие една нова паркова ос от бившия стадион "Юнак" нагоре покрай бул. "Драган Цанков" към телевизионната кула. Сега паркът там е силно занемарен и застроен. Например автокъща "Капитолия" заема голяма част и не й е там мястото.


Конната база сега тампонира, затваря подхода от метростанцията нагоре по тази нова ос. Предложих тя да се премести в близост до Ловния парк, там има недостроена сграда и доста място за езда. Игрищата на "Спортна София" също е добре да не са там. Премахваме и "Веселото село", където ще се възстановят някои от старите дейности в парка. Маймунарника е харесван от младите хора и ние предлагаме засега да се запази, но там да не се сервира алкохол.


Вие можете ли да указвате къде в парка да се продава алкохол?


- Към проекта за Борисовата градина ние разработваме и т.нар. Специфични правила и нормативи. Това е писмен документ, който е неразривна част от ПУП-а и пояснява какви са изискванията към всички имоти - какво може и какво не бива да се прави в тях. В този документ за Маймунарника предлагаме да бъде и с много по-щадящ режим по отношение на шума, както и на продажбата на алкохол.


Предвиждате ли нов облик на входа на Борисовата градина откъм Орлов мост?


- Предлагаме да се освободи територията около езерото "Ариана" от всички временни постройки, които са там от доста време. Единствено искаме да се възстанови по стари архивни снимки и чертежи някогашният ресторант, който е бил в езерото. Е, един парк не може без закуски, безалкохолни напитки, детски играчки, но много строго ще бъде прецизирано тяхното местоположение.


Какво е бъдещето на гара "Пионер"?


- На нейно място разполагаме спортен център – тенис кортове, игрищата на "Спортна София" предлагаме поетапно, не веднага, да бъдат изместени на мястото на гара "Пионер". Там има повече място и условия за спорт е ще изградим единствено нови съблекални.


Планират ли се повече подходи към парка, защото влизането сега е ограничено от скоростните артерии като "Алея "Яворов", "Драган Цанков", "Цариградско шосе"?


- Навсякъде сме търсили места за преминаване, за да може човек да се разходи от Орлов мост до Зоопарка само през Борисовата градина, без да пресича улиците, включително и "Симеоновско шосе". Затова планираме да има места, където да се минава чрез пешеходна пасарелка, наречена екодукт. Това е зелена част, която позволява да се минава безпрепятствено над булевардите. Важно е лесно да се придвижват майки с колички, велосипедисти, възрастни хора и то без да пресичат големите булеварди. Искам да запазим характера на парка като публична собственост и той да е за отдих, за рекреация, за спорт, за пешеходци и велосипедисти.


Кога вашият план на парка ще влезе в сила?


- Внасяме го в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. През май той ще бъде качен на сайта на общината за запознаване на гражданите с него. Очаквам през юни да започне общественото обсъждане. Всички предложения ще бъдат разгледани от Общинския експертен съвет и по негова преценка някои от тях може да ни бъдат зададени да се включат в плана. Окончателният вариант трябва да бъде гласуван през есента от Столичния общински съвет. Заради местните избори през есента реализацията на този план ще се извърши от следващия общински съвет.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  Имотите да се върнат на цената на която са продадени . Има и други основания.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Важното е хорото да се върти. Сега ще я купят скъпо, после пак ще я продадат, ... вече всичко е ясно. Важното е далаверата да върви с пълна пара.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Така се пере най-добре.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Дръжавата да изгради некое и друго заводче с цел приватизацийка. Че нещо бизнесмените нема с к'во да захлебват...

 5. 5 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Постройте повече баскетболни игрища, волейболни игрища!
  Стига с тези тенис кортове!
  Също и закрити зали за баскетбол.

  На гара Пионер или Борисовата може да се изгради комплекс от 5-10 баскетболни и волейболни игрища, и да се превърне във своеобразен център, където да се събират хора от цяла София и да тренират.

  Площадките за баскетбол и волейбол се ползват от всички. Деца, родители, ролкови кънки, футбол.
  А тенис корта ще се ползва от 2ма човека.

  Спортните площадки по кварталите се пукат по шевовете в почивните дни.
  Крайно недостатъчни са.

  А в развитите държави настилките са с гладко и меко покритие. Докато нашите са от обикновен асвалт.

  В студентски град съоръженията са под всякаква критика.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#5] от "qjd24566910":

  Гара Пионер отдавна я продадоха ГЕРб. Очаквайте поредната безумна стърчишка в сърцето на зелена София.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#5] от "qjd24566910":
  На гара Пионер вече всичко е джиросано на апартаментната фирма артекс - строят като а последно даже и по празниците.

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Добре е замислено. Не помня кой продаде къпалнята и летния театър.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#8] от "stedim":

  Питай бойко. Той знае кой продаде и кой купи.Знае и една история с едно РПГ там.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#7] от "telqk":

  Гарантирано от ГЕРБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Как ще се стига от Орлов мост до зоологическата градина, не ми е ясно!!!То е възможно, но не и при ГЕРБ!!!По-добре да не пипат нищо, че резултатите са им видими и не ни харесват - само корупция, проблеми и вместо ремонти - става по-зле!!!

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  Обратно изкупуване!!??? Хи, хиий, сигурно ще ползват бюджета на Пловдив.

 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Брей, голям зор за тази къпалня - ще се тъгува за нея, докато премине в "точните" ръце. След това - я кпалнята, я камиларя.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#13] от "авторът":

  Подарена за стотинки сега ще я откупят за милиони. Там се смениха доста спорни собственици от обратната на закона страна но близки до сърцето ни авери.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5467 Весело

  За какво служат плановете в България ? За да се нарушават срещу по-високо заплащане... :)
  В други страни те са закон за столетия ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#13] от "авторът":

  Да, и архитектът лобист на снимката отлично знае това.
  Нямам им никакво доверие на нашенските ландшафтни експерти начело с арх. Атанас Ковачев, който се сдоби с голямата чест през 2017 г. да бъде удостоен със званието "почетен професор" на неговата Alma Mater - Московския архитектурен институт МАРХИ.
  Международен конкурс му е майката за Борисовата градина!
  И европейски контрол на изпълнението!

 17. 17 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Предполагам професора по нищо, ще подпомогне операцията финансово или...?

 18. 18 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Представям си как махат Капитолия и Веселото село:) А за къпалнята...е какво са няколко десетки милиона за София:)

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Схемата е позната: приватизирай, после национализирай.

  Първото на безценица, второто - по цени като за Манхатън. Пример: Дупката във Варна, а и сега, и това. А да ни е честито!

 21. 21 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 521 Весело

  И защо да я купуват?
  Има си ЗУТ :-) Предписание за обновление, липса на действия от собственика - 1,2,3 глоби, ЧСИ оценка според състоянието, продажба. Нов собственик - предписание за обновление - проект който да се в вписва в общата визия и частни пари се постига това което е необходимо на обществото.
  А ако никой не иска да я купи, тогава за мижави пари се изкупува и се извършва обновлението по някоя европейска програма.

 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Защо да я изкупи? Когато се приватизира къпалня, приватизаторът не поема ли задължението да я движи като такава? Ако не, кой е допуснал такава престъпна приватизация? Име има ли? Да е съден? Да носи отговорност? Или ще я пусне като къпалня, или ще се раздели с нея! Както е навсякъде по света!

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Не съм съгласен.
  Да се наложат на купувача ежемесечни санкции, че взетия от него без пари басейн, не се ползва по предназначение.
  Тези които подариха и софия ленд и мария луиза и десетките градини и общинска собственост, да им се потърси отговорност и да ги вкарат в затвора

 24. 24 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Схемата е позната: приватизирай, после национализирай. Първото на безценица, второто - по цени като за Манхатън. Пример: Дупката във Варна, а и сега, и това. А да ни е честито!
  —цитат от коментар 20 на shisharko


  Е знаем ги кои са приватизаторите...
  Идолите на умните и красивите ..
  Почитателите на Стефчо усмивката и компания

 25. 25 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Щом се руши, не може ли да бъде национализирана безплатно в полза на общината.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#18] от "alehandro77":

  Няма да стигнат. Говори се вече за много повече или за високо застрояване както на гара Пионер и в Лозенец.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#23] от "001":

  Всички без изключение до ден днешен. Защото много са корумпетата в СО и СОС през годините.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Кмете,
  Приватизацията в България за жълти стотинки много добре знаем кога започна ...

  Другаря Иван Костов за 4 години от 1997-2001 раздаде всичко което имаше някаква стойност с идеята , че така трябвало за да работи.
  Продаде 7 хиляди декара терен на Кремиковци за 1 долар с оправданието, че така щяло да се гарантира работата на хиляди работници.
  Какво стана всички знаем, работниците бяха уволнени, а хиляди декари преминаха в правилни ръце.
  Другаря Софиянски пък имаше късмет, че мандата му изтичаше 2005 година и след като Иванчо си замина, побърза да раздаде всичко което може през 2002-2004 година.
  Това е истината.

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#23] от "001":

  Е не, само само терените около София Ленд няма да бараме. Че там ще изскочат едно заменки, едни апартаменти, едни тенесистки и техните дъщери дето сега са баш-демократи, ще стане мазало.

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#22] от "султана глаушева":

  Да бе, Стефчо Софиянски и общинския съвет от ДСБ и БСП не са ги мислили така нещата. като са я заменяли къпалнята за апартаменти в дружба.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Трябва да питаме Стефчо Софиянски на кой я даде за стотинки. Само да не се окаже че е някои баш-демократ като Малеева - младша че ще стане сакътлък. И Прокопиев ще трябва да пише статии за опровержение като в случая с жената на Панов и мъжа на Йончева.

 32. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 644 Неутрално

  В София през 80 те години е имало много повече деца от сега, но е нямало недостиг на места в детските градини. Бяха закрити повечето от градините и раздадени на правилните хора. Басейни, градини, част от паркове, клубове за пенсионери ....
  Всичко общинска собственост.
  От 1995-2005 година по времето на Стефчо мазната усмивка , са се случили 99% от раздаването на терени, промяна в предназначението и подобни.

 33. 33 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Да не говорим, как са продадени парцели където е трябвало да минава околовръстното на София и после даже пред Икеа правиха естакади, защото определени хора искаха милиони за подарените им терени от Стефчо.

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#31] от "m17":

  Други са. Владов не се прави, че не знаеш. Те там с гранатомет се пуцаха пък само ти не си чул.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#33] от "001":

  Ама ти нали оня ден твърдеше и спореше, че не е имало никакви планове за строителство преди тиквата. Кога казваш истината ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Има по-прост начин. Да започнат да се налагат глоби заради оадни не поддържани имоти. Реално в момента тези имоти струват по-малко заради състоянието си.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#36] от "tribiri":

  Прочети втората част от поста. Подобни мерки визирах.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 299 Неутрално

  "Предлагаме единствено върху мястото на автокъща "Капитолия" и на сградата на "Озеленяване" (на общинско предприятие "Паркове и градски градини" - б.р.) да направим един малък информационен център на две нива, който да е място за срещи и да предоставя картички и фотоси за историята на парка."

  Това е страшна глупост. В парк, такива неща (картички и фотоси за историята на парка" се правят на пана на открито, каквито има и в момента в Борисовата градина, но Ковачев явно не ходи там.

  Най-голямата лъжа е,че няма да има ново строителство:

  Ето какво безумие някой се опитва да узакони в парка на мястото на останките от ресторант Тенекийте/Горски цар (частен след заменка):

  http://thecityacademyawards.bg/bg/participants/view/479.html

  Застрояването в isofmap.bg (сайт на Столична община):

  https://borisovata.files.wordpress.com/2018/11/restaurant.jpg

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Кой идиот продаде къпалнята и на каква сума ще си я връщаме. Да не стане като Дупката във Варна, където напълниха гушата на Георги Гергов. Общината трябва да държи сметка на новите собственици за това, че са оставили съоръжението да се руши. Абе няма ли кой да им поиска сметка на тези собственици, които със сигурност са получили собствеността за жълти стотинки. Такава безстопанственост не е имало никога преди т.нар,"преход" към светлото бъдеще.

 40. 40 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Между другото няма да е лошо една голяма статия за припомняне - кои са тези частни собственици на къпалнята и лятното кино - кой и кога им ги е продал и срещу какви пари? Всичко да се напише с точните имена и точните числа.

 41. 41 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За капитолия и селото същото..

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#40] от "осмоъ":

  Не се надявайте в този вестник да видите такава информация щото всичко ставаше по времето на Софиянски когато ДСБ имаха мнозинство в общинския съвет. И ще излязат едни пикантни истории като за малеева-младша и т.н. действащи умнокрасивци.

 43. 43 Профил на croth
  croth
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#22] от "султана глаушева":

  Подари я на СИГ или ВИС, не помня точно Стефан Софиянски. Почти всички общински имоти аминаха при мутрите по негово време.

 44. 44 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 424 Неутрално

  [quote#24:"001"][/quote]

  А за дупката във Варна, Костов и за нея ли е виновен? Щото, сделката за дупката мина миналата година (с гласовете на ГЕРБ и ДПС). А Костов вече не е на власт повече от 15 години...

 45. 45 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5335 Неутрално

  Защо трябваше да се продава половината от къпалнята и защо не е потърсена отговорност за несполучливата сделка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 46. 46 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1417 Гневно

  Гара "Пионер" - спортен център? Вместо да имаме околовръстна градска железница (в допълнение на метрото и подобно на много други европейски и световни мегаполиси) с бързи, сравнително малки инвестиции (в сравнение с метрото), бързи връзки на периферните райони с летището и екологично чист градски транспорт, управата на столицата тръгна към заличаване на околовръстната ж.п. линия (без обсъждане с населението на столицата), вкарване на транзитното движение в чертите на града чрез "Северната скоростна хорда", наречена заблуждаващо "тангента", (също без обсъждане с хората), и създаване и на други управленски "бисери".

 47. 47 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тангра": да се събират хора от цяла София и да тренират.

  А кой ще тренира? Сегашните младежи си зяпат телефоните. Тренират по фитнес центрове да правят мускули с анаболи и гири. Ядат по една тава пица, ударят кокакола. От известно време ги гледам и се убеждавам,че идеята за военна служба е мъртва..Не стават.

 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Цяло поколение израстна без да знае какво беше къпалнята за софиянци. За съжаление. Пълна липса на съвест от т.н. управляващи.

 49. 49 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Въпреки, че е за Аркутино текстът е валиден и тук:

  https://www.ploshtadslaveikov.com/do-detsata-na-pod-chovetsite/
  До децата на под-човеците
  Полухора разполагат с всяка българска природна красота и я превръщат във фекална катастрофа

  Милена ФУЧЕДЖИЕВА
  27.08.2015
  Време за четене: 5 мин.  Тази година бях на българското море само по работа. Бях базирана в Царево, ходих на плаж на Силистар и на Аркутино. Силистар е запазен чист, защото е в гранична зона, където не може да се строи. Любимият ми плаж обаче си остава Аркутино. Там няма оводи, онези огромни конски странджански мухи, които ти се лепват кръвожадно и забиват хоботи, оставящи червени подутини като от ужилване, не просто ухапване от муха. В момента, в който се появи една такава муха около мен, си бих камшика от Силистар. Странджанската красота е великолепна, но остава за мен забранена, защото имам фобия от мухи, особено от големи, жилещи мухи.

  Аркутино е най-приветливото, меко, някак обично към хората място на българското Черно море. То обаче отскоро е в Зоната на Здрача. Тази зона позволява в някакви полусенки и полумраци някакви полухора да разполагат с всяка българска природна красота и да я превръщат във фекална катастрофа.

  Наскоро Аркутино беше извадено от статута си на пазена територия, благодарение на решението на женски съдийски триумвират, който смята, че понеже там вече стои недостроената от 1989 г. сграда на „Асамблея Знаме на Мира“, значи няма причина да бъде в буферната зона на парк „Странджа“. Интересна логика, базираща се на законодателство от преди 26 години, създадено в друг политически строй. Женският триумвират СМЯТА така. Засега кметът на Созопол се кълне, че там няма да се строи. Вярваме му друг път.

  Стана ясно, че собствеността, естествено, е на някакви офшорки – поредната плаваща в чужди морета българска собственост, притаяваща в Зоната на Здрача някоя мастита ченгесарка или просто само безобразна фигура, която чака удобния момент да изплющи един як хотел на самия бряг на Аркутино и да пусне лайномета по мирните български граждани. Прекалено мирните български граждани. Толкова мирни, че хубавото ни моренце се превърна в гнусен селски клозет с дупка, около който кръжат мухи-лайнарки, очаквайки своята голяма печалба.

  Вече нямам нерви да прескачам огради на парламенти. От прескачането ми не произлезе нищо, освен, че се прочух като луда. Това от своя страна ме убеди, че тук смелите наистина са смятани за луди. За Аркутино не знам какво искам да направя. В тайните си черни мисли и мечти си представям терористичен акт. Взривявам някого и нещо в знак на отмъщение. Отварям открита партизанска война срещу оялите си тулупи и тъпанари, току-що излезли от мизерията си, за да разграбят тази кротка и красива малка страна и да я напъхат в лоените си задници, а после да я изпуснат звучно в Черно море.

  Да, текстът ми е гаден, но не достатъчно. Нищо не е достатъчно гадно за гадостта на тези хора.

  Затова и реших, че отсега нататък кракът ми няма да стъпи на море в България. Пиша този текст от Гърция. Няма защо да влизам в прекрасните подробности на това море и начина, по който гърците се отнасят към него. А българите сме го превзели, бягайки от нашето, заедно със сърби, чехи, италианци и руснаци.

  Покрай едно сладко гръцко коте се запознах с едни симпатични руснаци. Веднага им наложих санкции да не ходят в България на море. Недоволни от обслужването в Гърция, мислели другото лято отново да отидат в България – преди 15 години много им харесало. Казах им, че при нас обслужването наистина е добро, аз лично никога нямам проблем с хората, но ако смятат, че могат да заменят тази кристална чистота с мътната от фекалии черноморска вода, да заповядат. Те ме погледнаха малко изненадано. Не, не е плот да се отървем от руснаците, казвам им самата истина. (Волен Сидеров, застреляй се.) Усмихнаха се леко неловко на този ми коментар, сменихме темата и заговорихме за котето – кой ще го храни след като си заминем.

  Да унищожаваш природата и да превръщаш морето в селски клозет не е патриотизъм. Нямам никакво намерение да рекламирам българското море, само защото е българско. Напротив, от тук нататък, докато не спрат безобразията, ще говоря срещу него и ще разколебавам всеки чужденец да идва тук на ваканция.
  Не е патриотизъм да замазвам безобразията на националните предатели. Защото хората, които съсипват българската природа са това – национални предатели.

  И да, ще го повторя.

  Вие, които някой ден ще започнете да строите на Аркутино, сте национални предатели. Дори и да имате частни самолети, душите ви не могат да се издигнат над маскираните ви селски кенефи. Независимо дали сте от София или не, вие сте най-прости, смърдящи селяни, орки, хлебарки, червеи някакви. Не, хлебарки и червеи не, те не заслужават да бъдат обиждани. Всяко едно живо същество извън човека – чиято интелигентност е силно надценена, както разбрахме от избуялите ни родни титани на мисълта – не заслужава да бъде сравнявано с вас, под-човеците с милиони в банките. Вие сте под-човеци. Subhumans.

  Превеждам на английски за децата ви, които учат в чужбина, защото тук е гадно – това гадно, което вие създадохте с двете си ръце и малкия ви, жалък мозък. Децата ви трябва да знаят с какви пари са издържани в елитните училища на Англия, Швейцария и Америка. Тези деца трябва ясно да разберат, че родителите им не само са престъпници, но са и национални предатели и под-човеци, които съсипаха и съсипват България, и да се опитат по някакъв начин да ги спрат да безобразничат. И с лайняните пари, които ще наследят, да започнат да правят обратното на родителите си.

  Но едва ли. Децата на престъпните тъпаци едва ли имат това съзнание.

  Ненавиждам комунизма и не вярвам в това, че всички трябва да сме равни, но вие, под-човеци, минахте всякакви граници в неравенството. Заслужавате кървава баня. Революция. Заслужавате главите ви да се търкалят по площадите и да висите по бесилки из цяла България. Ясно е, че по друг начин няма да разберете и няма да спрете безобразията си. И това е най-голямата ви вина – връщате в Българите желанието за комунизъм.

  Това АЗ няма да ви го простя.

  Все пак внимавайте. Думите са сила, не по-малка от милионите ви. Без да споменавам имената ви, ще се обръщам с такива текстове към децата ви. Ще ви описвам на децата ви така, че да се познаете и те да ви познаят, без да има нищо лично. Ще се старая всячески децата ви да разберат кои са родителите им.

  Да, това не е никак трудно и е заплаха. Пазете се.

 50. 50 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Действително жалко, че такова любимо място на столичани стои запуснато и неоползотворено. А беше чудесно място за кратък отдих в летните месеци та чак до края на септември.

 51. 51 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  колодрума също стои занемарен, а не му трябва много ремонтиране за да бъде използван пълноценно. липсата на пари вече не е оправдание, липсата е на мозък и на желание..

 52. 52 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#51] от "осмоъ":колодрума също стои занемарен,

  Ами нямаме колоездене, бе драги! Едно време беше национален спорт. имаше легендарни фигури, сериозни успехи. Имаше шосейно и пистово колоездене. Дори в Сливен имаше колодрум и редовни състезания. Имаше международни прояви. Гледал съм пистови срещи с Италия, СССР, Чехословакия...

 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#43] от "croth":
  И как точно я “подари”? Негова собственост ли е? Когато подари нещо, дето е мое, твое и на всичкоюи останали, той е крадец в огромни размери! А сега де! Иванчева я съдят на абсурдни 20 госини, а това л@айно, дето е взело и е подарило една къпалня, се радва на живота! Кафка семки да яде!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK